Το άγχος των πανελληνίων εξετάσεων

άγχος των πανελληνίων εξετάσεων νευρική ψυχοθεραπεία διαταραχή άγχος συμβουλευτική προσέγγιση συναισθήματα ψυχοθεραπείας αυτογνωσία χαμηλή βουλιμία συνεδρίες πανικού ψυχοθεραπευτής ψυχολόγοι κρίσεις διάσχιση αυτοπραγμάτωση φοβίες ψυχοθεραπεύτρια ανορεξία φαντασιώσεις αυτοεκτίμηση διάχυτη μετρό σχέσεις γονέων δυσκολίες ψυχολογία κατάθλιψη γνωσιακή συμπεριφοράς ψυχολόγος κενό αναλυτική φόβος προβλήματα ραντεβού εγκατάλειψη Αθήνα θανάτου κέντρο αναπτυξιακή Ακρόπολη

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2012/04/studying.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ]

Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι μια δύσκολη και στρεσογόνος δοκιμασία για τα παιδιά, επιφορτισμένη με όνειρα και επιθυμίες τόσο των παιδιών όσο και των γονιών.studying

Φέτος το στρες θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού προστίθεται και το σύννεφο της οικονομικής κρίσης. Έτσι τα παιδιά θα πρέπει να πετύχουν προσωπικό ρεκόρ προκειμένου να περάσουν στην ίδια πόλη ώστε να μην επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους γονείς τους. Μπορεί σαν σκέψη να μην έχει λεκτικοποιηθεί από τους γονείς, αλλά η οικονομική κατάσταση που αγχώνει και τους τρομάζει, μεταφέρεται και στα παιδιά αναγκάζοντάς τα σε υπερπροσπάθεια.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας;

Το πρώτο βασικό βήμα είναι να τους εξηγήσουμε πως αυτό που θέλουμε είναι η ευτυχία τους, η οποία δεν μετριέται με μόρια και με σχολές. Είναι σημαντικό να ξέρουν τα παιδιά ότι τα αγαπάμε, τα αποδεχόμαστε και είμαστε περήφανοι γι’ αυτά, όπως και για την προσπάθειά τους ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν το άγχος αλλά και την διαδικασία του διαβάσματος, όπως και την πιθανή αποτυχία. Την περίοδο των εξετάσεων αλλά και λίγο πριν από αυτήν, είναι καλό να υπάρχει ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει το διάβασμα, την ξεκούραση και την διασκέδαση ανάλογα τι ευχαριστεί το παιδί και τι θέλει. Το άγχος μπορεί να δημιουργήσει σωματικά συμπτώματα και δυσκολίες συγκέντρωσης που θα σαμποτάρουν την προσπάθεια του μαθητή. Το οικογενειακό περιβάλλον θα πρέπει να συμπαρασταθεί στο παιδί με τον τρόπο που το ίδιο έχει ανάγκη ώστε να μην προκαλείται επιπλέον άγχος.

Η ελαφριά και ισορροπημένη διατροφή, η μουσική και ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικά για την περίοδο της προετοιμασίας, αλλά και κατα την διάρκεια των εξετάσεων.

Είναι σημαντικό να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι θα έχει και άλλες ευκαιρίες στην ζωή του, αλλά και να αναγνωρίσετε πόσο δύσκολή δοκιμασία περνάει. Αν θέλετε να τα συμβουλέψετε φροντίστε να τους πείτε κάτι που θα τα καθησυχάσει και αποφύγετε συγκρίσεις με άλλα παιδιά, αδέρφια ή με το τι κάνατε εσείς.

Μικρά απλά βήματα για την διαχείριση του άγχους είναι τα εξής:

  1. Μείωση των σωματικών συμπτωμάτων του άγχους με μυική χαλάρωση, ή απόσπαση της προσοχής σε άσχετα περιβαλλοντικά ερεθίσματα για τουλάχιστον 3 λεπτά.
  2. Τροποποίηση σκέψεων που σχετίζονται με το άγχος. Αναρωτηθείτε: μήπως υπερβάλλω, μήπως βγάζω γρήγορα συμπεράσματα, μήπως εστιάζω μόνο στα αρνητικά;
  3. Τροποποίηση συμπεριφορών που σχετίζονται με το άγχος. Αποφύγετε καταστάσεις που δημιουργούν άγχος  για παράδειγμα: Πριν την εξέταση ο μαθητής είναι καλό να αποφεύγει την παρέα με μαθητές που διαβάζουν την τελευταία στιγμή, ψάχνουν “τα SOS” και είναι αγχωμένοι. Όπως επίσης και μετά την εξέταση δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να ψάχνει κανείς τις σωστές απαντήσεις ή να επηρεάζεται από άλλους.

