Το άγχος των πανελληνίων εξετάσεων

άγχος πανελληνίων εξετάσεων συνεδρίες γονέων αυτοεκτίμηση διάχυτη άγχος προβλήματα ψυχοθεραπεύτρια εγκατάλειψη σχέσεις προσέγγιση ψυχοθεραπείας συμβουλευτική πανικού ψυχολόγοι γνωσιακή μετρό ψυχοθεραπεία αναπτυξιακή Αθήνα συμπεριφοράς φόβος αναλυτική θανάτου ραντεβού κρίσεις αυτοπραγμάτωση κενό δυσκολίες φαντασιώσεις αυτογνωσία νευρική ψυχοθεραπευτής κέντρο κατάθλιψη φοβίες συναισθήματα διαταραχή διάσχιση Ακρόπολη ψυχολογία βουλιμία ανορεξία ψυχολόγος χαμηλή

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2012/04/studying.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ]

Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι μια δύσκολη και στρεσογόνος δοκιμασία για τα παιδιά, επιφορτισμένη με όνειρα και επιθυμίες τόσο των παιδιών όσο και των γονιών.studying

Φέτος το στρες θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού προστίθεται και το σύννεφο της οικονομικής κρίσης. Έτσι τα παιδιά θα πρέπει να πετύχουν προσωπικό ρεκόρ προκειμένου να περάσουν στην ίδια πόλη ώστε να μην επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους γονείς τους. Μπορεί σαν σκέψη να μην έχει λεκτικοποιηθεί από τους γονείς, αλλά η οικονομική κατάσταση που αγχώνει και τους τρομάζει, μεταφέρεται και στα παιδιά αναγκάζοντάς τα σε υπερπροσπάθεια.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας;

Το πρώτο βασικό βήμα είναι να τους εξηγήσουμε πως αυτό που θέλουμε είναι η ευτυχία τους, η οποία δεν μετριέται με μόρια και με σχολές. Είναι σημαντικό να ξέρουν τα παιδιά ότι τα αγαπάμε, τα αποδεχόμαστε και είμαστε περήφανοι γι’ αυτά, όπως και για την προσπάθειά τους ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν το άγχος αλλά και την διαδικασία του διαβάσματος, όπως και την πιθανή αποτυχία. Την περίοδο των εξετάσεων αλλά και λίγο πριν από αυτήν, είναι καλό να υπάρχει ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει το διάβασμα, την ξεκούραση και την διασκέδαση ανάλογα τι ευχαριστεί το παιδί και τι θέλει. Το άγχος μπορεί να δημιουργήσει σωματικά συμπτώματα και δυσκολίες συγκέντρωσης που θα σαμποτάρουν την προσπάθεια του μαθητή. Το οικογενειακό περιβάλλον θα πρέπει να συμπαρασταθεί στο παιδί με τον τρόπο που το ίδιο έχει ανάγκη ώστε να μην προκαλείται επιπλέον άγχος.

Η ελαφριά και ισορροπημένη διατροφή, η μουσική και ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικά για την περίοδο της προετοιμασίας, αλλά και κατα την διάρκεια των εξετάσεων.

Είναι σημαντικό να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι θα έχει και άλλες ευκαιρίες στην ζωή του, αλλά και να αναγνωρίσετε πόσο δύσκολή δοκιμασία περνάει. Αν θέλετε να τα συμβουλέψετε φροντίστε να τους πείτε κάτι που θα τα καθησυχάσει και αποφύγετε συγκρίσεις με άλλα παιδιά, αδέρφια ή με το τι κάνατε εσείς.

Μικρά απλά βήματα για την διαχείριση του άγχους είναι τα εξής:

  1. Μείωση των σωματικών συμπτωμάτων του άγχους με μυική χαλάρωση, ή απόσπαση της προσοχής σε άσχετα περιβαλλοντικά ερεθίσματα για τουλάχιστον 3 λεπτά.
  2. Τροποποίηση σκέψεων που σχετίζονται με το άγχος. Αναρωτηθείτε: μήπως υπερβάλλω, μήπως βγάζω γρήγορα συμπεράσματα, μήπως εστιάζω μόνο στα αρνητικά;
  3. Τροποποίηση συμπεριφορών που σχετίζονται με το άγχος. Αποφύγετε καταστάσεις που δημιουργούν άγχος  για παράδειγμα: Πριν την εξέταση ο μαθητής είναι καλό να αποφεύγει την παρέα με μαθητές που διαβάζουν την τελευταία στιγμή, ψάχνουν «τα SOS» και είναι αγχωμένοι. Όπως επίσης και μετά την εξέταση δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να ψάχνει κανείς τις σωστές απαντήσεις ή να επηρεάζεται από άλλους.

 

Προτεινόμενη βιβλιογραφία:

  • Το άγχος, Σιγκμουντ Φρόυντ, Δαμιανός
  • Stress, Cox Tom, Ωρόρα
  • Helen Kennerley (1997) Overcoming Anxiety Robinson London
  • David Burns (1980) The Feeling Good Handbook. New American Library

 * Το άρθρο έχει δημοσιευτεί επίσης στο healthylifetree.com, e-περιοδικό υγείας, στο οποίο αρθρογραφώ.

