Τι να περιμένει κανείς από την θεραπεία ζεύγους;

περιμένει κανείς από την θεραπεία ζεύγους; γνωσιακή συνεδρίες κενό ψυχολογία κέντρο νευρική προσέγγιση πανικού γονέων Ακρόπολη αυτοπραγμάτωση συμπεριφοράς ραντεβού διάσχιση αναλυτική συναισθήματα εγκατάλειψη ψυχοθεραπεύτρια διάχυτη φαντασιώσεις συμβουλευτική ψυχοθεραπευτής ψυχολόγος άγχος Αθήνα σχέσεις διαταραχή ψυχολόγοι αυτοεκτίμηση δυσκολίες αναπτυξιακή κατάθλιψη φοβίες μετρό ψυχοθεραπείας ανορεξία κρίσεις προβλήματα ψυχοθεραπεία βουλιμία αυτογνωσία θανάτου φόβος χαμηλή

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2012/03/2.22.11-Couple-Fighting-HT.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

Πολλοί έρχονται για να επιβεβαιώσουν ότι έχουν δίκιο, και άλλοι για να βρουν έναν σύμμαχο. Το σίγουρο είναι πως η συμβίωση είναι δύσκολη υπόθεση.

Κάποια ζευγάρια ξεκινάνε ήδη με προβλήματα αλλά παρόλα αυτά αποφασίζουν να προχωρήσουν την σχέση τους ενώ σε άλλα τα συννεφάκια εμφανίζονται μετά. Λίγα όμως ζευγάρια αποφασίζουν να συμβουλευτούν έναν ειδικό. Ο λόγος; συνήθως ο ένας από τους δύο δεν θέλει είτε γιατί θεωρεί ότι μπορεί και μόνος του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της σχέσης του είτε γιατί φοβάται πολλές φορές μην βρει τον μπελά του ή μην χάσει τον/την σύντροφό του.

Το γιατί σε πολλά ζευγάρια κατά την συμβίωση προκύπτουν προβλήματα, δεν απαντάται έτσι απλά. Είναι φυσιολογικό να εμφανίζονται εμπόδια, διαφωνίες και δυσκολίες όμως όταν το ζευγάρι δεν μπορεί να επικοινωνήσει και να τα αντιμετωπίσει από κοινού τότε γίνονται προβλήματα.

Η «τέλεια» σχέση είναι μάλλον ανύπαρκτη. Πώς μπορούμε όμως να έχουμε μια καλή σχέση με τον σύντροφό μας; Νομίζω ότι 3 είναι τα βασικά συστατικά της, η ισοτιμία στην σχέση, η επικοινωνία και η αγάπη- κατανόηση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να κάνουν ισότιμες σχέσεις που σημαίνει «δίνω και παίρνω» γιατί λόγω φόβων και ανασφαλειών μπαίνουν μόνο στον ένα ρόλο. Όμως ένας άνθρωπος που συνέχεια δίνει στην σχέση χωρίς να παίρνει κάποια στιγμή θα νιώσει εξαπατημένος και προδομένος.

Η επικοινωνία εξασφαλίζει την αρμονία, το να συζητάμε τις ανάγκες μας και τα όνειρά μας, μας φέρνει πιο κοντά και γνωρίζουμε καλύτερα τον σύντροφό μας.

Η αγάπη και η κατανόηση δημιουργούν συναισθήματα ασφάλειας και συντροφικότητας. Ωστόσο ένας άλλος βασικός παράγοντας για την καλή σχέση με τον-την σύντροφο μας είμαστε εμείς και το πόσο καλά γνωρίζουμε τον εαυτό μας. Πολλοί ξεκινούν μια σχέση και στην πορεία ανακαλύπτουν ότι έχουν διαφορετικές ανάγκες. Η ειλικρίνεια με τον εαυτό μας είναι πολύ σημαντική, δεν είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να κάνουμε το «κοινωνικά αποδεκτό» και κυρίως αναφέρομαι σε περιπτώσεις όπου κάποιος ανακαλύπτει ότι είναι ομοφυλόφιλος, ή ότι δεν θέλει να κάνει οικογένεια.

Τι μπορεί λοιπόν να μας προσφέρει η θεραπεία ζεύγους;

Ο θεραπευτής επικεντρώνεται στο να καταφέρει το ζευγάρι να μιλήσει για αυτό που θέλει να πει πίσω από τους καβγάδες, στόχος είναι το ζευγάρι να μιλήσει για τις προσδοκίες του, τις ανάγκες του, τα συναισθήματα του. Να μάθουν να επιλύουν εποικοδομητικά τις διαφωνίες τους αλλά και να αντιμετωπίσουν σεξουαλικά προβλήματα, θέματα απιστίας κ.α. Ο θεραπευτής θα θέσει νέους όρους επικοινωνίας στο γραφείο χωρίς ειρωνείες και υποτιμητικά σχόλια, ενώ ο ρόλος του δεν είναι να συμμαχήσει με τον έναν από τους δύο. Το αποτέλεσμα είναι ότι το ζευγάρι θα μάθει νέους τρόπους συμπεριφοράς και συσχέτισης με τον σύντροφό του, αφού πολλές φορές αναπαράγουμε στις σχέσεις μας, την σχέση των γονιών μας.

