Γάμος. Αρκεί για να κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί;

Γάμος. Αρκεί για κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί; ψυχοθεραπείας συμβουλευτική ψυχοθεραπεύτρια ραντεβού συναισθήματα εγκατάλειψη κατάθλιψη νευρική συμπεριφοράς ψυχολογία Ακρόπολη δυσκολίες άγχος χαμηλή θανάτου ανορεξία μετρό αναλυτική κρίσεις ψυχοθεραπεία κενό ψυχολόγος φαντασιώσεις κέντρο προβλήματα πανικού αυτογνωσία ψυχολόγοι σχέσεις ψυχοθεραπευτής διαταραχή Αθήνα προσέγγιση διάσχιση φοβίες βουλιμία διάχυτη γνωσιακή αυτοεκτίμηση αναπτυξιακή αυτοπραγμάτωση συνεδρίες φόβος γονέων

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2012/06/wedding_rings1.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

Γάμος, αρκεί για να κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί;Ο γάμος, είτε θρησκευτικός είτε πολιτικός, δεν αποτελεί το θεμέλιο για να είναι δύο άνθρωποι μαζί, τουλάχιστον όχι πια. Μπορεί ο γάμος να αποτελεί ένα πλαίσιο που οι άνθρωποι θέτουμε προκειμένου να χτίσουμε μια πιο σταθερή σχέση, αλλά δεν είναι η δομή της σχέσης που θα εξασφαλίσει και την συνέχεια της. Αυτό που πραγματικά χρειάζονται δύο άνθρωποι σε σχέση είναι μια αμοιβαία συμφωνία που θα ξεκαθαρίζει με ειλικρίνεια τις προσδοκίες τους, τις αρχές τους, τα όνειρα τους, την κοινή τους ζωή και που θα είναι διαπραματεύσιμη, ενώ θα εξασφαλίζει την αμοιβαία εμπιστοσύνη, τον σεβασμό, την αγάπη και την επικοινωνία.

Πολλοί δεν είμαστε συνηθισμένοι να διαπραγματευόμαστε, να συζητάμε θέματα που αφορούν την σχέση μας αλλά και εμάς μέσα στην σχέση. Νομίζουμε ότι με τον γάμο όλα μπαίνουν σε μια σειρά και γίνονται μόνα τους. Πριν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε στον γάμο είναι καλό να γνωρίζουμε τις ανάγκες του άλλου και τις δικές μας, να έχουμε βρει τον χώρο και τον χρόνο μας στην σχέση, να μπορούμε να διαπραγματευτούμε και να συναποφασίσουμε με τον/την σύντροφό μας και να ξέρουμε πως αντιμετωπίζουμε σαν ζευγάρι πιθανές συγκρούσεις και δυσκολίες.

Η σχέση είναι δυναμική, εξελίσσεται, ανανεώνεται, καταστρέφεται, δομείται. Το ποιος θα πληρώσει τους λογαριασμούς είναι εύκολο όταν είμαστε ερωτευμένοι, όταν όμως η σχέση περνάει κρίση είναι αγγαρεία, «γιατί εγώ και όχι αυτή..;» και άλλες τέτοιες σκέψεις. Πλέον η σχέση είναι ένα παιχνίδι εξουσίας, η μάλλον δεν υπήρχε σχέση ούτε το «εμείς», αλλά εγώ και αυτή. Η δομημένη σχέση δεν απειλεί την προσωπικότητά μας αλλά αντιμετωπίζει την όποια κρίση, ενώ στην «μη σχέση» ως οντότητα, ο άλλος που δεν θέλουμε πια να τον ευχαριστούμε μας φαίνεται απειλητικός, όταν πια η ρουτίνα διαδεχτεί τον έρωτα. Όταν δεν υπάρχει αμοιβαία συμφωνία και διαπραγμάτευση, τότε η σχέση δεν υφίσταται σαν κοινό σημείο αναφοράς και χωρίς αυτήν, σε περιόδους κρίσης της σχέσης, θα υπάρξει πλέον μόνο ένας αγώνας εξουσίας που δύσκολα θα κάνει κάποιος από τους δύο πίσω, αφού θα νιώθει ότι θίγεται η αξιοπρέπεια του.

Είναι σημαντικό το ζευγάρι να κάνει όνειρα, γιατί τότε εχει δημιουργήσει νοερά μια επιθυμητή κατάσταση για την οποία θα προσπαθήσουν και η οποία θα τους βοηθήσει όταν υπάρξουν προβλήματα.

Ωστόσο είναι παγίδα να αναζητά κανείς το νόημα της ζωής του μέσα στην σχέση, ή να προσπαθεί να καλύψει το προσωπικό του κενό με τον σύντροφό του. Όταν η προσωπική μας ευτυχία εξαρτάται από τον σύντροφό μας τότε μέσα μας έχουμε ένα σημαντικό κενό που αργότερα θα επιχειρήσουμε να το καλύψουμε με ένα παιδί. Αν δεν κάνουμε πρώτα σχέση με τον εαυτό μας και δεν έχουμε βρει το προσωπικό νόημα της ζωής, αν δεν ξεπεράσουμε το συναισθηματικό μας κενό και την κατάθλιψή μας τότε ο άλλος κάποια στιγμή θα είναι ανεπαρκής στα μάτια μας. Η κοινή ζωή που βασίζεται στην αυθεντικότητα, την αγάπη, την ευχαρίστηση, τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη αλλά και την αντιμετώπιση των κρίσεων έχει σαν βασική προϋπόθεση να τα έχουμε βρει εμείς με τον εαυτό μας, δύσκολο αλλά εφικτό!

