Το άγχος των πανελληνίων εξετάσεων

άγχος πανελληνίων εξετάσεων συμπεριφοράς ψυχοθεραπευτής ψυχοθεραπεύτρια ψυχοθεραπεία νευρική φοβίες άγχος κατάθλιψη γνωσιακή κέντρο διαταραχή γονέων ανορεξία διάσχιση θανάτου Ακρόπολη δυσκολίες σχέσεις αναλυτική αυτοπραγμάτωση ραντεβού αυτογνωσία κρίσεις ψυχολογία συναισθήματα ψυχοθεραπείας βουλιμία συνεδρίες μετρό εγκατάλειψη συμβουλευτική πανικού χαμηλή ψυχολόγοι Αθήνα προσέγγιση αυτοεκτίμηση αναπτυξιακή κενό προβλήματα φαντασιώσεις διάχυτη φόβος ψυχολόγος

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2012/04/studying.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ]

Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι μια δύσκολη και στρεσογόνος δοκιμασία για τα παιδιά, επιφορτισμένη με όνειρα και επιθυμίες τόσο των παιδιών όσο και των γονιών.studying

Φέτος το στρες θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού προστίθεται και το σύννεφο της οικονομικής κρίσης. Έτσι τα παιδιά θα πρέπει να πετύχουν προσωπικό ρεκόρ προκειμένου να περάσουν στην ίδια πόλη ώστε να μην επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους γονείς τους. Μπορεί σαν σκέψη να μην έχει λεκτικοποιηθεί από τους γονείς, αλλά η οικονομική κατάσταση που αγχώνει και τους τρομάζει, μεταφέρεται και στα παιδιά αναγκάζοντάς τα σε υπερπροσπάθεια.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας;

Το πρώτο βασικό βήμα είναι να τους εξηγήσουμε πως αυτό που θέλουμε είναι η ευτυχία τους, η οποία δεν μετριέται με μόρια και με σχολές. Είναι σημαντικό να ξέρουν τα παιδιά ότι τα αγαπάμε, τα αποδεχόμαστε και είμαστε περήφανοι γι’ αυτά, όπως και για την προσπάθειά τους ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν το άγχος αλλά και την διαδικασία του διαβάσματος, όπως και την πιθανή αποτυχία. Την περίοδο των εξετάσεων αλλά και λίγο πριν από αυτήν, είναι καλό να υπάρχει ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει το διάβασμα, την ξεκούραση και την διασκέδαση ανάλογα τι ευχαριστεί το παιδί και τι θέλει. Το άγχος μπορεί να δημιουργήσει σωματικά συμπτώματα και δυσκολίες συγκέντρωσης που θα σαμποτάρουν την προσπάθεια του μαθητή. Το οικογενειακό περιβάλλον θα πρέπει να συμπαρασταθεί στο παιδί με τον τρόπο που το ίδιο έχει ανάγκη ώστε να μην προκαλείται επιπλέον άγχος.

Η ελαφριά και ισορροπημένη διατροφή, η μουσική και ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικά για την περίοδο της προετοιμασίας, αλλά και κατα την διάρκεια των εξετάσεων.

Είναι σημαντικό να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι θα έχει και άλλες ευκαιρίες στην ζωή του, αλλά και να αναγνωρίσετε πόσο δύσκολή δοκιμασία περνάει. Αν θέλετε να τα συμβουλέψετε φροντίστε να τους πείτε κάτι που θα τα καθησυχάσει και αποφύγετε συγκρίσεις με άλλα παιδιά, αδέρφια ή με το τι κάνατε εσείς.

Μικρά απλά βήματα για την διαχείριση του άγχους είναι τα εξής:

  1. Μείωση των σωματικών συμπτωμάτων του άγχους με μυική χαλάρωση, ή απόσπαση της προσοχής σε άσχετα περιβαλλοντικά ερεθίσματα για τουλάχιστον 3 λεπτά.
  2. Τροποποίηση σκέψεων που σχετίζονται με το άγχος. Αναρωτηθείτε: μήπως υπερβάλλω, μήπως βγάζω γρήγορα συμπεράσματα, μήπως εστιάζω μόνο στα αρνητικά;
  3. Τροποποίηση συμπεριφορών που σχετίζονται με το άγχος. Αποφύγετε καταστάσεις που δημιουργούν άγχος  για παράδειγμα: Πριν την εξέταση ο μαθητής είναι καλό να αποφεύγει την παρέα με μαθητές που διαβάζουν την τελευταία στιγμή, ψάχνουν “τα SOS” και είναι αγχωμένοι. Όπως επίσης και μετά την εξέταση δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να ψάχνει κανείς τις σωστές απαντήσεις ή να επηρεάζεται από άλλους.

