Υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα πανικού νευρική μετρό άγχος ψυχολογία κατάθλιψη συμβουλευτική ψυχοθεραπεύτρια δυσκολίες φοβίες Ακρόπολη ψυχοθεραπευτής ψυχολόγοι κέντρο προβλήματα βουλιμία ψυχοθεραπεία διάχυτη Αθήνα συνεδρίες διαταραχή αναλυτική αυτογνωσία φαντασιώσεις θανάτου προσέγγιση ψυχολόγος συναισθήματα διάσχιση ψυχοθεραπείας ανορεξία κρίσεις ραντεβού χαμηλή συμπεριφοράς γονέων σχέσεις αυτοπραγμάτωση αναπτυξιακή φόβος εγκατάλειψη κενό αυτοεκτίμηση γνωσιακή

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2012/07/lens7113042_1253548948infertility2.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

ΥπογονιμότηταΤο πρόβλημα υπογονιμότητας απασχολεί σταθερά ένα ποσοστό 10-15% στο γενικό πληθυσμό, παρόλα αυτά το να μιλήσουμε για την υπογονιμότητα με στατιστικούς δείκτες δεν είναι εύκολο, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι όλο και περισσότερα ζευγάρια στρέφονται στους ειδικούς προκειμένου  να κάνουν θεραπεία.

 

Πριν κάποια χρόνια ήταν ταμπού ένα ζευγάρι να αντιμετωπίζει προβλήματα υπογονιμότητας, τα τελευταία χρόνια όμως αυτό έχει ξεπεραστεί τόσο χάριν της ιατρικής όσο και της αποδοχής ότι η γυναίκα αλλά και το ζευγάρι δεν έχουν ως μοναδικό σκοπό την τεκνοποίηση αλλά υπάρχουν και άλλες επιλογές και λύσεις. Ωστόσο το βάρος στο θέμα της υπογονιμότητας ή καλύτερα της δυσκολίας ενός ζευγαριού να κάνει παιδί πέφτει κυρίως στους ιατρικούς λόγους παραγκωνίζοντας πολλές φορές τον ψυχολογικό παράγοντα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ζευγάρια καταφέρνουν να τεκνοποιήσουν σε διακοπές ή αφού παραιτηθούν από την προσπάθεια. Ωστόσο ακόμα και τα ζευγάρια που βρίσκονται σε θεραπεία περνούν μια μεγάλη δοκιμασία που τους φθείρει ψυχολογικά με μακροπρόθεσμες συνέπειες και στους ίδιους και στον καρπό της προσπάθειάς τους.

 

Το να μάθει μια γυναίκα ή ένας άντρας ότι δεν μπορεί να κάνει παιδί φέρει μεγάλο φορτίο αρνητικών συναισθημάτων, ντροπής, αίσθησης ανεπάρκειας, ανικανότητας, απαισιοδοξίας και πληθώρα καταθλιπτικών συναισθημάτων. Είναι μια μεγάλη δοκιμασία για το ζευγάρι αλλά και για τον καθένα ξεχωριστά. Το άγχος και τα καταθλιπτικά συναισθήματα είναι συνοδές συναισθηματικές καταστάσεις. Η απώλεια της δυνατότητας για αναπαραγωγή είναι ένα μικρό πένθος που καλείται να αντιμετωπίσει το ζευγάρι και αφού το περάσει να πάρει είτε την απόφαση για θεραπεία είτε ακόμα και για μη αναπαραγωγή.

Η θεραπεία για την υπογονιμότητα δεν είναι όμως μόνο μια ιατρική διαδικασία, αφού ο ψυχολογικός παράγοντας επηρεάζει πολύ την έκβαση της θεραπείας. Τόσο τα καταθλιπτικά συναισθήματα όσο και το άγχος μπορούν να βάλουν εμπόδια στην αναπαραγωγική διαδικασία. Γνωρίζοντας όμως η γυναίκα ότι η θεραπεία είναι η τελευταία της ευκαιρία να κάνει παιδί, το άγχος αυξάνεται με αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο όλη την προσπάθεια.

