Γάμος. Αρκεί για να κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί;

Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; αυτοεκτίμηση αναπτυξιακή ψυχοθεραπεύτρια συναισθήματα κρίσεις ψυχολογία ανορεξία άγχος δυσκολίες ραντεβού διάχυτη Ακρόπολη θανάτου κενό προσέγγιση σχέσεις βουλιμία μετρό φαντασιώσεις αναλυτική ψυχοθεραπεία ψυχολόγος πανικού φοβίες ψυχοθεραπείας ψυχολόγοι αυτοπραγμάτωση νευρική κατάθλιψη γονέων φόβος διάσχιση Αθήνα συνεδρίες χαμηλή συμπεριφοράς διαταραχή εγκατάλειψη προβλήματα ψυχοθεραπευτής γνωσιακή κέντρο αυτογνωσία συμβουλευτική

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2012/06/wedding_rings1.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

Γάμος, αρκεί για να κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί;Ο γάμος, είτε θρησκευτικός είτε πολιτικός, δεν αποτελεί το θεμέλιο για να είναι δύο άνθρωποι μαζί, τουλάχιστον όχι πια. Μπορεί ο γάμος να αποτελεί ένα πλαίσιο που οι άνθρωποι θέτουμε προκειμένου να χτίσουμε μια πιο σταθερή σχέση, αλλά δεν είναι η δομή της σχέσης που θα εξασφαλίσει και την συνέχεια της. Αυτό που πραγματικά χρειάζονται δύο άνθρωποι σε σχέση είναι μια αμοιβαία συμφωνία που θα ξεκαθαρίζει με ειλικρίνεια τις προσδοκίες τους, τις αρχές τους, τα όνειρα τους, την κοινή τους ζωή και που θα είναι διαπραματεύσιμη, ενώ θα εξασφαλίζει την αμοιβαία εμπιστοσύνη, τον σεβασμό, την αγάπη και την επικοινωνία.

Πολλοί δεν είμαστε συνηθισμένοι να διαπραγματευόμαστε, να συζητάμε θέματα που αφορούν την σχέση μας αλλά και εμάς μέσα στην σχέση. Νομίζουμε ότι με τον γάμο όλα μπαίνουν σε μια σειρά και γίνονται μόνα τους. Πριν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε στον γάμο είναι καλό να γνωρίζουμε τις ανάγκες του άλλου και τις δικές μας, να έχουμε βρει τον χώρο και τον χρόνο μας στην σχέση, να μπορούμε να διαπραγματευτούμε και να συναποφασίσουμε με τον/την σύντροφό μας και να ξέρουμε πως αντιμετωπίζουμε σαν ζευγάρι πιθανές συγκρούσεις και δυσκολίες.

Η σχέση είναι δυναμική, εξελίσσεται, ανανεώνεται, καταστρέφεται, δομείται. Το ποιος θα πληρώσει τους λογαριασμούς είναι εύκολο όταν είμαστε ερωτευμένοι, όταν όμως η σχέση περνάει κρίση είναι αγγαρεία, «γιατί εγώ και όχι αυτή..;» και άλλες τέτοιες σκέψεις. Πλέον η σχέση είναι ένα παιχνίδι εξουσίας, η μάλλον δεν υπήρχε σχέση ούτε το «εμείς», αλλά εγώ και αυτή. Η δομημένη σχέση δεν απειλεί την προσωπικότητά μας αλλά αντιμετωπίζει την όποια κρίση, ενώ στην «μη σχέση» ως οντότητα, ο άλλος που δεν θέλουμε πια να τον ευχαριστούμε μας φαίνεται απειλητικός, όταν πια η ρουτίνα διαδεχτεί τον έρωτα. Όταν δεν υπάρχει αμοιβαία συμφωνία και διαπραγμάτευση, τότε η σχέση δεν υφίσταται σαν κοινό σημείο αναφοράς και χωρίς αυτήν, σε περιόδους κρίσης της σχέσης, θα υπάρξει πλέον μόνο ένας αγώνας εξουσίας που δύσκολα θα κάνει κάποιος από τους δύο πίσω, αφού θα νιώθει ότι θίγεται η αξιοπρέπεια του.

Είναι σημαντικό το ζευγάρι να κάνει όνειρα, γιατί τότε εχει δημιουργήσει νοερά μια επιθυμητή κατάσταση για την οποία θα προσπαθήσουν και η οποία θα τους βοηθήσει όταν υπάρξουν προβλήματα.

Ωστόσο είναι παγίδα να αναζητά κανείς το νόημα της ζωής του μέσα στην σχέση, ή να προσπαθεί να καλύψει το προσωπικό του κενό με τον σύντροφό του. Όταν η προσωπική μας ευτυχία εξαρτάται από τον σύντροφό μας τότε μέσα μας έχουμε ένα σημαντικό κενό που αργότερα θα επιχειρήσουμε να το καλύψουμε με ένα παιδί. Αν δεν κάνουμε πρώτα σχέση με τον εαυτό μας και δεν έχουμε βρει το προσωπικό νόημα της ζωής, αν δεν ξεπεράσουμε το συναισθηματικό μας κενό και την κατάθλιψή μας τότε ο άλλος κάποια στιγμή θα είναι ανεπαρκής στα μάτια μας. Η κοινή ζωή που βασίζεται στην αυθεντικότητα, την αγάπη, την ευχαρίστηση, τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη αλλά και την αντιμετώπιση των κρίσεων έχει σαν βασική προϋπόθεση να τα έχουμε βρει εμείς με τον εαυτό μας, δύσκολο αλλά εφικτό!

