Υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα άγχος ψυχολόγος φαντασιώσεις κέντρο Ακρόπολη θανάτου διάχυτη αυτοπραγμάτωση ψυχοθεραπευτής σχέσεις ψυχοθεραπεία αυτοεκτίμηση διαταραχή συμβουλευτική συνεδρίες φοβίες κρίσεις ψυχολογία δυσκολίες νευρική πανικού συναισθήματα Αθήνα προβλήματα φόβος ψυχοθεραπεύτρια ραντεβού μετρό συμπεριφοράς προσέγγιση γονέων κενό διάσχιση χαμηλή εγκατάλειψη βουλιμία γνωσιακή ψυχοθεραπείας κατάθλιψη ψυχολόγοι αυτογνωσία αναπτυξιακή αναλυτική ανορεξία

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2012/07/lens7113042_1253548948infertility2.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

ΥπογονιμότηταΤο πρόβλημα υπογονιμότητας απασχολεί σταθερά ένα ποσοστό 10-15% στο γενικό πληθυσμό, παρόλα αυτά το να μιλήσουμε για την υπογονιμότητα με στατιστικούς δείκτες δεν είναι εύκολο, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι όλο και περισσότερα ζευγάρια στρέφονται στους ειδικούς προκειμένου  να κάνουν θεραπεία.

 

Πριν κάποια χρόνια ήταν ταμπού ένα ζευγάρι να αντιμετωπίζει προβλήματα υπογονιμότητας, τα τελευταία χρόνια όμως αυτό έχει ξεπεραστεί τόσο χάριν της ιατρικής όσο και της αποδοχής ότι η γυναίκα αλλά και το ζευγάρι δεν έχουν ως μοναδικό σκοπό την τεκνοποίηση αλλά υπάρχουν και άλλες επιλογές και λύσεις. Ωστόσο το βάρος στο θέμα της υπογονιμότητας ή καλύτερα της δυσκολίας ενός ζευγαριού να κάνει παιδί πέφτει κυρίως στους ιατρικούς λόγους παραγκωνίζοντας πολλές φορές τον ψυχολογικό παράγοντα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ζευγάρια καταφέρνουν να τεκνοποιήσουν σε διακοπές ή αφού παραιτηθούν από την προσπάθεια. Ωστόσο ακόμα και τα ζευγάρια που βρίσκονται σε θεραπεία περνούν μια μεγάλη δοκιμασία που τους φθείρει ψυχολογικά με μακροπρόθεσμες συνέπειες και στους ίδιους και στον καρπό της προσπάθειάς τους.

 

Το να μάθει μια γυναίκα ή ένας άντρας ότι δεν μπορεί να κάνει παιδί φέρει μεγάλο φορτίο αρνητικών συναισθημάτων, ντροπής, αίσθησης ανεπάρκειας, ανικανότητας, απαισιοδοξίας και πληθώρα καταθλιπτικών συναισθημάτων. Είναι μια μεγάλη δοκιμασία για το ζευγάρι αλλά και για τον καθένα ξεχωριστά. Το άγχος και τα καταθλιπτικά συναισθήματα είναι συνοδές συναισθηματικές καταστάσεις. Η απώλεια της δυνατότητας για αναπαραγωγή είναι ένα μικρό πένθος που καλείται να αντιμετωπίσει το ζευγάρι και αφού το περάσει να πάρει είτε την απόφαση για θεραπεία είτε ακόμα και για μη αναπαραγωγή.

Η θεραπεία για την υπογονιμότητα δεν είναι όμως μόνο μια ιατρική διαδικασία, αφού ο ψυχολογικός παράγοντας επηρεάζει πολύ την έκβαση της θεραπείας. Τόσο τα καταθλιπτικά συναισθήματα όσο και το άγχος μπορούν να βάλουν εμπόδια στην αναπαραγωγική διαδικασία. Γνωρίζοντας όμως η γυναίκα ότι η θεραπεία είναι η τελευταία της ευκαιρία να κάνει παιδί, το άγχος αυξάνεται με αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο όλη την προσπάθεια.

Από έρευνα προκύπτει ότι οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας (Lukse and Vacc, 1999) αναφέρουν συναισθήματα θλίψης και κατάθλιψης, απώλειας που αφορά κυρίως την εμπιστοσύνη στο σώμα τους και την θηλυκότητάς τους, της αίσθησης ελέγχου στην ζωή, στην αυτοπεποίθησή τους. Ενώ σε άλλες έρευνες σε γυναίκες που βρίσκονται 2-3 χρόνια σε θεραπεία, αναφέρεται ότι το άγχος αυξάνεται όσο αυξάνεται και η διάρκεια της θεραπείας ενώ οι γυναίκες αναρωτιούνται για την θηλυκότητά τους και την σεξουαλικότητά τους. Το άγχος κατά την θεραπεία υπογονιμότητας ερευνητικά έχει συσχετιστεί περισσότερα με το πένθος και την θλίψη αφού οι γυναίκες που η προσπάθεια αποτυγχάνει βιώνουν περισσότερο άγχος όταν αδυνατούν να αντιμετωπίσουν λειτουργικά το πένθος και τα στάδιά του.

Οι στόχοι της ψυχολογικής υποστήριξης στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας είναι:

H ψυχική ευεξία και η αύξηση της αίσθησης του ελέγχου

   Η μείωση του άγχους

   Η μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης

   Η ψυχική και σωματική υγεία και η μείωση συμπτωμάτων όπως αυπνία, πονοκέφαλοι και αδιαθεσία.

