Υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα μετρό νευρική ψυχοθεραπείας συνεδρίες κρίσεις πανικού φόβος συμβουλευτική κατάθλιψη αναπτυξιακή ψυχοθεραπεύτρια συναισθήματα ψυχολόγοι προσέγγιση προβλήματα Ακρόπολη Αθήνα δυσκολίες ψυχολογία άγχος διάχυτη σχέσεις αυτοεκτίμηση συμπεριφοράς ψυχοθεραπευτής χαμηλή γονέων αυτογνωσία θανάτου φοβίες διάσχιση ψυχολόγος ραντεβού κέντρο βουλιμία φαντασιώσεις ανορεξία ψυχοθεραπεία διαταραχή αυτοπραγμάτωση κενό αναλυτική γνωσιακή εγκατάλειψη

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2012/07/lens7113042_1253548948infertility2.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

ΥπογονιμότηταΤο πρόβλημα υπογονιμότητας απασχολεί σταθερά ένα ποσοστό 10-15% στο γενικό πληθυσμό, παρόλα αυτά το να μιλήσουμε για την υπογονιμότητα με στατιστικούς δείκτες δεν είναι εύκολο, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι όλο και περισσότερα ζευγάρια στρέφονται στους ειδικούς προκειμένου  να κάνουν θεραπεία.

 

Πριν κάποια χρόνια ήταν ταμπού ένα ζευγάρι να αντιμετωπίζει προβλήματα υπογονιμότητας, τα τελευταία χρόνια όμως αυτό έχει ξεπεραστεί τόσο χάριν της ιατρικής όσο και της αποδοχής ότι η γυναίκα αλλά και το ζευγάρι δεν έχουν ως μοναδικό σκοπό την τεκνοποίηση αλλά υπάρχουν και άλλες επιλογές και λύσεις. Ωστόσο το βάρος στο θέμα της υπογονιμότητας ή καλύτερα της δυσκολίας ενός ζευγαριού να κάνει παιδί πέφτει κυρίως στους ιατρικούς λόγους παραγκωνίζοντας πολλές φορές τον ψυχολογικό παράγοντα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ζευγάρια καταφέρνουν να τεκνοποιήσουν σε διακοπές ή αφού παραιτηθούν από την προσπάθεια. Ωστόσο ακόμα και τα ζευγάρια που βρίσκονται σε θεραπεία περνούν μια μεγάλη δοκιμασία που τους φθείρει ψυχολογικά με μακροπρόθεσμες συνέπειες και στους ίδιους και στον καρπό της προσπάθειάς τους.

 

Το να μάθει μια γυναίκα ή ένας άντρας ότι δεν μπορεί να κάνει παιδί φέρει μεγάλο φορτίο αρνητικών συναισθημάτων, ντροπής, αίσθησης ανεπάρκειας, ανικανότητας, απαισιοδοξίας και πληθώρα καταθλιπτικών συναισθημάτων. Είναι μια μεγάλη δοκιμασία για το ζευγάρι αλλά και για τον καθένα ξεχωριστά. Το άγχος και τα καταθλιπτικά συναισθήματα είναι συνοδές συναισθηματικές καταστάσεις. Η απώλεια της δυνατότητας για αναπαραγωγή είναι ένα μικρό πένθος που καλείται να αντιμετωπίσει το ζευγάρι και αφού το περάσει να πάρει είτε την απόφαση για θεραπεία είτε ακόμα και για μη αναπαραγωγή.

Η θεραπεία για την υπογονιμότητα δεν είναι όμως μόνο μια ιατρική διαδικασία, αφού ο ψυχολογικός παράγοντας επηρεάζει πολύ την έκβαση της θεραπείας. Τόσο τα καταθλιπτικά συναισθήματα όσο και το άγχος μπορούν να βάλουν εμπόδια στην αναπαραγωγική διαδικασία. Γνωρίζοντας όμως η γυναίκα ότι η θεραπεία είναι η τελευταία της ευκαιρία να κάνει παιδί, το άγχος αυξάνεται με αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο όλη την προσπάθεια.

