Το άγχος των πανελληνίων εξετάσεων

άγχος των πανελληνίων εξετάσεων δυσκολίες διάχυτη φοβίες συμπεριφοράς ψυχοθεραπείας Ακρόπολη ψυχολόγος αναπτυξιακή γνωσιακή διαταραχή φαντασιώσεις συνεδρίες χαμηλή μετρό αυτοπραγμάτωση ψυχολογία Αθήνα ραντεβού συμβουλευτική ψυχοθεραπεία εγκατάλειψη ψυχοθεραπευτής κατάθλιψη νευρική γονέων θανάτου σχέσεις αυτογνωσία κέντρο κενό ανορεξία ψυχοθεραπεύτρια φόβος κρίσεις βουλιμία διάσχιση αναλυτική αυτοεκτίμηση προβλήματα άγχος προσέγγιση πανικού συναισθήματα ψυχολόγοι

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2012/04/studying.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ]

Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι μια δύσκολη και στρεσογόνος δοκιμασία για τα παιδιά, επιφορτισμένη με όνειρα και επιθυμίες τόσο των παιδιών όσο και των γονιών.studying

Φέτος το στρες θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού προστίθεται και το σύννεφο της οικονομικής κρίσης. Έτσι τα παιδιά θα πρέπει να πετύχουν προσωπικό ρεκόρ προκειμένου να περάσουν στην ίδια πόλη ώστε να μην επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους γονείς τους. Μπορεί σαν σκέψη να μην έχει λεκτικοποιηθεί από τους γονείς, αλλά η οικονομική κατάσταση που αγχώνει και τους τρομάζει, μεταφέρεται και στα παιδιά αναγκάζοντάς τα σε υπερπροσπάθεια.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας;

Το πρώτο βασικό βήμα είναι να τους εξηγήσουμε πως αυτό που θέλουμε είναι η ευτυχία τους, η οποία δεν μετριέται με μόρια και με σχολές. Είναι σημαντικό να ξέρουν τα παιδιά ότι τα αγαπάμε, τα αποδεχόμαστε και είμαστε περήφανοι γι’ αυτά, όπως και για την προσπάθειά τους ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν το άγχος αλλά και την διαδικασία του διαβάσματος, όπως και την πιθανή αποτυχία. Την περίοδο των εξετάσεων αλλά και λίγο πριν από αυτήν, είναι καλό να υπάρχει ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει το διάβασμα, την ξεκούραση και την διασκέδαση ανάλογα τι ευχαριστεί το παιδί και τι θέλει. Το άγχος μπορεί να δημιουργήσει σωματικά συμπτώματα και δυσκολίες συγκέντρωσης που θα σαμποτάρουν την προσπάθεια του μαθητή. Το οικογενειακό περιβάλλον θα πρέπει να συμπαρασταθεί στο παιδί με τον τρόπο που το ίδιο έχει ανάγκη ώστε να μην προκαλείται επιπλέον άγχος.

Η ελαφριά και ισορροπημένη διατροφή, η μουσική και ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικά για την περίοδο της προετοιμασίας, αλλά και κατα την διάρκεια των εξετάσεων.

Είναι σημαντικό να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι θα έχει και άλλες ευκαιρίες στην ζωή του, αλλά και να αναγνωρίσετε πόσο δύσκολή δοκιμασία περνάει. Αν θέλετε να τα συμβουλέψετε φροντίστε να τους πείτε κάτι που θα τα καθησυχάσει και αποφύγετε συγκρίσεις με άλλα παιδιά, αδέρφια ή με το τι κάνατε εσείς.

Μικρά απλά βήματα για την διαχείριση του άγχους είναι τα εξής:

  1. Μείωση των σωματικών συμπτωμάτων του άγχους με μυική χαλάρωση, ή απόσπαση της προσοχής σε άσχετα περιβαλλοντικά ερεθίσματα για τουλάχιστον 3 λεπτά.
  2. Τροποποίηση σκέψεων που σχετίζονται με το άγχος. Αναρωτηθείτε: μήπως υπερβάλλω, μήπως βγάζω γρήγορα συμπεράσματα, μήπως εστιάζω μόνο στα αρνητικά;
  3. Τροποποίηση συμπεριφορών που σχετίζονται με το άγχος. Αποφύγετε καταστάσεις που δημιουργούν άγχος  για παράδειγμα: Πριν την εξέταση ο μαθητής είναι καλό να αποφεύγει την παρέα με μαθητές που διαβάζουν την τελευταία στιγμή, ψάχνουν “τα SOS” και είναι αγχωμένοι. Όπως επίσης και μετά την εξέταση δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να ψάχνει κανείς τις σωστές απαντήσεις ή να επηρεάζεται από άλλους.

