Υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα αναλυτική διάσχιση βουλιμία γονέων δυσκολίες προσέγγιση διαταραχή κέντρο πανικού ψυχοθεραπευτής μετρό θανάτου αυτογνωσία Αθήνα εγκατάλειψη φαντασιώσεις φόβος κρίσεις νευρική ανορεξία ψυχολόγοι συναισθήματα χαμηλή γνωσιακή ψυχοθεραπεύτρια ψυχολόγος ψυχοθεραπεία διάχυτη φοβίες ραντεβού κατάθλιψη συμπεριφοράς Ακρόπολη άγχος κενό αυτοεκτίμηση προβλήματα αυτοπραγμάτωση ψυχολογία συνεδρίες ψυχοθεραπείας σχέσεις συμβουλευτική αναπτυξιακή

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2012/07/lens7113042_1253548948infertility2.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

ΥπογονιμότηταΤο πρόβλημα υπογονιμότητας απασχολεί σταθερά ένα ποσοστό 10-15% στο γενικό πληθυσμό, παρόλα αυτά το να μιλήσουμε για την υπογονιμότητα με στατιστικούς δείκτες δεν είναι εύκολο, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι όλο και περισσότερα ζευγάρια στρέφονται στους ειδικούς προκειμένου  να κάνουν θεραπεία.

 

Πριν κάποια χρόνια ήταν ταμπού ένα ζευγάρι να αντιμετωπίζει προβλήματα υπογονιμότητας, τα τελευταία χρόνια όμως αυτό έχει ξεπεραστεί τόσο χάριν της ιατρικής όσο και της αποδοχής ότι η γυναίκα αλλά και το ζευγάρι δεν έχουν ως μοναδικό σκοπό την τεκνοποίηση αλλά υπάρχουν και άλλες επιλογές και λύσεις. Ωστόσο το βάρος στο θέμα της υπογονιμότητας ή καλύτερα της δυσκολίας ενός ζευγαριού να κάνει παιδί πέφτει κυρίως στους ιατρικούς λόγους παραγκωνίζοντας πολλές φορές τον ψυχολογικό παράγοντα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ζευγάρια καταφέρνουν να τεκνοποιήσουν σε διακοπές ή αφού παραιτηθούν από την προσπάθεια. Ωστόσο ακόμα και τα ζευγάρια που βρίσκονται σε θεραπεία περνούν μια μεγάλη δοκιμασία που τους φθείρει ψυχολογικά με μακροπρόθεσμες συνέπειες και στους ίδιους και στον καρπό της προσπάθειάς τους.

 

Το να μάθει μια γυναίκα ή ένας άντρας ότι δεν μπορεί να κάνει παιδί φέρει μεγάλο φορτίο αρνητικών συναισθημάτων, ντροπής, αίσθησης ανεπάρκειας, ανικανότητας, απαισιοδοξίας και πληθώρα καταθλιπτικών συναισθημάτων. Είναι μια μεγάλη δοκιμασία για το ζευγάρι αλλά και για τον καθένα ξεχωριστά. Το άγχος και τα καταθλιπτικά συναισθήματα είναι συνοδές συναισθηματικές καταστάσεις. Η απώλεια της δυνατότητας για αναπαραγωγή είναι ένα μικρό πένθος που καλείται να αντιμετωπίσει το ζευγάρι και αφού το περάσει να πάρει είτε την απόφαση για θεραπεία είτε ακόμα και για μη αναπαραγωγή.

Η θεραπεία για την υπογονιμότητα δεν είναι όμως μόνο μια ιατρική διαδικασία, αφού ο ψυχολογικός παράγοντας επηρεάζει πολύ την έκβαση της θεραπείας. Τόσο τα καταθλιπτικά συναισθήματα όσο και το άγχος μπορούν να βάλουν εμπόδια στην αναπαραγωγική διαδικασία. Γνωρίζοντας όμως η γυναίκα ότι η θεραπεία είναι η τελευταία της ευκαιρία να κάνει παιδί, το άγχος αυξάνεται με αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο όλη την προσπάθεια.

