Γάμος. Αρκεί για να κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί;

Γάμος. Αρκεί για κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί; κρίσεις διαταραχή ψυχολογία ψυχολόγος προβλήματα γνωσιακή σχέσεις διάχυτη φόβος ψυχολόγοι θανάτου φαντασιώσεις χαμηλή βουλιμία ανορεξία κενό συμβουλευτική συναισθήματα ψυχοθεραπευτής άγχος ραντεβού αυτογνωσία φοβίες συνεδρίες Αθήνα κατάθλιψη γονέων αυτοπραγμάτωση εγκατάλειψη πανικού ψυχοθεραπείας μετρό αναπτυξιακή αναλυτική συμπεριφοράς νευρική προσέγγιση δυσκολίες ψυχοθεραπεύτρια αυτοεκτίμηση κέντρο Ακρόπολη διάσχιση ψυχοθεραπεία

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2012/06/wedding_rings1.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

Γάμος, αρκεί για να κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί;Ο γάμος, είτε θρησκευτικός είτε πολιτικός, δεν αποτελεί το θεμέλιο για να είναι δύο άνθρωποι μαζί, τουλάχιστον όχι πια. Μπορεί ο γάμος να αποτελεί ένα πλαίσιο που οι άνθρωποι θέτουμε προκειμένου να χτίσουμε μια πιο σταθερή σχέση, αλλά δεν είναι η δομή της σχέσης που θα εξασφαλίσει και την συνέχεια της. Αυτό που πραγματικά χρειάζονται δύο άνθρωποι σε σχέση είναι μια αμοιβαία συμφωνία που θα ξεκαθαρίζει με ειλικρίνεια τις προσδοκίες τους, τις αρχές τους, τα όνειρα τους, την κοινή τους ζωή και που θα είναι διαπραματεύσιμη, ενώ θα εξασφαλίζει την αμοιβαία εμπιστοσύνη, τον σεβασμό, την αγάπη και την επικοινωνία.

Πολλοί δεν είμαστε συνηθισμένοι να διαπραγματευόμαστε, να συζητάμε θέματα που αφορούν την σχέση μας αλλά και εμάς μέσα στην σχέση. Νομίζουμε ότι με τον γάμο όλα μπαίνουν σε μια σειρά και γίνονται μόνα τους. Πριν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε στον γάμο είναι καλό να γνωρίζουμε τις ανάγκες του άλλου και τις δικές μας, να έχουμε βρει τον χώρο και τον χρόνο μας στην σχέση, να μπορούμε να διαπραγματευτούμε και να συναποφασίσουμε με τον/την σύντροφό μας και να ξέρουμε πως αντιμετωπίζουμε σαν ζευγάρι πιθανές συγκρούσεις και δυσκολίες.

Η σχέση είναι δυναμική, εξελίσσεται, ανανεώνεται, καταστρέφεται, δομείται. Το ποιος θα πληρώσει τους λογαριασμούς είναι εύκολο όταν είμαστε ερωτευμένοι, όταν όμως η σχέση περνάει κρίση είναι αγγαρεία, «γιατί εγώ και όχι αυτή..;» και άλλες τέτοιες σκέψεις. Πλέον η σχέση είναι ένα παιχνίδι εξουσίας, η μάλλον δεν υπήρχε σχέση ούτε το «εμείς», αλλά εγώ και αυτή. Η δομημένη σχέση δεν απειλεί την προσωπικότητά μας αλλά αντιμετωπίζει την όποια κρίση, ενώ στην «μη σχέση» ως οντότητα, ο άλλος που δεν θέλουμε πια να τον ευχαριστούμε μας φαίνεται απειλητικός, όταν πια η ρουτίνα διαδεχτεί τον έρωτα. Όταν δεν υπάρχει αμοιβαία συμφωνία και διαπραγμάτευση, τότε η σχέση δεν υφίσταται σαν κοινό σημείο αναφοράς και χωρίς αυτήν, σε περιόδους κρίσης της σχέσης, θα υπάρξει πλέον μόνο ένας αγώνας εξουσίας που δύσκολα θα κάνει κάποιος από τους δύο πίσω, αφού θα νιώθει ότι θίγεται η αξιοπρέπεια του.

