Γάμος. Αρκεί για να κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί;

Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; κατάθλιψη μετρό διάσχιση ανορεξία ψυχοθεραπευτής ψυχοθεραπείας ψυχολόγοι προβλήματα φαντασιώσεις συμβουλευτική ψυχοθεραπεία κενό γνωσιακή συνεδρίες ραντεβού αυτοπραγμάτωση ψυχολόγος νευρική φόβος συναισθήματα κέντρο χαμηλή διάχυτη προσέγγιση βουλιμία αναλυτική Ακρόπολη διαταραχή σχέσεις αυτογνωσία άγχος συμπεριφοράς εγκατάλειψη αυτοεκτίμηση θανάτου φοβίες αναπτυξιακή ψυχοθεραπεύτρια κρίσεις ψυχολογία Αθήνα δυσκολίες πανικού γονέων

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2012/06/wedding_rings1.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

Γάμος, αρκεί για να κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί;Ο γάμος, είτε θρησκευτικός είτε πολιτικός, δεν αποτελεί το θεμέλιο για να είναι δύο άνθρωποι μαζί, τουλάχιστον όχι πια. Μπορεί ο γάμος να αποτελεί ένα πλαίσιο που οι άνθρωποι θέτουμε προκειμένου να χτίσουμε μια πιο σταθερή σχέση, αλλά δεν είναι η δομή της σχέσης που θα εξασφαλίσει και την συνέχεια της. Αυτό που πραγματικά χρειάζονται δύο άνθρωποι σε σχέση είναι μια αμοιβαία συμφωνία που θα ξεκαθαρίζει με ειλικρίνεια τις προσδοκίες τους, τις αρχές τους, τα όνειρα τους, την κοινή τους ζωή και που θα είναι διαπραματεύσιμη, ενώ θα εξασφαλίζει την αμοιβαία εμπιστοσύνη, τον σεβασμό, την αγάπη και την επικοινωνία.

Πολλοί δεν είμαστε συνηθισμένοι να διαπραγματευόμαστε, να συζητάμε θέματα που αφορούν την σχέση μας αλλά και εμάς μέσα στην σχέση. Νομίζουμε ότι με τον γάμο όλα μπαίνουν σε μια σειρά και γίνονται μόνα τους. Πριν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε στον γάμο είναι καλό να γνωρίζουμε τις ανάγκες του άλλου και τις δικές μας, να έχουμε βρει τον χώρο και τον χρόνο μας στην σχέση, να μπορούμε να διαπραγματευτούμε και να συναποφασίσουμε με τον/την σύντροφό μας και να ξέρουμε πως αντιμετωπίζουμε σαν ζευγάρι πιθανές συγκρούσεις και δυσκολίες.

Η σχέση είναι δυναμική, εξελίσσεται, ανανεώνεται, καταστρέφεται, δομείται. Το ποιος θα πληρώσει τους λογαριασμούς είναι εύκολο όταν είμαστε ερωτευμένοι, όταν όμως η σχέση περνάει κρίση είναι αγγαρεία, «γιατί εγώ και όχι αυτή..;» και άλλες τέτοιες σκέψεις. Πλέον η σχέση είναι ένα παιχνίδι εξουσίας, η μάλλον δεν υπήρχε σχέση ούτε το «εμείς», αλλά εγώ και αυτή. Η δομημένη σχέση δεν απειλεί την προσωπικότητά μας αλλά αντιμετωπίζει την όποια κρίση, ενώ στην «μη σχέση» ως οντότητα, ο άλλος που δεν θέλουμε πια να τον ευχαριστούμε μας φαίνεται απειλητικός, όταν πια η ρουτίνα διαδεχτεί τον έρωτα. Όταν δεν υπάρχει αμοιβαία συμφωνία και διαπραγμάτευση, τότε η σχέση δεν υφίσταται σαν κοινό σημείο αναφοράς και χωρίς αυτήν, σε περιόδους κρίσης της σχέσης, θα υπάρξει πλέον μόνο ένας αγώνας εξουσίας που δύσκολα θα κάνει κάποιος από τους δύο πίσω, αφού θα νιώθει ότι θίγεται η αξιοπρέπεια του.

Είναι σημαντικό το ζευγάρι να κάνει όνειρα, γιατί τότε εχει δημιουργήσει νοερά μια επιθυμητή κατάσταση για την οποία θα προσπαθήσουν και η οποία θα τους βοηθήσει όταν υπάρξουν προβλήματα.

Ωστόσο είναι παγίδα να αναζητά κανείς το νόημα της ζωής του μέσα στην σχέση, ή να προσπαθεί να καλύψει το προσωπικό του κενό με τον σύντροφό του. Όταν η προσωπική μας ευτυχία εξαρτάται από τον σύντροφό μας τότε μέσα μας έχουμε ένα σημαντικό κενό που αργότερα θα επιχειρήσουμε να το καλύψουμε με ένα παιδί. Αν δεν κάνουμε πρώτα σχέση με τον εαυτό μας και δεν έχουμε βρει το προσωπικό νόημα της ζωής, αν δεν ξεπεράσουμε το συναισθηματικό μας κενό και την κατάθλιψή μας τότε ο άλλος κάποια στιγμή θα είναι ανεπαρκής στα μάτια μας. Η κοινή ζωή που βασίζεται στην αυθεντικότητα, την αγάπη, την ευχαρίστηση, τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη αλλά και την αντιμετώπιση των κρίσεων έχει σαν βασική προϋπόθεση να τα έχουμε βρει εμείς με τον εαυτό μας, δύσκολο αλλά εφικτό!

