Γάμος. Αρκεί για να κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί;

Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; κέντρο ψυχοθεραπευτής αυτοεκτίμηση αυτοπραγμάτωση Αθήνα ψυχολόγοι σχέσεις συμπεριφοράς αυτογνωσία βουλιμία διάχυτη συναισθήματα διάσχιση ραντεβού ψυχοθεραπεία ψυχολόγος αναλυτική φοβίες φόβος εγκατάλειψη ανορεξία συμβουλευτική ψυχολογία νευρική διαταραχή φαντασιώσεις ψυχοθεραπεύτρια Ακρόπολη κατάθλιψη προσέγγιση κρίσεις θανάτου μετρό χαμηλή γονέων προβλήματα πανικού ψυχοθεραπείας συνεδρίες κενό αναπτυξιακή γνωσιακή δυσκολίες άγχος

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2012/06/wedding_rings1.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

Γάμος, αρκεί για να κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί;Ο γάμος, είτε θρησκευτικός είτε πολιτικός, δεν αποτελεί το θεμέλιο για να είναι δύο άνθρωποι μαζί, τουλάχιστον όχι πια. Μπορεί ο γάμος να αποτελεί ένα πλαίσιο που οι άνθρωποι θέτουμε προκειμένου να χτίσουμε μια πιο σταθερή σχέση, αλλά δεν είναι η δομή της σχέσης που θα εξασφαλίσει και την συνέχεια της. Αυτό που πραγματικά χρειάζονται δύο άνθρωποι σε σχέση είναι μια αμοιβαία συμφωνία που θα ξεκαθαρίζει με ειλικρίνεια τις προσδοκίες τους, τις αρχές τους, τα όνειρα τους, την κοινή τους ζωή και που θα είναι διαπραματεύσιμη, ενώ θα εξασφαλίζει την αμοιβαία εμπιστοσύνη, τον σεβασμό, την αγάπη και την επικοινωνία.

Πολλοί δεν είμαστε συνηθισμένοι να διαπραγματευόμαστε, να συζητάμε θέματα που αφορούν την σχέση μας αλλά και εμάς μέσα στην σχέση. Νομίζουμε ότι με τον γάμο όλα μπαίνουν σε μια σειρά και γίνονται μόνα τους. Πριν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε στον γάμο είναι καλό να γνωρίζουμε τις ανάγκες του άλλου και τις δικές μας, να έχουμε βρει τον χώρο και τον χρόνο μας στην σχέση, να μπορούμε να διαπραγματευτούμε και να συναποφασίσουμε με τον/την σύντροφό μας και να ξέρουμε πως αντιμετωπίζουμε σαν ζευγάρι πιθανές συγκρούσεις και δυσκολίες.

Η σχέση είναι δυναμική, εξελίσσεται, ανανεώνεται, καταστρέφεται, δομείται. Το ποιος θα πληρώσει τους λογαριασμούς είναι εύκολο όταν είμαστε ερωτευμένοι, όταν όμως η σχέση περνάει κρίση είναι αγγαρεία, «γιατί εγώ και όχι αυτή..;» και άλλες τέτοιες σκέψεις. Πλέον η σχέση είναι ένα παιχνίδι εξουσίας, η μάλλον δεν υπήρχε σχέση ούτε το «εμείς», αλλά εγώ και αυτή. Η δομημένη σχέση δεν απειλεί την προσωπικότητά μας αλλά αντιμετωπίζει την όποια κρίση, ενώ στην «μη σχέση» ως οντότητα, ο άλλος που δεν θέλουμε πια να τον ευχαριστούμε μας φαίνεται απειλητικός, όταν πια η ρουτίνα διαδεχτεί τον έρωτα. Όταν δεν υπάρχει αμοιβαία συμφωνία και διαπραγμάτευση, τότε η σχέση δεν υφίσταται σαν κοινό σημείο αναφοράς και χωρίς αυτήν, σε περιόδους κρίσης της σχέσης, θα υπάρξει πλέον μόνο ένας αγώνας εξουσίας που δύσκολα θα κάνει κάποιος από τους δύο πίσω, αφού θα νιώθει ότι θίγεται η αξιοπρέπεια του.

Είναι σημαντικό το ζευγάρι να κάνει όνειρα, γιατί τότε εχει δημιουργήσει νοερά μια επιθυμητή κατάσταση για την οποία θα προσπαθήσουν και η οποία θα τους βοηθήσει όταν υπάρξουν προβλήματα.

Ωστόσο είναι παγίδα να αναζητά κανείς το νόημα της ζωής του μέσα στην σχέση, ή να προσπαθεί να καλύψει το προσωπικό του κενό με τον σύντροφό του. Όταν η προσωπική μας ευτυχία εξαρτάται από τον σύντροφό μας τότε μέσα μας έχουμε ένα σημαντικό κενό που αργότερα θα επιχειρήσουμε να το καλύψουμε με ένα παιδί. Αν δεν κάνουμε πρώτα σχέση με τον εαυτό μας και δεν έχουμε βρει το προσωπικό νόημα της ζωής, αν δεν ξεπεράσουμε το συναισθηματικό μας κενό και την κατάθλιψή μας τότε ο άλλος κάποια στιγμή θα είναι ανεπαρκής στα μάτια μας. Η κοινή ζωή που βασίζεται στην αυθεντικότητα, την αγάπη, την ευχαρίστηση, τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη αλλά και την αντιμετώπιση των κρίσεων έχει σαν βασική προϋπόθεση να τα έχουμε βρει εμείς με τον εαυτό μας, δύσκολο αλλά εφικτό!

