Γάμος. Αρκεί για να κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί;

Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; σχέσεις ψυχοθεραπευτής ψυχολόγος συνεδρίες γνωσιακή Αθήνα ψυχολόγοι προσέγγιση κατάθλιψη δυσκολίες φαντασιώσεις αυτογνωσία αυτοεκτίμηση προβλήματα συμπεριφοράς συμβουλευτική άγχος χαμηλή αναπτυξιακή αναλυτική ψυχολογία θανάτου κέντρο αυτοπραγμάτωση διάσχιση κενό ψυχοθεραπείας ψυχοθεραπεύτρια διάχυτη κρίσεις γονέων Ακρόπολη ψυχοθεραπεία ραντεβού διαταραχή εγκατάλειψη συναισθήματα μετρό πανικού νευρική βουλιμία φόβος ανορεξία φοβίες

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2012/06/wedding_rings1.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

Γάμος, αρκεί για να κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί;Ο γάμος, είτε θρησκευτικός είτε πολιτικός, δεν αποτελεί το θεμέλιο για να είναι δύο άνθρωποι μαζί, τουλάχιστον όχι πια. Μπορεί ο γάμος να αποτελεί ένα πλαίσιο που οι άνθρωποι θέτουμε προκειμένου να χτίσουμε μια πιο σταθερή σχέση, αλλά δεν είναι η δομή της σχέσης που θα εξασφαλίσει και την συνέχεια της. Αυτό που πραγματικά χρειάζονται δύο άνθρωποι σε σχέση είναι μια αμοιβαία συμφωνία που θα ξεκαθαρίζει με ειλικρίνεια τις προσδοκίες τους, τις αρχές τους, τα όνειρα τους, την κοινή τους ζωή και που θα είναι διαπραματεύσιμη, ενώ θα εξασφαλίζει την αμοιβαία εμπιστοσύνη, τον σεβασμό, την αγάπη και την επικοινωνία.

Πολλοί δεν είμαστε συνηθισμένοι να διαπραγματευόμαστε, να συζητάμε θέματα που αφορούν την σχέση μας αλλά και εμάς μέσα στην σχέση. Νομίζουμε ότι με τον γάμο όλα μπαίνουν σε μια σειρά και γίνονται μόνα τους. Πριν αποφασίσουμε να προχωρήσουμε στον γάμο είναι καλό να γνωρίζουμε τις ανάγκες του άλλου και τις δικές μας, να έχουμε βρει τον χώρο και τον χρόνο μας στην σχέση, να μπορούμε να διαπραγματευτούμε και να συναποφασίσουμε με τον/την σύντροφό μας και να ξέρουμε πως αντιμετωπίζουμε σαν ζευγάρι πιθανές συγκρούσεις και δυσκολίες.

Η σχέση είναι δυναμική, εξελίσσεται, ανανεώνεται, καταστρέφεται, δομείται. Το ποιος θα πληρώσει τους λογαριασμούς είναι εύκολο όταν είμαστε ερωτευμένοι, όταν όμως η σχέση περνάει κρίση είναι αγγαρεία, «γιατί εγώ και όχι αυτή..;» και άλλες τέτοιες σκέψεις. Πλέον η σχέση είναι ένα παιχνίδι εξουσίας, η μάλλον δεν υπήρχε σχέση ούτε το «εμείς», αλλά εγώ και αυτή. Η δομημένη σχέση δεν απειλεί την προσωπικότητά μας αλλά αντιμετωπίζει την όποια κρίση, ενώ στην «μη σχέση» ως οντότητα, ο άλλος που δεν θέλουμε πια να τον ευχαριστούμε μας φαίνεται απειλητικός, όταν πια η ρουτίνα διαδεχτεί τον έρωτα. Όταν δεν υπάρχει αμοιβαία συμφωνία και διαπραγμάτευση, τότε η σχέση δεν υφίσταται σαν κοινό σημείο αναφοράς και χωρίς αυτήν, σε περιόδους κρίσης της σχέσης, θα υπάρξει πλέον μόνο ένας αγώνας εξουσίας που δύσκολα θα κάνει κάποιος από τους δύο πίσω, αφού θα νιώθει ότι θίγεται η αξιοπρέπεια του.

