Σεξ-ουαλικότητα

Σεξ-ουαλικότητα γνωσιακή νευρική προβλήματα ψυχοθεραπεύτρια συναισθήματα φοβίες κενό χαμηλή ψυχολόγοι αυτοεκτίμηση διάχυτη γονέων ανορεξία μετρό κατάθλιψη σχέσεις Αθήνα προσέγγιση ψυχοθεραπείας αυτοπραγμάτωση βουλιμία δυσκολίες άγχος συμπεριφοράς συνεδρίες κρίσεις ψυχολόγος διαταραχή θανάτου αυτογνωσία ψυχολογία συμβουλευτική κέντρο ψυχοθεραπευτής εγκατάλειψη διάσχιση Ακρόπολη αναλυτική φαντασιώσεις φόβος ραντεβού πανικού αναπτυξιακή ψυχοθεραπεία

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2011/09/intimacy.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

Ο μοναδικός λυρισμός που έχει ο κοινός άνθρωπος είναι η σεξουαλικότητα όπως λέει και ο Γάλλος ποιητής Charles Baudelaire. Πολλοί μπορεί να μην συμφωνείτε εξάλλου είναι μόνο μια άποψη αλλά λίγοι ελπίζω θα διαφωνήσετε με το ότι το σεξ αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής μας.

Η σεξουαλική λειτουργία καλύπτει 3 επίπεδα ανάπτυξης του ανθρώπου, το βιολογικό, το κοινωνικό και το ψυχολογικό. Η σεξουαλική συμπεριφορά του ανθρώπου επηρεάζεται από : το κοινωνικό γίγνεσθαι, τα οικογενειακά πρότυπα, τις σεξουαλικές προσδοκίες του, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τον σύντροφό του. Το μεγαλύτερο κομμάτι που επηρεάζει την σεξουαλικότητά μας προέρχεται από τα κοινωνικά και οικογενειακά πρότυπα και τα ταμπού. Άραγε πως θα φερόταν ο άνθρωπος σεξουαλικά χωρίς το super ego του; σίγουρα αυτό εγείρει πολλές συζητήσεις. Με απλά λόγια η libido μας προέρχεται από το αρχέγονο id το οποίο περιορίζεται και ελέγχεται από το υπερεγώ μας που ουσιαστικά είναι τα πρέπει που μαθαίνουμε από μικρά παιδιά.

Σημαντικό κομμάτι της σεξουαλικότητά μας είναι η σωματική γνωσία δηλαδή η γνώση του σώματός μας, η επικοινωνία με το σώμα μας και η πίστη σε αυτό αλλά και η έκφραση μέσω αυτού.σεξουαλικότητα

Ουσιαστικά αν αναλύσουμε το σεξ θα λέγαμε ότι αποτελείται από την σεξουαλική μας ταυτότητα και τον ρόλο και από την σεξουαλική μας συμπεριφορά. Η ταυτότητα είναι η υποκειμενική αίσθηση του να είσαι άντρας ή γυναίκα ενώ ο ρόλος είναι η έκφραση της ταυτότητάς μας προς τους άλλους.

Η σεξουαλικότητα έχει πολλές μορφές και δεν είναι μόνο το σεξ. H σεξουαλικότητα είναι ένας ευρύς όρος, ο οποίος περιλαμβάνει όχι μόνο τα γεννητικά και ερωτογενή όργανα του ανθρώπου, ή τα δευτερογενή σεξουαλικά του χαρακτηριστικά. Περιλαμβάνει κυρίως την εικόνα του σώματος, την εικόνα του εαυτού, την ταυτότητα του φύλου, πεποιθήσεις και απόψεις γύρω από το σεξ, καθώς επίσης και φυσική έκφραση αγάπης και σεξουαλικής επιθυμίας. Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα επηρεάζεται από κοινωνικοπολιτισμικές και ηθικολογικές προεκτάσεις. Παράλληλα, διαστάσεις που επηρεάζουν τη σεξουαλική έκφραση είναι η ψυχική υγεία, συναισθηματική πληρότητα. Η σεξουαλικότητα είναι πολυδιάστατη και αποτελείται από την ορμή τα κίνητρα και της προσδοκίες δηλαδή τις ψυχολογικές ανάγκες που καλύπτει το άτομο μέσα από την σεξουαλική δραστηριότητα.

Μέσα από το σεξ ο άνθρωπος βιώνει την ηδονή και το συναίσθημα ενώ προσδοκεί την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση, ο στόχος είναι η ψυχική πληρότητα που όμως για να φτάσει κανείς προϋποθέτει την ελευθερία του μυαλού και του σώματος. Στο σεξ συμμετέχουν τόσο το μυαλό όσο και το σώμα, σημαντικά βήματα είναι η αυτοσυγκέντρωση στην πράξη και το συναίσθημα, το βίωμα, η αίσθηση, η διέγερση, η ηδονή και ο οργασμός.

Τα θεμέλια για την υγιή έκφραση της σεξουαλικότητας στην ενήλικη ζωή θέτονται όταν ακόμα είμαστε πολύ νέοι. Πριν ακόμα μάθουμε να μιλάμε και να περπατάμε μαθαίνουμε τη γλώσσα της αφής, του αγγίγματος.

