Το άγχος των πανελληνίων εξετάσεων

άγχος πανελληνίων εξετάσεων άγχος αυτοπραγμάτωση βουλιμία προβλήματα σχέσεις εγκατάλειψη κέντρο διάσχιση διαταραχή ανορεξία γνωσιακή νευρική διάχυτη δυσκολίες κενό αυτογνωσία ψυχοθεραπείας συναισθήματα πανικού κρίσεις Ακρόπολη συνεδρίες χαμηλή μετρό ραντεβού ψυχοθεραπεύτρια συμβουλευτική αναπτυξιακή προσέγγιση κατάθλιψη φαντασιώσεις φοβίες θανάτου Αθήνα ψυχοθεραπεία φόβος γονέων ψυχολόγος ψυχολογία συμπεριφοράς αναλυτική ψυχοθεραπευτής ψυχολόγοι αυτοεκτίμηση

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2012/04/studying.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ]

Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι μια δύσκολη και στρεσογόνος δοκιμασία για τα παιδιά, επιφορτισμένη με όνειρα και επιθυμίες τόσο των παιδιών όσο και των γονιών.studying

Φέτος το στρες θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού προστίθεται και το σύννεφο της οικονομικής κρίσης. Έτσι τα παιδιά θα πρέπει να πετύχουν προσωπικό ρεκόρ προκειμένου να περάσουν στην ίδια πόλη ώστε να μην επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους γονείς τους. Μπορεί σαν σκέψη να μην έχει λεκτικοποιηθεί από τους γονείς, αλλά η οικονομική κατάσταση που αγχώνει και τους τρομάζει, μεταφέρεται και στα παιδιά αναγκάζοντάς τα σε υπερπροσπάθεια.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας;

Το πρώτο βασικό βήμα είναι να τους εξηγήσουμε πως αυτό που θέλουμε είναι η ευτυχία τους, η οποία δεν μετριέται με μόρια και με σχολές. Είναι σημαντικό να ξέρουν τα παιδιά ότι τα αγαπάμε, τα αποδεχόμαστε και είμαστε περήφανοι γι’ αυτά, όπως και για την προσπάθειά τους ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν το άγχος αλλά και την διαδικασία του διαβάσματος, όπως και την πιθανή αποτυχία. Την περίοδο των εξετάσεων αλλά και λίγο πριν από αυτήν, είναι καλό να υπάρχει ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει το διάβασμα, την ξεκούραση και την διασκέδαση ανάλογα τι ευχαριστεί το παιδί και τι θέλει. Το άγχος μπορεί να δημιουργήσει σωματικά συμπτώματα και δυσκολίες συγκέντρωσης που θα σαμποτάρουν την προσπάθεια του μαθητή. Το οικογενειακό περιβάλλον θα πρέπει να συμπαρασταθεί στο παιδί με τον τρόπο που το ίδιο έχει ανάγκη ώστε να μην προκαλείται επιπλέον άγχος.

Η ελαφριά και ισορροπημένη διατροφή, η μουσική και ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικά για την περίοδο της προετοιμασίας, αλλά και κατα την διάρκεια των εξετάσεων.

Είναι σημαντικό να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι θα έχει και άλλες ευκαιρίες στην ζωή του, αλλά και να αναγνωρίσετε πόσο δύσκολή δοκιμασία περνάει. Αν θέλετε να τα συμβουλέψετε φροντίστε να τους πείτε κάτι που θα τα καθησυχάσει και αποφύγετε συγκρίσεις με άλλα παιδιά, αδέρφια ή με το τι κάνατε εσείς.

Μικρά απλά βήματα για την διαχείριση του άγχους είναι τα εξής:

  1. Μείωση των σωματικών συμπτωμάτων του άγχους με μυική χαλάρωση, ή απόσπαση της προσοχής σε άσχετα περιβαλλοντικά ερεθίσματα για τουλάχιστον 3 λεπτά.
  2. Τροποποίηση σκέψεων που σχετίζονται με το άγχος. Αναρωτηθείτε: μήπως υπερβάλλω, μήπως βγάζω γρήγορα συμπεράσματα, μήπως εστιάζω μόνο στα αρνητικά;
  3. Τροποποίηση συμπεριφορών που σχετίζονται με το άγχος. Αποφύγετε καταστάσεις που δημιουργούν άγχος  για παράδειγμα: Πριν την εξέταση ο μαθητής είναι καλό να αποφεύγει την παρέα με μαθητές που διαβάζουν την τελευταία στιγμή, ψάχνουν “τα SOS” και είναι αγχωμένοι. Όπως επίσης και μετά την εξέταση δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να ψάχνει κανείς τις σωστές απαντήσεις ή να επηρεάζεται από άλλους.

