Γάμος. Αρκεί για να κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί;

Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; κενό αυτοεκτίμηση Αθήνα σχέσεις προβλήματα ψυχολόγοι χαμηλή αναπτυξιακή βουλιμία διαταραχή κέντρο ψυχολογία φαντασιώσεις ραντεβού άγχος κατάθλιψη Ακρόπολη φόβος γονέων συνεδρίες θανάτου προσέγγιση διάσχιση γνωσιακή ανορεξία συμβουλευτική ψυχοθεραπεύτρια αναλυτική νευρική διάχυτη ψυχολόγος ψυχοθεραπείας εγκατάλειψη φοβίες αυτογνωσία συμπεριφοράς συναισθήματα πανικού αυτοπραγμάτωση κρίσεις ψυχοθεραπευτής δυσκολίες ψυχοθεραπεία μετρό

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2012/06/wedding_rings1.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

Γάμος, αρκεί για να κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί;Ο γάμος, είτε θρησκευτικός είτε πολιτικός, δεν αποτελεί το θεμέλιο για να είναι δύο άνθρωποι μαζί, τουλάχιστον όχι πια. Μπορεί ο γάμος να αποτελεί ένα πλαίσιο που οι άνθρωποι θέτουμε προκειμένου να χτίσουμε μια πιο σταθερή σχέση, αλλά δεν είναι η δομή της σχέσης που θα εξασφαλίσει και την συνέχεια της. Αυτό που πραγματικά χρειάζονται δύο άνθρωποι σε σχέση είναι μια αμοιβαία συμφωνία που θα ξεκαθαρίζει με ειλικρίνεια τις προσδοκίες τους, τις αρχές τους, τα όνειρα τους, την κοινή τους ζωή και που θα είναι διαπραματεύσιμη, ενώ θα εξασφαλίζει την αμοιβαία εμπιστοσύνη, τον σεβασμό, την αγάπη και την επικοινωνία.

Πολλοί δεν είμαστε συνηθισμένοι να διαπραγματευόμαστε, να συζητάμε θέματα που αφορούν την σχέση μας αλλά και εμάς μέσα στην σχέση. Νομίζουμε ότι με τον γάμο όλα μπαίνουν σε μια σειρά και γίνονται μόνα τους. Πριν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε στον γάμο είναι καλό να γνωρίζουμε τις ανάγκες του άλλου και τις δικές μας, να έχουμε βρει τον χώρο και τον χρόνο μας στην σχέση, να μπορούμε να διαπραγματευτούμε και να συναποφασίσουμε με τον/την σύντροφό μας και να ξέρουμε πως αντιμετωπίζουμε σαν ζευγάρι πιθανές συγκρούσεις και δυσκολίες.

Η σχέση είναι δυναμική, εξελίσσεται, ανανεώνεται, καταστρέφεται, δομείται. Το ποιος θα πληρώσει τους λογαριασμούς είναι εύκολο όταν είμαστε ερωτευμένοι, όταν όμως η σχέση περνάει κρίση είναι αγγαρεία, «γιατί εγώ και όχι αυτή..;» και άλλες τέτοιες σκέψεις. Πλέον η σχέση είναι ένα παιχνίδι εξουσίας, η μάλλον δεν υπήρχε σχέση ούτε το «εμείς», αλλά εγώ και αυτή. Η δομημένη σχέση δεν απειλεί την προσωπικότητά μας αλλά αντιμετωπίζει την όποια κρίση, ενώ στην «μη σχέση» ως οντότητα, ο άλλος που δεν θέλουμε πια να τον ευχαριστούμε μας φαίνεται απειλητικός, όταν πια η ρουτίνα διαδεχτεί τον έρωτα. Όταν δεν υπάρχει αμοιβαία συμφωνία και διαπραγμάτευση, τότε η σχέση δεν υφίσταται σαν κοινό σημείο αναφοράς και χωρίς αυτήν, σε περιόδους κρίσης της σχέσης, θα υπάρξει πλέον μόνο ένας αγώνας εξουσίας που δύσκολα θα κάνει κάποιος από τους δύο πίσω, αφού θα νιώθει ότι θίγεται η αξιοπρέπεια του.

Είναι σημαντικό το ζευγάρι να κάνει όνειρα, γιατί τότε εχει δημιουργήσει νοερά μια επιθυμητή κατάσταση για την οποία θα προσπαθήσουν και η οποία θα τους βοηθήσει όταν υπάρξουν προβλήματα.

Ωστόσο είναι παγίδα να αναζητά κανείς το νόημα της ζωής του μέσα στην σχέση, ή να προσπαθεί να καλύψει το προσωπικό του κενό με τον σύντροφό του. Όταν η προσωπική μας ευτυχία εξαρτάται από τον σύντροφό μας τότε μέσα μας έχουμε ένα σημαντικό κενό που αργότερα θα επιχειρήσουμε να το καλύψουμε με ένα παιδί. Αν δεν κάνουμε πρώτα σχέση με τον εαυτό μας και δεν έχουμε βρει το προσωπικό νόημα της ζωής, αν δεν ξεπεράσουμε το συναισθηματικό μας κενό και την κατάθλιψή μας τότε ο άλλος κάποια στιγμή θα είναι ανεπαρκής στα μάτια μας. Η κοινή ζωή που βασίζεται στην αυθεντικότητα, την αγάπη, την ευχαρίστηση, τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη αλλά και την αντιμετώπιση των κρίσεων έχει σαν βασική προϋπόθεση να τα έχουμε βρει εμείς με τον εαυτό μας, δύσκολο αλλά εφικτό!