Ο στόχος αυτού του άρθρου δεν είναι να απαξιώσει την έννοια του γάμου αλλά να υπενθυμίσει το πόσο σημαντικό είναι να είναι κανείς συνειδητά με τον άλλον και όχι για να καλύψει τα συναισθηματικά του κενά. Βέβαια ο/η σύντροφός μας με έναν τρόπο μας καλύπτει αφού θεωρητικά ο άντρας αναζητά το κομμάτι που του λείπει (anima) και η γυναίκα αντίστοιχα (animus) αλλά είναι σημαντικό επίσης ο/η σύντροφό μας να συμπληρώνει ένα υγιές κομμάτι μας και όχι τα παθολογικά μας κομμάτια.

*Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στο healthylifetree.com, e-περιοδικό υγείας.

Πηγή: Υπάρχει ευτυχισμένος έρωτας; Τι μας εμποδίζει να απολαύσουμε την ερωτική μας σχέση, Guy Corneau. Εκδ. Κέδρος

Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; προβλήματα άγχος συνεδρίες ψυχολόγος κρίσεις ραντεβού συμβουλευτική κατάθλιψη μετρό θανάτου βουλιμία νευρική δυσκολίες ψυχοθεραπεύτρια γονέων κενό αυτογνωσία ψυχοθεραπεία προσέγγιση αυτοεκτίμηση διαταραχή διάχυτη ψυχολόγοι γνωσιακή συναισθήματα φαντασιώσεις εγκατάλειψη φοβίες φόβος ψυχοθεραπείας ψυχολογία ανορεξία Ακρόπολη διάσχιση αυτοπραγμάτωση κέντρο χαμηλή σχέσεις συμπεριφοράς Αθήνα πανικού ψυχοθεραπευτής αναπτυξιακή αναλυτικήΓάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; συμπεριφοράς ραντεβού προσέγγιση διάσχιση ψυχοθεραπεία χαμηλή διαταραχή ψυχολογία κέντρο συναισθήματα μετρό δυσκολίες γνωσιακή αναπτυξιακή προβλήματα άγχος βουλιμία πανικού συμβουλευτική ψυχολόγοι ψυχοθεραπείας αυτογνωσία ψυχοθεραπεύτρια κατάθλιψη νευρική ψυχολόγος διάχυτη θανάτου κρίσεις γονέων αυτοεκτίμηση κενό ανορεξία συνεδρίες φοβίες Ακρόπολη αναλυτική Αθήνα φαντασιώσεις σχέσεις ψυχοθεραπευτής φόβος εγκατάλειψη αυτοπραγμάτωση Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; ψυχοθεραπεία νευρική Αθήνα βουλιμία ψυχοθεραπείας γνωσιακή ψυχοθεραπεύτρια δυσκολίες ψυχολόγος φοβίες σχέσεις συμβουλευτική χαμηλή κρίσεις συμπεριφοράς πανικού ραντεβού αναπτυξιακή προβλήματα συνεδρίες γονέων αναλυτική διάσχιση κέντρο προσέγγιση αυτογνωσία συναισθήματα φαντασιώσεις άγχος εγκατάλειψη φόβος διάχυτη Ακρόπολη αυτοεκτίμηση θανάτου ανορεξία αυτοπραγμάτωση ψυχοθεραπευτής ψυχολόγοι κενό μετρό διαταραχή κατάθλιψη ψυχολογία Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; διάσχιση ψυχολόγοι συμπεριφοράς ψυχοθεραπευτής συνεδρίες ψυχοθεραπεύτρια φαντασιώσεις ανορεξία πανικού μετρό κέντρο σχέσεις εγκατάλειψη Αθήνα συναισθήματα ραντεβού διαταραχή φοβίες Ακρόπολη αυτογνωσία κρίσεις χαμηλή άγχος γνωσιακή νευρική κενό διάχυτη προσέγγιση γονέων προβλήματα ψυχολόγος αυτοπραγμάτωση ψυχοθεραπείας αναλυτική θανάτου δυσκολίες συμβουλευτική κατάθλιψη φόβος αναπτυξιακή αυτοεκτίμηση ψυχολογία βουλιμία ψυχοθεραπεία Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; μετρό διάχυτη κρίσεις διάσχιση Ακρόπολη ψυχοθεραπεύτρια γνωσιακή συναισθήματα ψυχοθεραπευτής σχέσεις εγκατάλειψη κενό φαντασιώσεις συμβουλευτική αυτοεκτίμηση γονέων βουλιμία αναπτυξιακή Αθήνα αυτοπραγμάτωση συμπεριφοράς δυσκολίες χαμηλή αυτογνωσία κέντρο ψυχοθεραπείας ανορεξία φόβος πανικού συνεδρίες ψυχοθεραπεία ραντεβού άγχος ψυχολόγοι διαταραχή ψυχολόγος νευρική κατάθλιψη αναλυτική προβλήματα φοβίες προσέγγιση θανάτου ψυχολογία

Τίτλος: Γάμος. Αρκεί για να κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί;
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2019-09-05 01:39:23