Από έρευνα προκύπτει ότι οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας (Lukse and Vacc, 1999) αναφέρουν συναισθήματα θλίψης και κατάθλιψης, απώλειας που αφορά κυρίως την εμπιστοσύνη στο σώμα τους και την θηλυκότητάς τους, της αίσθησης ελέγχου στην ζωή, στην αυτοπεποίθησή τους. Ενώ σε άλλες έρευνες σε γυναίκες που βρίσκονται 2-3 χρόνια σε θεραπεία, αναφέρεται ότι το άγχος αυξάνεται όσο αυξάνεται και η διάρκεια της θεραπείας ενώ οι γυναίκες αναρωτιούνται για την θηλυκότητά τους και την σεξουαλικότητά τους. Το άγχος κατά την θεραπεία υπογονιμότητας ερευνητικά έχει συσχετιστεί περισσότερα με το πένθος και την θλίψη αφού οι γυναίκες που η προσπάθεια αποτυγχάνει βιώνουν περισσότερο άγχος όταν αδυνατούν να αντιμετωπίσουν λειτουργικά το πένθος και τα στάδιά του.

Οι στόχοι της ψυχολογικής υποστήριξης στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας είναι:

H ψυχική ευεξία και η αύξηση της αίσθησης του ελέγχου

   Η μείωση του άγχους

   Η μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης

   Η ψυχική και σωματική υγεία και η μείωση συμπτωμάτων όπως αυπνία, πονοκέφαλοι και αδιαθεσία.

ΥπογονιμότηταΤο πρώτο που θα πρέπει να κάνει ένα ζευγάρι που αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας, είναι να έχει μία σωστή ψυχολογική αντιμετώπιση προς το πρόβλημα αυτό. Το άγχος, η αγωνία, και οι λάθος αντιλήψεις σχετικά με το πρόβλημα θα επιβαρύνουν το ζευγάρι και είναι πιθανό να δημιουργηθούν και εντάσεις.
Είναι  πολύ σημαντικός παράγοντας για το ζευγάρι η ψυχολογική υποστήριξη από κάποιον ειδικό, επειδή υπάρχει η επιβάρυνση της κοινωνίας, υπάρχει η επιβάρυνση των διαπροσωπικών σχέσεων του ζευγαριού μέσα στον γάμο, η σχέση του με τους συγγενείς και άλλα άτομα, η πίεση της υπογονιμότητας σε κάθε ένα από αυτά τα δύο άτομα του ζευγαριού, καθώς και η ψυχολογική πίεση όταν το ζευγάρι αυτό βρίσκεται μέσα στην διαδικασία μίας προσπάθειας για υποβοηθούμενη τεχνητή γονιμοποίηση. Υπάρχει επίσης η βιολογική ανάγκη της γυναίκας και του άντρα, για ένα παιδί, καθώς και το στρες της στέρησης αυτής της ψυχολογικής ανάγκης.
Έτσι λοιπόν, θα πρέπει να υιοθετηθούν τρόποι βελτίωσης της ποιότητας ζωής και μεγιστοποίησης των δυνατοτήτων. Πλέον είναι αναγκαίο να συμπληρωθεί η εξωσωματική γονιμοποίηση και με την υποβοήθηση του ατόμου σαν ένα όλον, ώστε να μπει πιο ολοκληρωμένο και πιο υγιές στην διαδικασία αυτή. Η ψυχολογική υποστήριξη παρέχεται είτε σε ατομικό επίπεδο είτε σε ζεύγους είτε σε ομαδικό μαζί με άλλα ζευγάρια που βιώνουν αντίστοιχες καταστάσεις.

 

«Το να μάθουμε να ζούμε με την υπογονιμότητά είναι σαν να μάθουμε να ζούμε με τον θάνατο, δεν μπορεί κανείς να το ξεχάσει αλλά και δεν μπορεί να το σκέφτεται όλη την ώρα(Mazor, 1979, p. 101)».

 

*Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στο healthylifetree.com, e-περιοδικό υγείας.

 

Βιβλιογραφία:

Hart V.A.(2002). Infertility and the role of psychotherapy. Issues in Mental Health Nursing, 23:31–41.