Ο στόχος αυτού του άρθρου δεν είναι να απαξιώσει την έννοια του γάμου αλλά να υπενθυμίσει το πόσο σημαντικό είναι να είναι κανείς συνειδητά με τον άλλον και όχι για να καλύψει τα συναισθηματικά του κενά. Βέβαια ο/η σύντροφός μας με έναν τρόπο μας καλύπτει αφού θεωρητικά ο άντρας αναζητά το κομμάτι που του λείπει (anima) και η γυναίκα αντίστοιχα (animus) αλλά είναι σημαντικό επίσης ο/η σύντροφό μας να συμπληρώνει ένα υγιές κομμάτι μας και όχι τα παθολογικά μας κομμάτια.

*Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στο healthylifetree.com, e-περιοδικό υγείας.

Πηγή: Υπάρχει ευτυχισμένος έρωτας; Τι μας εμποδίζει να απολαύσουμε την ερωτική μας σχέση, Guy Corneau. Εκδ. Κέδρος

Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; σχέσεις συμπεριφοράς βουλιμία συνεδρίες αυτογνωσία Αθήνα Ακρόπολη συναισθήματα χαμηλή ψυχοθεραπευτής προβλήματα αναπτυξιακή δυσκολίες ψυχοθεραπεία ανορεξία κρίσεις ψυχολόγοι ψυχολόγος άγχος θανάτου κενό διαταραχή ψυχολογία διάσχιση ψυχοθεραπεύτρια πανικού ψυχοθεραπείας φαντασιώσεις αυτοπραγμάτωση φόβος γνωσιακή εγκατάλειψη συμβουλευτική κατάθλιψη αναλυτική κέντρο νευρική ραντεβού διάχυτη γονέων προσέγγιση μετρό αυτοεκτίμηση φοβίεςΓάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; νευρική κρίσεις διαταραχή φαντασιώσεις συμπεριφοράς κατάθλιψη πανικού αυτοεκτίμηση βουλιμία εγκατάλειψη συνεδρίες δυσκολίες ανορεξία αναλυτική γνωσιακή άγχος κέντρο συμβουλευτική ψυχοθεραπεία διάσχιση ψυχολόγοι διάχυτη κενό προσέγγιση ψυχοθεραπεύτρια ραντεβού χαμηλή ψυχολογία αυτοπραγμάτωση συναισθήματα Ακρόπολη Αθήνα φοβίες ψυχοθεραπείας σχέσεις θανάτου ψυχολόγος μετρό γονέων αναπτυξιακή προβλήματα φόβος αυτογνωσία ψυχοθεραπευτής Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; ψυχοθεραπεύτρια συμπεριφοράς αυτοεκτίμηση προβλήματα φοβίες κέντρο ραντεβού φαντασιώσεις σχέσεις ανορεξία κρίσεις φόβος πανικού ψυχοθεραπευτής γονέων εγκατάλειψη ψυχολόγος ψυχολόγοι δυσκολίες Ακρόπολη διάσχιση ψυχοθεραπεία ψυχοθεραπείας βουλιμία κατάθλιψη γνωσιακή διάχυτη άγχος αναλυτική ψυχολογία συνεδρίες προσέγγιση χαμηλή κενό αυτογνωσία νευρική διαταραχή μετρό θανάτου Αθήνα συμβουλευτική αυτοπραγμάτωση συναισθήματα αναπτυξιακή Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; θανάτου αυτογνωσία συμπεριφοράς νευρική ψυχοθεραπευτής κενό κέντρο κρίσεις συμβουλευτική αναλυτική ραντεβού σχέσεις ανορεξία αναπτυξιακή άγχος προβλήματα αυτοεκτίμηση δυσκολίες φόβος φοβίες βουλιμία ψυχολόγοι διάχυτη μετρό Ακρόπολη εγκατάλειψη ψυχολόγος συναισθήματα γνωσιακή Αθήνα διάσχιση αυτοπραγμάτωση φαντασιώσεις προσέγγιση ψυχοθεραπείας ψυχοθεραπεύτρια χαμηλή κατάθλιψη συνεδρίες γονέων ψυχοθεραπεία πανικού διαταραχή ψυχολογία Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; διάσχιση δυσκολίες εγκατάλειψη Αθήνα βουλιμία αναπτυξιακή Ακρόπολη άγχος αναλυτική ψυχοθεραπεία κατάθλιψη συμβουλευτική διαταραχή προσέγγιση ψυχολόγοι αυτογνωσία θανάτου σχέσεις κέντρο ψυχοθεραπεύτρια αυτοεκτίμηση γονέων συνεδρίες φοβίες ψυχοθεραπείας ψυχολογία μετρό ψυχοθεραπευτής πανικού κενό διάχυτη συναισθήματα ανορεξία προβλήματα ψυχολόγος νευρική φόβος χαμηλή αυτοπραγμάτωση συμπεριφοράς γνωσιακή κρίσεις ραντεβού φαντασιώσεις Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; γονέων προβλήματα άγχος διάχυτη ψυχολόγοι διάσχιση εγκατάλειψη κρίσεις θανάτου αυτοεκτίμηση κέντρο συμβουλευτική ανορεξία ψυχοθεραπεύτρια χαμηλή γνωσιακή ψυχοθεραπεία σχέσεις ψυχολόγος αυτογνωσία ψυχολογία φοβίες ψυχοθεραπείας συνεδρίες πανικού ψυχοθεραπευτής βουλιμία προσέγγιση φαντασιώσεις φόβος νευρική αναλυτική διαταραχή συμπεριφοράς κατάθλιψη δυσκολίες συναισθήματα Αθήνα αναπτυξιακή Ακρόπολη κενό μετρό ραντεβού αυτοπραγμάτωση

Τίτλος: Γάμος. Αρκεί για να κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί;
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2021-07-25 22:02:26