Γάμος. Αρκεί για να κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί;

Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; συμβουλευτική προβλήματα συμπεριφοράς προσέγγιση νευρική πανικού ψυχοθεραπεύτρια συνεδρίες διάχυτη ψυχολόγος εγκατάλειψη μετρό αναπτυξιακή ψυχολόγοι φαντασιώσεις ψυχοθεραπείας ανορεξία ψυχοθεραπεία Ακρόπολη κέντρο κατάθλιψη αυτογνωσία διάσχιση Αθήνα γονέων διαταραχή κρίσεις αναλυτική θανάτου άγχος γνωσιακή ψυχολογία χαμηλή φόβος αυτοπραγμάτωση αυτοεκτίμηση κενό φοβίες βουλιμία σχέσεις δυσκολίες ραντεβού ψυχοθεραπευτής συναισθήματα

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2012/06/wedding_rings1.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

Γάμος, αρκεί για να κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί;Ο γάμος, είτε θρησκευτικός είτε πολιτικός, δεν αποτελεί το θεμέλιο για να είναι δύο άνθρωποι μαζί, τουλάχιστον όχι πια. Μπορεί ο γάμος να αποτελεί ένα πλαίσιο που οι άνθρωποι θέτουμε προκειμένου να χτίσουμε μια πιο σταθερή σχέση, αλλά δεν είναι η δομή της σχέσης που θα εξασφαλίσει και την συνέχεια της. Αυτό που πραγματικά χρειάζονται δύο άνθρωποι σε σχέση είναι μια αμοιβαία συμφωνία που θα ξεκαθαρίζει με ειλικρίνεια τις προσδοκίες τους, τις αρχές τους, τα όνειρα τους, την κοινή τους ζωή και που θα είναι διαπραματεύσιμη, ενώ θα εξασφαλίζει την αμοιβαία εμπιστοσύνη, τον σεβασμό, την αγάπη και την επικοινωνία.

Πολλοί δεν είμαστε συνηθισμένοι να διαπραγματευόμαστε, να συζητάμε θέματα που αφορούν την σχέση μας αλλά και εμάς μέσα στην σχέση. Νομίζουμε ότι με τον γάμο όλα μπαίνουν σε μια σειρά και γίνονται μόνα τους. Πριν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε στον γάμο είναι καλό να γνωρίζουμε τις ανάγκες του άλλου και τις δικές μας, να έχουμε βρει τον χώρο και τον χρόνο μας στην σχέση, να μπορούμε να διαπραγματευτούμε και να συναποφασίσουμε με τον/την σύντροφό μας και να ξέρουμε πως αντιμετωπίζουμε σαν ζευγάρι πιθανές συγκρούσεις και δυσκολίες.

Η σχέση είναι δυναμική, εξελίσσεται, ανανεώνεται, καταστρέφεται, δομείται. Το ποιος θα πληρώσει τους λογαριασμούς είναι εύκολο όταν είμαστε ερωτευμένοι, όταν όμως η σχέση περνάει κρίση είναι αγγαρεία, «γιατί εγώ και όχι αυτή..;» και άλλες τέτοιες σκέψεις. Πλέον η σχέση είναι ένα παιχνίδι εξουσίας, η μάλλον δεν υπήρχε σχέση ούτε το «εμείς», αλλά εγώ και αυτή. Η δομημένη σχέση δεν απειλεί την προσωπικότητά μας αλλά αντιμετωπίζει την όποια κρίση, ενώ στην «μη σχέση» ως οντότητα, ο άλλος που δεν θέλουμε πια να τον ευχαριστούμε μας φαίνεται απειλητικός, όταν πια η ρουτίνα διαδεχτεί τον έρωτα. Όταν δεν υπάρχει αμοιβαία συμφωνία και διαπραγμάτευση, τότε η σχέση δεν υφίσταται σαν κοινό σημείο αναφοράς και χωρίς αυτήν, σε περιόδους κρίσης της σχέσης, θα υπάρξει πλέον μόνο ένας αγώνας εξουσίας που δύσκολα θα κάνει κάποιος από τους δύο πίσω, αφού θα νιώθει ότι θίγεται η αξιοπρέπεια του.

Είναι σημαντικό το ζευγάρι να κάνει όνειρα, γιατί τότε εχει δημιουργήσει νοερά μια επιθυμητή κατάσταση για την οποία θα προσπαθήσουν και η οποία θα τους βοηθήσει όταν υπάρξουν προβλήματα.

Ωστόσο είναι παγίδα να αναζητά κανείς το νόημα της ζωής του μέσα στην σχέση, ή να προσπαθεί να καλύψει το προσωπικό του κενό με τον σύντροφό του. Όταν η προσωπική μας ευτυχία εξαρτάται από τον σύντροφό μας τότε μέσα μας έχουμε ένα σημαντικό κενό που αργότερα θα επιχειρήσουμε να το καλύψουμε με ένα παιδί. Αν δεν κάνουμε πρώτα σχέση με τον εαυτό μας και δεν έχουμε βρει το προσωπικό νόημα της ζωής, αν δεν ξεπεράσουμε το συναισθηματικό μας κενό και την κατάθλιψή μας τότε ο άλλος κάποια στιγμή θα είναι ανεπαρκής στα μάτια μας. Η κοινή ζωή που βασίζεται στην αυθεντικότητα, την αγάπη, την ευχαρίστηση, τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη αλλά και την αντιμετώπιση των κρίσεων έχει σαν βασική προϋπόθεση να τα έχουμε βρει εμείς με τον εαυτό μας, δύσκολο αλλά εφικτό!

