Γάμος. Αρκεί για να κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί;

Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; βουλιμία αναλυτική αυτοεκτίμηση εγκατάλειψη διάχυτη ψυχοθεραπευτής Ακρόπολη αυτοπραγμάτωση χαμηλή ψυχολόγος συμβουλευτική γονέων συνεδρίες κενό φόβος φοβίες προβλήματα δυσκολίες διαταραχή ψυχολόγοι ψυχοθεραπείας ψυχοθεραπεύτρια Αθήνα κρίσεις αναπτυξιακή συμπεριφοράς γνωσιακή κατάθλιψη ανορεξία πανικού ψυχοθεραπεία συναισθήματα διάσχιση θανάτου αυτογνωσία προσέγγιση άγχος νευρική ψυχολογία ραντεβού σχέσεις μετρό φαντασιώσεις κέντρο

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2012/06/wedding_rings1.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

Γάμος, αρκεί για να κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί;Ο γάμος, είτε θρησκευτικός είτε πολιτικός, δεν αποτελεί το θεμέλιο για να είναι δύο άνθρωποι μαζί, τουλάχιστον όχι πια. Μπορεί ο γάμος να αποτελεί ένα πλαίσιο που οι άνθρωποι θέτουμε προκειμένου να χτίσουμε μια πιο σταθερή σχέση, αλλά δεν είναι η δομή της σχέσης που θα εξασφαλίσει και την συνέχεια της. Αυτό που πραγματικά χρειάζονται δύο άνθρωποι σε σχέση είναι μια αμοιβαία συμφωνία που θα ξεκαθαρίζει με ειλικρίνεια τις προσδοκίες τους, τις αρχές τους, τα όνειρα τους, την κοινή τους ζωή και που θα είναι διαπραματεύσιμη, ενώ θα εξασφαλίζει την αμοιβαία εμπιστοσύνη, τον σεβασμό, την αγάπη και την επικοινωνία.

Πολλοί δεν είμαστε συνηθισμένοι να διαπραγματευόμαστε, να συζητάμε θέματα που αφορούν την σχέση μας αλλά και εμάς μέσα στην σχέση. Νομίζουμε ότι με τον γάμο όλα μπαίνουν σε μια σειρά και γίνονται μόνα τους. Πριν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε στον γάμο είναι καλό να γνωρίζουμε τις ανάγκες του άλλου και τις δικές μας, να έχουμε βρει τον χώρο και τον χρόνο μας στην σχέση, να μπορούμε να διαπραγματευτούμε και να συναποφασίσουμε με τον/την σύντροφό μας και να ξέρουμε πως αντιμετωπίζουμε σαν ζευγάρι πιθανές συγκρούσεις και δυσκολίες.

Η σχέση είναι δυναμική, εξελίσσεται, ανανεώνεται, καταστρέφεται, δομείται. Το ποιος θα πληρώσει τους λογαριασμούς είναι εύκολο όταν είμαστε ερωτευμένοι, όταν όμως η σχέση περνάει κρίση είναι αγγαρεία, «γιατί εγώ και όχι αυτή..;» και άλλες τέτοιες σκέψεις. Πλέον η σχέση είναι ένα παιχνίδι εξουσίας, η μάλλον δεν υπήρχε σχέση ούτε το «εμείς», αλλά εγώ και αυτή. Η δομημένη σχέση δεν απειλεί την προσωπικότητά μας αλλά αντιμετωπίζει την όποια κρίση, ενώ στην «μη σχέση» ως οντότητα, ο άλλος που δεν θέλουμε πια να τον ευχαριστούμε μας φαίνεται απειλητικός, όταν πια η ρουτίνα διαδεχτεί τον έρωτα. Όταν δεν υπάρχει αμοιβαία συμφωνία και διαπραγμάτευση, τότε η σχέση δεν υφίσταται σαν κοινό σημείο αναφοράς και χωρίς αυτήν, σε περιόδους κρίσης της σχέσης, θα υπάρξει πλέον μόνο ένας αγώνας εξουσίας που δύσκολα θα κάνει κάποιος από τους δύο πίσω, αφού θα νιώθει ότι θίγεται η αξιοπρέπεια του.

Είναι σημαντικό το ζευγάρι να κάνει όνειρα, γιατί τότε εχει δημιουργήσει νοερά μια επιθυμητή κατάσταση για την οποία θα προσπαθήσουν και η οποία θα τους βοηθήσει όταν υπάρξουν προβλήματα.