 

Προτεινόμενη βιβλιογραφία:

  • Το άγχος, Σιγκμουντ Φρόυντ, Δαμιανός
  • Stress, Cox Tom, Ωρόρα
  • Helen Kennerley (1997) Overcoming Anxiety Robinson London
  • David Burns (1980) The Feeling Good Handbook. New American Library

 * Το άρθρο έχει δημοσιευτεί επίσης στο healthylifetree.com, e-περιοδικό υγείας, στο οποίο αρθρογραφώ.

άγχος των πανελληνίων εξετάσεων ραντεβού γονέων αναπτυξιακή Ακρόπολη κέντρο άγχος μετρό συμβουλευτική διαταραχή νευρική δυσκολίες αναλυτική διάχυτη εγκατάλειψη γνωσιακή κενό συναισθήματα ψυχοθεραπεία ψυχοθεραπεύτρια προβλήματα συμπεριφοράς σχέσεις φαντασιώσεις θανάτου ψυχολογία ψυχοθεραπευτής φόβος ανορεξία φοβίες πανικού βουλιμία αυτοπραγμάτωση συνεδρίες ψυχολόγοι κατάθλιψη Αθήνα προσέγγιση κρίσεις ψυχοθεραπείας αυτογνωσία διάσχιση αυτοεκτίμηση ψυχολόγος χαμηλήάγχος των πανελληνίων εξετάσεων φαντασιώσεις αναλυτική διαταραχή συναισθήματα κρίσεις συμβουλευτική προβλήματα προσέγγιση ψυχολόγος γνωσιακή φόβος κενό ψυχοθεραπευτής ανορεξία κέντρο διάχυτη κατάθλιψη εγκατάλειψη σχέσεις γονέων άγχος χαμηλή νευρική ψυχοθεραπείας αυτοεκτίμηση συνεδρίες φοβίες ψυχοθεραπεύτρια συμπεριφοράς Ακρόπολη ραντεβού βουλιμία ψυχοθεραπεία αναπτυξιακή αυτοπραγμάτωση μετρό ψυχολογία αυτογνωσία Αθήνα διάσχιση πανικού ψυχολόγοι δυσκολίες θανάτου άγχος των πανελληνίων εξετάσεων διάσχιση κέντρο ραντεβού φοβίες ανορεξία αυτογνωσία διάχυτη αναπτυξιακή κενό αναλυτική φόβος Ακρόπολη νευρική προβλήματα αυτοεκτίμηση κατάθλιψη μετρό συνεδρίες βουλιμία συναισθήματα σχέσεις ψυχολογία άγχος συμβουλευτική ψυχολόγοι δυσκολίες προσέγγιση αυτοπραγμάτωση διαταραχή ψυχοθεραπεύτρια πανικού κρίσεις ψυχοθεραπείας γονέων ψυχολόγος Αθήνα γνωσιακή χαμηλή θανάτου ψυχοθεραπεία ψυχοθεραπευτής εγκατάλειψη συμπεριφοράς φαντασιώσεις άγχος των πανελληνίων εξετάσεων κενό φαντασιώσεις γνωσιακή διάχυτη ψυχοθεραπείας μετρό αναπτυξιακή ψυχολογία προσέγγιση συμβουλευτική σχέσεις συνεδρίες εγκατάλειψη χαμηλή Αθήνα κέντρο προβλήματα θανάτου ψυχολόγοι πανικού ψυχολόγος διάσχιση φόβος ψυχοθεραπεία αυτοπραγμάτωση αυτογνωσία νευρική ανορεξία αναλυτική βουλιμία αυτοεκτίμηση ψυχοθεραπευτής κρίσεις φοβίες άγχος γονέων διαταραχή Ακρόπολη ραντεβού δυσκολίες ψυχοθεραπεύτρια κατάθλιψη συμπεριφοράς συναισθήματα άγχος των πανελληνίων εξετάσεων αναπτυξιακή χαμηλή μετρό συναισθήματα ψυχοθεραπευτής Αθήνα διαταραχή ψυχοθεραπεύτρια συμβουλευτική ψυχοθεραπεία αυτοπραγμάτωση ραντεβού ανορεξία γνωσιακή φοβίες δυσκολίες ψυχολόγος ψυχολόγοι προβλήματα συμπεριφοράς κατάθλιψη αναλυτική εγκατάλειψη αυτογνωσία άγχος κρίσεις γονέων φαντασιώσεις σχέσεις φόβος ψυχοθεραπείας κενό ψυχολογία προσέγγιση διάσχιση διάχυτη θανάτου βουλιμία πανικού νευρική κέντρο αυτοεκτίμηση συνεδρίες Ακρόπολη

Τίτλος: Το άγχος των πανελληνίων εξετάσεων
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2024-05-30 13:20:05
Νέα Ψυχοθεραπευτική Ομάδα Αυτογνωσίας
This is default text for notification bar