Ως βρέφη και νήπια αναζητούμε απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα όντας πολύ μικροί για να λεκτικοποιήσουμε, τα οποία όμως ερωτήματα διαμορφώνουν την αυτό-εικόνα μας. Το βλέμμα, το χάδι και η τρυφερότητα των γονιών μας είναι οι πρώτες μικρές βάσεις για την σεξουαλικότητά μας.

‘Είμαι επιθυμητή; Μπορώ να δώσω στους άλλους να καταλάβουν τις ανάγκες μου; Μπορώ να ικανοποιήσω τις ανάγκες μου; Μπορώ να φέρομαι με τη θέλησή μου και παρόλα αυτά να με αγαπούν και να με αποδέχονται;’ είναι από τα πρώτα ερωτήματα που θέτει το μωρό μέσα από το κλάμα και τις ανάγκες του.

Σεξ-ουαλικότητα συμπεριφοράς πανικού χαμηλή ψυχολόγοι κέντρο διάχυτη ψυχοθεραπεία αυτογνωσία ψυχοθεραπεύτρια σχέσεις μετρό γνωσιακή κατάθλιψη γονέων ψυχοθεραπευτής βουλιμία ραντεβού αναπτυξιακή Αθήνα προβλήματα ψυχολογία αναλυτική εγκατάλειψη νευρική συναισθήματα αυτοεκτίμηση ψυχολόγος φοβίες διαταραχή θανάτου φαντασιώσεις διάσχιση αυτοπραγμάτωση δυσκολίες συνεδρίες ψυχοθεραπείας φόβος προσέγγιση κενό ανορεξία συμβουλευτική κρίσεις άγχος ΑκρόποληΣεξ-ουαλικότητα σχέσεις χαμηλή πανικού Αθήνα αναλυτική κέντρο συναισθήματα Ακρόπολη αυτογνωσία άγχος κενό ανορεξία νευρική διαταραχή συμβουλευτική ψυχολογία ψυχοθεραπεία γονέων κατάθλιψη φόβος δυσκολίες ραντεβού προσέγγιση διάχυτη ψυχοθεραπεύτρια συμπεριφοράς ψυχολόγος θανάτου φαντασιώσεις φοβίες διάσχιση γνωσιακή βουλιμία προβλήματα ψυχοθεραπείας κρίσεις εγκατάλειψη ψυχολόγοι αυτοπραγμάτωση μετρό αυτοεκτίμηση συνεδρίες ψυχοθεραπευτής αναπτυξιακή Σεξ-ουαλικότητα συναισθήματα προσέγγιση ψυχολόγοι φαντασιώσεις γονέων αυτοπραγμάτωση αυτογνωσία δυσκολίες κρίσεις ψυχολόγος μετρό εγκατάλειψη Ακρόπολη προβλήματα ψυχολογία αυτοεκτίμηση ραντεβού διάχυτη συνεδρίες θανάτου σχέσεις γνωσιακή ψυχοθεραπεία κατάθλιψη Αθήνα χαμηλή συμπεριφοράς ψυχοθεραπεύτρια κενό ψυχοθεραπείας ανορεξία διάσχιση νευρική αναπτυξιακή φόβος συμβουλευτική ψυχοθεραπευτής αναλυτική άγχος φοβίες διαταραχή πανικού κέντρο βουλιμία Σεξ-ουαλικότητα χαμηλή κέντρο συμβουλευτική ψυχοθεραπευτής γονέων διαταραχή διάσχιση γνωσιακή δυσκολίες άγχος αυτοπραγμάτωση ψυχοθεραπεύτρια συμπεριφοράς σχέσεις προβλήματα διάχυτη φόβος προσέγγιση κατάθλιψη πανικού ψυχολόγοι συναισθήματα αυτοεκτίμηση ψυχοθεραπείας μετρό αναλυτική Αθήνα κενό φαντασιώσεις αναπτυξιακή θανάτου ψυχολόγος ανορεξία ψυχοθεραπεία αυτογνωσία συνεδρίες νευρική εγκατάλειψη βουλιμία φοβίες ψυχολογία ραντεβού Ακρόπολη κρίσεις Σεξ-ουαλικότητα διάχυτη σχέσεις ψυχοθεραπεία πανικού προβλήματα συμπεριφοράς διαταραχή ψυχοθεραπείας νευρική κενό αυτογνωσία συνεδρίες αυτοπραγμάτωση αυτοεκτίμηση ραντεβού ψυχοθεραπεύτρια εγκατάλειψη αναπτυξιακή κατάθλιψη κέντρο άγχος ανορεξία αναλυτική κρίσεις συμβουλευτική φαντασιώσεις προσέγγιση φόβος χαμηλή διάσχιση δυσκολίες Ακρόπολη Αθήνα φοβίες ψυχολόγοι γνωσιακή θανάτου γονέων μετρό συναισθήματα ψυχολόγος ψυχοθεραπευτής ψυχολογία βουλιμία

Τίτλος: Σεξ-ουαλικότητα
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2022-05-16 10:03:56