Το άγχος των πανελληνίων εξετάσεων

άγχος πανελληνίων εξετάσεων θανάτου μετρό διάχυτη σχέσεις αναπτυξιακή ψυχοθεραπευτής ραντεβού προσέγγιση ανορεξία πανικού κέντρο αυτοπραγμάτωση χαμηλή Αθήνα κατάθλιψη κενό αναλυτική γνωσιακή συμβουλευτική φοβίες συνεδρίες νευρική ψυχολόγος αυτογνωσία ψυχολογία ψυχοθεραπείας εγκατάλειψη κρίσεις διάσχιση γονέων φόβος βουλιμία διαταραχή ψυχολόγοι άγχος φαντασιώσεις συναισθήματα δυσκολίες συμπεριφοράς ψυχοθεραπεύτρια προβλήματα Ακρόπολη ψυχοθεραπεία αυτοεκτίμηση

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2012/04/studying.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ]

Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι μια δύσκολη και στρεσογόνος δοκιμασία για τα παιδιά, επιφορτισμένη με όνειρα και επιθυμίες τόσο των παιδιών όσο και των γονιών.studying

Φέτος το στρες θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού προστίθεται και το σύννεφο της οικονομικής κρίσης. Έτσι τα παιδιά θα πρέπει να πετύχουν προσωπικό ρεκόρ προκειμένου να περάσουν στην ίδια πόλη ώστε να μην επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους γονείς τους. Μπορεί σαν σκέψη να μην έχει λεκτικοποιηθεί από τους γονείς, αλλά η οικονομική κατάσταση που αγχώνει και τους τρομάζει, μεταφέρεται και στα παιδιά αναγκάζοντάς τα σε υπερπροσπάθεια.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας;

Το πρώτο βασικό βήμα είναι να τους εξηγήσουμε πως αυτό που θέλουμε είναι η ευτυχία τους, η οποία δεν μετριέται με μόρια και με σχολές. Είναι σημαντικό να ξέρουν τα παιδιά ότι τα αγαπάμε, τα αποδεχόμαστε και είμαστε περήφανοι γι’ αυτά, όπως και για την προσπάθειά τους ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν το άγχος αλλά και την διαδικασία του διαβάσματος, όπως και την πιθανή αποτυχία. Την περίοδο των εξετάσεων αλλά και λίγο πριν από αυτήν, είναι καλό να υπάρχει ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει το διάβασμα, την ξεκούραση και την διασκέδαση ανάλογα τι ευχαριστεί το παιδί και τι θέλει. Το άγχος μπορεί να δημιουργήσει σωματικά συμπτώματα και δυσκολίες συγκέντρωσης που θα σαμποτάρουν την προσπάθεια του μαθητή. Το οικογενειακό περιβάλλον θα πρέπει να συμπαρασταθεί στο παιδί με τον τρόπο που το ίδιο έχει ανάγκη ώστε να μην προκαλείται επιπλέον άγχος.

Η ελαφριά και ισορροπημένη διατροφή, η μουσική και ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικά για την περίοδο της προετοιμασίας, αλλά και κατα την διάρκεια των εξετάσεων.

Είναι σημαντικό να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι θα έχει και άλλες ευκαιρίες στην ζωή του, αλλά και να αναγνωρίσετε πόσο δύσκολή δοκιμασία περνάει. Αν θέλετε να τα συμβουλέψετε φροντίστε να τους πείτε κάτι που θα τα καθησυχάσει και αποφύγετε συγκρίσεις με άλλα παιδιά, αδέρφια ή με το τι κάνατε εσείς.

Μικρά απλά βήματα για την διαχείριση του άγχους είναι τα εξής:

  1. Μείωση των σωματικών συμπτωμάτων του άγχους με μυική χαλάρωση, ή απόσπαση της προσοχής σε άσχετα περιβαλλοντικά ερεθίσματα για τουλάχιστον 3 λεπτά.
  2. Τροποποίηση σκέψεων που σχετίζονται με το άγχος. Αναρωτηθείτε: μήπως υπερβάλλω, μήπως βγάζω γρήγορα συμπεράσματα, μήπως εστιάζω μόνο στα αρνητικά;
  3. Τροποποίηση συμπεριφορών που σχετίζονται με το άγχος. Αποφύγετε καταστάσεις που δημιουργούν άγχος  για παράδειγμα: Πριν την εξέταση ο μαθητής είναι καλό να αποφεύγει την παρέα με μαθητές που διαβάζουν την τελευταία στιγμή, ψάχνουν “τα SOS” και είναι αγχωμένοι. Όπως επίσης και μετά την εξέταση δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να ψάχνει κανείς τις σωστές απαντήσεις ή να επηρεάζεται από άλλους.

