Γάμος. Αρκεί για να κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί;

Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; συνεδρίες συναισθήματα φοβίες φαντασιώσεις άγχος ραντεβού χαμηλή ψυχοθεραπευτής φόβος διάχυτη εγκατάλειψη προβλήματα γνωσιακή κενό ψυχοθεραπεύτρια νευρική ψυχολόγος ανορεξία Αθήνα κρίσεις συμβουλευτική δυσκολίες γονέων αυτογνωσία διάσχιση θανάτου αυτοεκτίμηση πανικού ψυχολογία Ακρόπολη κατάθλιψη συμπεριφοράς βουλιμία αυτοπραγμάτωση διαταραχή κέντρο σχέσεις μετρό ψυχοθεραπείας αναλυτική ψυχολόγοι αναπτυξιακή ψυχοθεραπεία προσέγγιση

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2012/06/wedding_rings1.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

Γάμος, αρκεί για να κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί;Ο γάμος, είτε θρησκευτικός είτε πολιτικός, δεν αποτελεί το θεμέλιο για να είναι δύο άνθρωποι μαζί, τουλάχιστον όχι πια. Μπορεί ο γάμος να αποτελεί ένα πλαίσιο που οι άνθρωποι θέτουμε προκειμένου να χτίσουμε μια πιο σταθερή σχέση, αλλά δεν είναι η δομή της σχέσης που θα εξασφαλίσει και την συνέχεια της. Αυτό που πραγματικά χρειάζονται δύο άνθρωποι σε σχέση είναι μια αμοιβαία συμφωνία που θα ξεκαθαρίζει με ειλικρίνεια τις προσδοκίες τους, τις αρχές τους, τα όνειρα τους, την κοινή τους ζωή και που θα είναι διαπραματεύσιμη, ενώ θα εξασφαλίζει την αμοιβαία εμπιστοσύνη, τον σεβασμό, την αγάπη και την επικοινωνία.

Πολλοί δεν είμαστε συνηθισμένοι να διαπραγματευόμαστε, να συζητάμε θέματα που αφορούν την σχέση μας αλλά και εμάς μέσα στην σχέση. Νομίζουμε ότι με τον γάμο όλα μπαίνουν σε μια σειρά και γίνονται μόνα τους. Πριν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε στον γάμο είναι καλό να γνωρίζουμε τις ανάγκες του άλλου και τις δικές μας, να έχουμε βρει τον χώρο και τον χρόνο μας στην σχέση, να μπορούμε να διαπραγματευτούμε και να συναποφασίσουμε με τον/την σύντροφό μας και να ξέρουμε πως αντιμετωπίζουμε σαν ζευγάρι πιθανές συγκρούσεις και δυσκολίες.

Η σχέση είναι δυναμική, εξελίσσεται, ανανεώνεται, καταστρέφεται, δομείται. Το ποιος θα πληρώσει τους λογαριασμούς είναι εύκολο όταν είμαστε ερωτευμένοι, όταν όμως η σχέση περνάει κρίση είναι αγγαρεία, «γιατί εγώ και όχι αυτή..;» και άλλες τέτοιες σκέψεις. Πλέον η σχέση είναι ένα παιχνίδι εξουσίας, η μάλλον δεν υπήρχε σχέση ούτε το «εμείς», αλλά εγώ και αυτή. Η δομημένη σχέση δεν απειλεί την προσωπικότητά μας αλλά αντιμετωπίζει την όποια κρίση, ενώ στην «μη σχέση» ως οντότητα, ο άλλος που δεν θέλουμε πια να τον ευχαριστούμε μας φαίνεται απειλητικός, όταν πια η ρουτίνα διαδεχτεί τον έρωτα. Όταν δεν υπάρχει αμοιβαία συμφωνία και διαπραγμάτευση, τότε η σχέση δεν υφίσταται σαν κοινό σημείο αναφοράς και χωρίς αυτήν, σε περιόδους κρίσης της σχέσης, θα υπάρξει πλέον μόνο ένας αγώνας εξουσίας που δύσκολα θα κάνει κάποιος από τους δύο πίσω, αφού θα νιώθει ότι θίγεται η αξιοπρέπεια του.

Είναι σημαντικό το ζευγάρι να κάνει όνειρα, γιατί τότε εχει δημιουργήσει νοερά μια επιθυμητή κατάσταση για την οποία θα προσπαθήσουν και η οποία θα τους βοηθήσει όταν υπάρξουν προβλήματα.

Ωστόσο είναι παγίδα να αναζητά κανείς το νόημα της ζωής του μέσα στην σχέση, ή να προσπαθεί να καλύψει το προσωπικό του κενό με τον σύντροφό του. Όταν η προσωπική μας ευτυχία εξαρτάται από τον σύντροφό μας τότε μέσα μας έχουμε ένα σημαντικό κενό που αργότερα θα επιχειρήσουμε να το καλύψουμε με ένα παιδί. Αν δεν κάνουμε πρώτα σχέση με τον εαυτό μας και δεν έχουμε βρει το προσωπικό νόημα της ζωής, αν δεν ξεπεράσουμε το συναισθηματικό μας κενό και την κατάθλιψή μας τότε ο άλλος κάποια στιγμή θα είναι ανεπαρκής στα μάτια μας. Η κοινή ζωή που βασίζεται στην αυθεντικότητα, την αγάπη, την ευχαρίστηση, τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη αλλά και την αντιμετώπιση των κρίσεων έχει σαν βασική προϋπόθεση να τα έχουμε βρει εμείς με τον εαυτό μας, δύσκολο αλλά εφικτό!