Ωστόσο είναι παγίδα να αναζητά κανείς το νόημα της ζωής του μέσα στην σχέση, ή να προσπαθεί να καλύψει το προσωπικό του κενό με τον σύντροφό του. Όταν η προσωπική μας ευτυχία εξαρτάται από τον σύντροφό μας τότε μέσα μας έχουμε ένα σημαντικό κενό που αργότερα θα επιχειρήσουμε να το καλύψουμε με ένα παιδί. Αν δεν κάνουμε πρώτα σχέση με τον εαυτό μας και δεν έχουμε βρει το προσωπικό νόημα της ζωής, αν δεν ξεπεράσουμε το συναισθηματικό μας κενό και την κατάθλιψή μας τότε ο άλλος κάποια στιγμή θα είναι ανεπαρκής στα μάτια μας. Η κοινή ζωή που βασίζεται στην αυθεντικότητα, την αγάπη, την ευχαρίστηση, τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη αλλά και την αντιμετώπιση των κρίσεων έχει σαν βασική προϋπόθεση να τα έχουμε βρει εμείς με τον εαυτό μας, δύσκολο αλλά εφικτό!

Ο στόχος αυτού του άρθρου δεν είναι να απαξιώσει την έννοια του γάμου αλλά να υπενθυμίσει το πόσο σημαντικό είναι να είναι κανείς συνειδητά με τον άλλον και όχι για να καλύψει τα συναισθηματικά του κενά. Βέβαια ο/η σύντροφός μας με έναν τρόπο μας καλύπτει αφού θεωρητικά ο άντρας αναζητά το κομμάτι που του λείπει (anima) και η γυναίκα αντίστοιχα (animus) αλλά είναι σημαντικό επίσης ο/η σύντροφό μας να συμπληρώνει ένα υγιές κομμάτι μας και όχι τα παθολογικά μας κομμάτια.

*Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στο healthylifetree.com, e-περιοδικό υγείας.

Πηγή: Υπάρχει ευτυχισμένος έρωτας; Τι μας εμποδίζει να απολαύσουμε την ερωτική μας σχέση, Guy Corneau. Εκδ. Κέδρος

Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; κρίσεις ψυχολογία ψυχοθεραπεία σχέσεις ραντεβού πανικού Αθήνα ανορεξία εγκατάλειψη διάσχιση συνεδρίες διάχυτη φόβος χαμηλή προσέγγιση προβλήματα κατάθλιψη συναισθήματα φοβίες μετρό βουλιμία δυσκολίες ψυχολόγοι ψυχολόγος κενό αυτογνωσία Ακρόπολη ψυχοθεραπείας αναπτυξιακή διαταραχή άγχος γονέων αναλυτική ψυχοθεραπευτής συμβουλευτική συμπεριφοράς ψυχοθεραπεύτρια κέντρο θανάτου φαντασιώσεις νευρική αυτοπραγμάτωση γνωσιακή αυτοεκτίμησηΓάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; γνωσιακή αυτοπραγμάτωση Αθήνα θανάτου κατάθλιψη κρίσεις βουλιμία διαταραχή πανικού κέντρο ψυχοθεραπευτής διάχυτη ανορεξία σχέσεις συμβουλευτική αναλυτική γονέων ψυχοθεραπεύτρια άγχος ψυχοθεραπείας ψυχολόγος προσέγγιση φαντασιώσεις αυτοεκτίμηση νευρική συμπεριφοράς χαμηλή ψυχοθεραπεία κενό αυτογνωσία φόβος ραντεβού εγκατάλειψη διάσχιση αναπτυξιακή μετρό δυσκολίες συνεδρίες συναισθήματα ψυχολόγοι προβλήματα Ακρόπολη φοβίες ψυχολογία Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; ψυχολόγος θανάτου γονέων αναλυτική ψυχοθεραπεία ψυχολόγοι συμβουλευτική Αθήνα ραντεβού πανικού ανορεξία αυτοεκτίμηση φαντασιώσεις ψυχοθεραπεύτρια διαταραχή φοβίες προβλήματα αναπτυξιακή συναισθήματα αυτογνωσία εγκατάλειψη διάχυτη διάσχιση κρίσεις νευρική συμπεριφοράς κέντρο γνωσιακή ψυχοθεραπευτής κατάθλιψη σχέσεις μετρό κενό προσέγγιση βουλιμία χαμηλή συνεδρίες ψυχοθεραπείας φόβος άγχος ψυχολογία αυτοπραγμάτωση Ακρόπολη δυσκολίες Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; κενό διαταραχή ψυχολόγοι βουλιμία αυτοεκτίμηση ανορεξία μετρό ραντεβού ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια ψυχοθεραπεία διάσχιση άγχος φόβος Αθήνα φοβίες προσέγγιση εγκατάλειψη κέντρο σχέσεις χαμηλή πανικού αυτοπραγμάτωση κατάθλιψη φαντασιώσεις ψυχοθεραπείας προβλήματα θανάτου συνεδρίες Ακρόπολη αναπτυξιακή δυσκολίες γνωσιακή συμβουλευτική γονέων ψυχολογία νευρική αυτογνωσία συμπεριφοράς συναισθήματα διάχυτη ψυχοθεραπευτής αναλυτική κρίσεις

Τίτλος: Γάμος. Αρκεί για να κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί;
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2019-06-28 01:33:24