 

Προτεινόμενη βιβλιογραφία:

  • Το άγχος, Σιγκμουντ Φρόυντ, Δαμιανός
  • Stress, Cox Tom, Ωρόρα
  • Helen Kennerley (1997) Overcoming Anxiety Robinson London
  • David Burns (1980) The Feeling Good Handbook. New American Library

 * Το άρθρο έχει δημοσιευτεί επίσης στο healthylifetree.com, e-περιοδικό υγείας, στο οποίο αρθρογραφώ.

άγχος πανελληνίων εξετάσεων συμβουλευτική Αθήνα ψυχολογία ανορεξία συμπεριφοράς διαταραχή ψυχολόγος συναισθήματα άγχος ψυχοθεραπεύτρια χαμηλή αναλυτική ραντεβού αυτογνωσία αυτοπραγμάτωση γνωσιακή ψυχοθεραπείας διάχυτη δυσκολίες αυτοεκτίμηση κέντρο ψυχοθεραπευτής συνεδρίες κενό ψυχοθεραπεία νευρική σχέσεις Ακρόπολη μετρό φαντασιώσεις κρίσεις φοβίες κατάθλιψη προβλήματα προσέγγιση φόβος γονέων θανάτου πανικού αναπτυξιακή ψυχολόγοι διάσχιση εγκατάλειψη βουλιμίαάγχος πανελληνίων εξετάσεων κατάθλιψη αυτοπραγμάτωση πανικού δυσκολίες διάχυτη βουλιμία προβλήματα αναπτυξιακή κέντρο γνωσιακή μετρό Αθήνα προσέγγιση ψυχολόγος νευρική γονέων θανάτου αυτοεκτίμηση Ακρόπολη σχέσεις φαντασιώσεις ψυχοθεραπευτής αναλυτική συνεδρίες διαταραχή ψυχοθεραπεύτρια διάσχιση συναισθήματα συμπεριφοράς αυτογνωσία εγκατάλειψη κρίσεις ραντεβού φοβίες κενό χαμηλή συμβουλευτική ψυχοθεραπεία άγχος ανορεξία ψυχοθεραπείας ψυχολογία ψυχολόγοι φόβος άγχος πανελληνίων εξετάσεων φοβίες κρίσεις σχέσεις αυτοπραγμάτωση ραντεβού θανάτου αυτογνωσία διαταραχή ψυχολόγος ψυχολογία διάσχιση άγχος διάχυτη ψυχοθεραπείας προσέγγιση ανορεξία δυσκολίες κενό βουλιμία Αθήνα φαντασιώσεις εγκατάλειψη νευρική αναλυτική προβλήματα αυτοεκτίμηση πανικού γονέων φόβος Ακρόπολη ψυχοθεραπεύτρια χαμηλή ψυχολόγοι συνεδρίες γνωσιακή συμβουλευτική συμπεριφοράς αναπτυξιακή κέντρο μετρό κατάθλιψη ψυχοθεραπευτής ψυχοθεραπεία συναισθήματα άγχος πανελληνίων εξετάσεων ψυχοθεραπευτής ψυχολόγοι φοβίες δυσκολίες συμπεριφοράς ψυχοθεραπεύτρια συμβουλευτική γονέων νευρική πανικού μετρό κέντρο ψυχοθεραπεία αυτοπραγμάτωση προσέγγιση αυτοεκτίμηση διάχυτη θανάτου γνωσιακή ραντεβού Αθήνα ψυχοθεραπείας άγχος συναισθήματα διάσχιση κρίσεις συνεδρίες ανορεξία χαμηλή εγκατάλειψη αναπτυξιακή κενό βουλιμία κατάθλιψη φαντασιώσεις ψυχολογία αυτογνωσία ψυχολόγος φόβος σχέσεις διαταραχή Ακρόπολη προβλήματα αναλυτική άγχος πανελληνίων εξετάσεων αυτογνωσία ψυχοθεραπευτής αυτοπραγμάτωση φοβίες αναλυτική ανορεξία θανάτου γνωσιακή συμπεριφοράς χαμηλή διαταραχή ψυχοθεραπείας διάχυτη κατάθλιψη προσέγγιση πανικού σχέσεις συμβουλευτική φαντασιώσεις φόβος συναισθήματα κρίσεις προβλήματα άγχος νευρική ραντεβού αναπτυξιακή εγκατάλειψη μετρό συνεδρίες αυτοεκτίμηση ψυχολογία διάσχιση ψυχοθεραπεύτρια γονέων ψυχολόγος βουλιμία Αθήνα Ακρόπολη κενό ψυχοθεραπεία ψυχολόγοι κέντρο δυσκολίες

Τίτλος: Το άγχος των πανελληνίων εξετάσεων
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2020-01-21 00:31:37