 

Προτεινόμενη βιβλιογραφία:

  • Το άγχος, Σιγκμουντ Φρόυντ, Δαμιανός
  • Stress, Cox Tom, Ωρόρα
  • Helen Kennerley (1997) Overcoming Anxiety Robinson London
  • David Burns (1980) The Feeling Good Handbook. New American Library

 * Το άρθρο έχει δημοσιευτεί επίσης στο healthylifetree.com, e-περιοδικό υγείας, στο οποίο αρθρογραφώ.

άγχος πανελληνίων εξετάσεων θανάτου κατάθλιψη διάσχιση φοβίες κρίσεις συνεδρίες πανικού ψυχολόγος σχέσεις αναπτυξιακή φόβος νευρική ανορεξία κέντρο ραντεβού συμπεριφοράς βουλιμία συμβουλευτική συναισθήματα αυτοπραγμάτωση αυτοεκτίμηση ψυχοθεραπεύτρια εγκατάλειψη διαταραχή φαντασιώσεις γονέων κενό ψυχοθεραπεία χαμηλή Ακρόπολη ψυχοθεραπευτής μετρό ψυχολογία αυτογνωσία άγχος δυσκολίες ψυχοθεραπείας αναλυτική διάχυτη Αθήνα προβλήματα ψυχολόγοι γνωσιακή προσέγγισηάγχος πανελληνίων εξετάσεων διάχυτη γνωσιακή ψυχολόγοι δυσκολίες συμβουλευτική γονέων μετρό ψυχοθεραπευτής ψυχολόγος Ακρόπολη ραντεβού ψυχοθεραπείας φοβίες ψυχοθεραπεύτρια νευρική ψυχολογία προβλήματα κενό σχέσεις άγχος διάσχιση βουλιμία Αθήνα συναισθήματα αυτοεκτίμηση κέντρο διαταραχή ψυχοθεραπεία εγκατάλειψη προσέγγιση κατάθλιψη χαμηλή αυτογνωσία αναπτυξιακή φόβος συνεδρίες συμπεριφοράς πανικού αναλυτική φαντασιώσεις ανορεξία κρίσεις θανάτου αυτοπραγμάτωση άγχος πανελληνίων εξετάσεων Αθήνα χαμηλή Ακρόπολη διάχυτη βουλιμία ψυχοθεραπείας συμβουλευτική κέντρο μετρό ψυχοθεραπεύτρια συναισθήματα πανικού γονέων φόβος αυτοπραγμάτωση κενό κρίσεις ψυχολογία διαταραχή ψυχοθεραπευτής άγχος διάσχιση ψυχολόγος προσέγγιση ανορεξία νευρική σχέσεις αναπτυξιακή αυτογνωσία προβλήματα κατάθλιψη φαντασιώσεις γνωσιακή δυσκολίες ψυχολόγοι ψυχοθεραπεία θανάτου συνεδρίες συμπεριφοράς αναλυτική φοβίες ραντεβού εγκατάλειψη αυτοεκτίμηση άγχος πανελληνίων εξετάσεων εγκατάλειψη συνεδρίες ψυχοθεραπεία φοβίες συμβουλευτική φόβος κενό γνωσιακή ψυχολόγος ψυχολογία συναισθήματα προβλήματα κέντρο πανικού αυτογνωσία συμπεριφοράς αυτοεκτίμηση σχέσεις δυσκολίες διαταραχή φαντασιώσεις θανάτου χαμηλή κατάθλιψη Ακρόπολη διάχυτη αυτοπραγμάτωση ψυχολόγοι ψυχοθεραπεύτρια ραντεβού Αθήνα προσέγγιση ψυχοθεραπείας γονέων αναλυτική άγχος αναπτυξιακή κρίσεις διάσχιση ανορεξία ψυχοθεραπευτής βουλιμία νευρική μετρό

Τίτλος: Το άγχος των πανελληνίων εξετάσεων
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2020-09-07 01:32:36