Σεξ-ουαλικότητα

Σεξ-ουαλικότητα συμπεριφοράς προβλήματα ψυχοθεραπεία χαμηλή διάχυτη φοβίες κέντρο Ακρόπολη κατάθλιψη ψυχολόγος ψυχολογία άγχος σχέσεις Αθήνα θανάτου φόβος συνεδρίες συμβουλευτική ραντεβού βουλιμία αναπτυξιακή ανορεξία προσέγγιση κενό γονέων διαταραχή αυτοπραγμάτωση νευρική ψυχολόγοι συναισθήματα πανικού φαντασιώσεις αυτογνωσία ψυχοθεραπευτής μετρό διάσχιση εγκατάλειψη ψυχοθεραπεύτρια αυτοεκτίμηση αναλυτική δυσκολίες κρίσεις ψυχοθεραπείας γνωσιακή

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2011/09/intimacy.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

Ο μοναδικός λυρισμός που έχει ο κοινός άνθρωπος είναι η σεξουαλικότητα όπως λέει και ο Γάλλος ποιητής Charles Baudelaire. Πολλοί μπορεί να μην συμφωνείτε εξάλλου είναι μόνο μια άποψη αλλά λίγοι ελπίζω θα διαφωνήσετε με το ότι το σεξ αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής μας.

Η σεξουαλική λειτουργία καλύπτει 3 επίπεδα ανάπτυξης του ανθρώπου, το βιολογικό, το κοινωνικό και το ψυχολογικό. Η σεξουαλική συμπεριφορά του ανθρώπου επηρεάζεται από : το κοινωνικό γίγνεσθαι, τα οικογενειακά πρότυπα, τις σεξουαλικές προσδοκίες του, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τον σύντροφό του. Το μεγαλύτερο κομμάτι που επηρεάζει την σεξουαλικότητά μας προέρχεται από τα κοινωνικά και οικογενειακά πρότυπα και τα ταμπού. Άραγε πως θα φερόταν ο άνθρωπος σεξουαλικά χωρίς το super ego του; σίγουρα αυτό εγείρει πολλές συζητήσεις. Με απλά λόγια η libido μας προέρχεται από το αρχέγονο id το οποίο περιορίζεται και ελέγχεται από το υπερεγώ μας που ουσιαστικά είναι τα πρέπει που μαθαίνουμε από μικρά παιδιά.

Σημαντικό κομμάτι της σεξουαλικότητά μας είναι η σωματική γνωσία δηλαδή η γνώση του σώματός μας, η επικοινωνία με το σώμα μας και η πίστη σε αυτό αλλά και η έκφραση μέσω αυτού.σεξουαλικότητα

Ουσιαστικά αν αναλύσουμε το σεξ θα λέγαμε ότι αποτελείται από την σεξουαλική μας ταυτότητα και τον ρόλο και από την σεξουαλική μας συμπεριφορά. Η ταυτότητα είναι η υποκειμενική αίσθηση του να είσαι άντρας ή γυναίκα ενώ ο ρόλος είναι η έκφραση της ταυτότητάς μας προς τους άλλους.

Η σεξουαλικότητα έχει πολλές μορφές και δεν είναι μόνο το σεξ. H σεξουαλικότητα είναι ένας ευρύς όρος, ο οποίος περιλαμβάνει όχι μόνο τα γεννητικά και ερωτογενή όργανα του ανθρώπου, ή τα δευτερογενή σεξουαλικά του χαρακτηριστικά. Περιλαμβάνει κυρίως την εικόνα του σώματος, την εικόνα του εαυτού, την ταυτότητα του φύλου, πεποιθήσεις και απόψεις γύρω από το σεξ, καθώς επίσης και φυσική έκφραση αγάπης και σεξουαλικής επιθυμίας. Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα επηρεάζεται από κοινωνικοπολιτισμικές και ηθικολογικές προεκτάσεις. Παράλληλα, διαστάσεις που επηρεάζουν τη σεξουαλική έκφραση είναι η ψυχική υγεία, συναισθηματική πληρότητα. Η σεξουαλικότητα είναι πολυδιάστατη και αποτελείται από την ορμή τα κίνητρα και της προσδοκίες δηλαδή τις ψυχολογικές ανάγκες που καλύπτει το άτομο μέσα από την σεξουαλική δραστηριότητα.

Μέσα από το σεξ ο άνθρωπος βιώνει την ηδονή και το συναίσθημα ενώ προσδοκεί την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση, ο στόχος είναι η ψυχική πληρότητα που όμως για να φτάσει κανείς προϋποθέτει την ελευθερία του μυαλού και του σώματος. Στο σεξ συμμετέχουν τόσο το μυαλό όσο και το σώμα, σημαντικά βήματα είναι η αυτοσυγκέντρωση στην πράξη και το συναίσθημα, το βίωμα, η αίσθηση, η διέγερση, η ηδονή και ο οργασμός.