Ο στόχος αυτού του άρθρου δεν είναι να απαξιώσει την έννοια του γάμου αλλά να υπενθυμίσει το πόσο σημαντικό είναι να είναι κανείς συνειδητά με τον άλλον και όχι για να καλύψει τα συναισθηματικά του κενά. Βέβαια ο/η σύντροφός μας με έναν τρόπο μας καλύπτει αφού θεωρητικά ο άντρας αναζητά το κομμάτι που του λείπει (anima) και η γυναίκα αντίστοιχα (animus) αλλά είναι σημαντικό επίσης ο/η σύντροφό μας να συμπληρώνει ένα υγιές κομμάτι μας και όχι τα παθολογικά μας κομμάτια.

*Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στο healthylifetree.com, e-περιοδικό υγείας.

Πηγή: Υπάρχει ευτυχισμένος έρωτας; Τι μας εμποδίζει να απολαύσουμε την ερωτική μας σχέση, Guy Corneau. Εκδ. Κέδρος

Γάμος. Αρκεί για κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί; νευρική προσέγγιση διάσχιση ψυχοθεραπευτής ψυχοθεραπεύτρια φαντασιώσεις αναπτυξιακή ψυχολόγοι ψυχολόγος συμβουλευτική ψυχολογία προβλήματα δυσκολίες πανικού βουλιμία κρίσεις διαταραχή ψυχοθεραπεία ψυχοθεραπείας φοβίες κατάθλιψη αυτοπραγμάτωση ανορεξία Αθήνα γονέων κέντρο αναλυτική εγκατάλειψη διάχυτη γνωσιακή συμπεριφοράς άγχος αυτογνωσία μετρό φόβος χαμηλή κενό ραντεβού αυτοεκτίμηση συναισθήματα θανάτου Ακρόπολη συνεδρίες σχέσειςΓάμος. Αρκεί για κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί; φόβος κατάθλιψη αυτογνωσία ψυχολόγος ραντεβού εγκατάλειψη κέντρο διαταραχή χαμηλή διάσχιση νευρική αναπτυξιακή ανορεξία πανικού φοβίες θανάτου ψυχοθεραπευτής κρίσεις Ακρόπολη σχέσεις συμβουλευτική ψυχολόγοι συναισθήματα αυτοεκτίμηση φαντασιώσεις βουλιμία ψυχοθεραπείας δυσκολίες ψυχολογία προσέγγιση ψυχοθεραπεία γονέων αυτοπραγμάτωση άγχος Αθήνα γνωσιακή ψυχοθεραπεύτρια κενό προβλήματα συμπεριφοράς διάχυτη συνεδρίες μετρό αναλυτική Γάμος. Αρκεί για κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί; ψυχολόγοι βουλιμία ψυχοθεραπείας συνεδρίες προβλήματα γνωσιακή συμπεριφοράς μετρό γονέων πανικού ανορεξία διάχυτη φοβίες ψυχοθεραπεία φαντασιώσεις άγχος σχέσεις ραντεβού δυσκολίες αναπτυξιακή ψυχοθεραπευτής ψυχολόγος προσέγγιση αυτοεκτίμηση κατάθλιψη κέντρο αυτογνωσία διαταραχή συναισθήματα εγκατάλειψη κρίσεις ψυχολογία ψυχοθεραπεύτρια θανάτου συμβουλευτική διάσχιση αυτοπραγμάτωση Ακρόπολη νευρική αναλυτική Αθήνα χαμηλή φόβος κενό Γάμος. Αρκεί για κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί; ψυχοθεραπεία κενό γνωσιακή νευρική κατάθλιψη συναισθήματα διαταραχή ψυχολογία συμβουλευτική βουλιμία ψυχοθεραπείας ραντεβού γονέων φόβος διάσχιση αναπτυξιακή ψυχολόγος ανορεξία μετρό προσέγγιση διάχυτη σχέσεις φαντασιώσεις συμπεριφοράς άγχος Ακρόπολη φοβίες κρίσεις χαμηλή αυτογνωσία ψυχολόγοι ψυχοθεραπεύτρια Αθήνα προβλήματα αυτοπραγμάτωση πανικού συνεδρίες ψυχοθεραπευτής αναλυτική κέντρο δυσκολίες θανάτου εγκατάλειψη αυτοεκτίμηση Γάμος. Αρκεί για κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί; γνωσιακή ψυχοθεραπείας αναλυτική ανορεξία κενό αυτοπραγμάτωση ψυχολογία ραντεβού μετρό ψυχοθεραπεύτρια φόβος φοβίες βουλιμία συνεδρίες ψυχοθεραπεία αναπτυξιακή κέντρο φαντασιώσεις προβλήματα σχέσεις γονέων θανάτου Αθήνα εγκατάλειψη προσέγγιση διάσχιση διάχυτη δυσκολίες αυτογνωσία κατάθλιψη πανικού Ακρόπολη αυτοεκτίμηση χαμηλή ψυχοθεραπευτής ψυχολόγος κρίσεις ψυχολόγοι συμπεριφοράς άγχος συναισθήματα διαταραχή νευρική συμβουλευτική

Τίτλος: Γάμος. Αρκεί για να κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί;
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2024-05-07 01:19:38
Νέα Ψυχοθεραπευτική Ομάδα Αυτογνωσίας
This is default text for notification bar