Σεξ-ουαλικότητα

Σεξ-ουαλικότητα ψυχολόγοι κέντρο ψυχοθεραπευτής χαμηλή ψυχοθεραπεύτρια Ακρόπολη διάσχιση εγκατάλειψη μετρό διάχυτη διαταραχή συμπεριφοράς προσέγγιση θανάτου άγχος βουλιμία προβλήματα ψυχολογία κατάθλιψη σχέσεις ψυχολόγος ραντεβού πανικού αναπτυξιακή φόβος γονέων δυσκολίες αυτοεκτίμηση κενό αναλυτική Αθήνα συναισθήματα ψυχοθεραπεία γνωσιακή ανορεξία συνεδρίες φαντασιώσεις κρίσεις νευρική αυτοπραγμάτωση αυτογνωσία συμβουλευτική ψυχοθεραπείας φοβίες

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2011/09/intimacy.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

Ο μοναδικός λυρισμός που έχει ο κοινός άνθρωπος είναι η σεξουαλικότητα όπως λέει και ο Γάλλος ποιητής Charles Baudelaire. Πολλοί μπορεί να μην συμφωνείτε εξάλλου είναι μόνο μια άποψη αλλά λίγοι ελπίζω θα διαφωνήσετε με το ότι το σεξ αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής μας.

Η σεξουαλική λειτουργία καλύπτει 3 επίπεδα ανάπτυξης του ανθρώπου, το βιολογικό, το κοινωνικό και το ψυχολογικό. Η σεξουαλική συμπεριφορά του ανθρώπου επηρεάζεται από : το κοινωνικό γίγνεσθαι, τα οικογενειακά πρότυπα, τις σεξουαλικές προσδοκίες του, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τον σύντροφό του. Το μεγαλύτερο κομμάτι που επηρεάζει την σεξουαλικότητά μας προέρχεται από τα κοινωνικά και οικογενειακά πρότυπα και τα ταμπού. Άραγε πως θα φερόταν ο άνθρωπος σεξουαλικά χωρίς το super ego του; σίγουρα αυτό εγείρει πολλές συζητήσεις. Με απλά λόγια η libido μας προέρχεται από το αρχέγονο id το οποίο περιορίζεται και ελέγχεται από το υπερεγώ μας που ουσιαστικά είναι τα πρέπει που μαθαίνουμε από μικρά παιδιά.

Σημαντικό κομμάτι της σεξουαλικότητά μας είναι η σωματική γνωσία δηλαδή η γνώση του σώματός μας, η επικοινωνία με το σώμα μας και η πίστη σε αυτό αλλά και η έκφραση μέσω αυτού.σεξουαλικότητα

Ουσιαστικά αν αναλύσουμε το σεξ θα λέγαμε ότι αποτελείται από την σεξουαλική μας ταυτότητα και τον ρόλο και από την σεξουαλική μας συμπεριφορά. Η ταυτότητα είναι η υποκειμενική αίσθηση του να είσαι άντρας ή γυναίκα ενώ ο ρόλος είναι η έκφραση της ταυτότητάς μας προς τους άλλους.

Η σεξουαλικότητα έχει πολλές μορφές και δεν είναι μόνο το σεξ. H σεξουαλικότητα είναι ένας ευρύς όρος, ο οποίος περιλαμβάνει όχι μόνο τα γεννητικά και ερωτογενή όργανα του ανθρώπου, ή τα δευτερογενή σεξουαλικά του χαρακτηριστικά. Περιλαμβάνει κυρίως την εικόνα του σώματος, την εικόνα του εαυτού, την ταυτότητα του φύλου, πεποιθήσεις και απόψεις γύρω από το σεξ, καθώς επίσης και φυσική έκφραση αγάπης και σεξουαλικής επιθυμίας. Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα επηρεάζεται από κοινωνικοπολιτισμικές και ηθικολογικές προεκτάσεις. Παράλληλα, διαστάσεις που επηρεάζουν τη σεξουαλική έκφραση είναι η ψυχική υγεία, συναισθηματική πληρότητα. Η σεξουαλικότητα είναι πολυδιάστατη και αποτελείται από την ορμή τα κίνητρα και της προσδοκίες δηλαδή τις ψυχολογικές ανάγκες που καλύπτει το άτομο μέσα από την σεξουαλική δραστηριότητα.

Μέσα από το σεξ ο άνθρωπος βιώνει την ηδονή και το συναίσθημα ενώ προσδοκεί την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση, ο στόχος είναι η ψυχική πληρότητα που όμως για να φτάσει κανείς προϋποθέτει την ελευθερία του μυαλού και του σώματος. Στο σεξ συμμετέχουν τόσο το μυαλό όσο και το σώμα, σημαντικά βήματα είναι η αυτοσυγκέντρωση στην πράξη και το συναίσθημα, το βίωμα, η αίσθηση, η διέγερση, η ηδονή και ο οργασμός.

Τα θεμέλια για την υγιή έκφραση της σεξουαλικότητας στην ενήλικη ζωή θέτονται όταν ακόμα είμαστε πολύ νέοι. Πριν ακόμα μάθουμε να μιλάμε και να περπατάμε μαθαίνουμε τη γλώσσα της αφής, του αγγίγματος.