Τα θεμέλια για την υγιή έκφραση της σεξουαλικότητας στην ενήλικη ζωή θέτονται όταν ακόμα είμαστε πολύ νέοι. Πριν ακόμα μάθουμε να μιλάμε και να περπατάμε μαθαίνουμε τη γλώσσα της αφής, του αγγίγματος.

Ως βρέφη και νήπια αναζητούμε απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα όντας πολύ μικροί για να λεκτικοποιήσουμε, τα οποία όμως ερωτήματα διαμορφώνουν την αυτό-εικόνα μας. Το βλέμμα, το χάδι και η τρυφερότητα των γονιών μας είναι οι πρώτες μικρές βάσεις για την σεξουαλικότητά μας.

‘Είμαι επιθυμητή; Μπορώ να δώσω στους άλλους να καταλάβουν τις ανάγκες μου; Μπορώ να ικανοποιήσω τις ανάγκες μου; Μπορώ να φέρομαι με τη θέλησή μου και παρόλα αυτά να με αγαπούν και να με αποδέχονται;’ είναι από τα πρώτα ερωτήματα που θέτει το μωρό μέσα από το κλάμα και τις ανάγκες του.

Σεξ-ουαλικότητα θανάτου ψυχοθεραπευτής ψυχοθεραπεύτρια Αθήνα Ακρόπολη ψυχοθεραπεία συμπεριφοράς κενό συναισθήματα διάχυτη συνεδρίες φόβος γνωσιακή γονέων διάσχιση κέντρο φοβίες νευρική κατάθλιψη άγχος μετρό συμβουλευτική προσέγγιση αναλυτική ψυχολογία εγκατάλειψη προβλήματα βουλιμία ψυχοθεραπείας ψυχολόγοι πανικού αναπτυξιακή χαμηλή σχέσεις ραντεβού αυτοεκτίμηση φαντασιώσεις διαταραχή αυτογνωσία ψυχολόγος κρίσεις αυτοπραγμάτωση δυσκολίες ανορεξίαΣεξ-ουαλικότητα δυσκολίες αναλυτική συνεδρίες θανάτου συμπεριφοράς ψυχοθεραπεύτρια φόβος κρίσεις κενό αυτοεκτίμηση προσέγγιση Ακρόπολη αυτογνωσία ψυχολογία ψυχολόγος διάσχιση ψυχοθεραπείας προβλήματα άγχος ψυχοθεραπευτής αυτοπραγμάτωση ψυχοθεραπεία χαμηλή φαντασιώσεις σχέσεις φοβίες βουλιμία μετρό ψυχολόγοι Αθήνα συναισθήματα αναπτυξιακή ανορεξία κατάθλιψη γνωσιακή διάχυτη ραντεβού διαταραχή εγκατάλειψη νευρική κέντρο γονέων συμβουλευτική πανικού Σεξ-ουαλικότητα συνεδρίες ψυχοθεραπείας ραντεβού συναισθήματα εγκατάλειψη φαντασιώσεις συμβουλευτική προβλήματα ψυχοθεραπεία ψυχολόγος πανικού αυτοεκτίμηση κρίσεις μετρό αναπτυξιακή αναλυτική ψυχοθεραπευτής χαμηλή Ακρόπολη άγχος συμπεριφοράς θανάτου σχέσεις ψυχολόγοι φόβος γονέων ψυχολογία ανορεξία διάσχιση αυτοπραγμάτωση Αθήνα προσέγγιση γνωσιακή κατάθλιψη κενό φοβίες ψυχοθεραπεύτρια κέντρο βουλιμία δυσκολίες διαταραχή διάχυτη νευρική αυτογνωσία Σεξ-ουαλικότητα φαντασιώσεις συνεδρίες θανάτου χαμηλή πανικού γνωσιακή γονέων αυτοεκτίμηση ανορεξία σχέσεις ψυχολογία προβλήματα μετρό κενό συναισθήματα άγχος κέντρο προσέγγιση ψυχοθεραπείας βουλιμία ψυχοθεραπευτής συμβουλευτική κατάθλιψη νευρική αναπτυξιακή συμπεριφοράς φοβίες ψυχολόγοι κρίσεις αυτοπραγμάτωση ψυχολόγος Ακρόπολη αναλυτική ραντεβού Αθήνα φόβος αυτογνωσία διάχυτη ψυχοθεραπεία ψυχοθεραπεύτρια διάσχιση εγκατάλειψη διαταραχή δυσκολίες

Τίτλος: Σεξ-ουαλικότητα
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2022-10-01 10:02:33
Νέα Ψυχοθεραπευτική Ομάδα Αυτογνωσίας
This is default text for notification bar