Νέα Ψυχοθεραπευτική Ομάδα Αυτογνωσίας

Σεξ-ουαλικότητα

Σεξ-ουαλικότητα αυτοπραγμάτωση άγχος κέντρο δυσκολίες νευρική μετρό κατάθλιψη προσέγγιση κενό αυτογνωσία Αθήνα φοβίες συνεδρίες χαμηλή ψυχοθεραπεύτρια ραντεβού πανικού ψυχοθεραπευτής συμπεριφοράς σχέσεις θανάτου ψυχοθεραπεία κρίσεις ψυχολογία φαντασιώσεις αναλυτική ψυχολόγος διαταραχή προβλήματα συναισθήματα ψυχοθεραπείας Ακρόπολη συμβουλευτική γονέων ψυχολόγοι αυτοεκτίμηση αναπτυξιακή γνωσιακή ανορεξία φόβος βουλιμία διάχυτη εγκατάλειψη διάσχιση

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2011/09/intimacy.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

Ο μοναδικός λυρισμός που έχει ο κοινός άνθρωπος είναι η σεξουαλικότητα όπως λέει και ο Γάλλος ποιητής Charles Baudelaire. Πολλοί μπορεί να μην συμφωνείτε εξάλλου είναι μόνο μια άποψη αλλά λίγοι ελπίζω θα διαφωνήσετε με το ότι το σεξ αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής μας.

Η σεξουαλική λειτουργία καλύπτει 3 επίπεδα ανάπτυξης του ανθρώπου, το βιολογικό, το κοινωνικό και το ψυχολογικό. Η σεξουαλική συμπεριφορά του ανθρώπου επηρεάζεται από : το κοινωνικό γίγνεσθαι, τα οικογενειακά πρότυπα, τις σεξουαλικές προσδοκίες του, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τον σύντροφό του. Το μεγαλύτερο κομμάτι που επηρεάζει την σεξουαλικότητά μας προέρχεται από τα κοινωνικά και οικογενειακά πρότυπα και τα ταμπού. Άραγε πως θα φερόταν ο άνθρωπος σεξουαλικά χωρίς το super ego του; σίγουρα αυτό εγείρει πολλές συζητήσεις. Με απλά λόγια η libido μας προέρχεται από το αρχέγονο id το οποίο περιορίζεται και ελέγχεται από το υπερεγώ μας που ουσιαστικά είναι τα πρέπει που μαθαίνουμε από μικρά παιδιά.

Σημαντικό κομμάτι της σεξουαλικότητά μας είναι η σωματική γνωσία δηλαδή η γνώση του σώματός μας, η επικοινωνία με το σώμα μας και η πίστη σε αυτό αλλά και η έκφραση μέσω αυτού.σεξουαλικότητα

Ουσιαστικά αν αναλύσουμε το σεξ θα λέγαμε ότι αποτελείται από την σεξουαλική μας ταυτότητα και τον ρόλο και από την σεξουαλική μας συμπεριφορά. Η ταυτότητα είναι η υποκειμενική αίσθηση του να είσαι άντρας ή γυναίκα ενώ ο ρόλος είναι η έκφραση της ταυτότητάς μας προς τους άλλους.

Η σεξουαλικότητα έχει πολλές μορφές και δεν είναι μόνο το σεξ. H σεξουαλικότητα είναι ένας ευρύς όρος, ο οποίος περιλαμβάνει όχι μόνο τα γεννητικά και ερωτογενή όργανα του ανθρώπου, ή τα δευτερογενή σεξουαλικά του χαρακτηριστικά. Περιλαμβάνει κυρίως την εικόνα του σώματος, την εικόνα του εαυτού, την ταυτότητα του φύλου, πεποιθήσεις και απόψεις γύρω από το σεξ, καθώς επίσης και φυσική έκφραση αγάπης και σεξουαλικής επιθυμίας. Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα επηρεάζεται από κοινωνικοπολιτισμικές και ηθικολογικές προεκτάσεις. Παράλληλα, διαστάσεις που επηρεάζουν τη σεξουαλική έκφραση είναι η ψυχική υγεία, συναισθηματική πληρότητα. Η σεξουαλικότητα είναι πολυδιάστατη και αποτελείται από την ορμή τα κίνητρα και της προσδοκίες δηλαδή τις ψυχολογικές ανάγκες που καλύπτει το άτομο μέσα από την σεξουαλική δραστηριότητα.

Μέσα από το σεξ ο άνθρωπος βιώνει την ηδονή και το συναίσθημα ενώ προσδοκεί την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση, ο στόχος είναι η ψυχική πληρότητα που όμως για να φτάσει κανείς προϋποθέτει την ελευθερία του μυαλού και του σώματος. Στο σεξ συμμετέχουν τόσο το μυαλό όσο και το σώμα, σημαντικά βήματα είναι η αυτοσυγκέντρωση στην πράξη και το συναίσθημα, το βίωμα, η αίσθηση, η διέγερση, η ηδονή και ο οργασμός.