Ως βρέφη και νήπια αναζητούμε απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα όντας πολύ μικροί για να λεκτικοποιήσουμε, τα οποία όμως ερωτήματα διαμορφώνουν την αυτό-εικόνα μας. Το βλέμμα, το χάδι και η τρυφερότητα των γονιών μας είναι οι πρώτες μικρές βάσεις για την σεξουαλικότητά μας.

‘Είμαι επιθυμητή; Μπορώ να δώσω στους άλλους να καταλάβουν τις ανάγκες μου; Μπορώ να ικανοποιήσω τις ανάγκες μου; Μπορώ να φέρομαι με τη θέλησή μου και παρόλα αυτά να με αγαπούν και να με αποδέχονται;’ είναι από τα πρώτα ερωτήματα που θέτει το μωρό μέσα από το κλάμα και τις ανάγκες του.

Σεξ-ουαλικότητα ραντεβού διαταραχή χαμηλή αναλυτική αυτογνωσία πανικού Ακρόπολη συμβουλευτική κρίσεις αυτοεκτίμηση φόβος εγκατάλειψη ανορεξία σχέσεις ψυχολόγοι ψυχοθεραπευτής κενό συμπεριφοράς αυτοπραγμάτωση συνεδρίες φαντασιώσεις κατάθλιψη ψυχολογία συναισθήματα βουλιμία μετρό ψυχοθεραπεύτρια γονέων φοβίες άγχος ψυχοθεραπείας διάσχιση αναπτυξιακή γνωσιακή διάχυτη κέντρο νευρική δυσκολίες θανάτου Αθήνα ψυχολόγος ψυχοθεραπεία προσέγγιση προβλήματαΣεξ-ουαλικότητα αυτοεκτίμηση φόβος προβλήματα κενό ψυχοθεραπευτής ψυχολόγος διάχυτη εγκατάλειψη χαμηλή Ακρόπολη κρίσεις μετρό κέντρο αυτοπραγμάτωση διάσχιση προσέγγιση ψυχολογία γονέων αναλυτική δυσκολίες βουλιμία συνεδρίες νευρική φοβίες ψυχοθεραπεία ψυχοθεραπείας Αθήνα ψυχολόγοι συμπεριφοράς αυτογνωσία συμβουλευτική αναπτυξιακή πανικού άγχος φαντασιώσεις ραντεβού ανορεξία συναισθήματα κατάθλιψη ψυχοθεραπεύτρια σχέσεις γνωσιακή θανάτου διαταραχή Σεξ-ουαλικότητα προσέγγιση φοβίες ψυχολογία ψυχολόγοι ψυχοθεραπευτής συμπεριφοράς ψυχολόγος γονέων αυτοπραγμάτωση νευρική κενό συμβουλευτική κέντρο δυσκολίες αυτογνωσία εγκατάλειψη ψυχοθεραπεύτρια βουλιμία ψυχοθεραπείας διαταραχή χαμηλή ραντεβού θανάτου Ακρόπολη αυτοεκτίμηση κρίσεις ανορεξία αναλυτική άγχος αναπτυξιακή φόβος ψυχοθεραπεία σχέσεις πανικού Αθήνα κατάθλιψη συνεδρίες διάσχιση συναισθήματα διάχυτη φαντασιώσεις γνωσιακή μετρό προβλήματα Σεξ-ουαλικότητα διάσχιση ψυχοθεραπείας ανορεξία κρίσεις Ακρόπολη διαταραχή ψυχολόγος κέντρο ψυχοθεραπεύτρια ψυχοθεραπευτής αυτοπραγμάτωση αυτογνωσία θανάτου ψυχολογία πανικού φαντασιώσεις νευρική κενό διάχυτη φοβίες Αθήνα συμβουλευτική ραντεβού βουλιμία ψυχοθεραπεία συναισθήματα αναπτυξιακή μετρό ψυχολόγοι φόβος προσέγγιση γνωσιακή σχέσεις δυσκολίες αναλυτική χαμηλή προβλήματα αυτοεκτίμηση κατάθλιψη συμπεριφοράς συνεδρίες γονέων άγχος εγκατάλειψη Σεξ-ουαλικότητα ραντεβού ψυχολόγος συμβουλευτική συναισθήματα ανορεξία άγχος διαταραχή φαντασιώσεις κενό ψυχοθεραπεύτρια ψυχολογία ψυχοθεραπείας αυτοπραγμάτωση συνεδρίες διάσχιση χαμηλή προσέγγιση προβλήματα σχέσεις νευρική κρίσεις κέντρο γνωσιακή μετρό Ακρόπολη αναπτυξιακή διάχυτη αυτογνωσία πανικού δυσκολίες αυτοεκτίμηση εγκατάλειψη αναλυτική κατάθλιψη θανάτου φόβος ψυχολόγοι βουλιμία ψυχοθεραπευτής γονέων ψυχοθεραπεία συμπεριφοράς Αθήνα φοβίες

Τίτλος: Σεξ-ουαλικότητα
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2024-04-06 13:19:42
Νέα Ψυχοθεραπευτική Ομάδα Αυτογνωσίας
This is default text for notification bar