Σεξ-ουαλικότητα

Σεξ-ουαλικότητα ψυχοθεραπείας κέντρο γονέων δυσκολίες ψυχοθεραπευτής συμβουλευτική διάσχιση φαντασιώσεις προσέγγιση εγκατάλειψη ψυχοθεραπεία συναισθήματα αυτοεκτίμηση φοβίες φόβος κατάθλιψη θανάτου γνωσιακή ανορεξία μετρό διαταραχή χαμηλή νευρική ψυχοθεραπεύτρια αυτογνωσία συνεδρίες πανικού αυτοπραγμάτωση κενό αναλυτική συμπεριφοράς Αθήνα άγχος προβλήματα κρίσεις Ακρόπολη βουλιμία αναπτυξιακή ψυχολογία ψυχολόγος ψυχολόγοι σχέσεις διάχυτη ραντεβού

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2011/09/intimacy.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

Ο μοναδικός λυρισμός που έχει ο κοινός άνθρωπος είναι η σεξουαλικότητα όπως λέει και ο Γάλλος ποιητής Charles Baudelaire. Πολλοί μπορεί να μην συμφωνείτε εξάλλου είναι μόνο μια άποψη αλλά λίγοι ελπίζω θα διαφωνήσετε με το ότι το σεξ αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής μας.

Η σεξουαλική λειτουργία καλύπτει 3 επίπεδα ανάπτυξης του ανθρώπου, το βιολογικό, το κοινωνικό και το ψυχολογικό. Η σεξουαλική συμπεριφορά του ανθρώπου επηρεάζεται από : το κοινωνικό γίγνεσθαι, τα οικογενειακά πρότυπα, τις σεξουαλικές προσδοκίες του, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τον σύντροφό του. Το μεγαλύτερο κομμάτι που επηρεάζει την σεξουαλικότητά μας προέρχεται από τα κοινωνικά και οικογενειακά πρότυπα και τα ταμπού. Άραγε πως θα φερόταν ο άνθρωπος σεξουαλικά χωρίς το super ego του; σίγουρα αυτό εγείρει πολλές συζητήσεις. Με απλά λόγια η libido μας προέρχεται από το αρχέγονο id το οποίο περιορίζεται και ελέγχεται από το υπερεγώ μας που ουσιαστικά είναι τα πρέπει που μαθαίνουμε από μικρά παιδιά.

Σημαντικό κομμάτι της σεξουαλικότητά μας είναι η σωματική γνωσία δηλαδή η γνώση του σώματός μας, η επικοινωνία με το σώμα μας και η πίστη σε αυτό αλλά και η έκφραση μέσω αυτού.σεξουαλικότητα

Ουσιαστικά αν αναλύσουμε το σεξ θα λέγαμε ότι αποτελείται από την σεξουαλική μας ταυτότητα και τον ρόλο και από την σεξουαλική μας συμπεριφορά. Η ταυτότητα είναι η υποκειμενική αίσθηση του να είσαι άντρας ή γυναίκα ενώ ο ρόλος είναι η έκφραση της ταυτότητάς μας προς τους άλλους.

Η σεξουαλικότητα έχει πολλές μορφές και δεν είναι μόνο το σεξ. H σεξουαλικότητα είναι ένας ευρύς όρος, ο οποίος περιλαμβάνει όχι μόνο τα γεννητικά και ερωτογενή όργανα του ανθρώπου, ή τα δευτερογενή σεξουαλικά του χαρακτηριστικά. Περιλαμβάνει κυρίως την εικόνα του σώματος, την εικόνα του εαυτού, την ταυτότητα του φύλου, πεποιθήσεις και απόψεις γύρω από το σεξ, καθώς επίσης και φυσική έκφραση αγάπης και σεξουαλικής επιθυμίας. Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα επηρεάζεται από κοινωνικοπολιτισμικές και ηθικολογικές προεκτάσεις. Παράλληλα, διαστάσεις που επηρεάζουν τη σεξουαλική έκφραση είναι η ψυχική υγεία, συναισθηματική πληρότητα. Η σεξουαλικότητα είναι πολυδιάστατη και αποτελείται από την ορμή τα κίνητρα και της προσδοκίες δηλαδή τις ψυχολογικές ανάγκες που καλύπτει το άτομο μέσα από την σεξουαλική δραστηριότητα.

Μέσα από το σεξ ο άνθρωπος βιώνει την ηδονή και το συναίσθημα ενώ προσδοκεί την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση, ο στόχος είναι η ψυχική πληρότητα που όμως για να φτάσει κανείς προϋποθέτει την ελευθερία του μυαλού και του σώματος. Στο σεξ συμμετέχουν τόσο το μυαλό όσο και το σώμα, σημαντικά βήματα είναι η αυτοσυγκέντρωση στην πράξη και το συναίσθημα, το βίωμα, η αίσθηση, η διέγερση, η ηδονή και ο οργασμός.

Τα θεμέλια για την υγιή έκφραση της σεξουαλικότητας στην ενήλικη ζωή θέτονται όταν ακόμα είμαστε πολύ νέοι. Πριν ακόμα μάθουμε να μιλάμε και να περπατάμε μαθαίνουμε τη γλώσσα της αφής, του αγγίγματος.

Ως βρέφη και νήπια αναζητούμε απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα όντας πολύ μικροί για να λεκτικοποιήσουμε, τα οποία όμως ερωτήματα διαμορφώνουν την αυτό-εικόνα μας. Το βλέμμα, το χάδι και η τρυφερότητα των γονιών μας είναι οι πρώτες μικρές βάσεις για την σεξουαλικότητά μας.

