Γάμος. Αρκεί για να κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί;

Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; διάχυτη ψυχοθεραπείας συμβουλευτική αυτοπραγμάτωση προβλήματα συναισθήματα γονέων ψυχοθεραπευτής συμπεριφοράς κενό ραντεβού ψυχοθεραπεύτρια γνωσιακή εγκατάλειψη σχέσεις ψυχολογία διαταραχή ανορεξία χαμηλή μετρό νευρική δυσκολίες ψυχολόγοι Αθήνα φαντασιώσεις αυτοεκτίμηση διάσχιση Ακρόπολη φοβίες βουλιμία κατάθλιψη προσέγγιση κρίσεις κέντρο συνεδρίες φόβος άγχος θανάτου ψυχολόγος αυτογνωσία ψυχοθεραπεία αναλυτική αναπτυξιακή πανικού

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2012/06/wedding_rings1.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

Γάμος, αρκεί για να κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί;Ο γάμος, είτε θρησκευτικός είτε πολιτικός, δεν αποτελεί το θεμέλιο για να είναι δύο άνθρωποι μαζί, τουλάχιστον όχι πια. Μπορεί ο γάμος να αποτελεί ένα πλαίσιο που οι άνθρωποι θέτουμε προκειμένου να χτίσουμε μια πιο σταθερή σχέση, αλλά δεν είναι η δομή της σχέσης που θα εξασφαλίσει και την συνέχεια της. Αυτό που πραγματικά χρειάζονται δύο άνθρωποι σε σχέση είναι μια αμοιβαία συμφωνία που θα ξεκαθαρίζει με ειλικρίνεια τις προσδοκίες τους, τις αρχές τους, τα όνειρα τους, την κοινή τους ζωή και που θα είναι διαπραματεύσιμη, ενώ θα εξασφαλίζει την αμοιβαία εμπιστοσύνη, τον σεβασμό, την αγάπη και την επικοινωνία.

Πολλοί δεν είμαστε συνηθισμένοι να διαπραγματευόμαστε, να συζητάμε θέματα που αφορούν την σχέση μας αλλά και εμάς μέσα στην σχέση. Νομίζουμε ότι με τον γάμο όλα μπαίνουν σε μια σειρά και γίνονται μόνα τους. Πριν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε στον γάμο είναι καλό να γνωρίζουμε τις ανάγκες του άλλου και τις δικές μας, να έχουμε βρει τον χώρο και τον χρόνο μας στην σχέση, να μπορούμε να διαπραγματευτούμε και να συναποφασίσουμε με τον/την σύντροφό μας και να ξέρουμε πως αντιμετωπίζουμε σαν ζευγάρι πιθανές συγκρούσεις και δυσκολίες.

Η σχέση είναι δυναμική, εξελίσσεται, ανανεώνεται, καταστρέφεται, δομείται. Το ποιος θα πληρώσει τους λογαριασμούς είναι εύκολο όταν είμαστε ερωτευμένοι, όταν όμως η σχέση περνάει κρίση είναι αγγαρεία, «γιατί εγώ και όχι αυτή..;» και άλλες τέτοιες σκέψεις. Πλέον η σχέση είναι ένα παιχνίδι εξουσίας, η μάλλον δεν υπήρχε σχέση ούτε το «εμείς», αλλά εγώ και αυτή. Η δομημένη σχέση δεν απειλεί την προσωπικότητά μας αλλά αντιμετωπίζει την όποια κρίση, ενώ στην «μη σχέση» ως οντότητα, ο άλλος που δεν θέλουμε πια να τον ευχαριστούμε μας φαίνεται απειλητικός, όταν πια η ρουτίνα διαδεχτεί τον έρωτα. Όταν δεν υπάρχει αμοιβαία συμφωνία και διαπραγμάτευση, τότε η σχέση δεν υφίσταται σαν κοινό σημείο αναφοράς και χωρίς αυτήν, σε περιόδους κρίσης της σχέσης, θα υπάρξει πλέον μόνο ένας αγώνας εξουσίας που δύσκολα θα κάνει κάποιος από τους δύο πίσω, αφού θα νιώθει ότι θίγεται η αξιοπρέπεια του.

Είναι σημαντικό το ζευγάρι να κάνει όνειρα, γιατί τότε εχει δημιουργήσει νοερά μια επιθυμητή κατάσταση για την οποία θα προσπαθήσουν και η οποία θα τους βοηθήσει όταν υπάρξουν προβλήματα.

