Σεξ-ουαλικότητα

Σεξ-ουαλικότητα Αθήνα διαταραχή αναλυτική κατάθλιψη άγχος φοβίες βουλιμία συναισθήματα συμβουλευτική γονέων χαμηλή προβλήματα κέντρο συνεδρίες διάχυτη ψυχολογία διάσχιση φαντασιώσεις ανορεξία πανικού γνωσιακή ψυχολόγοι δυσκολίες Ακρόπολη θανάτου κενό εγκατάλειψη κρίσεις αυτοπραγμάτωση συμπεριφοράς νευρική ψυχοθεραπείας ραντεβού αυτογνωσία ψυχολόγος αναπτυξιακή σχέσεις προσέγγιση φόβος ψυχοθεραπεύτρια ψυχοθεραπευτής αυτοεκτίμηση ψυχοθεραπεία μετρό

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2011/09/intimacy.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

Ο μοναδικός λυρισμός που έχει ο κοινός άνθρωπος είναι η σεξουαλικότητα όπως λέει και ο Γάλλος ποιητής Charles Baudelaire. Πολλοί μπορεί να μην συμφωνείτε εξάλλου είναι μόνο μια άποψη αλλά λίγοι ελπίζω θα διαφωνήσετε με το ότι το σεξ αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής μας.

Η σεξουαλική λειτουργία καλύπτει 3 επίπεδα ανάπτυξης του ανθρώπου, το βιολογικό, το κοινωνικό και το ψυχολογικό. Η σεξουαλική συμπεριφορά του ανθρώπου επηρεάζεται από : το κοινωνικό γίγνεσθαι, τα οικογενειακά πρότυπα, τις σεξουαλικές προσδοκίες του, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τον σύντροφό του. Το μεγαλύτερο κομμάτι που επηρεάζει την σεξουαλικότητά μας προέρχεται από τα κοινωνικά και οικογενειακά πρότυπα και τα ταμπού. Άραγε πως θα φερόταν ο άνθρωπος σεξουαλικά χωρίς το super ego του; σίγουρα αυτό εγείρει πολλές συζητήσεις. Με απλά λόγια η libido μας προέρχεται από το αρχέγονο id το οποίο περιορίζεται και ελέγχεται από το υπερεγώ μας που ουσιαστικά είναι τα πρέπει που μαθαίνουμε από μικρά παιδιά.

Σημαντικό κομμάτι της σεξουαλικότητά μας είναι η σωματική γνωσία δηλαδή η γνώση του σώματός μας, η επικοινωνία με το σώμα μας και η πίστη σε αυτό αλλά και η έκφραση μέσω αυτού.σεξουαλικότητα

Ουσιαστικά αν αναλύσουμε το σεξ θα λέγαμε ότι αποτελείται από την σεξουαλική μας ταυτότητα και τον ρόλο και από την σεξουαλική μας συμπεριφορά. Η ταυτότητα είναι η υποκειμενική αίσθηση του να είσαι άντρας ή γυναίκα ενώ ο ρόλος είναι η έκφραση της ταυτότητάς μας προς τους άλλους.

Η σεξουαλικότητα έχει πολλές μορφές και δεν είναι μόνο το σεξ. H σεξουαλικότητα είναι ένας ευρύς όρος, ο οποίος περιλαμβάνει όχι μόνο τα γεννητικά και ερωτογενή όργανα του ανθρώπου, ή τα δευτερογενή σεξουαλικά του χαρακτηριστικά. Περιλαμβάνει κυρίως την εικόνα του σώματος, την εικόνα του εαυτού, την ταυτότητα του φύλου, πεποιθήσεις και απόψεις γύρω από το σεξ, καθώς επίσης και φυσική έκφραση αγάπης και σεξουαλικής επιθυμίας. Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα επηρεάζεται από κοινωνικοπολιτισμικές και ηθικολογικές προεκτάσεις. Παράλληλα, διαστάσεις που επηρεάζουν τη σεξουαλική έκφραση είναι η ψυχική υγεία, συναισθηματική πληρότητα. Η σεξουαλικότητα είναι πολυδιάστατη και αποτελείται από την ορμή τα κίνητρα και της προσδοκίες δηλαδή τις ψυχολογικές ανάγκες που καλύπτει το άτομο μέσα από την σεξουαλική δραστηριότητα.

Μέσα από το σεξ ο άνθρωπος βιώνει την ηδονή και το συναίσθημα ενώ προσδοκεί την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση, ο στόχος είναι η ψυχική πληρότητα που όμως για να φτάσει κανείς προϋποθέτει την ελευθερία του μυαλού και του σώματος. Στο σεξ συμμετέχουν τόσο το μυαλό όσο και το σώμα, σημαντικά βήματα είναι η αυτοσυγκέντρωση στην πράξη και το συναίσθημα, το βίωμα, η αίσθηση, η διέγερση, η ηδονή και ο οργασμός.

Τα θεμέλια για την υγιή έκφραση της σεξουαλικότητας στην ενήλικη ζωή θέτονται όταν ακόμα είμαστε πολύ νέοι. Πριν ακόμα μάθουμε να μιλάμε και να περπατάμε μαθαίνουμε τη γλώσσα της αφής, του αγγίγματος.