Υπογονιμότητα αυτογνωσία πανικού φόβος ανορεξία ψυχολογία κέντρο αυτοεκτίμηση εγκατάλειψη προσέγγιση διάσχιση μετρό δυσκολίες κατάθλιψη ψυχοθεραπευτής συνεδρίες συμβουλευτική Ακρόπολη συμπεριφοράς κενό γνωσιακή άγχος ψυχοθεραπείας προβλήματα αυτοπραγμάτωση ψυχοθεραπεία συναισθήματα φαντασιώσεις φοβίες νευρική ψυχοθεραπεύτρια ψυχολόγος ψυχολόγοι γονέων κρίσεις αναλυτική βουλιμία θανάτου χαμηλή Αθήνα διάχυτη διαταραχή αναπτυξιακή ραντεβού σχέσειςΥπογονιμότητα πανικού προσέγγιση ψυχοθεραπευτής κατάθλιψη σχέσεις δυσκολίες Ακρόπολη μετρό ψυχολόγος κρίσεις νευρική γονέων εγκατάλειψη Αθήνα ψυχολόγοι γνωσιακή αναπτυξιακή φοβίες ψυχοθεραπεύτρια αυτογνωσία βουλιμία συμβουλευτική φόβος κενό θανάτου ραντεβού συμπεριφοράς αυτοπραγμάτωση ψυχοθεραπείας διάχυτη φαντασιώσεις άγχος προβλήματα διάσχιση αυτοεκτίμηση συνεδρίες ψυχοθεραπεία συναισθήματα χαμηλή αναλυτική ανορεξία ψυχολογία διαταραχή κέντρο Υπογονιμότητα αναπτυξιακή ψυχολόγος γνωσιακή φαντασιώσεις αυτογνωσία αναλυτική συνεδρίες διαταραχή προσέγγιση ανορεξία αυτοεκτίμηση σχέσεις βουλιμία ψυχολόγοι Ακρόπολη κέντρο άγχος εγκατάλειψη νευρική συμβουλευτική αυτοπραγμάτωση προβλήματα κρίσεις ψυχοθεραπεύτρια διάσχιση θανάτου ψυχοθεραπευτής ψυχοθεραπείας ραντεβού χαμηλή φοβίες ψυχολογία γονέων κατάθλιψη δυσκολίες Αθήνα διάχυτη συμπεριφοράς ψυχοθεραπεία φόβος πανικού κενό συναισθήματα μετρό Υπογονιμότητα συμβουλευτική ψυχοθεραπεία φοβίες φαντασιώσεις αυτογνωσία συμπεριφοράς χαμηλή ψυχολογία κατάθλιψη εγκατάλειψη φόβος ραντεβού σχέσεις ψυχοθεραπείας θανάτου δυσκολίες γονέων συναισθήματα αναλυτική πανικού αναπτυξιακή προβλήματα κενό ψυχοθεραπεύτρια κρίσεις διάχυτη κέντρο Αθήνα διάσχιση ψυχοθεραπευτής νευρική γνωσιακή άγχος αυτοπραγμάτωση διαταραχή συνεδρίες μετρό βουλιμία προσέγγιση αυτοεκτίμηση ψυχολόγος ανορεξία ψυχολόγοι Ακρόπολη Υπογονιμότητα δυσκολίες συμπεριφοράς πανικού αυτογνωσία ψυχοθεραπευτής χαμηλή βουλιμία κενό προβλήματα γνωσιακή συνεδρίες άγχος ψυχολόγος αυτοπραγμάτωση νευρική ανορεξία γονέων ραντεβού διάσχιση συναισθήματα ψυχοθεραπεύτρια αναλυτική φοβίες διάχυτη προσέγγιση κέντρο εγκατάλειψη κατάθλιψη Ακρόπολη μετρό διαταραχή αυτοεκτίμηση φόβος ψυχολόγοι αναπτυξιακή κρίσεις συμβουλευτική ψυχολογία φαντασιώσεις ψυχοθεραπεία θανάτου ψυχοθεραπείας Αθήνα σχέσεις Υπογονιμότητα ραντεβού γνωσιακή ψυχοθεραπευτής αυτοπραγμάτωση κέντρο πανικού ψυχοθεραπείας διάσχιση ψυχοθεραπεύτρια βουλιμία αναλυτική φόβος δυσκολίες εγκατάλειψη ψυχολόγοι κενό διαταραχή φοβίες κατάθλιψη γονέων προβλήματα συμβουλευτική Ακρόπολη προσέγγιση συμπεριφοράς μετρό ανορεξία ψυχολόγος ψυχολογία διάχυτη ψυχοθεραπεία νευρική συνεδρίες άγχος συναισθήματα χαμηλή αυτογνωσία Αθήνα θανάτου φαντασιώσεις αυτοεκτίμηση σχέσεις κρίσεις αναπτυξιακή

Τίτλος: Υπογονιμότητα
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2023-05-24 22:01:39
Νέα Ψυχοθεραπευτική Ομάδα Αυτογνωσίας
This is default text for notification bar