Σεξ-ουαλικότητα

Σεξ-ουαλικότητα κατάθλιψη βουλιμία ψυχοθεραπείας προβλήματα αναπτυξιακή σχέσεις ανορεξία φαντασιώσεις φοβίες άγχος δυσκολίες ψυχοθεραπεία συνεδρίες γνωσιακή αυτογνωσία ψυχολόγος αυτοπραγμάτωση αναλυτική γονέων μετρό συμπεριφοράς Ακρόπολη χαμηλή διάχυτη πανικού διαταραχή εγκατάλειψη νευρική διάσχιση συμβουλευτική προσέγγιση αυτοεκτίμηση ψυχολογία κενό φόβος ψυχολόγοι ψυχοθεραπευτής κέντρο συναισθήματα κρίσεις ραντεβού ψυχοθεραπεύτρια Αθήνα θανάτου

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2011/09/intimacy.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

Ο μοναδικός λυρισμός που έχει ο κοινός άνθρωπος είναι η σεξουαλικότητα όπως λέει και ο Γάλλος ποιητής Charles Baudelaire. Πολλοί μπορεί να μην συμφωνείτε εξάλλου είναι μόνο μια άποψη αλλά λίγοι ελπίζω θα διαφωνήσετε με το ότι το σεξ αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής μας.

Η σεξουαλική λειτουργία καλύπτει 3 επίπεδα ανάπτυξης του ανθρώπου, το βιολογικό, το κοινωνικό και το ψυχολογικό. Η σεξουαλική συμπεριφορά του ανθρώπου επηρεάζεται από : το κοινωνικό γίγνεσθαι, τα οικογενειακά πρότυπα, τις σεξουαλικές προσδοκίες του, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τον σύντροφό του. Το μεγαλύτερο κομμάτι που επηρεάζει την σεξουαλικότητά μας προέρχεται από τα κοινωνικά και οικογενειακά πρότυπα και τα ταμπού. Άραγε πως θα φερόταν ο άνθρωπος σεξουαλικά χωρίς το super ego του; σίγουρα αυτό εγείρει πολλές συζητήσεις. Με απλά λόγια η libido μας προέρχεται από το αρχέγονο id το οποίο περιορίζεται και ελέγχεται από το υπερεγώ μας που ουσιαστικά είναι τα πρέπει που μαθαίνουμε από μικρά παιδιά.

Σημαντικό κομμάτι της σεξουαλικότητά μας είναι η σωματική γνωσία δηλαδή η γνώση του σώματός μας, η επικοινωνία με το σώμα μας και η πίστη σε αυτό αλλά και η έκφραση μέσω αυτού.σεξουαλικότητα

Ουσιαστικά αν αναλύσουμε το σεξ θα λέγαμε ότι αποτελείται από την σεξουαλική μας ταυτότητα και τον ρόλο και από την σεξουαλική μας συμπεριφορά. Η ταυτότητα είναι η υποκειμενική αίσθηση του να είσαι άντρας ή γυναίκα ενώ ο ρόλος είναι η έκφραση της ταυτότητάς μας προς τους άλλους.

Η σεξουαλικότητα έχει πολλές μορφές και δεν είναι μόνο το σεξ. H σεξουαλικότητα είναι ένας ευρύς όρος, ο οποίος περιλαμβάνει όχι μόνο τα γεννητικά και ερωτογενή όργανα του ανθρώπου, ή τα δευτερογενή σεξουαλικά του χαρακτηριστικά. Περιλαμβάνει κυρίως την εικόνα του σώματος, την εικόνα του εαυτού, την ταυτότητα του φύλου, πεποιθήσεις και απόψεις γύρω από το σεξ, καθώς επίσης και φυσική έκφραση αγάπης και σεξουαλικής επιθυμίας. Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα επηρεάζεται από κοινωνικοπολιτισμικές και ηθικολογικές προεκτάσεις. Παράλληλα, διαστάσεις που επηρεάζουν τη σεξουαλική έκφραση είναι η ψυχική υγεία, συναισθηματική πληρότητα. Η σεξουαλικότητα είναι πολυδιάστατη και αποτελείται από την ορμή τα κίνητρα και της προσδοκίες δηλαδή τις ψυχολογικές ανάγκες που καλύπτει το άτομο μέσα από την σεξουαλική δραστηριότητα.

Μέσα από το σεξ ο άνθρωπος βιώνει την ηδονή και το συναίσθημα ενώ προσδοκεί την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση, ο στόχος είναι η ψυχική πληρότητα που όμως για να φτάσει κανείς προϋποθέτει την ελευθερία του μυαλού και του σώματος. Στο σεξ συμμετέχουν τόσο το μυαλό όσο και το σώμα, σημαντικά βήματα είναι η αυτοσυγκέντρωση στην πράξη και το συναίσθημα, το βίωμα, η αίσθηση, η διέγερση, η ηδονή και ο οργασμός.

Τα θεμέλια για την υγιή έκφραση της σεξουαλικότητας στην ενήλικη ζωή θέτονται όταν ακόμα είμαστε πολύ νέοι. Πριν ακόμα μάθουμε να μιλάμε και να περπατάμε μαθαίνουμε τη γλώσσα της αφής, του αγγίγματος.