Ο στόχος αυτού του άρθρου δεν είναι να απαξιώσει την έννοια του γάμου αλλά να υπενθυμίσει το πόσο σημαντικό είναι να είναι κανείς συνειδητά με τον άλλον και όχι για να καλύψει τα συναισθηματικά του κενά. Βέβαια ο/η σύντροφός μας με έναν τρόπο μας καλύπτει αφού θεωρητικά ο άντρας αναζητά το κομμάτι που του λείπει (anima) και η γυναίκα αντίστοιχα (animus) αλλά είναι σημαντικό επίσης ο/η σύντροφό μας να συμπληρώνει ένα υγιές κομμάτι μας και όχι τα παθολογικά μας κομμάτια.

*Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στο healthylifetree.com, e-περιοδικό υγείας.

Πηγή: Υπάρχει ευτυχισμένος έρωτας; Τι μας εμποδίζει να απολαύσουμε την ερωτική μας σχέση, Guy Corneau. Εκδ. Κέδρος

Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; ψυχοθεραπευτής ραντεβού φαντασιώσεις γονέων δυσκολίες διάχυτη Ακρόπολη κέντρο πανικού διαταραχή βουλιμία αυτοεκτίμηση ψυχοθεραπείας φόβος συνεδρίες μετρό ανορεξία Αθήνα ψυχολόγος προβλήματα άγχος αναλυτική αυτοπραγμάτωση διάσχιση συμβουλευτική κενό συμπεριφοράς αναπτυξιακή νευρική σχέσεις γνωσιακή συναισθήματα προσέγγιση εγκατάλειψη αυτογνωσία χαμηλή ψυχοθεραπεία κατάθλιψη ψυχολογία κρίσεις φοβίες ψυχολόγοι ψυχοθεραπεύτρια θανάτουΓάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; φόβος δυσκολίες σχέσεις ψυχολόγος αναπτυξιακή Αθήνα ραντεβού θανάτου αναλυτική διαταραχή πανικού συναισθήματα ανορεξία αυτοπραγμάτωση ψυχοθεραπευτής προβλήματα βουλιμία συμβουλευτική κατάθλιψη συμπεριφοράς συνεδρίες ψυχοθεραπεύτρια διάχυτη άγχος αυτοεκτίμηση κρίσεις αυτογνωσία χαμηλή ψυχολογία προσέγγιση φοβίες μετρό Ακρόπολη διάσχιση κέντρο γονέων κενό ψυχοθεραπείας ψυχοθεραπεία ψυχολόγοι νευρική γνωσιακή φαντασιώσεις εγκατάλειψη Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; ψυχολογία αναλυτική δυσκολίες ψυχοθεραπείας συναισθήματα σχέσεις Αθήνα ραντεβού αυτοπραγμάτωση μετρό φοβίες προβλήματα ανορεξία ψυχοθεραπεύτρια ψυχοθεραπευτής συμπεριφοράς Ακρόπολη βουλιμία γονέων κρίσεις χαμηλή συμβουλευτική νευρική κενό θανάτου ψυχοθεραπεία αυτογνωσία προσέγγιση φαντασιώσεις διάχυτη πανικού γνωσιακή συνεδρίες αυτοεκτίμηση κέντρο εγκατάλειψη άγχος ψυχολόγος φόβος αναπτυξιακή διαταραχή διάσχιση κατάθλιψη ψυχολόγοι Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; χαμηλή Αθήνα γονέων ψυχολόγος εγκατάλειψη ψυχοθεραπευτής συναισθήματα διαταραχή αυτοπραγμάτωση φοβίες προσέγγιση κατάθλιψη προβλήματα συμβουλευτική σχέσεις διάχυτη άγχος ψυχοθεραπεία ψυχοθεραπείας πανικού γνωσιακή αυτογνωσία ψυχολόγοι φόβος αναλυτική ανορεξία συνεδρίες διάσχιση νευρική κέντρο μετρό συμπεριφοράς αυτοεκτίμηση κρίσεις ψυχοθεραπεύτρια Ακρόπολη ψυχολογία βουλιμία αναπτυξιακή φαντασιώσεις δυσκολίες κενό ραντεβού θανάτου Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; άγχος κέντρο φόβος φαντασιώσεις γονέων κατάθλιψη διάχυτη διαταραχή γνωσιακή ψυχολογία κρίσεις σχέσεις διάσχιση αυτογνωσία αυτοεκτίμηση νευρική αναλυτική Αθήνα κενό ψυχολόγοι μετρό δυσκολίες χαμηλή ψυχοθεραπεία ψυχολόγος θανάτου Ακρόπολη βουλιμία προσέγγιση φοβίες ψυχοθεραπείας αυτοπραγμάτωση συνεδρίες ψυχοθεραπεύτρια αναπτυξιακή εγκατάλειψη ψυχοθεραπευτής συμπεριφοράς συναισθήματα προβλήματα ανορεξία πανικού ραντεβού συμβουλευτική

Τίτλος: Γάμος. Αρκεί για να κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί;
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2021-04-01 22:01:28