Σεξ-ουαλικότητα

Σεξ-ουαλικότητα γνωσιακή αυτοπραγμάτωση συναισθήματα πανικού ψυχολογία διαταραχή εγκατάλειψη κενό ψυχοθεραπείας συμβουλευτική αναπτυξιακή προβλήματα ανορεξία συμπεριφοράς ψυχοθεραπευτής φοβίες θανάτου διάχυτη συνεδρίες φόβος ραντεβού άγχος Ακρόπολη φαντασιώσεις ψυχολόγος γονέων ψυχοθεραπεία αυτοεκτίμηση σχέσεις κρίσεις αυτογνωσία κέντρο προσέγγιση αναλυτική δυσκολίες χαμηλή ψυχολόγοι νευρική κατάθλιψη διάσχιση ψυχοθεραπεύτρια Αθήνα βουλιμία μετρό

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2011/09/intimacy.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

Ο μοναδικός λυρισμός που έχει ο κοινός άνθρωπος είναι η σεξουαλικότητα όπως λέει και ο Γάλλος ποιητής Charles Baudelaire. Πολλοί μπορεί να μην συμφωνείτε εξάλλου είναι μόνο μια άποψη αλλά λίγοι ελπίζω θα διαφωνήσετε με το ότι το σεξ αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής μας.

Η σεξουαλική λειτουργία καλύπτει 3 επίπεδα ανάπτυξης του ανθρώπου, το βιολογικό, το κοινωνικό και το ψυχολογικό. Η σεξουαλική συμπεριφορά του ανθρώπου επηρεάζεται από : το κοινωνικό γίγνεσθαι, τα οικογενειακά πρότυπα, τις σεξουαλικές προσδοκίες του, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τον σύντροφό του. Το μεγαλύτερο κομμάτι που επηρεάζει την σεξουαλικότητά μας προέρχεται από τα κοινωνικά και οικογενειακά πρότυπα και τα ταμπού. Άραγε πως θα φερόταν ο άνθρωπος σεξουαλικά χωρίς το super ego του; σίγουρα αυτό εγείρει πολλές συζητήσεις. Με απλά λόγια η libido μας προέρχεται από το αρχέγονο id το οποίο περιορίζεται και ελέγχεται από το υπερεγώ μας που ουσιαστικά είναι τα πρέπει που μαθαίνουμε από μικρά παιδιά.

Σημαντικό κομμάτι της σεξουαλικότητά μας είναι η σωματική γνωσία δηλαδή η γνώση του σώματός μας, η επικοινωνία με το σώμα μας και η πίστη σε αυτό αλλά και η έκφραση μέσω αυτού.σεξουαλικότητα

Ουσιαστικά αν αναλύσουμε το σεξ θα λέγαμε ότι αποτελείται από την σεξουαλική μας ταυτότητα και τον ρόλο και από την σεξουαλική μας συμπεριφορά. Η ταυτότητα είναι η υποκειμενική αίσθηση του να είσαι άντρας ή γυναίκα ενώ ο ρόλος είναι η έκφραση της ταυτότητάς μας προς τους άλλους.

Η σεξουαλικότητα έχει πολλές μορφές και δεν είναι μόνο το σεξ. H σεξουαλικότητα είναι ένας ευρύς όρος, ο οποίος περιλαμβάνει όχι μόνο τα γεννητικά και ερωτογενή όργανα του ανθρώπου, ή τα δευτερογενή σεξουαλικά του χαρακτηριστικά. Περιλαμβάνει κυρίως την εικόνα του σώματος, την εικόνα του εαυτού, την ταυτότητα του φύλου, πεποιθήσεις και απόψεις γύρω από το σεξ, καθώς επίσης και φυσική έκφραση αγάπης και σεξουαλικής επιθυμίας. Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα επηρεάζεται από κοινωνικοπολιτισμικές και ηθικολογικές προεκτάσεις. Παράλληλα, διαστάσεις που επηρεάζουν τη σεξουαλική έκφραση είναι η ψυχική υγεία, συναισθηματική πληρότητα. Η σεξουαλικότητα είναι πολυδιάστατη και αποτελείται από την ορμή τα κίνητρα και της προσδοκίες δηλαδή τις ψυχολογικές ανάγκες που καλύπτει το άτομο μέσα από την σεξουαλική δραστηριότητα.

