Σεξ-ουαλικότητα

Σεξ-ουαλικότητα ψυχολογία βουλιμία ψυχοθεραπεύτρια ψυχοθεραπεία γονέων μετρό αναλυτική εγκατάλειψη φόβος κέντρο διαταραχή σχέσεις συνεδρίες ψυχοθεραπευτής κατάθλιψη κρίσεις Ακρόπολη προσέγγιση αναπτυξιακή ραντεβού ψυχολόγος θανάτου ανορεξία ψυχολόγοι αυτοεκτίμηση διάσχιση κενό χαμηλή Αθήνα άγχος φοβίες συμπεριφοράς διάχυτη νευρική πανικού συμβουλευτική γνωσιακή αυτοπραγμάτωση συναισθήματα ψυχοθεραπείας προβλήματα φαντασιώσεις δυσκολίες αυτογνωσία

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2011/09/intimacy.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

Ο μοναδικός λυρισμός που έχει ο κοινός άνθρωπος είναι η σεξουαλικότητα όπως λέει και ο Γάλλος ποιητής Charles Baudelaire. Πολλοί μπορεί να μην συμφωνείτε εξάλλου είναι μόνο μια άποψη αλλά λίγοι ελπίζω θα διαφωνήσετε με το ότι το σεξ αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής μας.

Η σεξουαλική λειτουργία καλύπτει 3 επίπεδα ανάπτυξης του ανθρώπου, το βιολογικό, το κοινωνικό και το ψυχολογικό. Η σεξουαλική συμπεριφορά του ανθρώπου επηρεάζεται από : το κοινωνικό γίγνεσθαι, τα οικογενειακά πρότυπα, τις σεξουαλικές προσδοκίες του, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τον σύντροφό του. Το μεγαλύτερο κομμάτι που επηρεάζει την σεξουαλικότητά μας προέρχεται από τα κοινωνικά και οικογενειακά πρότυπα και τα ταμπού. Άραγε πως θα φερόταν ο άνθρωπος σεξουαλικά χωρίς το super ego του; σίγουρα αυτό εγείρει πολλές συζητήσεις. Με απλά λόγια η libido μας προέρχεται από το αρχέγονο id το οποίο περιορίζεται και ελέγχεται από το υπερεγώ μας που ουσιαστικά είναι τα πρέπει που μαθαίνουμε από μικρά παιδιά.

Σημαντικό κομμάτι της σεξουαλικότητά μας είναι η σωματική γνωσία δηλαδή η γνώση του σώματός μας, η επικοινωνία με το σώμα μας και η πίστη σε αυτό αλλά και η έκφραση μέσω αυτού.σεξουαλικότητα

Ουσιαστικά αν αναλύσουμε το σεξ θα λέγαμε ότι αποτελείται από την σεξουαλική μας ταυτότητα και τον ρόλο και από την σεξουαλική μας συμπεριφορά. Η ταυτότητα είναι η υποκειμενική αίσθηση του να είσαι άντρας ή γυναίκα ενώ ο ρόλος είναι η έκφραση της ταυτότητάς μας προς τους άλλους.

Η σεξουαλικότητα έχει πολλές μορφές και δεν είναι μόνο το σεξ. H σεξουαλικότητα είναι ένας ευρύς όρος, ο οποίος περιλαμβάνει όχι μόνο τα γεννητικά και ερωτογενή όργανα του ανθρώπου, ή τα δευτερογενή σεξουαλικά του χαρακτηριστικά. Περιλαμβάνει κυρίως την εικόνα του σώματος, την εικόνα του εαυτού, την ταυτότητα του φύλου, πεποιθήσεις και απόψεις γύρω από το σεξ, καθώς επίσης και φυσική έκφραση αγάπης και σεξουαλικής επιθυμίας. Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα επηρεάζεται από κοινωνικοπολιτισμικές και ηθικολογικές προεκτάσεις. Παράλληλα, διαστάσεις που επηρεάζουν τη σεξουαλική έκφραση είναι η ψυχική υγεία, συναισθηματική πληρότητα. Η σεξουαλικότητα είναι πολυδιάστατη και αποτελείται από την ορμή τα κίνητρα και της προσδοκίες δηλαδή τις ψυχολογικές ανάγκες που καλύπτει το άτομο μέσα από την σεξουαλική δραστηριότητα.

Μέσα από το σεξ ο άνθρωπος βιώνει την ηδονή και το συναίσθημα ενώ προσδοκεί την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση, ο στόχος είναι η ψυχική πληρότητα που όμως για να φτάσει κανείς προϋποθέτει την ελευθερία του μυαλού και του σώματος. Στο σεξ συμμετέχουν τόσο το μυαλό όσο και το σώμα, σημαντικά βήματα είναι η αυτοσυγκέντρωση στην πράξη και το συναίσθημα, το βίωμα, η αίσθηση, η διέγερση, η ηδονή και ο οργασμός.

Τα θεμέλια για την υγιή έκφραση της σεξουαλικότητας στην ενήλικη ζωή θέτονται όταν ακόμα είμαστε πολύ νέοι. Πριν ακόμα μάθουμε να μιλάμε και να περπατάμε μαθαίνουμε τη γλώσσα της αφής, του αγγίγματος.

Ως βρέφη και νήπια αναζητούμε απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα όντας πολύ μικροί για να λεκτικοποιήσουμε, τα οποία όμως ερωτήματα διαμορφώνουν την αυτό-εικόνα μας. Το βλέμμα, το χάδι και η τρυφερότητα των γονιών μας είναι οι πρώτες μικρές βάσεις για την σεξουαλικότητά μας.