Ο στόχος αυτού του άρθρου δεν είναι να απαξιώσει την έννοια του γάμου αλλά να υπενθυμίσει το πόσο σημαντικό είναι να είναι κανείς συνειδητά με τον άλλον και όχι για να καλύψει τα συναισθηματικά του κενά. Βέβαια ο/η σύντροφός μας με έναν τρόπο μας καλύπτει αφού θεωρητικά ο άντρας αναζητά το κομμάτι που του λείπει (anima) και η γυναίκα αντίστοιχα (animus) αλλά είναι σημαντικό επίσης ο/η σύντροφό μας να συμπληρώνει ένα υγιές κομμάτι μας και όχι τα παθολογικά μας κομμάτια.

*Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στο healthylifetree.com, e-περιοδικό υγείας.

Πηγή: Υπάρχει ευτυχισμένος έρωτας; Τι μας εμποδίζει να απολαύσουμε την ερωτική μας σχέση, Guy Corneau. Εκδ. Κέδρος

Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; φόβος μετρό συνεδρίες διάσχιση νευρική προσέγγιση εγκατάλειψη πανικού φαντασιώσεις διαταραχή διάχυτη αυτοεκτίμηση ψυχοθεραπείας προβλήματα αυτογνωσία φοβίες ψυχολόγοι ψυχοθεραπεύτρια άγχος Ακρόπολη ψυχολόγος ψυχοθεραπεία ραντεβού συμβουλευτική σχέσεις ψυχολογία κατάθλιψη Αθήνα χαμηλή κρίσεις κενό γνωσιακή αναλυτική κέντρο θανάτου ψυχοθεραπευτής συναισθήματα δυσκολίες γονέων βουλιμία αναπτυξιακή ανορεξία συμπεριφοράς αυτοπραγμάτωσηΓάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; εγκατάλειψη ψυχοθεραπεία αυτογνωσία προβλήματα συνεδρίες θανάτου κρίσεις βουλιμία προσέγγιση ψυχοθεραπείας άγχος σχέσεις συναισθήματα γονέων ψυχοθεραπεύτρια συμπεριφοράς χαμηλή διαταραχή γνωσιακή ψυχοθεραπευτής αυτοπραγμάτωση φαντασιώσεις νευρική αναλυτική κατάθλιψη φοβίες μετρό αυτοεκτίμηση φόβος ψυχολόγος αναπτυξιακή συμβουλευτική ανορεξία ψυχολογία διάσχιση κέντρο διάχυτη πανικού Ακρόπολη κενό ραντεβού δυσκολίες Αθήνα ψυχολόγοι Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; σχέσεις διαταραχή πανικού εγκατάλειψη ψυχολόγοι βουλιμία ψυχολόγος αυτοεκτίμηση ανορεξία φαντασιώσεις συνεδρίες ψυχολογία άγχος συμβουλευτική Ακρόπολη ψυχοθεραπεία κενό διάσχιση μετρό αναπτυξιακή προβλήματα διάχυτη κέντρο δυσκολίες συμπεριφοράς συναισθήματα κρίσεις αυτογνωσία αναλυτική φόβος ψυχοθεραπευτής χαμηλή ψυχοθεραπεύτρια κατάθλιψη γνωσιακή θανάτου γονέων προσέγγιση φοβίες ραντεβού νευρική Αθήνα ψυχοθεραπείας αυτοπραγμάτωση Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; ψυχολογία συμπεριφοράς ανορεξία αυτογνωσία Ακρόπολη αναλυτική φαντασιώσεις Αθήνα συμβουλευτική διάχυτη ψυχοθεραπεία χαμηλή κέντρο θανάτου κενό φόβος γνωσιακή συναισθήματα φοβίες γονέων συνεδρίες ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια προβλήματα διαταραχή κρίσεις αυτοεκτίμηση ψυχοθεραπείας βουλιμία σχέσεις αυτοπραγμάτωση ψυχοθεραπευτής κατάθλιψη ψυχολόγοι νευρική ραντεβού πανικού άγχος δυσκολίες μετρό αναπτυξιακή διάσχιση εγκατάλειψη προσέγγιση Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; ψυχοθεραπείας ψυχοθεραπευτής Ακρόπολη κατάθλιψη προσέγγιση αναπτυξιακή εγκατάλειψη ψυχολογία κρίσεις αναλυτική θανάτου φαντασιώσεις βουλιμία ψυχοθεραπεία πανικού φοβίες γονέων προβλήματα ραντεβού ψυχολόγος αυτοπραγμάτωση κέντρο διαταραχή φόβος Αθήνα συναισθήματα γνωσιακή διάχυτη αυτοεκτίμηση δυσκολίες χαμηλή κενό συνεδρίες διάσχιση νευρική συμπεριφοράς ψυχοθεραπεύτρια μετρό σχέσεις αυτογνωσία άγχος ψυχολόγοι ανορεξία συμβουλευτική

Τίτλος: Γάμος. Αρκεί για να κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί;
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2021-10-02 22:01:08