Είναι σημαντικό το ζευγάρι να κάνει όνειρα, γιατί τότε εχει δημιουργήσει νοερά μια επιθυμητή κατάσταση για την οποία θα προσπαθήσουν και η οποία θα τους βοηθήσει όταν υπάρξουν προβλήματα.

Ωστόσο είναι παγίδα να αναζητά κανείς το νόημα της ζωής του μέσα στην σχέση, ή να προσπαθεί να καλύψει το προσωπικό του κενό με τον σύντροφό του. Όταν η προσωπική μας ευτυχία εξαρτάται από τον σύντροφό μας τότε μέσα μας έχουμε ένα σημαντικό κενό που αργότερα θα επιχειρήσουμε να το καλύψουμε με ένα παιδί. Αν δεν κάνουμε πρώτα σχέση με τον εαυτό μας και δεν έχουμε βρει το προσωπικό νόημα της ζωής, αν δεν ξεπεράσουμε το συναισθηματικό μας κενό και την κατάθλιψή μας τότε ο άλλος κάποια στιγμή θα είναι ανεπαρκής στα μάτια μας. Η κοινή ζωή που βασίζεται στην αυθεντικότητα, την αγάπη, την ευχαρίστηση, τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη αλλά και την αντιμετώπιση των κρίσεων έχει σαν βασική προϋπόθεση να τα έχουμε βρει εμείς με τον εαυτό μας, δύσκολο αλλά εφικτό!

Ο στόχος αυτού του άρθρου δεν είναι να απαξιώσει την έννοια του γάμου αλλά να υπενθυμίσει το πόσο σημαντικό είναι να είναι κανείς συνειδητά με τον άλλον και όχι για να καλύψει τα συναισθηματικά του κενά. Βέβαια ο/η σύντροφός μας με έναν τρόπο μας καλύπτει αφού θεωρητικά ο άντρας αναζητά το κομμάτι που του λείπει (anima) και η γυναίκα αντίστοιχα (animus) αλλά είναι σημαντικό επίσης ο/η σύντροφό μας να συμπληρώνει ένα υγιές κομμάτι μας και όχι τα παθολογικά μας κομμάτια.

*Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στο healthylifetree.com, e-περιοδικό υγείας.

Πηγή: Υπάρχει ευτυχισμένος έρωτας; Τι μας εμποδίζει να απολαύσουμε την ερωτική μας σχέση, Guy Corneau. Εκδ. Κέδρος