‘Είμαι επιθυμητή; Μπορώ να δώσω στους άλλους να καταλάβουν τις ανάγκες μου; Μπορώ να ικανοποιήσω τις ανάγκες μου; Μπορώ να φέρομαι με τη θέλησή μου και παρόλα αυτά να με αγαπούν και να με αποδέχονται;’ είναι από τα πρώτα ερωτήματα που θέτει το μωρό μέσα από το κλάμα και τις ανάγκες του.

Σεξ-ουαλικότητα φόβος σχέσεις θανάτου φοβίες πανικού προβλήματα νευρική ψυχολόγοι ψυχοθεραπείας χαμηλή γνωσιακή ψυχοθεραπευτής συναισθήματα αυτοεκτίμηση διαταραχή βουλιμία δυσκολίες Αθήνα ψυχολόγος ανορεξία συμπεριφοράς διάσχιση αυτογνωσία κενό άγχος φαντασιώσεις αναλυτική κρίσεις διάχυτη κατάθλιψη προσέγγιση αυτοπραγμάτωση ραντεβού ψυχοθεραπεία γονέων ψυχολογία συνεδρίες ψυχοθεραπεύτρια Ακρόπολη συμβουλευτική εγκατάλειψη μετρό κέντρο αναπτυξιακήΣεξ-ουαλικότητα κατάθλιψη άγχος ραντεβού Αθήνα μετρό προβλήματα συμβουλευτική αναλυτική αναπτυξιακή διάσχιση συμπεριφοράς φοβίες ψυχοθεραπεύτρια αυτοπραγμάτωση αυτοεκτίμηση γονέων προσέγγιση διάχυτη ανορεξία Ακρόπολη φαντασιώσεις κενό σχέσεις ψυχολόγος αυτογνωσία βουλιμία κρίσεις διαταραχή ψυχολόγοι ψυχοθεραπευτής φόβος χαμηλή ψυχολογία θανάτου συναισθήματα συνεδρίες νευρική δυσκολίες πανικού γνωσιακή εγκατάλειψη ψυχοθεραπεία κέντρο ψυχοθεραπείας Σεξ-ουαλικότητα βουλιμία προβλήματα ψυχοθεραπεία ανορεξία άγχος συνεδρίες συμπεριφοράς ψυχολογία προσέγγιση εγκατάλειψη αυτοπραγμάτωση ψυχοθεραπεύτρια κρίσεις φόβος δυσκολίες αυτοεκτίμηση συμβουλευτική ψυχολόγος γνωσιακή φοβίες νευρική φαντασιώσεις διάχυτη θανάτου συναισθήματα κατάθλιψη ψυχοθεραπευτής ψυχολόγοι αυτογνωσία Αθήνα ραντεβού γονέων διαταραχή μετρό αναπτυξιακή κέντρο Ακρόπολη πανικού αναλυτική χαμηλή κενό ψυχοθεραπείας διάσχιση σχέσεις Σεξ-ουαλικότητα ανορεξία διαταραχή θανάτου Αθήνα σχέσεις κρίσεις γνωσιακή ψυχοθεραπευτής συνεδρίες συμπεριφοράς μετρό διάχυτη δυσκολίες αναπτυξιακή νευρική φαντασιώσεις εγκατάλειψη κέντρο ψυχολόγος συναισθήματα φόβος κενό χαμηλή ψυχοθεραπεία ψυχοθεραπείας πανικού συμβουλευτική ραντεβού Ακρόπολη αυτοπραγμάτωση προσέγγιση αυτοεκτίμηση άγχος διάσχιση ψυχολόγοι αναλυτική ψυχοθεραπεύτρια ψυχολογία φοβίες βουλιμία γονέων αυτογνωσία προβλήματα κατάθλιψη Σεξ-ουαλικότητα ψυχοθεραπείας ψυχοθεραπεύτρια Αθήνα δυσκολίες χαμηλή εγκατάλειψη συνεδρίες νευρική κατάθλιψη αυτογνωσία συναισθήματα αυτοπραγμάτωση ανορεξία ψυχολογία γονέων μετρό πανικού προσέγγιση ψυχολόγος διάχυτη συμβουλευτική άγχος ψυχοθεραπεία Ακρόπολη φόβος αυτοεκτίμηση ψυχολόγοι φοβίες διαταραχή κενό σχέσεις αναπτυξιακή θανάτου κέντρο φαντασιώσεις αναλυτική προβλήματα ραντεβού συμπεριφοράς διάσχιση κρίσεις ψυχοθεραπευτής γνωσιακή βουλιμία Σεξ-ουαλικότητα συμβουλευτική κατάθλιψη πανικού προσέγγιση διάχυτη κρίσεις ψυχολόγος θανάτου διάσχιση ψυχοθεραπευτής νευρική ραντεβού ψυχοθεραπεία ψυχοθεραπεύτρια αναπτυξιακή αυτοπραγμάτωση γνωσιακή φοβίες ψυχολόγοι δυσκολίες συμπεριφοράς διαταραχή ανορεξία βουλιμία ψυχοθεραπείας σχέσεις εγκατάλειψη κενό Αθήνα χαμηλή προβλήματα γονέων φόβος αυτογνωσία φαντασιώσεις μετρό αυτοεκτίμηση συναισθήματα άγχος συνεδρίες αναλυτική Ακρόπολη κέντρο ψυχολογία

Τίτλος: Σεξ-ουαλικότητα
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2021-07-21 10:02:03