Το άγχος των πανελληνίων εξετάσεων

άγχος πανελληνίων εξετάσεων κενό ανορεξία θανάτου αναπτυξιακή εγκατάλειψη άγχος ψυχολόγος γνωσιακή προβλήματα συμβουλευτική ψυχοθεραπείας ψυχοθεραπεία συναισθήματα προσέγγιση διάσχιση αναλυτική ψυχολόγοι σχέσεις συμπεριφοράς ψυχολογία φοβίες νευρική Ακρόπολη αυτογνωσία ραντεβού αυτοπραγμάτωση ψυχοθεραπευτής κέντρο Αθήνα αυτοεκτίμηση ψυχοθεραπεύτρια πανικού συνεδρίες δυσκολίες διαταραχή φόβος μετρό διάχυτη φαντασιώσεις γονέων κατάθλιψη βουλιμία χαμηλή κρίσεις

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2012/04/studying.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ]

Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι μια δύσκολη και στρεσογόνος δοκιμασία για τα παιδιά, επιφορτισμένη με όνειρα και επιθυμίες τόσο των παιδιών όσο και των γονιών.studying

Φέτος το στρες θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού προστίθεται και το σύννεφο της οικονομικής κρίσης. Έτσι τα παιδιά θα πρέπει να πετύχουν προσωπικό ρεκόρ προκειμένου να περάσουν στην ίδια πόλη ώστε να μην επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους γονείς τους. Μπορεί σαν σκέψη να μην έχει λεκτικοποιηθεί από τους γονείς, αλλά η οικονομική κατάσταση που αγχώνει και τους τρομάζει, μεταφέρεται και στα παιδιά αναγκάζοντάς τα σε υπερπροσπάθεια.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας;

Το πρώτο βασικό βήμα είναι να τους εξηγήσουμε πως αυτό που θέλουμε είναι η ευτυχία τους, η οποία δεν μετριέται με μόρια και με σχολές. Είναι σημαντικό να ξέρουν τα παιδιά ότι τα αγαπάμε, τα αποδεχόμαστε και είμαστε περήφανοι γι’ αυτά, όπως και για την προσπάθειά τους ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν το άγχος αλλά και την διαδικασία του διαβάσματος, όπως και την πιθανή αποτυχία. Την περίοδο των εξετάσεων αλλά και λίγο πριν από αυτήν, είναι καλό να υπάρχει ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει το διάβασμα, την ξεκούραση και την διασκέδαση ανάλογα τι ευχαριστεί το παιδί και τι θέλει. Το άγχος μπορεί να δημιουργήσει σωματικά συμπτώματα και δυσκολίες συγκέντρωσης που θα σαμποτάρουν την προσπάθεια του μαθητή. Το οικογενειακό περιβάλλον θα πρέπει να συμπαρασταθεί στο παιδί με τον τρόπο που το ίδιο έχει ανάγκη ώστε να μην προκαλείται επιπλέον άγχος.

Η ελαφριά και ισορροπημένη διατροφή, η μουσική και ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικά για την περίοδο της προετοιμασίας, αλλά και κατα την διάρκεια των εξετάσεων.

Είναι σημαντικό να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι θα έχει και άλλες ευκαιρίες στην ζωή του, αλλά και να αναγνωρίσετε πόσο δύσκολή δοκιμασία περνάει. Αν θέλετε να τα συμβουλέψετε φροντίστε να τους πείτε κάτι που θα τα καθησυχάσει και αποφύγετε συγκρίσεις με άλλα παιδιά, αδέρφια ή με το τι κάνατε εσείς.

Μικρά απλά βήματα για την διαχείριση του άγχους είναι τα εξής:

  1. Μείωση των σωματικών συμπτωμάτων του άγχους με μυική χαλάρωση, ή απόσπαση της προσοχής σε άσχετα περιβαλλοντικά ερεθίσματα για τουλάχιστον 3 λεπτά.
  2. Τροποποίηση σκέψεων που σχετίζονται με το άγχος. Αναρωτηθείτε: μήπως υπερβάλλω, μήπως βγάζω γρήγορα συμπεράσματα, μήπως εστιάζω μόνο στα αρνητικά;
  3. Τροποποίηση συμπεριφορών που σχετίζονται με το άγχος. Αποφύγετε καταστάσεις που δημιουργούν άγχος  για παράδειγμα: Πριν την εξέταση ο μαθητής είναι καλό να αποφεύγει την παρέα με μαθητές που διαβάζουν την τελευταία στιγμή, ψάχνουν «τα SOS» και είναι αγχωμένοι. Όπως επίσης και μετά την εξέταση δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να ψάχνει κανείς τις σωστές απαντήσεις ή να επηρεάζεται από άλλους.