Τα θεμέλια για την υγιή έκφραση της σεξουαλικότητας στην ενήλικη ζωή θέτονται όταν ακόμα είμαστε πολύ νέοι. Πριν ακόμα μάθουμε να μιλάμε και να περπατάμε μαθαίνουμε τη γλώσσα της αφής, του αγγίγματος.

Ως βρέφη και νήπια αναζητούμε απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα όντας πολύ μικροί για να λεκτικοποιήσουμε, τα οποία όμως ερωτήματα διαμορφώνουν την αυτό-εικόνα μας. Το βλέμμα, το χάδι και η τρυφερότητα των γονιών μας είναι οι πρώτες μικρές βάσεις για την σεξουαλικότητά μας.

‘Είμαι επιθυμητή; Μπορώ να δώσω στους άλλους να καταλάβουν τις ανάγκες μου; Μπορώ να ικανοποιήσω τις ανάγκες μου; Μπορώ να φέρομαι με τη θέλησή μου και παρόλα αυτά να με αγαπούν και να με αποδέχονται;’ είναι από τα πρώτα ερωτήματα που θέτει το μωρό μέσα από το κλάμα και τις ανάγκες του.

Σεξ-ουαλικότητα δυσκολίες αυτοπραγμάτωση θανάτου εγκατάλειψη διάσχιση νευρική προσέγγιση συναισθήματα ψυχολόγοι ραντεβού αυτογνωσία αυτοεκτίμηση μετρό άγχος γνωσιακή κέντρο ψυχολόγος βουλιμία συνεδρίες γονέων πανικού συμπεριφοράς ψυχοθεραπεία κενό Ακρόπολη φόβος ανορεξία ψυχολογία κατάθλιψη κρίσεις ψυχοθεραπεύτρια διάχυτη φοβίες ψυχοθεραπευτής σχέσεις χαμηλή προβλήματα φαντασιώσεις ψυχοθεραπείας Αθήνα αναπτυξιακή αναλυτική συμβουλευτική διαταραχήΣεξ-ουαλικότητα ψυχοθεραπευτής γονέων εγκατάλειψη συνεδρίες συμπεριφοράς σχέσεις φοβίες αναλυτική θανάτου νευρική γνωσιακή συναισθήματα χαμηλή αναπτυξιακή διαταραχή ψυχοθεραπεύτρια δυσκολίες ψυχολόγος αυτογνωσία κέντρο ψυχοθεραπείας αυτοπραγμάτωση κατάθλιψη Ακρόπολη φαντασιώσεις αυτοεκτίμηση πανικού ψυχολόγοι προβλήματα βουλιμία άγχος συμβουλευτική ψυχοθεραπεία προσέγγιση διάσχιση κρίσεις διάχυτη ανορεξία Αθήνα ραντεβού μετρό κενό ψυχολογία φόβος Σεξ-ουαλικότητα άγχος ανορεξία αναπτυξιακή φοβίες εγκατάλειψη δυσκολίες κατάθλιψη Αθήνα ψυχολόγοι αναλυτική ψυχοθεραπεία πανικού διαταραχή γονέων φαντασιώσεις αυτοεκτίμηση κέντρο ψυχολόγος χαμηλή συμπεριφοράς σχέσεις συμβουλευτική φόβος Ακρόπολη ψυχοθεραπευτής κενό βουλιμία μετρό κρίσεις νευρική γνωσιακή ψυχοθεραπεύτρια ψυχοθεραπείας αυτογνωσία ψυχολογία διάχυτη συναισθήματα προβλήματα ραντεβού θανάτου αυτοπραγμάτωση συνεδρίες προσέγγιση διάσχιση Σεξ-ουαλικότητα θανάτου Ακρόπολη χαμηλή συμβουλευτική μετρό εγκατάλειψη φαντασιώσεις προσέγγιση κέντρο προβλήματα κατάθλιψη ψυχοθεραπεύτρια διάχυτη αυτογνωσία αναπτυξιακή φοβίες δυσκολίες κρίσεις ραντεβού ψυχοθεραπείας αυτοεκτίμηση αυτοπραγμάτωση ψυχολόγος φόβος βουλιμία ψυχοθεραπευτής διαταραχή ψυχοθεραπεία συνεδρίες αναλυτική ψυχολόγοι άγχος συναισθήματα ψυχολογία συμπεριφοράς γονέων ανορεξία πανικού Αθήνα γνωσιακή κενό σχέσεις νευρική διάσχιση

Τίτλος: Σεξ-ουαλικότητα
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2024-07-07 13:19:50