Ο στόχος αυτού του άρθρου δεν είναι να απαξιώσει την έννοια του γάμου αλλά να υπενθυμίσει το πόσο σημαντικό είναι να είναι κανείς συνειδητά με τον άλλον και όχι για να καλύψει τα συναισθηματικά του κενά. Βέβαια ο/η σύντροφός μας με έναν τρόπο μας καλύπτει αφού θεωρητικά ο άντρας αναζητά το κομμάτι που του λείπει (anima) και η γυναίκα αντίστοιχα (animus) αλλά είναι σημαντικό επίσης ο/η σύντροφό μας να συμπληρώνει ένα υγιές κομμάτι μας και όχι τα παθολογικά μας κομμάτια.

*Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στο healthylifetree.com, e-περιοδικό υγείας.

Πηγή: Υπάρχει ευτυχισμένος έρωτας; Τι μας εμποδίζει να απολαύσουμε την ερωτική μας σχέση, Guy Corneau. Εκδ. Κέδρος

Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; κέντρο ανορεξία συμπεριφοράς μετρό αναλυτική φαντασιώσεις ψυχοθεραπεύτρια ραντεβού αυτοεκτίμηση προσέγγιση διαταραχή αυτοπραγμάτωση διάσχιση κατάθλιψη χαμηλή κρίσεις προβλήματα κενό φόβος Αθήνα αναπτυξιακή γνωσιακή διάχυτη συμβουλευτική ψυχολόγος βουλιμία πανικού δυσκολίες ψυχοθεραπείας ψυχολόγοι θανάτου γονέων άγχος ψυχολογία σχέσεις νευρική φοβίες συνεδρίες ψυχοθεραπευτής αυτογνωσία ψυχοθεραπεία Ακρόπολη συναισθήματα εγκατάλειψηΓάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; βουλιμία εγκατάλειψη φαντασιώσεις συμπεριφοράς συναισθήματα κενό φόβος άγχος ψυχολόγος γνωσιακή ψυχοθεραπεύτρια ψυχολόγοι φοβίες προβλήματα χαμηλή αναπτυξιακή αυτοεκτίμηση ψυχοθεραπεία ψυχοθεραπείας διάσχιση αυτοπραγμάτωση κρίσεις θανάτου κέντρο ανορεξία γονέων ψυχολογία Αθήνα νευρική Ακρόπολη διάχυτη κατάθλιψη αυτογνωσία προσέγγιση συνεδρίες ραντεβού μετρό συμβουλευτική αναλυτική σχέσεις διαταραχή πανικού δυσκολίες ψυχοθεραπευτής Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; ψυχολογία ραντεβού άγχος αναπτυξιακή ψυχολόγοι σχέσεις κενό συνεδρίες Ακρόπολη εγκατάλειψη ψυχοθεραπεύτρια ψυχοθεραπεία διάσχιση ψυχολόγος διαταραχή γονέων αναλυτική φοβίες ψυχοθεραπευτής πανικού κέντρο γνωσιακή βουλιμία κρίσεις Αθήνα δυσκολίες προσέγγιση μετρό διάχυτη ψυχοθεραπείας αυτοπραγμάτωση συμβουλευτική ανορεξία φόβος κατάθλιψη χαμηλή νευρική φαντασιώσεις αυτογνωσία προβλήματα συναισθήματα θανάτου αυτοεκτίμηση συμπεριφοράς Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; φόβος δυσκολίες προσέγγιση αναλυτική εγκατάλειψη διαταραχή θανάτου ψυχοθεραπεύτρια άγχος φαντασιώσεις κρίσεις σχέσεις ψυχοθεραπεία Αθήνα συμβουλευτική διάσχιση φοβίες μετρό αναπτυξιακή κέντρο Ακρόπολη διάχυτη γονέων συνεδρίες γνωσιακή ραντεβού συμπεριφοράς νευρική ψυχολόγος αυτοεκτίμηση χαμηλή ανορεξία πανικού κενό αυτοπραγμάτωση ψυχολογία ψυχοθεραπείας προβλήματα συναισθήματα ψυχοθεραπευτής βουλιμία αυτογνωσία κατάθλιψη ψυχολόγοι Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; συμβουλευτική μετρό φόβος δυσκολίες χαμηλή γνωσιακή ψυχολόγοι ψυχοθεραπεία κενό ανορεξία κέντρο πανικού προσέγγιση νευρική βουλιμία εγκατάλειψη κρίσεις ψυχοθεραπευτής σχέσεις συνεδρίες ψυχολόγος ραντεβού διαταραχή συναισθήματα θανάτου διάσχιση ψυχοθεραπείας άγχος Αθήνα κατάθλιψη αυτοεκτίμηση Ακρόπολη αναπτυξιακή φοβίες αυτοπραγμάτωση διάχυτη προβλήματα συμπεριφοράς φαντασιώσεις γονέων ψυχολογία ψυχοθεραπεύτρια αυτογνωσία αναλυτική Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; κέντρο φαντασιώσεις Αθήνα διαταραχή συναισθήματα πανικού αυτοπραγμάτωση συνεδρίες δυσκολίες σχέσεις προβλήματα συμπεριφοράς ψυχολογία κρίσεις άγχος κενό διάχυτη ψυχοθεραπεία προσέγγιση αυτοεκτίμηση εγκατάλειψη γνωσιακή ψυχολόγος φοβίες θανάτου διάσχιση ραντεβού κατάθλιψη ψυχοθεραπεύτρια νευρική γονέων φόβος ψυχολόγοι ψυχοθεραπευτής Ακρόπολη συμβουλευτική αυτογνωσία ψυχοθεραπείας βουλιμία αναλυτική μετρό χαμηλή αναπτυξιακή ανορεξία

Τίτλος: Γάμος. Αρκεί για να κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί;
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2023-01-28 21:01:49
Νέα Ψυχοθεραπευτική Ομάδα Αυτογνωσίας
This is default text for notification bar