Ως βρέφη και νήπια αναζητούμε απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα όντας πολύ μικροί για να λεκτικοποιήσουμε, τα οποία όμως ερωτήματα διαμορφώνουν την αυτό-εικόνα μας. Το βλέμμα, το χάδι και η τρυφερότητα των γονιών μας είναι οι πρώτες μικρές βάσεις για την σεξουαλικότητά μας.

‘Είμαι επιθυμητή; Μπορώ να δώσω στους άλλους να καταλάβουν τις ανάγκες μου; Μπορώ να ικανοποιήσω τις ανάγκες μου; Μπορώ να φέρομαι με τη θέλησή μου και παρόλα αυτά να με αγαπούν και να με αποδέχονται;’ είναι από τα πρώτα ερωτήματα που θέτει το μωρό μέσα από το κλάμα και τις ανάγκες του.

Σεξ-ουαλικότητα Αθήνα δυσκολίες φόβος αυτοεκτίμηση φοβίες σχέσεις προσέγγιση αναπτυξιακή φαντασιώσεις αναλυτική ψυχολόγοι εγκατάλειψη αυτογνωσία ψυχολόγος νευρική γνωσιακή κενό αυτοπραγμάτωση συναισθήματα ψυχοθεραπεύτρια πανικού θανάτου ψυχοθεραπευτής ψυχοθεραπείας διάχυτη ψυχολογία συμβουλευτική διαταραχή ανορεξία μετρό ραντεβού διάσχιση συμπεριφοράς χαμηλή Ακρόπολη προβλήματα συνεδρίες κατάθλιψη βουλιμία ψυχοθεραπεία άγχος γονέων κέντρο κρίσειςΣεξ-ουαλικότητα χαμηλή εγκατάλειψη συναισθήματα συνεδρίες διαταραχή πανικού ανορεξία αναπτυξιακή άγχος συμπεριφοράς ψυχολόγοι ψυχολόγος βουλιμία Ακρόπολη διάσχιση αναλυτική αυτοεκτίμηση κενό προβλήματα γνωσιακή συμβουλευτική νευρική φόβος μετρό ραντεβού ψυχοθεραπεία αυτογνωσία σχέσεις Αθήνα προσέγγιση κέντρο θανάτου κρίσεις δυσκολίες ψυχοθεραπευτής γονέων διάχυτη ψυχοθεραπείας κατάθλιψη ψυχολογία αυτοπραγμάτωση φοβίες ψυχοθεραπεύτρια φαντασιώσεις Σεξ-ουαλικότητα φόβος γνωσιακή δυσκολίες αυτοπραγμάτωση φοβίες συνεδρίες διάχυτη κρίσεις αυτοεκτίμηση διάσχιση συναισθήματα βουλιμία κέντρο φαντασιώσεις ψυχοθεραπεύτρια ψυχοθεραπευτής αναλυτική προσέγγιση χαμηλή κατάθλιψη προβλήματα μετρό διαταραχή Αθήνα ψυχολόγοι αυτογνωσία ψυχολογία άγχος συμβουλευτική ραντεβού ψυχοθεραπείας θανάτου αναπτυξιακή ψυχολόγος κενό συμπεριφοράς σχέσεις Ακρόπολη γονέων ανορεξία πανικού νευρική εγκατάλειψη ψυχοθεραπεία Σεξ-ουαλικότητα συμπεριφοράς αυτοπραγμάτωση διάσχιση κενό γνωσιακή συνεδρίες αυτογνωσία κατάθλιψη φοβίες χαμηλή σχέσεις ψυχοθεραπείας νευρική ψυχοθεραπεύτρια συναισθήματα δυσκολίες διαταραχή γονέων ψυχολόγος Αθήνα μετρό φαντασιώσεις ψυχολόγοι αυτοεκτίμηση αναλυτική πανικού ψυχοθεραπεία κρίσεις βουλιμία προβλήματα αναπτυξιακή εγκατάλειψη κέντρο άγχος προσέγγιση ψυχοθεραπευτής θανάτου ανορεξία συμβουλευτική φόβος ψυχολογία Ακρόπολη ραντεβού διάχυτη Σεξ-ουαλικότητα προβλήματα ψυχοθεραπεύτρια κατάθλιψη δυσκολίες συμπεριφοράς διαταραχή συνεδρίες Ακρόπολη βουλιμία ψυχολόγοι κέντρο νευρική αναπτυξιακή ψυχοθεραπεία συμβουλευτική διάσχιση φοβίες κρίσεις ραντεβού κενό διάχυτη ψυχολογία ανορεξία πανικού αναλυτική άγχος αυτοπραγμάτωση θανάτου μετρό ψυχοθεραπευτής φόβος ψυχολόγος γονέων χαμηλή φαντασιώσεις συναισθήματα αυτογνωσία ψυχοθεραπείας αυτοεκτίμηση σχέσεις γνωσιακή Αθήνα προσέγγιση εγκατάλειψη

Τίτλος: Σεξ-ουαλικότητα
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2020-01-16 12:36:27