Σεξ-ουαλικότητα

Σεξ-ουαλικότητα δυσκολίες προβλήματα διάσχιση νευρική άγχος αυτογνωσία θανάτου Αθήνα κέντρο ψυχοθεραπεία ψυχοθεραπείας κατάθλιψη ψυχοθεραπευτής γνωσιακή γονέων αναπτυξιακή συναισθήματα πανικού ψυχολογία ραντεβού φοβίες εγκατάλειψη κενό αυτοεκτίμηση προσέγγιση χαμηλή αυτοπραγμάτωση ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια βουλιμία συμπεριφοράς Ακρόπολη ψυχολόγοι ανορεξία συμβουλευτική κρίσεις φαντασιώσεις μετρό διαταραχή σχέσεις διάχυτη φόβος αναλυτική συνεδρίες

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2011/09/intimacy.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

Ο μοναδικός λυρισμός που έχει ο κοινός άνθρωπος είναι η σεξουαλικότητα όπως λέει και ο Γάλλος ποιητής Charles Baudelaire. Πολλοί μπορεί να μην συμφωνείτε εξάλλου είναι μόνο μια άποψη αλλά λίγοι ελπίζω θα διαφωνήσετε με το ότι το σεξ αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής μας.

Η σεξουαλική λειτουργία καλύπτει 3 επίπεδα ανάπτυξης του ανθρώπου, το βιολογικό, το κοινωνικό και το ψυχολογικό. Η σεξουαλική συμπεριφορά του ανθρώπου επηρεάζεται από : το κοινωνικό γίγνεσθαι, τα οικογενειακά πρότυπα, τις σεξουαλικές προσδοκίες του, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τον σύντροφό του. Το μεγαλύτερο κομμάτι που επηρεάζει την σεξουαλικότητά μας προέρχεται από τα κοινωνικά και οικογενειακά πρότυπα και τα ταμπού. Άραγε πως θα φερόταν ο άνθρωπος σεξουαλικά χωρίς το super ego του; σίγουρα αυτό εγείρει πολλές συζητήσεις. Με απλά λόγια η libido μας προέρχεται από το αρχέγονο id το οποίο περιορίζεται και ελέγχεται από το υπερεγώ μας που ουσιαστικά είναι τα πρέπει που μαθαίνουμε από μικρά παιδιά.

Σημαντικό κομμάτι της σεξουαλικότητά μας είναι η σωματική γνωσία δηλαδή η γνώση του σώματός μας, η επικοινωνία με το σώμα μας και η πίστη σε αυτό αλλά και η έκφραση μέσω αυτού.σεξουαλικότητα

Ουσιαστικά αν αναλύσουμε το σεξ θα λέγαμε ότι αποτελείται από την σεξουαλική μας ταυτότητα και τον ρόλο και από την σεξουαλική μας συμπεριφορά. Η ταυτότητα είναι η υποκειμενική αίσθηση του να είσαι άντρας ή γυναίκα ενώ ο ρόλος είναι η έκφραση της ταυτότητάς μας προς τους άλλους.

Η σεξουαλικότητα έχει πολλές μορφές και δεν είναι μόνο το σεξ. H σεξουαλικότητα είναι ένας ευρύς όρος, ο οποίος περιλαμβάνει όχι μόνο τα γεννητικά και ερωτογενή όργανα του ανθρώπου, ή τα δευτερογενή σεξουαλικά του χαρακτηριστικά. Περιλαμβάνει κυρίως την εικόνα του σώματος, την εικόνα του εαυτού, την ταυτότητα του φύλου, πεποιθήσεις και απόψεις γύρω από το σεξ, καθώς επίσης και φυσική έκφραση αγάπης και σεξουαλικής επιθυμίας. Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα επηρεάζεται από κοινωνικοπολιτισμικές και ηθικολογικές προεκτάσεις. Παράλληλα, διαστάσεις που επηρεάζουν τη σεξουαλική έκφραση είναι η ψυχική υγεία, συναισθηματική πληρότητα. Η σεξουαλικότητα είναι πολυδιάστατη και αποτελείται από την ορμή τα κίνητρα και της προσδοκίες δηλαδή τις ψυχολογικές ανάγκες που καλύπτει το άτομο μέσα από την σεξουαλική δραστηριότητα.

Μέσα από το σεξ ο άνθρωπος βιώνει την ηδονή και το συναίσθημα ενώ προσδοκεί την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση, ο στόχος είναι η ψυχική πληρότητα που όμως για να φτάσει κανείς προϋποθέτει την ελευθερία του μυαλού και του σώματος. Στο σεξ συμμετέχουν τόσο το μυαλό όσο και το σώμα, σημαντικά βήματα είναι η αυτοσυγκέντρωση στην πράξη και το συναίσθημα, το βίωμα, η αίσθηση, η διέγερση, η ηδονή και ο οργασμός.