‘Είμαι επιθυμητή; Μπορώ να δώσω στους άλλους να καταλάβουν τις ανάγκες μου; Μπορώ να ικανοποιήσω τις ανάγκες μου; Μπορώ να φέρομαι με τη θέλησή μου και παρόλα αυτά να με αγαπούν και να με αποδέχονται;’ είναι από τα πρώτα ερωτήματα που θέτει το μωρό μέσα από το κλάμα και τις ανάγκες του.

Σεξ-ουαλικότητα ψυχολογία κρίσεις ψυχολόγος αναπτυξιακή θανάτου συναισθήματα Ακρόπολη σχέσεις αυτοεκτίμηση δυσκολίες αυτογνωσία φόβος φαντασιώσεις προσέγγιση διάχυτη συμβουλευτική γονέων νευρική εγκατάλειψη ψυχοθεραπεία συμπεριφοράς συνεδρίες μετρό κενό ραντεβού διάσχιση βουλιμία ανορεξία κέντρο ψυχολόγοι άγχος Αθήνα αναλυτική αυτοπραγμάτωση διαταραχή προβλήματα πανικού γνωσιακή ψυχοθεραπεύτρια χαμηλή ψυχοθεραπείας κατάθλιψη ψυχοθεραπευτής φοβίεςΣεξ-ουαλικότητα ψυχολογία φόβος φοβίες διάχυτη ψυχοθεραπεύτρια κενό ψυχοθεραπευτής Αθήνα ψυχολόγος βουλιμία κέντρο γνωσιακή ανορεξία αυτοεκτίμηση ραντεβού συμπεριφοράς προβλήματα πανικού διαταραχή φαντασιώσεις αυτοπραγμάτωση προσέγγιση εγκατάλειψη συμβουλευτική αναπτυξιακή Ακρόπολη κατάθλιψη αυτογνωσία ψυχοθεραπεία συναισθήματα ψυχολόγοι νευρική θανάτου σχέσεις ψυχοθεραπείας άγχος δυσκολίες αναλυτική συνεδρίες διάσχιση χαμηλή γονέων μετρό κρίσεις Σεξ-ουαλικότητα πανικού κέντρο ψυχοθεραπείας χαμηλή αναπτυξιακή νευρική μετρό ψυχολόγος κρίσεις ανορεξία αυτογνωσία δυσκολίες ραντεβού προβλήματα ψυχοθεραπεύτρια συμπεριφοράς γονέων Ακρόπολη σχέσεις φοβίες κενό διάχυτη αυτοεκτίμηση συμβουλευτική συνεδρίες άγχος βουλιμία θανάτου γνωσιακή διαταραχή ψυχοθεραπεία ψυχολόγοι εγκατάλειψη ψυχοθεραπευτής αυτοπραγμάτωση Αθήνα φαντασιώσεις ψυχολογία φόβος διάσχιση αναλυτική κατάθλιψη συναισθήματα προσέγγιση Σεξ-ουαλικότητα κέντρο συμπεριφοράς ψυχολόγος αναλυτική ανορεξία εγκατάλειψη διάχυτη διάσχιση ψυχοθεραπεύτρια θανάτου πανικού διαταραχή αναπτυξιακή νευρική ψυχοθεραπείας κρίσεις άγχος συνεδρίες αυτοπραγμάτωση γνωσιακή αυτογνωσία προσέγγιση χαμηλή κατάθλιψη συναισθήματα Αθήνα φόβος ψυχολογία προβλήματα ψυχοθεραπευτής ραντεβού βουλιμία φαντασιώσεις σχέσεις ψυχοθεραπεία μετρό Ακρόπολη δυσκολίες συμβουλευτική φοβίες γονέων αυτοεκτίμηση ψυχολόγοι κενό Σεξ-ουαλικότητα ραντεβού αυτοπραγμάτωση φαντασιώσεις βουλιμία πανικού ανορεξία γονέων αναλυτική ψυχοθεραπευτής φοβίες κενό διάχυτη προβλήματα κέντρο άγχος κατάθλιψη αυτοεκτίμηση ψυχολόγος γνωσιακή Αθήνα Ακρόπολη ψυχοθεραπεύτρια αυτογνωσία χαμηλή εγκατάλειψη μετρό δυσκολίες συμβουλευτική διαταραχή αναπτυξιακή κρίσεις συνεδρίες ψυχολόγοι συναισθήματα ψυχολογία ψυχοθεραπείας νευρική διάσχιση θανάτου σχέσεις φόβος συμπεριφοράς προσέγγιση ψυχοθεραπεία Σεξ-ουαλικότητα πανικού Ακρόπολη αναπτυξιακή αυτοεκτίμηση συμπεριφοράς ψυχολογία κρίσεις άγχος σχέσεις φαντασιώσεις θανάτου ψυχοθεραπεία Αθήνα ανορεξία διαταραχή νευρική γνωσιακή αυτογνωσία κενό διάχυτη εγκατάλειψη συνεδρίες ψυχολόγος αναλυτική κέντρο συναισθήματα προβλήματα προσέγγιση ψυχοθεραπεύτρια ψυχολόγοι συμβουλευτική μετρό δυσκολίες ραντεβού αυτοπραγμάτωση ψυχοθεραπευτής βουλιμία κατάθλιψη φόβος γονέων διάσχιση χαμηλή ψυχοθεραπείας φοβίες

Τίτλος: Σεξ-ουαλικότητα
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2020-03-25 12:33:39