περιμένει κανείς θεραπεία ζεύγους; ψυχολόγος Αθήνα ψυχολόγοι άγχος κρίσεις πανικού φοβίες σχέσεις χαμηλή αυτοεκτίμηση κατάθλιψη δυσκολίες νευρική ανορεξία βουλιμία φόβος θανάτου διάσχιση διάχυτη αναπτυξιακή διαταραχή φαντασιώσεις κενό εγκατάλειψη συναισθήματα προβλήματα συμπεριφοράς ψυχοθεραπεία ψυχολογία μετρό Ακρόπολη ραντεβού ψυχοθεραπευτής ψυχοθεραπεύτρια συμβουλευτική γονέων γνωσιακή αναλυτική προσέγγιση αυτογνωσία αυτοπραγμάτωση συνεδρίες κέντρο ψυχοθεραπείας

Τι να περιμένει κανείς από την θεραπεία ζεύγους;

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2012/03/2.22.11-Couple-Fighting-HT.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

Πολλοί έρχονται για να επιβεβαιώσουν ότι έχουν δίκιο, και άλλοι για να βρουν έναν σύμμαχο. Το σίγουρο είναι πως η συμβίωση είναι δύσκολη υπόθεση.

Κάποια ζευγάρια ξεκινάνε ήδη με προβλήματα αλλά παρόλα αυτά αποφασίζουν να προχωρήσουν την σχέση τους ενώ σε άλλα τα συννεφάκια εμφανίζονται μετά. Λίγα όμως ζευγάρια αποφασίζουν να συμβουλευτούν έναν ειδικό. Ο λόγος; συνήθως ο ένας από τους δύο δεν θέλει είτε γιατί θεωρεί ότι μπορεί και μόνος του να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της σχέσης του είτε γιατί φοβάται πολλές φορές μην βρει τον μπελά του ή μην χάσει τον/την σύντροφό του.

Το γιατί σε πολλά ζευγάρια κατά την συμβίωση προκύπτουν προβλήματα, δεν απαντάται έτσι απλά. Είναι φυσιολογικό να εμφανίζονται εμπόδια, διαφωνίες και δυσκολίες όμως όταν το ζευγάρι δεν μπορεί να επικοινωνήσει και να τα αντιμετωπίσει από κοινού τότε γίνονται προβλήματα.

Η «τέλεια» σχέση είναι μάλλον ανύπαρκτη. Πώς μπορούμε όμως να έχουμε μια καλή σχέση με τον σύντροφό μας; Νομίζω ότι 3 είναι τα βασικά συστατικά της, η ισοτιμία στην σχέση, η επικοινωνία και η αγάπη- κατανόηση.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δυσκολεύονται να κάνουν ισότιμες σχέσεις που σημαίνει «δίνω και παίρνω» γιατί λόγω φόβων και ανασφαλειών μπαίνουν μόνο στον ένα ρόλο. Όμως ένας άνθρωπος που συνέχεια δίνει στην σχέση χωρίς να παίρνει κάποια στιγμή θα νιώσει εξαπατημένος και προδομένος.

Η επικοινωνία εξασφαλίζει την αρμονία, το να συζητάμε τις ανάγκες μας και τα όνειρά μας, μας φέρνει πιο κοντά και γνωρίζουμε καλύτερα τον σύντροφό μας.

Η αγάπη και η κατανόηση δημιουργούν συναισθήματα ασφάλειας και συντροφικότητας. Ωστόσο ένας άλλος βασικός παράγοντας για την καλή σχέση με τον-την σύντροφο μας είμαστε εμείς και το πόσο καλά γνωρίζουμε τον εαυτό μας. Πολλοί ξεκινούν μια σχέση και στην πορεία ανακαλύπτουν ότι έχουν διαφορετικές ανάγκες. Η ειλικρίνεια με τον εαυτό μας είναι πολύ σημαντική, δεν είμαστε υποχρεωμένοι όλοι να κάνουμε το «κοινωνικά αποδεκτό» και κυρίως αναφέρομαι σε περιπτώσεις όπου κάποιος ανακαλύπτει ότι είναι ομοφυλόφιλος, ή ότι δεν θέλει να κάνει οικογένεια.

Τι μπορεί λοιπόν να μας προσφέρει η θεραπεία ζεύγους;

Ο θεραπευτής επικεντρώνεται στο να καταφέρει το ζευγάρι να μιλήσει για αυτό που θέλει να πει πίσω από τους καβγάδες, στόχος είναι το ζευγάρι να μιλήσει για τις προσδοκίες του, τις ανάγκες του, τα συναισθήματα του. Να μάθουν να επιλύουν εποικοδομητικά τις διαφωνίες τους αλλά και να αντιμετωπίσουν σεξουαλικά προβλήματα, θέματα απιστίας κ.α. Ο θεραπευτής θα θέσει νέους όρους επικοινωνίας στο γραφείο χωρίς ειρωνείες και υποτιμητικά σχόλια, ενώ ο ρόλος του δεν είναι να συμμαχήσει με τον έναν από τους δύο. Το αποτέλεσμα είναι ότι το ζευγάρι θα μάθει νέους τρόπους συμπεριφοράς και συσχέτισης με τον σύντροφό του, αφού πολλές φορές αναπαράγουμε στις σχέσεις μας, την σχέση των γονιών μας.

Ωστόσο η θεραπεία ζεύγους δεν μπορεί να υποχρεώσει δύο ανθρώπους που δεν περνάνε καλά μαζί να συνεχίσουν να είναι μαζί, πολλές φορές ο χωρισμός είναι η καλύτερη λύση και για τους δύο, σε αυτές τις περιπτώσεις είναι σημαντική η ομαλή εξέλιξη της σχέσης χωρίς δικαστικές διαμάχες και αντιδικίες κάτι που βλάπτει και τους ίδιους αλλά και τα παιδία αν υπάρχουν.

*Το άρθρο έχει δημοσιευτεί επίσης στο healthylifetree.com, e-περιοδικό υγείας, στο οποίο αρθρογραφώ.

Προτεινόμενη βιβλιογραφία

«Δεν αρκεί μόνο η αγάπη» του Α. Beck

Τίτλος: Τι να περιμένει κανείς από την θεραπεία ζεύγους;
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2019-02-08 09:23:20