Είναι σημαντικό το ζευγάρι να κάνει όνειρα, γιατί τότε εχει δημιουργήσει νοερά μια επιθυμητή κατάσταση για την οποία θα προσπαθήσουν και η οποία θα τους βοηθήσει όταν υπάρξουν προβλήματα.

Ωστόσο είναι παγίδα να αναζητά κανείς το νόημα της ζωής του μέσα στην σχέση, ή να προσπαθεί να καλύψει το προσωπικό του κενό με τον σύντροφό του. Όταν η προσωπική μας ευτυχία εξαρτάται από τον σύντροφό μας τότε μέσα μας έχουμε ένα σημαντικό κενό που αργότερα θα επιχειρήσουμε να το καλύψουμε με ένα παιδί. Αν δεν κάνουμε πρώτα σχέση με τον εαυτό μας και δεν έχουμε βρει το προσωπικό νόημα της ζωής, αν δεν ξεπεράσουμε το συναισθηματικό μας κενό και την κατάθλιψή μας τότε ο άλλος κάποια στιγμή θα είναι ανεπαρκής στα μάτια μας. Η κοινή ζωή που βασίζεται στην αυθεντικότητα, την αγάπη, την ευχαρίστηση, τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη αλλά και την αντιμετώπιση των κρίσεων έχει σαν βασική προϋπόθεση να τα έχουμε βρει εμείς με τον εαυτό μας, δύσκολο αλλά εφικτό!

Ο στόχος αυτού του άρθρου δεν είναι να απαξιώσει την έννοια του γάμου αλλά να υπενθυμίσει το πόσο σημαντικό είναι να είναι κανείς συνειδητά με τον άλλον και όχι για να καλύψει τα συναισθηματικά του κενά. Βέβαια ο/η σύντροφός μας με έναν τρόπο μας καλύπτει αφού θεωρητικά ο άντρας αναζητά το κομμάτι που του λείπει (anima) και η γυναίκα αντίστοιχα (animus) αλλά είναι σημαντικό επίσης ο/η σύντροφό μας να συμπληρώνει ένα υγιές κομμάτι μας και όχι τα παθολογικά μας κομμάτια.

*Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στο healthylifetree.com, e-περιοδικό υγείας.

Πηγή: Υπάρχει ευτυχισμένος έρωτας; Τι μας εμποδίζει να απολαύσουμε την ερωτική μας σχέση, Guy Corneau. Εκδ. Κέδρος

Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; ψυχολογία ψυχολόγος ψυχολόγοι ψυχοθεραπείας αυτοπραγμάτωση σχέσεις συμπεριφοράς ψυχοθεραπεύτρια φαντασιώσεις προβλήματα αναλυτική προσέγγιση συναισθήματα κατάθλιψη νευρική ραντεβού συμβουλευτική ανορεξία άγχος κρίσεις φοβίες Αθήνα κέντρο διάσχιση δυσκολίες συνεδρίες αναπτυξιακή διαταραχή γονέων αυτογνωσία γνωσιακή εγκατάλειψη ψυχοθεραπευτής φόβος αυτοεκτίμηση Ακρόπολη μετρό διάχυτη βουλιμία θανάτου ψυχοθεραπεία χαμηλή κενό πανικούΓάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; φαντασιώσεις κρίσεις δυσκολίες κέντρο Αθήνα ψυχοθεραπεία φοβίες συνεδρίες συμβουλευτική ψυχολόγος βουλιμία άγχος συναισθήματα αυτοπραγμάτωση προβλήματα ψυχοθεραπείας γνωσιακή ψυχοθεραπεύτρια πανικού γονέων μετρό αυτογνωσία φόβος αναλυτική αυτοεκτίμηση σχέσεις διάσχιση ψυχολογία ανορεξία εγκατάλειψη προσέγγιση συμπεριφοράς αναπτυξιακή ψυχολόγοι χαμηλή κενό διάχυτη ραντεβού Ακρόπολη θανάτου ψυχοθεραπευτής νευρική διαταραχή κατάθλιψη Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; Αθήνα προσέγγιση βουλιμία εγκατάλειψη αυτοπραγμάτωση συνεδρίες θανάτου δυσκολίες κέντρο συναισθήματα Ακρόπολη ψυχοθεραπεύτρια ψυχοθεραπεία φοβίες διάσχιση άγχος σχέσεις προβλήματα γονέων κενό ψυχολογία αναλυτική συμβουλευτική γνωσιακή αυτοεκτίμηση νευρική διαταραχή ραντεβού μετρό συμπεριφοράς κατάθλιψη ψυχολόγοι κρίσεις ψυχοθεραπείας ανορεξία αυτογνωσία διάχυτη φόβος φαντασιώσεις αναπτυξιακή ψυχολόγος χαμηλή πανικού ψυχοθεραπευτής Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; γονέων ψυχοθεραπεύτρια φόβος ψυχολόγοι αναπτυξιακή αυτοπραγμάτωση ραντεβού χαμηλή νευρική προσέγγιση φοβίες δυσκολίες βουλιμία ψυχολογία άγχος κατάθλιψη συναισθήματα εγκατάλειψη Αθήνα αναλυτική πανικού συμπεριφοράς προβλήματα διάχυτη ψυχοθεραπευτής κενό αυτοεκτίμηση γνωσιακή φαντασιώσεις σχέσεις κέντρο Ακρόπολη θανάτου ψυχολόγος διαταραχή ψυχοθεραπεία διάσχιση αυτογνωσία συμβουλευτική μετρό ανορεξία κρίσεις συνεδρίες ψυχοθεραπείας Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; γονέων συναισθήματα ψυχοθεραπεύτρια ψυχοθεραπεία προσέγγιση αυτοεκτίμηση διάχυτη αναπτυξιακή ψυχολόγος φοβίες αυτογνωσία δυσκολίες κενό προβλήματα αναλυτική γνωσιακή θανάτου ψυχοθεραπείας εγκατάλειψη ψυχοθεραπευτής φαντασιώσεις συμπεριφοράς κρίσεις ψυχολογία βουλιμία διαταραχή ραντεβού πανικού χαμηλή ανορεξία συμβουλευτική ψυχολόγοι κέντρο φόβος Ακρόπολη άγχος νευρική διάσχιση αυτοπραγμάτωση σχέσεις μετρό συνεδρίες Αθήνα κατάθλιψη Γάμος. Αρκεί κρατήσει ανθρώπους μαζί; διάσχιση ψυχοθεραπεία ψυχοθεραπεύτρια εγκατάλειψη φόβος φοβίες κρίσεις αναπτυξιακή φαντασιώσεις κέντρο ανορεξία θανάτου συναισθήματα πανικού διάχυτη νευρική συμπεριφοράς ψυχολόγοι ψυχοθεραπευτής αναλυτική συμβουλευτική δυσκολίες γονέων συνεδρίες ψυχολόγος Ακρόπολη αυτογνωσία άγχος μετρό διαταραχή αυτοπραγμάτωση Αθήνα βουλιμία προβλήματα ραντεβού κενό κατάθλιψη γνωσιακή σχέσεις χαμηλή ψυχολογία αυτοεκτίμηση ψυχοθεραπείας προσέγγιση

Τίτλος: Γάμος. Αρκεί για να κρατήσει δύο ανθρώπους μαζί;
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2020-03-30 01:32:14