 

Προτεινόμενη βιβλιογραφία:

  • Το άγχος, Σιγκμουντ Φρόυντ, Δαμιανός
  • Stress, Cox Tom, Ωρόρα
  • Helen Kennerley (1997) Overcoming Anxiety Robinson London
  • David Burns (1980) The Feeling Good Handbook. New American Library

 * Το άρθρο έχει δημοσιευτεί επίσης στο healthylifetree.com, e-περιοδικό υγείας, στο οποίο αρθρογραφώ.

άγχος πανελληνίων εξετάσεων νευρική γονέων κρίσεις ψυχολόγοι ψυχοθεραπευτής συμβουλευτική πανικού προβλήματα γνωσιακή φαντασιώσεις αυτοπραγμάτωση φοβίες συμπεριφοράς κέντρο διαταραχή άγχος συναισθήματα κενό ψυχοθεραπείας δυσκολίες φόβος ψυχοθεραπεία προσέγγιση Αθήνα ραντεβού σχέσεις θανάτου διάσχιση αυτοεκτίμηση συνεδρίες χαμηλή εγκατάλειψη μετρό αυτογνωσία ψυχολόγος αναπτυξιακή Ακρόπολη βουλιμία αναλυτική διάχυτη ψυχολογία κατάθλιψη ψυχοθεραπεύτρια ανορεξίαάγχος πανελληνίων εξετάσεων κενό ψυχολόγος διάχυτη κατάθλιψη ψυχολόγοι ψυχολογία αναλυτική εγκατάλειψη φόβος συναισθήματα πανικού προσέγγιση συμβουλευτική ραντεβού γνωσιακή αυτοεκτίμηση αυτοπραγμάτωση φαντασιώσεις κρίσεις δυσκολίες διαταραχή συμπεριφοράς ψυχοθεραπείας χαμηλή βουλιμία ανορεξία κέντρο ψυχοθεραπεύτρια νευρική αναπτυξιακή ψυχοθεραπεία σχέσεις άγχος αυτογνωσία προβλήματα Αθήνα φοβίες συνεδρίες ψυχοθεραπευτής διάσχιση μετρό γονέων Ακρόπολη θανάτου άγχος πανελληνίων εξετάσεων αυτογνωσία σχέσεις κέντρο φαντασιώσεις ψυχοθεραπεία ψυχοθεραπευτής μετρό κρίσεις θανάτου προσέγγιση κενό Αθήνα ανορεξία νευρική πανικού ψυχολόγος δυσκολίες συμπεριφοράς φοβίες εγκατάλειψη χαμηλή κατάθλιψη βουλιμία ψυχολόγοι ψυχοθεραπείας ψυχολογία αυτοεκτίμηση γονέων Ακρόπολη ραντεβού αναλυτική γνωσιακή ψυχοθεραπεύτρια προβλήματα αυτοπραγμάτωση διάσχιση διαταραχή άγχος διάχυτη συναισθήματα αναπτυξιακή συνεδρίες φόβος συμβουλευτική άγχος πανελληνίων εξετάσεων Ακρόπολη φοβίες συμπεριφοράς κρίσεις ψυχοθεραπεία άγχος αναλυτική ανορεξία σχέσεις ψυχολόγοι εγκατάλειψη μετρό προσέγγιση διάσχιση συνεδρίες κέντρο ραντεβού φαντασιώσεις βουλιμία φόβος ψυχοθεραπείας αναπτυξιακή αυτοπραγμάτωση συμβουλευτική νευρική χαμηλή γονέων προβλήματα διάχυτη Αθήνα διαταραχή πανικού κενό θανάτου κατάθλιψη γνωσιακή ψυχοθεραπευτής αυτοεκτίμηση ψυχολόγος δυσκολίες ψυχολογία συναισθήματα αυτογνωσία ψυχοθεραπεύτρια άγχος πανελληνίων εξετάσεων βουλιμία ψυχοθεραπείας εγκατάλειψη προβλήματα συμβουλευτική ψυχολογία αναπτυξιακή ψυχολόγοι Ακρόπολη αυτοπραγμάτωση κατάθλιψη χαμηλή ψυχοθεραπεύτρια ψυχοθεραπευτής κενό προσέγγιση διάχυτη πανικού Αθήνα σχέσεις ψυχολόγος συμπεριφοράς φαντασιώσεις διαταραχή συνεδρίες αυτοεκτίμηση θανάτου γονέων δυσκολίες ψυχοθεραπεία κέντρο συναισθήματα αυτογνωσία νευρική ραντεβού φόβος γνωσιακή μετρό φοβίες ανορεξία κρίσεις άγχος αναλυτική διάσχιση

Τίτλος: Το άγχος των πανελληνίων εξετάσεων
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2019-10-21 01:31:40