Το άγχος των πανελληνίων εξετάσεων

άγχος πανελληνίων εξετάσεων αυτοεκτίμηση κρίσεις αναλυτική άγχος συμβουλευτική χαμηλή διάσχιση κέντρο αυτογνωσία πανικού Αθήνα συμπεριφοράς νευρική κατάθλιψη ανορεξία ψυχοθεραπευτής συνεδρίες αυτοπραγμάτωση γονέων φόβος Ακρόπολη φοβίες μετρό διαταραχή εγκατάλειψη γνωσιακή ψυχοθεραπεύτρια διάχυτη θανάτου ψυχολογία αναπτυξιακή προσέγγιση προβλήματα σχέσεις ψυχοθεραπείας συναισθήματα ψυχοθεραπεία ραντεβού φαντασιώσεις ψυχολόγος βουλιμία δυσκολίες ψυχολόγοι κενό

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2012/04/studying.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ]

Οι πανελλήνιες εξετάσεις είναι μια δύσκολη και στρεσογόνος δοκιμασία για τα παιδιά, επιφορτισμένη με όνειρα και επιθυμίες τόσο των παιδιών όσο και των γονιών.studying

Φέτος το στρες θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, αφού προστίθεται και το σύννεφο της οικονομικής κρίσης. Έτσι τα παιδιά θα πρέπει να πετύχουν προσωπικό ρεκόρ προκειμένου να περάσουν στην ίδια πόλη ώστε να μην επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τους γονείς τους. Μπορεί σαν σκέψη να μην έχει λεκτικοποιηθεί από τους γονείς, αλλά η οικονομική κατάσταση που αγχώνει και τους τρομάζει, μεταφέρεται και στα παιδιά αναγκάζοντάς τα σε υπερπροσπάθεια.

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας;

Το πρώτο βασικό βήμα είναι να τους εξηγήσουμε πως αυτό που θέλουμε είναι η ευτυχία τους, η οποία δεν μετριέται με μόρια και με σχολές. Είναι σημαντικό να ξέρουν τα παιδιά ότι τα αγαπάμε, τα αποδεχόμαστε και είμαστε περήφανοι γι’ αυτά, όπως και για την προσπάθειά τους ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

Το δεύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν το άγχος αλλά και την διαδικασία του διαβάσματος, όπως και την πιθανή αποτυχία. Την περίοδο των εξετάσεων αλλά και λίγο πριν από αυτήν, είναι καλό να υπάρχει ένα πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει το διάβασμα, την ξεκούραση και την διασκέδαση ανάλογα τι ευχαριστεί το παιδί και τι θέλει. Το άγχος μπορεί να δημιουργήσει σωματικά συμπτώματα και δυσκολίες συγκέντρωσης που θα σαμποτάρουν την προσπάθεια του μαθητή. Το οικογενειακό περιβάλλον θα πρέπει να συμπαρασταθεί στο παιδί με τον τρόπο που το ίδιο έχει ανάγκη ώστε να μην προκαλείται επιπλέον άγχος.

Η ελαφριά και ισορροπημένη διατροφή, η μουσική και ο επαρκής ύπνος είναι σημαντικά για την περίοδο της προετοιμασίας, αλλά και κατα την διάρκεια των εξετάσεων.

Είναι σημαντικό να εξηγήσετε στο παιδί σας ότι θα έχει και άλλες ευκαιρίες στην ζωή του, αλλά και να αναγνωρίσετε πόσο δύσκολή δοκιμασία περνάει. Αν θέλετε να τα συμβουλέψετε φροντίστε να τους πείτε κάτι που θα τα καθησυχάσει και αποφύγετε συγκρίσεις με άλλα παιδιά, αδέρφια ή με το τι κάνατε εσείς.

Μικρά απλά βήματα για την διαχείριση του άγχους είναι τα εξής:

  1. Μείωση των σωματικών συμπτωμάτων του άγχους με μυική χαλάρωση, ή απόσπαση της προσοχής σε άσχετα περιβαλλοντικά ερεθίσματα για τουλάχιστον 3 λεπτά.
  2. Τροποποίηση σκέψεων που σχετίζονται με το άγχος. Αναρωτηθείτε: μήπως υπερβάλλω, μήπως βγάζω γρήγορα συμπεράσματα, μήπως εστιάζω μόνο στα αρνητικά;
  3. Τροποποίηση συμπεριφορών που σχετίζονται με το άγχος. Αποφύγετε καταστάσεις που δημιουργούν άγχος  για παράδειγμα: Πριν την εξέταση ο μαθητής είναι καλό να αποφεύγει την παρέα με μαθητές που διαβάζουν την τελευταία στιγμή, ψάχνουν “τα SOS” και είναι αγχωμένοι. Όπως επίσης και μετά την εξέταση δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να ψάχνει κανείς τις σωστές απαντήσεις ή να επηρεάζεται από άλλους.

 

Προτεινόμενη βιβλιογραφία:

  • Το άγχος, Σιγκμουντ Φρόυντ, Δαμιανός
  • Stress, Cox Tom, Ωρόρα
  • Helen Kennerley (1997) Overcoming Anxiety Robinson London
  • David Burns (1980) The Feeling Good Handbook. New American Library

 * Το άρθρο έχει δημοσιευτεί επίσης στο healthylifetree.com, e-περιοδικό υγείας, στο οποίο αρθρογραφώ.