Τα θεμέλια για την υγιή έκφραση της σεξουαλικότητας στην ενήλικη ζωή θέτονται όταν ακόμα είμαστε πολύ νέοι. Πριν ακόμα μάθουμε να μιλάμε και να περπατάμε μαθαίνουμε τη γλώσσα της αφής, του αγγίγματος.

Ως βρέφη και νήπια αναζητούμε απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα όντας πολύ μικροί για να λεκτικοποιήσουμε, τα οποία όμως ερωτήματα διαμορφώνουν την αυτό-εικόνα μας. Το βλέμμα, το χάδι και η τρυφερότητα των γονιών μας είναι οι πρώτες μικρές βάσεις για την σεξουαλικότητά μας.

‘Είμαι επιθυμητή; Μπορώ να δώσω στους άλλους να καταλάβουν τις ανάγκες μου; Μπορώ να ικανοποιήσω τις ανάγκες μου; Μπορώ να φέρομαι με τη θέλησή μου και παρόλα αυτά να με αγαπούν και να με αποδέχονται;’ είναι από τα πρώτα ερωτήματα που θέτει το μωρό μέσα από το κλάμα και τις ανάγκες του.

Σεξ-ουαλικότητα αναλυτική άγχος ψυχοθεραπευτής ψυχολογία διάσχιση ψυχολόγος βουλιμία διαταραχή προσέγγιση αναπτυξιακή αυτογνωσία σχέσεις προβλήματα φόβος ανορεξία διάχυτη εγκατάλειψη αυτοεκτίμηση γνωσιακή μετρό γονέων ψυχοθεραπεύτρια συμβουλευτική ραντεβού χαμηλή πανικού Ακρόπολη κρίσεις φοβίες ψυχολόγοι νευρική Αθήνα ψυχοθεραπείας ψυχοθεραπεία συνεδρίες κέντρο θανάτου συμπεριφοράς αυτοπραγμάτωση κενό δυσκολίες φαντασιώσεις κατάθλιψη συναισθήματαΣεξ-ουαλικότητα διάχυτη αυτοεκτίμηση δυσκολίες σχέσεις Αθήνα πανικού χαμηλή κρίσεις προσέγγιση διαταραχή ψυχολόγοι μετρό αυτογνωσία ψυχοθεραπεύτρια ψυχοθεραπεία συνεδρίες γονέων ραντεβού ψυχοθεραπείας γνωσιακή βουλιμία εγκατάλειψη θανάτου άγχος φοβίες αναλυτική ψυχοθεραπευτής προβλήματα ανορεξία ψυχολόγος κέντρο αναπτυξιακή συμπεριφοράς συμβουλευτική κενό Ακρόπολη φόβος αυτοπραγμάτωση ψυχολογία νευρική συναισθήματα διάσχιση κατάθλιψη φαντασιώσεις Σεξ-ουαλικότητα ψυχολογία διάσχιση συμπεριφοράς αυτοεκτίμηση Αθήνα ψυχολόγοι γονέων χαμηλή κατάθλιψη διαταραχή κενό αυτοπραγμάτωση θανάτου ψυχοθεραπεία αναπτυξιακή Ακρόπολη ραντεβού μετρό κρίσεις νευρική αναλυτική προβλήματα αυτογνωσία φόβος ψυχοθεραπείας διάχυτη ψυχολόγος κέντρο προσέγγιση άγχος συμβουλευτική βουλιμία γνωσιακή σχέσεις φοβίες συνεδρίες ψυχοθεραπευτής πανικού συναισθήματα εγκατάλειψη ανορεξία δυσκολίες φαντασιώσεις ψυχοθεραπεύτρια Σεξ-ουαλικότητα αναπτυξιακή προσέγγιση σχέσεις συμβουλευτική πανικού γνωσιακή διάσχιση γονέων φόβος φαντασιώσεις ψυχολόγος αναλυτική νευρική φοβίες αυτοπραγμάτωση Ακρόπολη ψυχολογία προβλήματα άγχος ραντεβού Αθήνα ψυχοθεραπευτής διάχυτη συμπεριφοράς μετρό αυτογνωσία ψυχοθεραπεύτρια αυτοεκτίμηση κατάθλιψη κενό διαταραχή κρίσεις εγκατάλειψη ψυχοθεραπεία ανορεξία χαμηλή συναισθήματα βουλιμία θανάτου συνεδρίες δυσκολίες κέντρο ψυχοθεραπείας ψυχολόγοι

Τίτλος: Σεξ-ουαλικότητα
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2019-08-31 13:31:23