Γάμος. Αρκεί για κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί; αυτογνωσία διάχυτη κρίσεις ψυχοθεραπευτής συναισθήματα συνεδρίες εγκατάλειψη αυτοπραγμάτωση βουλιμία διαταραχή αναπτυξιακή δυσκολίες αναλυτική ψυχοθεραπεύτρια γονέων ραντεβού μετρό διάσχιση ψυχοθεραπεία κέντρο φαντασιώσεις πανικού προβλήματα προσέγγιση συμβουλευτική κατάθλιψη χαμηλή Ακρόπολη ψυχολόγοι συμπεριφοράς φόβος άγχος σχέσεις νευρική αυτοεκτίμηση θανάτου φοβίες ψυχολόγος γνωσιακή ανορεξία ψυχοθεραπείας Αθήνα κενό ψυχολογίαΓάμος. Αρκεί για κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί; ψυχοθεραπευτής ψυχοθεραπεύτρια συναισθήματα προσέγγιση ανορεξία Αθήνα αυτοεκτίμηση διαταραχή διάσχιση ραντεβού ψυχολόγοι αυτοπραγμάτωση εγκατάλειψη δυσκολίες φαντασιώσεις διάχυτη ψυχολόγος ψυχοθεραπείας κρίσεις προβλήματα Ακρόπολη άγχος κενό νευρική φόβος φοβίες συνεδρίες γνωσιακή αναλυτική γονέων χαμηλή σχέσεις θανάτου βουλιμία συμβουλευτική ψυχοθεραπεία πανικού ψυχολογία κατάθλιψη μετρό αυτογνωσία αναπτυξιακή συμπεριφοράς κέντρο Γάμος. Αρκεί για κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί; αυτοπραγμάτωση αναλυτική αυτοεκτίμηση συνεδρίες Αθήνα συμπεριφοράς ψυχοθεραπευτής κρίσεις αναπτυξιακή διάσχιση διαταραχή ψυχολογία νευρική ψυχοθεραπείας θανάτου Ακρόπολη κατάθλιψη φοβίες διάχυτη δυσκολίες φαντασιώσεις ψυχοθεραπεύτρια φόβος ψυχολόγος πανικού μετρό ραντεβού εγκατάλειψη ανορεξία βουλιμία άγχος συναισθήματα ψυχολόγοι γνωσιακή προβλήματα σχέσεις αυτογνωσία προσέγγιση συμβουλευτική χαμηλή ψυχοθεραπεία κενό κέντρο γονέων Γάμος. Αρκεί για κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί; ραντεβού συμπεριφοράς Ακρόπολη συνεδρίες βουλιμία ψυχολόγοι σχέσεις πανικού γονέων κενό φόβος ψυχοθεραπεία ψυχοθεραπεύτρια αναπτυξιακή μετρό ψυχολόγος διαταραχή φοβίες κρίσεις δυσκολίες χαμηλή συναισθήματα αναλυτική ψυχοθεραπείας προσέγγιση εγκατάλειψη αυτογνωσία διάσχιση νευρική αυτοπραγμάτωση κατάθλιψη προβλήματα αυτοεκτίμηση γνωσιακή ανορεξία θανάτου φαντασιώσεις κέντρο ψυχοθεραπευτής διάχυτη ψυχολογία άγχος συμβουλευτική Αθήνα Γάμος. Αρκεί για κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί; πανικού μετρό διάχυτη θανάτου αναπτυξιακή φοβίες αυτοπραγμάτωση κατάθλιψη δυσκολίες φαντασιώσεις κρίσεις ραντεβού άγχος συναισθήματα γνωσιακή ανορεξία προσέγγιση νευρική κέντρο αναλυτική συνεδρίες συμβουλευτική σχέσεις αυτογνωσία γονέων φόβος ψυχοθεραπεύτρια συμπεριφοράς αυτοεκτίμηση κενό ψυχολογία ψυχοθεραπεία εγκατάλειψη διαταραχή Αθήνα ψυχοθεραπείας ψυχολόγοι χαμηλή διάσχιση ψυχολόγος Ακρόπολη βουλιμία ψυχοθεραπευτής προβλήματα Γάμος. Αρκεί για κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί; ψυχοθεραπεύτρια συναισθήματα γονέων διαταραχή πανικού κρίσεις αναπτυξιακή ψυχοθεραπείας ψυχολόγος άγχος κατάθλιψη συμβουλευτική συμπεριφοράς ραντεβού κέντρο θανάτου ψυχοθεραπεία μετρό αυτογνωσία εγκατάλειψη αυτοεκτίμηση αυτοπραγμάτωση αναλυτική ψυχολόγοι ψυχοθεραπευτής γνωσιακή νευρική σχέσεις χαμηλή διάσχιση κενό Ακρόπολη Αθήνα ψυχολογία συνεδρίες προβλήματα βουλιμία προσέγγιση φοβίες δυσκολίες διάχυτη φαντασιώσεις ανορεξία φόβος

Τίτλος: Γάμος. Αρκεί για να κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί;
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2024-04-14 01:20:34
Νέα Ψυχοθεραπευτική Ομάδα Αυτογνωσίας
This is default text for notification bar