 

Προτεινόμενη βιβλιογραφία:

  • Το άγχος, Σιγκμουντ Φρόυντ, Δαμιανός
  • Stress, Cox Tom, Ωρόρα
  • Helen Kennerley (1997) Overcoming Anxiety Robinson London
  • David Burns (1980) The Feeling Good Handbook. New American Library

 * Το άρθρο έχει δημοσιευτεί επίσης στο healthylifetree.com, e-περιοδικό υγείας, στο οποίο αρθρογραφώ.

άγχος πανελληνίων εξετάσεων χαμηλή Αθήνα κατάθλιψη αυτοεκτίμηση προβλήματα ανορεξία ψυχολόγοι κέντρο φοβίες γνωσιακή κενό ψυχοθεραπεύτρια φαντασιώσεις αυτογνωσία προσέγγιση κρίσεις αναπτυξιακή φόβος νευρική δυσκολίες αυτοπραγμάτωση διάχυτη Ακρόπολη γονέων συναισθήματα συνεδρίες πανικού ψυχολόγος συμπεριφοράς ψυχοθεραπεία διάσχιση άγχος ψυχοθεραπευτής ραντεβού βουλιμία εγκατάλειψη μετρό ψυχοθεραπείας συμβουλευτική αναλυτική σχέσεις θανάτου διαταραχή ψυχολογίαάγχος πανελληνίων εξετάσεων θανάτου εγκατάλειψη φόβος ψυχολογία ψυχοθεραπεία διαταραχή Ακρόπολη κέντρο φοβίες χαμηλή ψυχοθεραπείας διάχυτη συμπεριφοράς ψυχοθεραπεύτρια συμβουλευτική ραντεβού αυτογνωσία Αθήνα αυτοεκτίμηση μετρό προβλήματα αυτοπραγμάτωση νευρική άγχος κενό πανικού γονέων αναπτυξιακή διάσχιση δυσκολίες συνεδρίες ανορεξία βουλιμία κατάθλιψη κρίσεις ψυχολόγος γνωσιακή φαντασιώσεις σχέσεις ψυχολόγοι προσέγγιση αναλυτική συναισθήματα ψυχοθεραπευτής άγχος πανελληνίων εξετάσεων γονέων άγχος θανάτου ψυχοθεραπείας ψυχολόγοι σχέσεις μετρό φοβίες συναισθήματα Αθήνα κατάθλιψη ψυχολόγος ψυχοθεραπεία κρίσεις κενό γνωσιακή ανορεξία εγκατάλειψη χαμηλή κέντρο συμπεριφοράς συμβουλευτική διαταραχή διάσχιση προβλήματα διάχυτη ψυχοθεραπεύτρια ραντεβού συνεδρίες αυτογνωσία δυσκολίες φαντασιώσεις φόβος Ακρόπολη πανικού αναπτυξιακή αυτοεκτίμηση αυτοπραγμάτωση ψυχοθεραπευτής αναλυτική ψυχολογία νευρική βουλιμία προσέγγιση άγχος πανελληνίων εξετάσεων φοβίες θανάτου αυτογνωσία γνωσιακή νευρική βουλιμία εγκατάλειψη φόβος αυτοεκτίμηση αναπτυξιακή χαμηλή διαταραχή ψυχοθεραπεύτρια ψυχολόγος συμβουλευτική σχέσεις συναισθήματα αυτοπραγμάτωση ψυχολόγοι κατάθλιψη Ακρόπολη πανικού δυσκολίες κενό συνεδρίες ψυχοθεραπεία μετρό ψυχολογία άγχος συμπεριφοράς γονέων Αθήνα αναλυτική διάχυτη κέντρο προβλήματα ραντεβού φαντασιώσεις ψυχοθεραπευτής κρίσεις ψυχοθεραπείας ανορεξία προσέγγιση διάσχιση

Τίτλος: Το άγχος των πανελληνίων εξετάσεων
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2019-12-06 00:35:12