Από έρευνα προκύπτει ότι οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας (Lukse and Vacc, 1999) αναφέρουν συναισθήματα θλίψης και κατάθλιψης, απώλειας που αφορά κυρίως την εμπιστοσύνη στο σώμα τους και την θηλυκότητάς τους, της αίσθησης ελέγχου στην ζωή, στην αυτοπεποίθησή τους. Ενώ σε άλλες έρευνες σε γυναίκες που βρίσκονται 2-3 χρόνια σε θεραπεία, αναφέρεται ότι το άγχος αυξάνεται όσο αυξάνεται και η διάρκεια της θεραπείας ενώ οι γυναίκες αναρωτιούνται για την θηλυκότητά τους και την σεξουαλικότητά τους. Το άγχος κατά την θεραπεία υπογονιμότητας ερευνητικά έχει συσχετιστεί περισσότερα με το πένθος και την θλίψη αφού οι γυναίκες που η προσπάθεια αποτυγχάνει βιώνουν περισσότερο άγχος όταν αδυνατούν να αντιμετωπίσουν λειτουργικά το πένθος και τα στάδιά του.

Οι στόχοι της ψυχολογικής υποστήριξης στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας είναι:

H ψυχική ευεξία και η αύξηση της αίσθησης του ελέγχου

   Η μείωση του άγχους

   Η μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης

   Η ψυχική και σωματική υγεία και η μείωση συμπτωμάτων όπως αυπνία, πονοκέφαλοι και αδιαθεσία.

ΥπογονιμότηταΤο πρώτο που θα πρέπει να κάνει ένα ζευγάρι που αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας, είναι να έχει μία σωστή ψυχολογική αντιμετώπιση προς το πρόβλημα αυτό. Το άγχος, η αγωνία, και οι λάθος αντιλήψεις σχετικά με το πρόβλημα θα επιβαρύνουν το ζευγάρι και είναι πιθανό να δημιουργηθούν και εντάσεις.
Είναι  πολύ σημαντικός παράγοντας για το ζευγάρι η ψυχολογική υποστήριξη από κάποιον ειδικό, επειδή υπάρχει η επιβάρυνση της κοινωνίας, υπάρχει η επιβάρυνση των διαπροσωπικών σχέσεων του ζευγαριού μέσα στον γάμο, η σχέση του με τους συγγενείς και άλλα άτομα, η πίεση της υπογονιμότητας σε κάθε ένα από αυτά τα δύο άτομα του ζευγαριού, καθώς και η ψυχολογική πίεση όταν το ζευγάρι αυτό βρίσκεται μέσα στην διαδικασία μίας προσπάθειας για υποβοηθούμενη τεχνητή γονιμοποίηση. Υπάρχει επίσης η βιολογική ανάγκη της γυναίκας και του άντρα, για ένα παιδί, καθώς και το στρες της στέρησης αυτής της ψυχολογικής ανάγκης.
Έτσι λοιπόν, θα πρέπει να υιοθετηθούν τρόποι βελτίωσης της ποιότητας ζωής και μεγιστοποίησης των δυνατοτήτων. Πλέον είναι αναγκαίο να συμπληρωθεί η εξωσωματική γονιμοποίηση και με την υποβοήθηση του ατόμου σαν ένα όλον, ώστε να μπει πιο ολοκληρωμένο και πιο υγιές στην διαδικασία αυτή. Η ψυχολογική υποστήριξη παρέχεται είτε σε ατομικό επίπεδο είτε σε ζεύγους είτε σε ομαδικό μαζί με άλλα ζευγάρια που βιώνουν αντίστοιχες καταστάσεις.

 

«Το να μάθουμε να ζούμε με την υπογονιμότητά είναι σαν να μάθουμε να ζούμε με τον θάνατο, δεν μπορεί κανείς να το ξεχάσει αλλά και δεν μπορεί να το σκέφτεται όλη την ώρα(Mazor, 1979, p. 101)».

 

*Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στο healthylifetree.com, e-περιοδικό υγείας.

 

Βιβλιογραφία:

Hart V.A.(2002). Infertility and the role of psychotherapy. Issues in Mental Health Nursing, 23:31–41.