ΥπογονιμότηταΤο πρώτο που θα πρέπει να κάνει ένα ζευγάρι που αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας, είναι να έχει μία σωστή ψυχολογική αντιμετώπιση προς το πρόβλημα αυτό. Το άγχος, η αγωνία, και οι λάθος αντιλήψεις σχετικά με το πρόβλημα θα επιβαρύνουν το ζευγάρι και είναι πιθανό να δημιουργηθούν και εντάσεις.
Είναι  πολύ σημαντικός παράγοντας για το ζευγάρι η ψυχολογική υποστήριξη από κάποιον ειδικό, επειδή υπάρχει η επιβάρυνση της κοινωνίας, υπάρχει η επιβάρυνση των διαπροσωπικών σχέσεων του ζευγαριού μέσα στον γάμο, η σχέση του με τους συγγενείς και άλλα άτομα, η πίεση της υπογονιμότητας σε κάθε ένα από αυτά τα δύο άτομα του ζευγαριού, καθώς και η ψυχολογική πίεση όταν το ζευγάρι αυτό βρίσκεται μέσα στην διαδικασία μίας προσπάθειας για υποβοηθούμενη τεχνητή γονιμοποίηση. Υπάρχει επίσης η βιολογική ανάγκη της γυναίκας και του άντρα, για ένα παιδί, καθώς και το στρες της στέρησης αυτής της ψυχολογικής ανάγκης.
Έτσι λοιπόν, θα πρέπει να υιοθετηθούν τρόποι βελτίωσης της ποιότητας ζωής και μεγιστοποίησης των δυνατοτήτων. Πλέον είναι αναγκαίο να συμπληρωθεί η εξωσωματική γονιμοποίηση και με την υποβοήθηση του ατόμου σαν ένα όλον, ώστε να μπει πιο ολοκληρωμένο και πιο υγιές στην διαδικασία αυτή. Η ψυχολογική υποστήριξη παρέχεται είτε σε ατομικό επίπεδο είτε σε ζεύγους είτε σε ομαδικό μαζί με άλλα ζευγάρια που βιώνουν αντίστοιχες καταστάσεις.

 

«Το να μάθουμε να ζούμε με την υπογονιμότητά είναι σαν να μάθουμε να ζούμε με τον θάνατο, δεν μπορεί κανείς να το ξεχάσει αλλά και δεν μπορεί να το σκέφτεται όλη την ώρα(Mazor, 1979, p. 101)».

 

*Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στο healthylifetree.com, e-περιοδικό υγείας.

 

Βιβλιογραφία:

Hart V.A.(2002). Infertility and the role of psychotherapy. Issues in Mental Health Nursing, 23:31–41.

Υπογονιμότητα Αθήνα ψυχολογία πανικού γονέων μετρό διαταραχή διάχυτη άγχος ραντεβού συνεδρίες σχέσεις κενό προσέγγιση κέντρο χαμηλή θανάτου ψυχοθεραπεία αυτοπραγμάτωση ψυχοθεραπεύτρια ψυχολόγος ψυχολόγοι δυσκολίες συμπεριφοράς συναισθήματα βουλιμία φόβος Ακρόπολη αναλυτική αυτοεκτίμηση κατάθλιψη προβλήματα συμβουλευτική ανορεξία φαντασιώσεις γνωσιακή ψυχοθεραπευτής αναπτυξιακή διάσχιση ψυχοθεραπείας φοβίες κρίσεις νευρική εγκατάλειψη αυτογνωσίαΥπογονιμότητα φαντασιώσεις εγκατάλειψη αναπτυξιακή πανικού θανάτου ανορεξία ψυχοθεραπείας άγχος φόβος κατάθλιψη προβλήματα ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια δυσκολίες ψυχοθεραπευτής συνεδρίες φοβίες γονέων συναισθήματα γνωσιακή κρίσεις ψυχολόγοι αυτογνωσία συμβουλευτική συμπεριφοράς αναλυτική αυτοεκτίμηση νευρική αυτοπραγμάτωση διάσχιση σχέσεις μετρό διάχυτη βουλιμία Ακρόπολη διαταραχή κενό προσέγγιση ψυχοθεραπεία Αθήνα κέντρο ραντεβού ψυχολογία χαμηλή Υπογονιμότητα χαμηλή κενό αυτοεκτίμηση συμπεριφοράς προσέγγιση δυσκολίες πανικού θανάτου αυτογνωσία νευρική φοβίες ραντεβού αναπτυξιακή Ακρόπολη Αθήνα ανορεξία μετρό σχέσεις ψυχοθεραπεία συμβουλευτική ψυχοθεραπεύτρια διάσχιση φαντασιώσεις κρίσεις εγκατάλειψη συνεδρίες ψυχοθεραπείας γνωσιακή διάχυτη αυτοπραγμάτωση προβλήματα κέντρο ψυχολογία ψυχολόγοι φόβος ψυχολόγος κατάθλιψη συναισθήματα βουλιμία διαταραχή άγχος γονέων αναλυτική ψυχοθεραπευτής Υπογονιμότητα διαταραχή ψυχοθεραπείας προβλήματα άγχος ψυχοθεραπεύτρια ψυχολόγος φοβίες κέντρο φόβος νευρική αναπτυξιακή αυτογνωσία βουλιμία δυσκολίες συνεδρίες αναλυτική Αθήνα αυτοπραγμάτωση πανικού ψυχολογία χαμηλή κρίσεις μετρό διάσχιση γνωσιακή κενό ψυχοθεραπευτής ραντεβού Ακρόπολη διάχυτη θανάτου εγκατάλειψη αυτοεκτίμηση συναισθήματα γονέων σχέσεις ψυχοθεραπεία ψυχολόγοι συμπεριφοράς κατάθλιψη ανορεξία φαντασιώσεις προσέγγιση συμβουλευτική

Τίτλος: Υπογονιμότητα
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2020-03-30 13:32:43