Ως βρέφη και νήπια αναζητούμε απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα όντας πολύ μικροί για να λεκτικοποιήσουμε, τα οποία όμως ερωτήματα διαμορφώνουν την αυτό-εικόνα μας. Το βλέμμα, το χάδι και η τρυφερότητα των γονιών μας είναι οι πρώτες μικρές βάσεις για την σεξουαλικότητά μας.

‘Είμαι επιθυμητή; Μπορώ να δώσω στους άλλους να καταλάβουν τις ανάγκες μου; Μπορώ να ικανοποιήσω τις ανάγκες μου; Μπορώ να φέρομαι με τη θέλησή μου και παρόλα αυτά να με αγαπούν και να με αποδέχονται;’ είναι από τα πρώτα ερωτήματα που θέτει το μωρό μέσα από το κλάμα και τις ανάγκες του.

Σεξ-ουαλικότητα άγχος ψυχοθεραπεία ανορεξία ψυχολόγος πανικού ψυχολόγοι γονέων νευρική ψυχολογία γνωσιακή Αθήνα ραντεβού εγκατάλειψη αναλυτική μετρό ψυχοθεραπευτής διάσχιση κατάθλιψη αυτοπραγμάτωση σχέσεις ψυχοθεραπεύτρια συναισθήματα συμπεριφοράς αναπτυξιακή διάχυτη αυτοεκτίμηση φόβος κέντρο κενό δυσκολίες διαταραχή θανάτου προσέγγιση ψυχοθεραπείας Ακρόπολη συνεδρίες προβλήματα χαμηλή αυτογνωσία συμβουλευτική βουλιμία φαντασιώσεις κρίσεις φοβίεςΣεξ-ουαλικότητα φαντασιώσεις ανορεξία συμβουλευτική αυτογνωσία γονέων κενό νευρική συμπεριφοράς δυσκολίες ψυχολόγος ψυχολογία συναισθήματα ραντεβού διαταραχή ψυχοθεραπεία βουλιμία μετρό προβλήματα άγχος διάσχιση διάχυτη συνεδρίες ψυχοθεραπευτής κέντρο ψυχοθεραπείας σχέσεις θανάτου φόβος πανικού γνωσιακή κρίσεις προσέγγιση αναπτυξιακή ψυχοθεραπεύτρια Ακρόπολη φοβίες Αθήνα ψυχολόγοι αυτοεκτίμηση αυτοπραγμάτωση κατάθλιψη αναλυτική χαμηλή εγκατάλειψη Σεξ-ουαλικότητα αυτοπραγμάτωση φόβος προβλήματα συμπεριφοράς φαντασιώσεις αναπτυξιακή δυσκολίες ψυχοθεραπεύτρια Αθήνα κατάθλιψη ραντεβού συναισθήματα διάχυτη ψυχολόγοι αυτογνωσία κέντρο χαμηλή ψυχοθεραπεία κενό συμβουλευτική ανορεξία πανικού Ακρόπολη μετρό κρίσεις ψυχολόγος σχέσεις νευρική διαταραχή αναλυτική αυτοεκτίμηση θανάτου εγκατάλειψη διάσχιση φοβίες γνωσιακή ψυχοθεραπευτής ψυχολογία γονέων ψυχοθεραπείας άγχος βουλιμία προσέγγιση συνεδρίες Σεξ-ουαλικότητα Αθήνα φόβος γονέων διάσχιση προβλήματα αναλυτική ψυχολόγοι μετρό αυτοπραγμάτωση κενό φοβίες πανικού φαντασιώσεις συμβουλευτική κατάθλιψη δυσκολίες κέντρο χαμηλή νευρική συνεδρίες ψυχοθεραπεία ψυχολόγος προσέγγιση αυτογνωσία αυτοεκτίμηση διαταραχή ψυχολογία σχέσεις κρίσεις ανορεξία Ακρόπολη βουλιμία συμπεριφοράς ψυχοθεραπευτής εγκατάλειψη γνωσιακή θανάτου διάχυτη συναισθήματα ψυχοθεραπεύτρια αναπτυξιακή ψυχοθεραπείας ραντεβού άγχος Σεξ-ουαλικότητα ψυχοθεραπείας προσέγγιση θανάτου μετρό ψυχοθεραπεύτρια πανικού Ακρόπολη προβλήματα ψυχοθεραπεία κρίσεις αναπτυξιακή ψυχολόγος συναισθήματα φόβος ψυχολογία αυτοπραγμάτωση γονέων διάσχιση συμβουλευτική εγκατάλειψη φαντασιώσεις άγχος βουλιμία Αθήνα χαμηλή αναλυτική νευρική αυτογνωσία διαταραχή κενό γνωσιακή δυσκολίες διάχυτη φοβίες ανορεξία ψυχολόγοι ραντεβού κατάθλιψη σχέσεις ψυχοθεραπευτής συνεδρίες συμπεριφοράς κέντρο αυτοεκτίμηση

Τίτλος: Σεξ-ουαλικότητα
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2019-07-16 13:32:09