Το άγχος των πανελληνίων εξετάσεων

άγχος πανελληνίων εξετάσεων ψυχοθεραπεύτρια θανάτου κατάθλιψη Αθήνα κενό κρίσεις Ακρόπολη φοβίες γνωσιακή φαντασιώσεις ψυχολόγος ψυχοθεραπεία βουλιμία πανικού κέντρο ραντεβού άγχος ψυχοθεραπείας μετρό χαμηλή συνεδρίες σχέσεις αυτοεκτίμηση ψυχολόγοι φόβος διάχυτη ψυχολογία αναλυτική διάσχιση προβλήματα συναισθήματα γονέων αναπτυξιακή αυτοπραγμάτωση ανορεξία αυτογνωσία συμβουλευτική δυσκολίες ψυχοθεραπευτής νευρική προσέγγιση εγκατάλειψη συμπεριφοράς διαταραχή

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2012/04/studying.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ]

Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι μια δύσκολη και στρεσογόνος δοκιμασία για τα παιδιά, επιφορτισμένη με όνειρα και επιθυμίες τόσο των παιδιών όσο και των γονιών.studying

Φέτος το στρες θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού προστίθεται και το σύννεφο της οικονομικής κρίσης. Έτσι τα παιδιά θα πρέπει να πετύχουν προσωπικό ρεκόρ προκειμένου να περάσουν στην ίδια πόλη ώστε να μην επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους γονείς τους. Μπορεί σαν σκέψη να μην έχει λεκτικοποιηθεί από τους γονείς, αλλά η οικονομική κατάσταση που αγχώνει και τους τρομάζει, μεταφέρεται και στα παιδιά αναγκάζοντάς τα σε υπερπροσπάθεια.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας;

Το πρώτο βασικό βήμα είναι να τους εξηγήσουμε πως αυτό που θέλουμε είναι η ευτυχία τους, η οποία δεν μετριέται με μόρια και με σχολές. Είναι σημαντικό να ξέρουν τα παιδιά ότι τα αγαπάμε, τα αποδεχόμαστε και είμαστε περήφανοι γι’ αυτά, όπως και για την προσπάθειά τους ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν το άγχος αλλά και την διαδικασία του διαβάσματος, όπως και την πιθανή αποτυχία. Την περίοδο των εξετάσεων αλλά και λίγο πριν από αυτήν, είναι καλό να υπάρχει ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει το διάβασμα, την ξεκούραση και την διασκέδαση ανάλογα τι ευχαριστεί το παιδί και τι θέλει. Το άγχος μπορεί να δημιουργήσει σωματικά συμπτώματα και δυσκολίες συγκέντρωσης που θα σαμποτάρουν την προσπάθεια του μαθητή. Το οικογενειακό περιβάλλον θα πρέπει να συμπαρασταθεί στο παιδί με τον τρόπο που το ίδιο έχει ανάγκη ώστε να μην προκαλείται επιπλέον άγχος.

Η ελαφριά και ισορροπημένη διατροφή, η μουσική και ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικά για την περίοδο της προετοιμασίας, αλλά και κατα την διάρκεια των εξετάσεων.

Είναι σημαντικό να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι θα έχει και άλλες ευκαιρίες στην ζωή του, αλλά και να αναγνωρίσετε πόσο δύσκολή δοκιμασία περνάει. Αν θέλετε να τα συμβουλέψετε φροντίστε να τους πείτε κάτι που θα τα καθησυχάσει και αποφύγετε συγκρίσεις με άλλα παιδιά, αδέρφια ή με το τι κάνατε εσείς.

Μικρά απλά βήματα για την διαχείριση του άγχους είναι τα εξής:

  1. Μείωση των σωματικών συμπτωμάτων του άγχους με μυική χαλάρωση, ή απόσπαση της προσοχής σε άσχετα περιβαλλοντικά ερεθίσματα για τουλάχιστον 3 λεπτά.
  2. Τροποποίηση σκέψεων που σχετίζονται με το άγχος. Αναρωτηθείτε: μήπως υπερβάλλω, μήπως βγάζω γρήγορα συμπεράσματα, μήπως εστιάζω μόνο στα αρνητικά;
  3. Τροποποίηση συμπεριφορών που σχετίζονται με το άγχος. Αποφύγετε καταστάσεις που δημιουργούν άγχος  για παράδειγμα: Πριν την εξέταση ο μαθητής είναι καλό να αποφεύγει την παρέα με μαθητές που διαβάζουν την τελευταία στιγμή, ψάχνουν “τα SOS” και είναι αγχωμένοι. Όπως επίσης και μετά την εξέταση δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να ψάχνει κανείς τις σωστές απαντήσεις ή να επηρεάζεται από άλλους.

 

Προτεινόμενη βιβλιογραφία:

  • Το άγχος, Σιγκμουντ Φρόυντ, Δαμιανός
  • Stress, Cox Tom, Ωρόρα
  • Helen Kennerley (1997) Overcoming Anxiety Robinson London
  • David Burns (1980) The Feeling Good Handbook. New American Library

 * Το άρθρο έχει δημοσιευτεί επίσης στο healthylifetree.com, e-περιοδικό υγείας, στο οποίο αρθρογραφώ.