άγχος πανελληνίων εξετάσεων αυτοπραγμάτωση ψυχοθεραπείας εγκατάλειψη ανορεξία διάσχιση διαταραχή γνωσιακή φαντασιώσεις συμπεριφοράς συνεδρίες νευρική ψυχολογία αυτοεκτίμηση φόβος διάχυτη ψυχολόγοι κενό ψυχοθεραπεύτρια ψυχολόγος προβλήματα βουλιμία ψυχοθεραπεία χαμηλή δυσκολίες άγχος αναπτυξιακή ψυχοθεραπευτής θανάτου κρίσεις αναλυτική φοβίες συμβουλευτική σχέσεις Αθήνα Ακρόπολη γονέων συναισθήματα αυτογνωσία ραντεβού πανικού προσέγγιση κέντρο μετρό κατάθλιψηάγχος πανελληνίων εξετάσεων αυτοεκτίμηση ψυχοθεραπείας φόβος βουλιμία αναπτυξιακή σχέσεις άγχος ψυχοθεραπεία ψυχολόγοι προσέγγιση ραντεβού γονέων ψυχολογία ψυχοθεραπεύτρια συναισθήματα κενό νευρική συμπεριφοράς προβλήματα φοβίες εγκατάλειψη συμβουλευτική δυσκολίες θανάτου αυτοπραγμάτωση χαμηλή διάσχιση διαταραχή μετρό φαντασιώσεις ψυχοθεραπευτής κατάθλιψη ανορεξία Αθήνα κρίσεις κέντρο αναλυτική ψυχολόγος διάχυτη γνωσιακή πανικού αυτογνωσία συνεδρίες Ακρόπολη άγχος πανελληνίων εξετάσεων μετρό φοβίες ραντεβού αναπτυξιακή γνωσιακή πανικού κενό προβλήματα Ακρόπολη διάχυτη γονέων αυτογνωσία βουλιμία αναλυτική ψυχοθεραπευτής διάσχιση συμπεριφοράς κέντρο ψυχοθεραπεία άγχος φόβος κατάθλιψη Αθήνα ψυχολόγοι χαμηλή διαταραχή συμβουλευτική συνεδρίες ψυχολογία συναισθήματα αυτοπραγμάτωση νευρική αυτοεκτίμηση ψυχοθεραπείας ανορεξία δυσκολίες ψυχοθεραπεύτρια προσέγγιση σχέσεις εγκατάλειψη ψυχολόγος κρίσεις φαντασιώσεις θανάτου άγχος πανελληνίων εξετάσεων ψυχοθεραπεύτρια κρίσεις ψυχολογία γονέων προβλήματα συμβουλευτική κατάθλιψη φοβίες γνωσιακή συναισθήματα αυτοπραγμάτωση προσέγγιση συμπεριφοράς αναλυτική αυτοεκτίμηση εγκατάλειψη διαταραχή συνεδρίες ραντεβού σχέσεις αυτογνωσία νευρική ψυχοθεραπείας διάχυτη αναπτυξιακή άγχος Ακρόπολη φόβος ψυχοθεραπεία βουλιμία φαντασιώσεις κέντρο ψυχολόγοι ψυχολόγος πανικού δυσκολίες ψυχοθεραπευτής κενό μετρό διάσχιση θανάτου Αθήνα χαμηλή ανορεξία άγχος πανελληνίων εξετάσεων νευρική διάχυτη Αθήνα γονέων ψυχολογία θανάτου συμβουλευτική άγχος φόβος προσέγγιση ψυχοθεραπεύτρια βουλιμία μετρό προβλήματα κρίσεις κατάθλιψη ψυχολόγος δυσκολίες αναλυτική κενό συναισθήματα ψυχοθεραπευτής αναπτυξιακή ραντεβού εγκατάλειψη αυτοεκτίμηση φοβίες πανικού αυτογνωσία σχέσεις ανορεξία συνεδρίες ψυχοθεραπεία Ακρόπολη γνωσιακή συμπεριφοράς κέντρο φαντασιώσεις χαμηλή διαταραχή διάσχιση ψυχολόγοι ψυχοθεραπείας αυτοπραγμάτωση άγχος πανελληνίων εξετάσεων αυτοπραγμάτωση διαταραχή αναλυτική ψυχολογία ανορεξία φαντασιώσεις συμβουλευτική Ακρόπολη συμπεριφοράς Αθήνα διάσχιση κατάθλιψη ψυχολόγος ψυχοθεραπευτής αναπτυξιακή αυτογνωσία ψυχολόγοι χαμηλή συνεδρίες άγχος αυτοεκτίμηση εγκατάλειψη πανικού ψυχοθεραπεύτρια φόβος συναισθήματα προσέγγιση θανάτου ψυχοθεραπεία γονέων ψυχοθεραπείας κέντρο προβλήματα σχέσεις μετρό βουλιμία κρίσεις γνωσιακή δυσκολίες νευρική διάχυτη κενό φοβίες ραντεβού

Τίτλος: Το άγχος των πανελληνίων εξετάσεων
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2020-03-30 01:32:15