 

Προτεινόμενη βιβλιογραφία:

  • Το άγχος, Σιγκμουντ Φρόυντ, Δαμιανός
  • Stress, Cox Tom, Ωρόρα
  • Helen Kennerley (1997) Overcoming Anxiety Robinson London
  • David Burns (1980) The Feeling Good Handbook. New American Library

 * Το άρθρο έχει δημοσιευτεί επίσης στο healthylifetree.com, e-περιοδικό υγείας, στο οποίο αρθρογραφώ.

άγχος των πανελληνίων εξετάσεων διάσχιση προσέγγιση γονέων πανικού συμπεριφοράς σχέσεις χαμηλή γνωσιακή βουλιμία άγχος φοβίες Ακρόπολη αναλυτική συναισθήματα διάχυτη ψυχολογία ψυχολόγοι συμβουλευτική νευρική θανάτου αυτογνωσία αυτοεκτίμηση ραντεβού συνεδρίες εγκατάλειψη Αθήνα ψυχολόγος φόβος δυσκολίες ψυχοθεραπεία κέντρο μετρό ψυχοθεραπεύτρια κρίσεις διαταραχή αναπτυξιακή προβλήματα κενό ανορεξία φαντασιώσεις αυτοπραγμάτωση ψυχοθεραπευτής κατάθλιψη ψυχοθεραπείαςάγχος των πανελληνίων εξετάσεων ψυχοθεραπευτής μετρό προβλήματα κρίσεις θανάτου ψυχολόγος ψυχολογία βουλιμία κατάθλιψη ανορεξία διαταραχή κενό συναισθήματα σχέσεις ψυχοθεραπείας αυτογνωσία φόβος συνεδρίες αναπτυξιακή πανικού κέντρο χαμηλή φαντασιώσεις δυσκολίες ραντεβού άγχος νευρική ψυχοθεραπεύτρια αναλυτική συμπεριφοράς Αθήνα συμβουλευτική ψυχολόγοι διάχυτη γονέων ψυχοθεραπεία αυτοεκτίμηση αυτοπραγμάτωση προσέγγιση διάσχιση γνωσιακή εγκατάλειψη φοβίες Ακρόπολη άγχος των πανελληνίων εξετάσεων κρίσεις συνεδρίες χαμηλή εγκατάλειψη φοβίες Αθήνα γονέων θανάτου ψυχοθεραπεία φόβος κέντρο δυσκολίες αυτογνωσία ψυχοθεραπεύτρια μετρό ανορεξία συμπεριφοράς φαντασιώσεις αναπτυξιακή νευρική διαταραχή κατάθλιψη αυτοπραγμάτωση διάχυτη αναλυτική διάσχιση ψυχολόγος γνωσιακή σχέσεις προσέγγιση συμβουλευτική πανικού ψυχοθεραπείας ψυχολογία προβλήματα κενό Ακρόπολη άγχος ραντεβού ψυχολόγοι αυτοεκτίμηση βουλιμία ψυχοθεραπευτής συναισθήματα άγχος των πανελληνίων εξετάσεων μετρό κρίσεις γνωσιακή εγκατάλειψη ψυχοθεραπευτής ραντεβού γονέων προβλήματα ψυχολόγοι Αθήνα αυτοεκτίμηση θανάτου ψυχολογία αυτογνωσία βουλιμία συμπεριφοράς κέντρο κενό ψυχολόγος αναλυτική φοβίες φαντασιώσεις διάσχιση ψυχοθεραπεία διαταραχή ψυχοθεραπεύτρια ανορεξία συνεδρίες αναπτυξιακή διάχυτη νευρική ψυχοθεραπείας κατάθλιψη αυτοπραγμάτωση συναισθήματα χαμηλή πανικού συμβουλευτική σχέσεις Ακρόπολη δυσκολίες άγχος προσέγγιση φόβος άγχος των πανελληνίων εξετάσεων κατάθλιψη φοβίες πανικού προσέγγιση συμπεριφοράς αυτοπραγμάτωση κρίσεις αναπτυξιακή διάσχιση διαταραχή νευρική ψυχοθεραπείας ανορεξία δυσκολίες συναισθήματα ραντεβού εγκατάλειψη ψυχολόγοι ψυχοθεραπευτής ψυχολόγος γονέων χαμηλή βουλιμία κέντρο κενό αυτοεκτίμηση αναλυτική θανάτου συνεδρίες διάχυτη άγχος ψυχοθεραπεύτρια προβλήματα Ακρόπολη ψυχοθεραπεία ψυχολογία μετρό φαντασιώσεις Αθήνα σχέσεις αυτογνωσία γνωσιακή συμβουλευτική φόβος

Τίτλος: Το άγχος των πανελληνίων εξετάσεων
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2024-02-05 12:19:48
Νέα Ψυχοθεραπευτική Ομάδα Αυτογνωσίας
This is default text for notification bar