άγχος πανελληνίων εξετάσεων φοβίες διαταραχή κρίσεις προβλήματα αναπτυξιακή Αθήνα ανορεξία φόβος συμβουλευτική Ακρόπολη αυτοπραγμάτωση άγχος προσέγγιση αναλυτική βουλιμία ραντεβού μετρό σχέσεις κέντρο ψυχολόγοι ψυχοθεραπείας διάχυτη αυτογνωσία νευρική πανικού διάσχιση συναισθήματα χαμηλή κενό συμπεριφοράς γνωσιακή εγκατάλειψη αυτοεκτίμηση ψυχοθεραπευτής ψυχοθεραπεία φαντασιώσεις συνεδρίες ψυχολογία κατάθλιψη θανάτου ψυχοθεραπεύτρια ψυχολόγος δυσκολίες γονέωνάγχος πανελληνίων εξετάσεων συμβουλευτική Αθήνα αυτοπραγμάτωση πανικού μετρό διαταραχή σχέσεις φόβος ψυχολόγοι γονέων φαντασιώσεις άγχος ραντεβού ανορεξία κενό φοβίες αναπτυξιακή ψυχολογία εγκατάλειψη χαμηλή συμπεριφοράς διάχυτη ψυχοθεραπεία κρίσεις διάσχιση συνεδρίες κατάθλιψη νευρική δυσκολίες ψυχοθεραπευτής αυτοεκτίμηση αναλυτική προβλήματα θανάτου συναισθήματα ψυχοθεραπείας ψυχοθεραπεύτρια κέντρο Ακρόπολη βουλιμία αυτογνωσία γνωσιακή προσέγγιση ψυχολόγος άγχος πανελληνίων εξετάσεων συνεδρίες ραντεβού αυτογνωσία φοβίες εγκατάλειψη συμβουλευτική προβλήματα φαντασιώσεις δυσκολίες φόβος ψυχολογία κατάθλιψη αναλυτική κέντρο θανάτου βουλιμία ψυχοθεραπεία γονέων συναισθήματα ψυχολόγοι ψυχοθεραπείας διαταραχή μετρό αυτοεκτίμηση ψυχοθεραπευτής ψυχοθεραπεύτρια ανορεξία αναπτυξιακή διάχυτη Αθήνα συμπεριφοράς κρίσεις προσέγγιση γνωσιακή Ακρόπολη διάσχιση ψυχολόγος αυτοπραγμάτωση κενό σχέσεις χαμηλή άγχος νευρική πανικού άγχος πανελληνίων εξετάσεων ψυχολόγοι φόβος διάχυτη χαμηλή προσέγγιση κέντρο ψυχοθεραπεύτρια δυσκολίες γονέων συμβουλευτική κατάθλιψη εγκατάλειψη νευρική Αθήνα μετρό βουλιμία φαντασιώσεις αναπτυξιακή συνεδρίες Ακρόπολη γνωσιακή προβλήματα κενό αυτογνωσία ψυχοθεραπευτής συναισθήματα φοβίες ψυχοθεραπείας ψυχολογία ραντεβού ψυχολόγος αυτοπραγμάτωση κρίσεις αυτοεκτίμηση διαταραχή θανάτου αναλυτική άγχος διάσχιση ψυχοθεραπεία πανικού ανορεξία συμπεριφοράς σχέσεις άγχος πανελληνίων εξετάσεων θανάτου ραντεβού εγκατάλειψη βουλιμία ψυχοθεραπευτής νευρική πανικού κατάθλιψη αυτοεκτίμηση Ακρόπολη σχέσεις αυτογνωσία κέντρο μετρό φόβος χαμηλή γονέων δυσκολίες συμβουλευτική φαντασιώσεις ψυχοθεραπείας Αθήνα αναλυτική ψυχοθεραπεύτρια φοβίες προβλήματα ψυχολόγοι προσέγγιση ψυχολογία άγχος κενό ψυχολόγος συνεδρίες διάχυτη αυτοπραγμάτωση ψυχοθεραπεία κρίσεις διαταραχή διάσχιση αναπτυξιακή γνωσιακή συναισθήματα ανορεξία συμπεριφοράς άγχος πανελληνίων εξετάσεων κρίσεις πανικού ψυχολογία θανάτου αναπτυξιακή φοβίες προσέγγιση αυτοεκτίμηση Αθήνα συμβουλευτική συνεδρίες χαμηλή ψυχολόγοι διαταραχή αναλυτική διάσχιση ψυχολόγος διάχυτη συμπεριφοράς εγκατάλειψη άγχος φόβος δυσκολίες βουλιμία αυτοπραγμάτωση Ακρόπολη συναισθήματα γνωσιακή ψυχοθεραπείας γονέων σχέσεις νευρική κενό ψυχοθεραπευτής προβλήματα ραντεβού μετρό αυτογνωσία κέντρο ανορεξία ψυχοθεραπεία ψυχοθεραπεύτρια κατάθλιψη φαντασιώσεις

Τίτλος: Το άγχος των πανελληνίων εξετάσεων
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2020-06-30 01:31:17