Ωστόσο είναι παγίδα να αναζητά κανείς το νόημα της ζωής του μέσα στην σχέση, ή να προσπαθεί να καλύψει το προσωπικό του κενό με τον σύντροφό του. Όταν η προσωπική μας ευτυχία εξαρτάται από τον σύντροφό μας τότε μέσα μας έχουμε ένα σημαντικό κενό που αργότερα θα επιχειρήσουμε να το καλύψουμε με ένα παιδί. Αν δεν κάνουμε πρώτα σχέση με τον εαυτό μας και δεν έχουμε βρει το προσωπικό νόημα της ζωής, αν δεν ξεπεράσουμε το συναισθηματικό μας κενό και την κατάθλιψή μας τότε ο άλλος κάποια στιγμή θα είναι ανεπαρκής στα μάτια μας. Η κοινή ζωή που βασίζεται στην αυθεντικότητα, την αγάπη, την ευχαρίστηση, τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη αλλά και την αντιμετώπιση των κρίσεων έχει σαν βασική προϋπόθεση να τα έχουμε βρει εμείς με τον εαυτό μας, δύσκολο αλλά εφικτό!

Ο στόχος αυτού του άρθρου δεν είναι να απαξιώσει την έννοια του γάμου αλλά να υπενθυμίσει το πόσο σημαντικό είναι να είναι κανείς συνειδητά με τον άλλον και όχι για να καλύψει τα συναισθηματικά του κενά. Βέβαια ο/η σύντροφός μας με έναν τρόπο μας καλύπτει αφού θεωρητικά ο άντρας αναζητά το κομμάτι που του λείπει (anima) και η γυναίκα αντίστοιχα (animus) αλλά είναι σημαντικό επίσης ο/η σύντροφό μας να συμπληρώνει ένα υγιές κομμάτι μας και όχι τα παθολογικά μας κομμάτια.

*Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στο healthylifetree.com, e-περιοδικό υγείας.

Πηγή: Υπάρχει ευτυχισμένος έρωτας; Τι μας εμποδίζει να απολαύσουμε την ερωτική μας σχέση, Guy Corneau. Εκδ. Κέδρος

Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; ψυχοθεραπεύτρια συμπεριφοράς σχέσεις ανορεξία ψυχολόγος νευρική ψυχολόγοι φοβίες αυτοεκτίμηση προβλήματα κέντρο μετρό κατάθλιψη προσέγγιση γονέων χαμηλή διαταραχή φαντασιώσεις συναισθήματα ψυχολογία ψυχοθεραπευτής άγχος συνεδρίες κρίσεις αναλυτική βουλιμία διάχυτη εγκατάλειψη Ακρόπολη ραντεβού αυτογνωσία αυτοπραγμάτωση Αθήνα ψυχοθεραπείας πανικού αναπτυξιακή γνωσιακή δυσκολίες θανάτου φόβος διάσχιση συμβουλευτική κενό ψυχοθεραπείαΓάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; Ακρόπολη ψυχοθεραπεύτρια βουλιμία προβλήματα ψυχοθεραπείας άγχος ψυχολόγοι δυσκολίες κατάθλιψη εγκατάλειψη συμβουλευτική κρίσεις αυτοπραγμάτωση σχέσεις συναισθήματα προσέγγιση κέντρο ψυχοθεραπεία συμπεριφοράς πανικού ψυχολόγος διάχυτη γνωσιακή αυτοεκτίμηση αναπτυξιακή αυτογνωσία ψυχολογία φαντασιώσεις φοβίες κενό γονέων αναλυτική διάσχιση ανορεξία συνεδρίες διαταραχή μετρό θανάτου ραντεβού νευρική φόβος χαμηλή ψυχοθεραπευτής Αθήνα Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; συναισθήματα φόβος πανικού άγχος διαταραχή κρίσεις κενό χαμηλή προβλήματα Ακρόπολη ανορεξία κατάθλιψη νευρική Αθήνα ψυχολόγος ψυχοθεραπευτής προσέγγιση εγκατάλειψη διάχυτη σχέσεις γονέων βουλιμία συμβουλευτική θανάτου κέντρο ψυχολογία ψυχοθεραπείας γνωσιακή ψυχοθεραπεύτρια συμπεριφοράς φοβίες ψυχολόγοι αυτοπραγμάτωση αναπτυξιακή αυτογνωσία ψυχοθεραπεία αυτοεκτίμηση φαντασιώσεις διάσχιση μετρό δυσκολίες αναλυτική συνεδρίες ραντεβού Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; Αθήνα ψυχολόγοι ψυχοθεραπείας ανορεξία συναισθήματα μετρό φαντασιώσεις θανάτου πανικού προβλήματα φόβος αυτοεκτίμηση αυτογνωσία φοβίες βουλιμία διαταραχή κατάθλιψη άγχος σχέσεις αναλυτική κενό κέντρο διάσχιση συμπεριφοράς αναπτυξιακή διάχυτη γονέων χαμηλή ψυχοθεραπεύτρια εγκατάλειψη γνωσιακή συνεδρίες δυσκολίες ραντεβού Ακρόπολη ψυχολογία προσέγγιση ψυχοθεραπεία ψυχοθεραπευτής κρίσεις ψυχολόγος συμβουλευτική αυτοπραγμάτωση νευρική

Τίτλος: Γάμος. Αρκεί για να κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί;
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2022-05-20 22:01:54