Ωστόσο η θεραπεία ζεύγους δεν μπορεί να υποχρεώσει δύο ανθρώπους που δεν περνάνε καλά μαζί να συνεχίσουν να είναι μαζί, πολλές φορές ο χωρισμός είναι η καλύτερη λύση και για τους δύο, σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντική η ομαλή εξέλιξη της σχέσης χωρίς δικαστικές διαμάχες και αντιδικίες κάτι που βλάπτει και τους ίδιους αλλά και τα παιδία αν υπάρχουν.

*Το άρθρο έχει δημοσιευτεί επίσης στο healthylifetree.com, e-περιοδικό υγείας, στο οποίο αρθρογραφώ.

Προτεινόμενη βιβλιογραφία

«Δεν αρκεί μόνο η αγάπη» του Α. Beck

περιμένει κανείς από την θεραπεία ζεύγους; διάχυτη προβλήματα διαταραχή κατάθλιψη συνεδρίες μετρό συμβουλευτική Αθήνα γνωσιακή πανικού γονέων αυτοπραγμάτωση φοβίες ψυχολόγος αυτοεκτίμηση άγχος ψυχοθεραπείας διάσχιση κενό κρίσεις ψυχοθεραπεία ραντεβού βουλιμία συναισθήματα εγκατάλειψη προσέγγιση αυτογνωσία κέντρο Ακρόπολη ψυχολογία φόβος αναπτυξιακή ψυχολόγοι συμπεριφοράς αναλυτική ψυχοθεραπευτής χαμηλή δυσκολίες σχέσεις ανορεξία φαντασιώσεις νευρική θανάτου ψυχοθεραπεύτριαπεριμένει κανείς από την θεραπεία ζεύγους; αυτογνωσία άγχος βουλιμία γνωσιακή κενό μετρό κρίσεις προσέγγιση προβλήματα φαντασιώσεις συναισθήματα χαμηλή διάσχιση συνεδρίες νευρική πανικού Ακρόπολη κέντρο ψυχοθεραπεύτρια αναπτυξιακή ψυχολογία φόβος Αθήνα κατάθλιψη αυτοεκτίμηση ψυχοθεραπείας θανάτου γονέων ψυχοθεραπεία ψυχολόγοι ανορεξία διαταραχή αναλυτική δυσκολίες ψυχολόγος συμπεριφοράς ραντεβού σχέσεις διάχυτη φοβίες ψυχοθεραπευτής συμβουλευτική αυτοπραγμάτωση εγκατάλειψη περιμένει κανείς από την θεραπεία ζεύγους; Αθήνα αυτογνωσία εγκατάλειψη μετρό κέντρο φοβίες ψυχολόγοι συμπεριφοράς πανικού κρίσεις φαντασιώσεις αναπτυξιακή προσέγγιση ψυχοθεραπευτής ανορεξία συνεδρίες αυτοπραγμάτωση διαταραχή διάχυτη διάσχιση ψυχοθεραπεύτρια ψυχολόγος αυτοεκτίμηση βουλιμία άγχος χαμηλή αναλυτική θανάτου γνωσιακή συμβουλευτική Ακρόπολη σχέσεις κενό ψυχοθεραπείας δυσκολίες προβλήματα γονέων νευρική ψυχοθεραπεία κατάθλιψη συναισθήματα φόβος ραντεβού ψυχολογία περιμένει κανείς από την θεραπεία ζεύγους; γονέων ψυχολόγοι νευρική ανορεξία προβλήματα θανάτου μετρό συμπεριφοράς ψυχολογία ψυχοθεραπείας κενό Αθήνα προσέγγιση αυτοεκτίμηση αναλυτική αυτοπραγμάτωση γνωσιακή πανικού βουλιμία συνεδρίες φαντασιώσεις φοβίες διάσχιση συμβουλευτική σχέσεις κέντρο κατάθλιψη άγχος ψυχοθεραπεία χαμηλή φόβος εγκατάλειψη ψυχολόγος ραντεβού δυσκολίες διάχυτη διαταραχή ψυχοθεραπευτής συναισθήματα αναπτυξιακή Ακρόπολη αυτογνωσία κρίσεις ψυχοθεραπεύτρια περιμένει κανείς από την θεραπεία ζεύγους; διάσχιση νευρική αυτοπραγμάτωση ψυχοθεραπεύτρια αυτοεκτίμηση γνωσιακή συνεδρίες αναπτυξιακή εγκατάλειψη δυσκολίες Ακρόπολη συμβουλευτική μετρό πανικού χαμηλή άγχος ραντεβού κενό φαντασιώσεις κατάθλιψη προσέγγιση γονέων προβλήματα ψυχολόγοι διάχυτη Αθήνα κέντρο ψυχοθεραπείας φόβος βουλιμία θανάτου ψυχολόγος συναισθήματα φοβίες σχέσεις ψυχολογία ανορεξία κρίσεις συμπεριφοράς ψυχοθεραπευτής ψυχοθεραπεία διαταραχή αυτογνωσία αναλυτική

Τίτλος: Τι να περιμένει κανείς από την θεραπεία ζεύγους;
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2024-05-05 13:21:23
Νέα Ψυχοθεραπευτική Ομάδα Αυτογνωσίας
This is default text for notification bar