άγχος πανελληνίων εξετάσεων γονέων Ακρόπολη θανάτου διάσχιση συμβουλευτική ψυχοθεραπείας χαμηλή πανικού αναλυτική εγκατάλειψη γνωσιακή αυτοπραγμάτωση συμπεριφοράς ψυχολόγος συναισθήματα προβλήματα συνεδρίες νευρική βουλιμία ψυχοθεραπεία μετρό διαταραχή αυτογνωσία ψυχολόγοι Αθήνα ψυχοθεραπευτής ανορεξία κέντρο δυσκολίες προσέγγιση κενό διάχυτη φόβος κατάθλιψη αυτοεκτίμηση ψυχοθεραπεύτρια ραντεβού ψυχολογία φαντασιώσεις σχέσεις φοβίες κρίσεις αναπτυξιακή άγχοςάγχος πανελληνίων εξετάσεων ανορεξία ψυχολογία νευρική ψυχοθεραπείας διαταραχή αυτογνωσία βουλιμία δυσκολίες αναλυτική ραντεβού Αθήνα συνεδρίες εγκατάλειψη μετρό σχέσεις γονέων πανικού αναπτυξιακή ψυχοθεραπευτής συμβουλευτική κενό ψυχολόγοι άγχος αυτοπραγμάτωση ψυχοθεραπεία διάχυτη φαντασιώσεις κρίσεις φόβος αυτοεκτίμηση διάσχιση ψυχοθεραπεύτρια Ακρόπολη φοβίες γνωσιακή θανάτου προβλήματα συναισθήματα προσέγγιση συμπεριφοράς ψυχολόγος χαμηλή κατάθλιψη κέντρο άγχος πανελληνίων εξετάσεων ψυχοθεραπεία αυτογνωσία αναπτυξιακή αυτοεκτίμηση Αθήνα ψυχολογία διαταραχή χαμηλή αυτοπραγμάτωση διάχυτη συμπεριφοράς διάσχιση ραντεβού σχέσεις προσέγγιση συμβουλευτική φοβίες κέντρο ψυχολόγος κενό γνωσιακή φόβος κατάθλιψη συνεδρίες ψυχολόγοι δυσκολίες ψυχοθεραπείας βουλιμία ψυχοθεραπεύτρια φαντασιώσεις εγκατάλειψη πανικού γονέων άγχος μετρό αναλυτική ψυχοθεραπευτής Ακρόπολη προβλήματα ανορεξία νευρική θανάτου κρίσεις συναισθήματα άγχος πανελληνίων εξετάσεων αυτοεκτίμηση Ακρόπολη ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια ανορεξία μετρό αυτοπραγμάτωση αυτογνωσία γονέων ψυχοθεραπευτής εγκατάλειψη συναισθήματα ψυχοθεραπεία πανικού αναλυτική διάσχιση κενό αναπτυξιακή σχέσεις θανάτου γνωσιακή διάχυτη προβλήματα άγχος συμβουλευτική φαντασιώσεις δυσκολίες κρίσεις ψυχολογία κατάθλιψη φόβος συμπεριφοράς ραντεβού βουλιμία χαμηλή νευρική διαταραχή κέντρο προσέγγιση ψυχοθεραπείας ψυχολόγοι Αθήνα συνεδρίες φοβίες άγχος πανελληνίων εξετάσεων ανορεξία ψυχολογία φαντασιώσεις γνωσιακή άγχος ψυχοθεραπευτής χαμηλή κενό σχέσεις κέντρο δυσκολίες βουλιμία Ακρόπολη Αθήνα πανικού αυτογνωσία ψυχοθεραπεύτρια συναισθήματα γονέων προβλήματα αναλυτική προσέγγιση αναπτυξιακή συμπεριφοράς μετρό φοβίες διάσχιση κατάθλιψη ψυχοθεραπείας συμβουλευτική συνεδρίες εγκατάλειψη θανάτου ραντεβού ψυχολόγοι ψυχοθεραπεία διαταραχή αυτοπραγμάτωση κρίσεις αυτοεκτίμηση διάχυτη νευρική ψυχολόγος φόβος άγχος πανελληνίων εξετάσεων κρίσεις αυτογνωσία κενό προβλήματα βουλιμία γονέων συνεδρίες ψυχοθεραπευτής προσέγγιση πανικού αυτοεκτίμηση ψυχολογία φαντασιώσεις συμβουλευτική κατάθλιψη αυτοπραγμάτωση άγχος μετρό ψυχοθεραπείας αναλυτική διάσχιση διάχυτη ανορεξία διαταραχή δυσκολίες κέντρο ψυχοθεραπεύτρια Αθήνα χαμηλή αναπτυξιακή νευρική φοβίες συναισθήματα θανάτου Ακρόπολη συμπεριφοράς φόβος γνωσιακή ψυχολόγοι εγκατάλειψη ψυχοθεραπεία ραντεβού σχέσεις ψυχολόγος

Τίτλος: Το άγχος των πανελληνίων εξετάσεων
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2019-06-04 22:25:21