Υπογονιμότητα εγκατάλειψη συμβουλευτική σχέσεις διαταραχή προσέγγιση διάχυτη μετρό χαμηλή συναισθήματα γονέων κρίσεις ραντεβού φαντασιώσεις ψυχολόγοι φόβος φοβίες κέντρο δυσκολίες ψυχοθεραπευτής διάσχιση συνεδρίες πανικού συμπεριφοράς ανορεξία Αθήνα βουλιμία προβλήματα αυτογνωσία άγχος ψυχοθεραπεία αναλυτική θανάτου ψυχοθεραπείας ψυχοθεραπεύτρια ψυχολογία ψυχολόγος αυτοεκτίμηση κατάθλιψη νευρική κενό γνωσιακή Ακρόπολη αυτοπραγμάτωση αναπτυξιακήΥπογονιμότητα ψυχολογία φόβος πανικού μετρό αναπτυξιακή θανάτου εγκατάλειψη βουλιμία συμπεριφοράς κρίσεις φαντασιώσεις προσέγγιση δυσκολίες γνωσιακή ψυχοθεραπευτής διαταραχή αναλυτική νευρική διάσχιση άγχος κατάθλιψη αυτοεκτίμηση ανορεξία συναισθήματα ψυχοθεραπεύτρια γονέων ψυχοθεραπείας συνεδρίες ψυχολόγος Ακρόπολη αυτογνωσία ψυχοθεραπεία ραντεβού αυτοπραγμάτωση σχέσεις Αθήνα κέντρο διάχυτη χαμηλή συμβουλευτική φοβίες προβλήματα κενό ψυχολόγοι Υπογονιμότητα συμβουλευτική ραντεβού διαταραχή αυτογνωσία προσέγγιση κενό σχέσεις εγκατάλειψη αναλυτική πανικού προβλήματα Ακρόπολη διάσχιση ψυχοθεραπεία χαμηλή ψυχολόγοι βουλιμία φόβος κέντρο φαντασιώσεις διάχυτη ψυχολόγος ψυχοθεραπευτής ανορεξία ψυχολογία γονέων μετρό κατάθλιψη αυτοεκτίμηση νευρική ψυχοθεραπείας γνωσιακή ψυχοθεραπεύτρια συναισθήματα Αθήνα αναπτυξιακή αυτοπραγμάτωση άγχος θανάτου δυσκολίες κρίσεις συμπεριφοράς φοβίες συνεδρίες Υπογονιμότητα αυτοεκτίμηση ψυχολόγος φόβος αναπτυξιακή ψυχολόγοι κρίσεις μετρό προβλήματα Ακρόπολη γονέων χαμηλή ψυχολογία αναλυτική συμπεριφοράς αυτογνωσία διάχυτη ραντεβού κέντρο συμβουλευτική θανάτου ψυχοθεραπεύτρια ψυχοθεραπείας διαταραχή φαντασιώσεις ψυχοθεραπευτής ψυχοθεραπεία προσέγγιση συνεδρίες διάσχιση φοβίες ανορεξία δυσκολίες γνωσιακή βουλιμία πανικού αυτοπραγμάτωση άγχος κενό συναισθήματα εγκατάλειψη σχέσεις Αθήνα νευρική κατάθλιψη Υπογονιμότητα φαντασιώσεις ψυχολόγος αναπτυξιακή διαταραχή άγχος γνωσιακή προβλήματα ψυχολόγοι ψυχοθεραπεύτρια Αθήνα αυτοπραγμάτωση κατάθλιψη αναλυτική εγκατάλειψη ψυχοθεραπείας μετρό συνεδρίες νευρική δυσκολίες συμπεριφοράς γονέων σχέσεις ψυχοθεραπευτής βουλιμία συναισθήματα θανάτου αυτοεκτίμηση συμβουλευτική ψυχοθεραπεία φοβίες χαμηλή αυτογνωσία πανικού φόβος διάχυτη διάσχιση ανορεξία κέντρο Ακρόπολη προσέγγιση ψυχολογία ραντεβού κενό κρίσεις Υπογονιμότητα κρίσεις φόβος ψυχολογία ψυχολόγοι διάσχιση φοβίες ψυχολόγος ψυχοθεραπείας προβλήματα αυτοεκτίμηση συμπεριφοράς διαταραχή εγκατάλειψη βουλιμία γνωσιακή αυτοπραγμάτωση αναλυτική ψυχοθεραπεία Ακρόπολη δυσκολίες κέντρο αναπτυξιακή άγχος ψυχοθεραπεύτρια ραντεβού χαμηλή συμβουλευτική θανάτου κενό φαντασιώσεις γονέων μετρό ανορεξία ψυχοθεραπευτής συναισθήματα νευρική διάχυτη Αθήνα σχέσεις πανικού αυτογνωσία προσέγγιση συνεδρίες κατάθλιψη

Τίτλος: Υπογονιμότητα
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2021-10-03 22:01:00