Ο στόχος αυτού του άρθρου δεν είναι να απαξιώσει την έννοια του γάμου αλλά να υπενθυμίσει το πόσο σημαντικό είναι να είναι κανείς συνειδητά με τον άλλον και όχι για να καλύψει τα συναισθηματικά του κενά. Βέβαια ο/η σύντροφός μας με έναν τρόπο μας καλύπτει αφού θεωρητικά ο άντρας αναζητά το κομμάτι που του λείπει (anima) και η γυναίκα αντίστοιχα (animus) αλλά είναι σημαντικό επίσης ο/η σύντροφό μας να συμπληρώνει ένα υγιές κομμάτι μας και όχι τα παθολογικά μας κομμάτια.

*Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στο healthylifetree.com, e-περιοδικό υγείας.

Πηγή: Υπάρχει ευτυχισμένος έρωτας; Τι μας εμποδίζει να απολαύσουμε την ερωτική μας σχέση, Guy Corneau. Εκδ. Κέδρος

Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; συμπεριφοράς διάσχιση κενό αναπτυξιακή αυτοπραγμάτωση θανάτου φόβος εγκατάλειψη κατάθλιψη δυσκολίες συναισθήματα αυτοεκτίμηση Αθήνα ψυχοθεραπευτής ψυχολόγοι αναλυτική χαμηλή διαταραχή αυτογνωσία γονέων μετρό ψυχολογία κέντρο ψυχολόγος προσέγγιση νευρική σχέσεις βουλιμία φοβίες συνεδρίες ανορεξία ψυχοθεραπεύτρια κρίσεις ψυχοθεραπεία ψυχοθεραπείας διάχυτη γνωσιακή Ακρόπολη πανικού ραντεβού άγχος φαντασιώσεις συμβουλευτική προβλήματαΓάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; αυτογνωσία προβλήματα αναπτυξιακή ψυχολόγοι γνωσιακή διάχυτη κατάθλιψη σχέσεις συναισθήματα αυτοεκτίμηση κενό ψυχολογία δυσκολίες ραντεβού νευρική ψυχοθεραπευτής προσέγγιση ψυχοθεραπεύτρια συμβουλευτική ψυχολόγος ψυχοθεραπείας χαμηλή ψυχοθεραπεία άγχος φόβος γονέων Ακρόπολη Αθήνα διάσχιση εγκατάλειψη πανικού διαταραχή φαντασιώσεις συμπεριφοράς ανορεξία θανάτου συνεδρίες μετρό κέντρο φοβίες βουλιμία κρίσεις αναλυτική αυτοπραγμάτωση Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; νευρική κενό ψυχοθεραπείας διαταραχή κρίσεις ανορεξία αναπτυξιακή πανικού ψυχοθεραπεύτρια αυτογνωσία αυτοπραγμάτωση γνωσιακή Αθήνα φόβος αυτοεκτίμηση δυσκολίες φαντασιώσεις γονέων βουλιμία συνεδρίες αναλυτική συναισθήματα Ακρόπολη φοβίες ψυχοθεραπευτής σχέσεις ψυχολόγος ψυχολογία προβλήματα διάσχιση ραντεβού προσέγγιση μετρό άγχος εγκατάλειψη διάχυτη συμπεριφοράς κατάθλιψη ψυχοθεραπεία ψυχολόγοι κέντρο θανάτου χαμηλή συμβουλευτική Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; ψυχολογία πανικού αυτοεκτίμηση φοβίες διάχυτη γονέων ψυχοθεραπείας ψυχοθεραπεία αυτογνωσία γνωσιακή προσέγγιση φόβος φαντασιώσεις συναισθήματα συμπεριφοράς θανάτου ψυχοθεραπεύτρια διαταραχή χαμηλή συνεδρίες Αθήνα σχέσεις ψυχοθεραπευτής δυσκολίες κατάθλιψη άγχος αυτοπραγμάτωση προβλήματα αναπτυξιακή νευρική ραντεβού εγκατάλειψη αναλυτική κρίσεις ψυχολόγος βουλιμία ψυχολόγοι ανορεξία μετρό συμβουλευτική Ακρόπολη διάσχιση κέντρο κενό Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; αυτογνωσία Αθήνα φοβίες διαταραχή ραντεβού δυσκολίες θανάτου αναπτυξιακή συναισθήματα αυτοπραγμάτωση αυτοεκτίμηση ψυχοθεραπευτής συμβουλευτική φόβος ανορεξία γνωσιακή ψυχοθεραπείας νευρική προβλήματα κρίσεις συμπεριφοράς χαμηλή φαντασιώσεις ψυχοθεραπεύτρια ψυχολόγος εγκατάλειψη κενό ψυχολόγοι διάχυτη κατάθλιψη πανικού Ακρόπολη άγχος αναλυτική ψυχολογία βουλιμία σχέσεις διάσχιση κέντρο γονέων προσέγγιση ψυχοθεραπεία συνεδρίες μετρό

Τίτλος: Γάμος. Αρκεί για να κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί;
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2020-09-30 01:32:47