Το άγχος των πανελληνίων εξετάσεων

άγχος πανελληνίων εξετάσεων αναπτυξιακή σχέσεις βουλιμία ανορεξία θανάτου ραντεβού άγχος κέντρο συμπεριφοράς χαμηλή μετρό γνωσιακή συναισθήματα ψυχολόγοι γονέων ψυχοθεραπεία Ακρόπολη συνεδρίες φαντασιώσεις πανικού ψυχοθεραπεύτρια ψυχολόγος κρίσεις κατάθλιψη διάσχιση διαταραχή ψυχολογία προσέγγιση κενό αναλυτική αυτογνωσία Αθήνα δυσκολίες αυτοεκτίμηση διάχυτη φόβος αυτοπραγμάτωση συμβουλευτική φοβίες εγκατάλειψη ψυχοθεραπείας προβλήματα ψυχοθεραπευτής νευρική

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2012/04/studying.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ]

Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι μια δύσκολη και στρεσογόνος δοκιμασία για τα παιδιά, επιφορτισμένη με όνειρα και επιθυμίες τόσο των παιδιών όσο και των γονιών.studying

Φέτος το στρες θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού προστίθεται και το σύννεφο της οικονομικής κρίσης. Έτσι τα παιδιά θα πρέπει να πετύχουν προσωπικό ρεκόρ προκειμένου να περάσουν στην ίδια πόλη ώστε να μην επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους γονείς τους. Μπορεί σαν σκέψη να μην έχει λεκτικοποιηθεί από τους γονείς, αλλά η οικονομική κατάσταση που αγχώνει και τους τρομάζει, μεταφέρεται και στα παιδιά αναγκάζοντάς τα σε υπερπροσπάθεια.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας;

Το πρώτο βασικό βήμα είναι να τους εξηγήσουμε πως αυτό που θέλουμε είναι η ευτυχία τους, η οποία δεν μετριέται με μόρια και με σχολές. Είναι σημαντικό να ξέρουν τα παιδιά ότι τα αγαπάμε, τα αποδεχόμαστε και είμαστε περήφανοι γι’ αυτά, όπως και για την προσπάθειά τους ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν το άγχος αλλά και την διαδικασία του διαβάσματος, όπως και την πιθανή αποτυχία. Την περίοδο των εξετάσεων αλλά και λίγο πριν από αυτήν, είναι καλό να υπάρχει ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει το διάβασμα, την ξεκούραση και την διασκέδαση ανάλογα τι ευχαριστεί το παιδί και τι θέλει. Το άγχος μπορεί να δημιουργήσει σωματικά συμπτώματα και δυσκολίες συγκέντρωσης που θα σαμποτάρουν την προσπάθεια του μαθητή. Το οικογενειακό περιβάλλον θα πρέπει να συμπαρασταθεί στο παιδί με τον τρόπο που το ίδιο έχει ανάγκη ώστε να μην προκαλείται επιπλέον άγχος.

Η ελαφριά και ισορροπημένη διατροφή, η μουσική και ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικά για την περίοδο της προετοιμασίας, αλλά και κατα την διάρκεια των εξετάσεων.

Είναι σημαντικό να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι θα έχει και άλλες ευκαιρίες στην ζωή του, αλλά και να αναγνωρίσετε πόσο δύσκολή δοκιμασία περνάει. Αν θέλετε να τα συμβουλέψετε φροντίστε να τους πείτε κάτι που θα τα καθησυχάσει και αποφύγετε συγκρίσεις με άλλα παιδιά, αδέρφια ή με το τι κάνατε εσείς.

Μικρά απλά βήματα για την διαχείριση του άγχους είναι τα εξής:

  1. Μείωση των σωματικών συμπτωμάτων του άγχους με μυική χαλάρωση, ή απόσπαση της προσοχής σε άσχετα περιβαλλοντικά ερεθίσματα για τουλάχιστον 3 λεπτά.
  2. Τροποποίηση σκέψεων που σχετίζονται με το άγχος. Αναρωτηθείτε: μήπως υπερβάλλω, μήπως βγάζω γρήγορα συμπεράσματα, μήπως εστιάζω μόνο στα αρνητικά;
  3. Τροποποίηση συμπεριφορών που σχετίζονται με το άγχος. Αποφύγετε καταστάσεις που δημιουργούν άγχος  για παράδειγμα: Πριν την εξέταση ο μαθητής είναι καλό να αποφεύγει την παρέα με μαθητές που διαβάζουν την τελευταία στιγμή, ψάχνουν «τα SOS» και είναι αγχωμένοι. Όπως επίσης και μετά την εξέταση δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να ψάχνει κανείς τις σωστές απαντήσεις ή να επηρεάζεται από άλλους.