Από έρευνα προκύπτει ότι οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας (Lukse and Vacc, 1999) αναφέρουν συναισθήματα θλίψης και κατάθλιψης, απώλειας που αφορά κυρίως την εμπιστοσύνη στο σώμα τους και την θηλυκότητάς τους, της αίσθησης ελέγχου στην ζωή, στην αυτοπεποίθησή τους. Ενώ σε άλλες έρευνες σε γυναίκες που βρίσκονται 2-3 χρόνια σε θεραπεία, αναφέρεται ότι το άγχος αυξάνεται όσο αυξάνεται και η διάρκεια της θεραπείας ενώ οι γυναίκες αναρωτιούνται για την θηλυκότητά τους και την σεξουαλικότητά τους. Το άγχος κατά την θεραπεία υπογονιμότητας ερευνητικά έχει συσχετιστεί περισσότερα με το πένθος και την θλίψη αφού οι γυναίκες που η προσπάθεια αποτυγχάνει βιώνουν περισσότερο άγχος όταν αδυνατούν να αντιμετωπίσουν λειτουργικά το πένθος και τα στάδιά του.

Οι στόχοι της ψυχολογικής υποστήριξης στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας είναι:

H ψυχική ευεξία και η αύξηση της αίσθησης του ελέγχου

   Η μείωση του άγχους

   Η μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης

   Η ψυχική και σωματική υγεία και η μείωση συμπτωμάτων όπως αυπνία, πονοκέφαλοι και αδιαθεσία.

ΥπογονιμότηταΤο πρώτο που θα πρέπει να κάνει ένα ζευγάρι που αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας, είναι να έχει μία σωστή ψυχολογική αντιμετώπιση προς το πρόβλημα αυτό. Το άγχος, η αγωνία, και οι λάθος αντιλήψεις σχετικά με το πρόβλημα θα επιβαρύνουν το ζευγάρι και είναι πιθανό να δημιουργηθούν και εντάσεις.
Είναι  πολύ σημαντικός παράγοντας για το ζευγάρι η ψυχολογική υποστήριξη από κάποιον ειδικό, επειδή υπάρχει η επιβάρυνση της κοινωνίας, υπάρχει η επιβάρυνση των διαπροσωπικών σχέσεων του ζευγαριού μέσα στον γάμο, η σχέση του με τους συγγενείς και άλλα άτομα, η πίεση της υπογονιμότητας σε κάθε ένα από αυτά τα δύο άτομα του ζευγαριού, καθώς και η ψυχολογική πίεση όταν το ζευγάρι αυτό βρίσκεται μέσα στην διαδικασία μίας προσπάθειας για υποβοηθούμενη τεχνητή γονιμοποίηση. Υπάρχει επίσης η βιολογική ανάγκη της γυναίκας και του άντρα, για ένα παιδί, καθώς και το στρες της στέρησης αυτής της ψυχολογικής ανάγκης.
Έτσι λοιπόν, θα πρέπει να υιοθετηθούν τρόποι βελτίωσης της ποιότητας ζωής και μεγιστοποίησης των δυνατοτήτων. Πλέον είναι αναγκαίο να συμπληρωθεί η εξωσωματική γονιμοποίηση και με την υποβοήθηση του ατόμου σαν ένα όλον, ώστε να μπει πιο ολοκληρωμένο και πιο υγιές στην διαδικασία αυτή. Η ψυχολογική υποστήριξη παρέχεται είτε σε ατομικό επίπεδο είτε σε ζεύγους είτε σε ομαδικό μαζί με άλλα ζευγάρια που βιώνουν αντίστοιχες καταστάσεις.

 

«Το να μάθουμε να ζούμε με την υπογονιμότητά είναι σαν να μάθουμε να ζούμε με τον θάνατο, δεν μπορεί κανείς να το ξεχάσει αλλά και δεν μπορεί να το σκέφτεται όλη την ώρα(Mazor, 1979, p. 101)».

 

*Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στο healthylifetree.com, e-περιοδικό υγείας.

 

Βιβλιογραφία:

Hart V.A.(2002). Infertility and the role of psychotherapy. Issues in Mental Health Nursing, 23:31–41.

Υπογονιμότητα βουλιμία εγκατάλειψη Ακρόπολη συναισθήματα αναπτυξιακή αυτοεκτίμηση προβλήματα ψυχοθεραπευτής νευρική σχέσεις μετρό ραντεβού κατάθλιψη ψυχοθεραπεύτρια προσέγγιση αυτογνωσία ψυχοθεραπεία αυτοπραγμάτωση δυσκολίες διαταραχή άγχος ψυχοθεραπείας φαντασιώσεις αναλυτική φόβος θανάτου Αθήνα κρίσεις κενό φοβίες συνεδρίες διάσχιση γονέων γνωσιακή ψυχολογία διάχυτη ανορεξία συμπεριφοράς συμβουλευτική ψυχολόγοι πανικού χαμηλή κέντρο ψυχολόγοςΥπογονιμότητα κρίσεις φόβος ψυχολόγοι ανορεξία προσέγγιση Ακρόπολη ψυχοθεραπεύτρια φαντασιώσεις άγχος βουλιμία κατάθλιψη ψυχοθεραπεία δυσκολίες θανάτου αυτοπραγμάτωση αυτοεκτίμηση αναπτυξιακή συναισθήματα συνεδρίες διάχυτη γονέων φοβίες σχέσεις ραντεβού εγκατάλειψη διάσχιση αναλυτική γνωσιακή χαμηλή Αθήνα ψυχολόγος προβλήματα κέντρο ψυχοθεραπείας ψυχοθεραπευτής νευρική συμβουλευτική κενό πανικού διαταραχή συμπεριφοράς μετρό αυτογνωσία ψυχολογία Υπογονιμότητα γονέων ψυχοθεραπεία ψυχολογία πανικού Ακρόπολη ανορεξία φόβος βουλιμία αναπτυξιακή δυσκολίες άγχος φοβίες αυτογνωσία ψυχοθεραπείας συμπεριφοράς ψυχοθεραπεύτρια γνωσιακή μετρό κενό φαντασιώσεις συναισθήματα κέντρο χαμηλή κατάθλιψη ψυχολόγοι διάχυτη ψυχολόγος διαταραχή προσέγγιση αυτοπραγμάτωση αυτοεκτίμηση σχέσεις Αθήνα συμβουλευτική ψυχοθεραπευτής ραντεβού διάσχιση αναλυτική κρίσεις προβλήματα νευρική θανάτου συνεδρίες εγκατάλειψη Υπογονιμότητα γονέων ανορεξία κενό μετρό αυτογνωσία Ακρόπολη ψυχοθεραπείας διαταραχή φαντασιώσεις νευρική άγχος συμπεριφοράς αυτοπραγμάτωση πανικού προσέγγιση κατάθλιψη ψυχοθεραπεία διάσχιση συνεδρίες θανάτου ψυχοθεραπεύτρια κρίσεις χαμηλή συμβουλευτική φόβος ψυχοθεραπευτής κέντρο ραντεβού ψυχολόγος διάχυτη Αθήνα συναισθήματα φοβίες γνωσιακή εγκατάλειψη αναλυτική αυτοεκτίμηση σχέσεις ψυχολόγοι δυσκολίες αναπτυξιακή ψυχολογία βουλιμία προβλήματα Υπογονιμότητα προβλήματα γνωσιακή κενό προσέγγιση φόβος θανάτου διαταραχή αναλυτική μετρό σχέσεις άγχος αναπτυξιακή διάσχιση συμβουλευτική χαμηλή ψυχοθεραπευτής δυσκολίες ψυχοθεραπείας αυτοπραγμάτωση ραντεβού συναισθήματα συνεδρίες αυτοεκτίμηση νευρική φαντασιώσεις ψυχολόγοι κέντρο ψυχοθεραπεία συμπεριφοράς εγκατάλειψη Αθήνα ανορεξία πανικού βουλιμία ψυχοθεραπεύτρια διάχυτη κατάθλιψη κρίσεις αυτογνωσία ψυχολογία φοβίες γονέων ψυχολόγος Ακρόπολη

Τίτλος: Υπογονιμότητα
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2020-06-30 13:32:43