 

Προτεινόμενη βιβλιογραφία:

  • Το άγχος, Σιγκμουντ Φρόυντ, Δαμιανός
  • Stress, Cox Tom, Ωρόρα
  • Helen Kennerley (1997) Overcoming Anxiety Robinson London
  • David Burns (1980) The Feeling Good Handbook. New American Library

 * Το άρθρο έχει δημοσιευτεί επίσης στο healthylifetree.com, e-περιοδικό υγείας, στο οποίο αρθρογραφώ.

άγχος πανελληνίων εξετάσεων φοβίες προσέγγιση ψυχοθεραπείας ψυχοθεραπεύτρια ψυχολογία φαντασιώσεις Αθήνα πανικού αναπτυξιακή νευρική συμπεριφοράς αυτογνωσία γονέων ψυχολόγος μετρό βουλιμία συμβουλευτική αυτοεκτίμηση συνεδρίες κατάθλιψη ψυχοθεραπευτής αναλυτική διαταραχή αυτοπραγμάτωση κρίσεις θανάτου κενό διάσχιση διάχυτη κέντρο ψυχοθεραπεία ραντεβού συναισθήματα σχέσεις προβλήματα ψυχολόγοι χαμηλή γνωσιακή δυσκολίες Ακρόπολη άγχος φόβος εγκατάλειψη ανορεξίαάγχος πανελληνίων εξετάσεων κρίσεις Ακρόπολη μετρό συναισθήματα κενό συνεδρίες αναλυτική προσέγγιση αυτογνωσία αναπτυξιακή συμπεριφοράς ψυχολόγοι προβλήματα σχέσεις ψυχοθεραπευτής ραντεβού κέντρο δυσκολίες γνωσιακή χαμηλή ψυχολόγος εγκατάλειψη φαντασιώσεις φόβος φοβίες θανάτου συμβουλευτική Αθήνα ανορεξία αυτοεκτίμηση ψυχοθεραπεία διάχυτη κατάθλιψη βουλιμία ψυχοθεραπεύτρια ψυχοθεραπείας νευρική διάσχιση πανικού ψυχολογία διαταραχή αυτοπραγμάτωση γονέων άγχος άγχος πανελληνίων εξετάσεων φόβος αυτογνωσία αυτοπραγμάτωση ψυχοθεραπείας συμπεριφοράς διάσχιση διάχυτη αναλυτική άγχος ψυχοθεραπευτής κέντρο συνεδρίες ανορεξία Αθήνα χαμηλή αυτοεκτίμηση φαντασιώσεις κενό θανάτου ψυχοθεραπεία κρίσεις αναπτυξιακή πανικού βουλιμία συναισθήματα γνωσιακή φοβίες ψυχοθεραπεύτρια προβλήματα ραντεβού κατάθλιψη μετρό Ακρόπολη εγκατάλειψη συμβουλευτική ψυχολόγος νευρική διαταραχή ψυχολόγοι ψυχολογία προσέγγιση σχέσεις δυσκολίες γονέων άγχος πανελληνίων εξετάσεων βουλιμία σχέσεις γονέων κρίσεις διάσχιση εγκατάλειψη συμβουλευτική ψυχολόγοι Ακρόπολη ψυχοθεραπευτής άγχος συναισθήματα αυτοεκτίμηση φοβίες αυτογνωσία θανάτου φόβος κέντρο συνεδρίες μετρό προσέγγιση κατάθλιψη χαμηλή διαταραχή προβλήματα Αθήνα αναπτυξιακή συμπεριφοράς φαντασιώσεις κενό αυτοπραγμάτωση ψυχοθεραπεία ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια πανικού ψυχολογία ραντεβού αναλυτική ανορεξία νευρική ψυχοθεραπείας γνωσιακή δυσκολίες διάχυτη άγχος πανελληνίων εξετάσεων εγκατάλειψη νευρική ψυχοθεραπεία σχέσεις αυτοπραγμάτωση φοβίες πανικού διάχυτη θανάτου αναλυτική Αθήνα αυτοεκτίμηση προσέγγιση βουλιμία αυτογνωσία συναισθήματα προβλήματα ανορεξία γνωσιακή χαμηλή διάσχιση φαντασιώσεις δυσκολίες ψυχολόγος συμπεριφοράς ραντεβού Ακρόπολη άγχος αναπτυξιακή ψυχολογία ψυχοθεραπευτής συμβουλευτική γονέων διαταραχή κατάθλιψη κρίσεις μετρό κέντρο συνεδρίες ψυχολόγοι ψυχοθεραπεύτρια ψυχοθεραπείας φόβος κενό

Τίτλος: Το άγχος των πανελληνίων εξετάσεων
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2019-08-13 01:35:24