Μέσα από το σεξ ο άνθρωπος βιώνει την ηδονή και το συναίσθημα ενώ προσδοκεί την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση, ο στόχος είναι η ψυχική πληρότητα που όμως για να φτάσει κανείς προϋποθέτει την ελευθερία του μυαλού και του σώματος. Στο σεξ συμμετέχουν τόσο το μυαλό όσο και το σώμα, σημαντικά βήματα είναι η αυτοσυγκέντρωση στην πράξη και το συναίσθημα, το βίωμα, η αίσθηση, η διέγερση, η ηδονή και ο οργασμός.

Τα θεμέλια για την υγιή έκφραση της σεξουαλικότητας στην ενήλικη ζωή θέτονται όταν ακόμα είμαστε πολύ νέοι. Πριν ακόμα μάθουμε να μιλάμε και να περπατάμε μαθαίνουμε τη γλώσσα της αφής, του αγγίγματος.

Ως βρέφη και νήπια αναζητούμε απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα όντας πολύ μικροί για να λεκτικοποιήσουμε, τα οποία όμως ερωτήματα διαμορφώνουν την αυτό-εικόνα μας. Το βλέμμα, το χάδι και η τρυφερότητα των γονιών μας είναι οι πρώτες μικρές βάσεις για την σεξουαλικότητά μας.

‘Είμαι επιθυμητή; Μπορώ να δώσω στους άλλους να καταλάβουν τις ανάγκες μου; Μπορώ να ικανοποιήσω τις ανάγκες μου; Μπορώ να φέρομαι με τη θέλησή μου και παρόλα αυτά να με αγαπούν και να με αποδέχονται;’ είναι από τα πρώτα ερωτήματα που θέτει το μωρό μέσα από το κλάμα και τις ανάγκες του.

Σεξ-ουαλικότητα φοβίες βουλιμία ψυχοθεραπεία γονέων φαντασιώσεις ψυχολόγοι ψυχολογία κέντρο μετρό άγχος συμβουλευτική θανάτου κρίσεις ψυχοθεραπεύτρια διάσχιση φόβος ψυχοθεραπείας πανικού συνεδρίες Αθήνα ψυχοθεραπευτής προβλήματα αυτοπραγμάτωση Ακρόπολη ραντεβού συναισθήματα συμπεριφοράς σχέσεις αναπτυξιακή δυσκολίες διαταραχή γνωσιακή εγκατάλειψη χαμηλή ψυχολόγος αυτογνωσία κατάθλιψη αναλυτική ανορεξία προσέγγιση αυτοεκτίμηση νευρική διάχυτη κενόΣεξ-ουαλικότητα Ακρόπολη άγχος κέντρο προσέγγιση θανάτου κενό φοβίες Αθήνα εγκατάλειψη κατάθλιψη ψυχοθεραπεία αυτοεκτίμηση αυτοπραγμάτωση μετρό προβλήματα ραντεβού φαντασιώσεις συμπεριφοράς γνωσιακή σχέσεις ψυχολόγοι ψυχοθεραπευτής δυσκολίες διαταραχή ψυχοθεραπεύτρια ψυχολογία ανορεξία διάχυτη αναλυτική διάσχιση συναισθήματα βουλιμία κρίσεις συμβουλευτική αυτογνωσία γονέων χαμηλή νευρική πανικού φόβος ψυχολόγος αναπτυξιακή συνεδρίες ψυχοθεραπείας Σεξ-ουαλικότητα φαντασιώσεις συμπεριφοράς γονέων ψυχολογία φοβίες Ακρόπολη φόβος δυσκολίες άγχος ραντεβού κέντρο διαταραχή χαμηλή ανορεξία ψυχοθεραπευτής διάχυτη αναπτυξιακή διάσχιση αυτοεκτίμηση μετρό ψυχοθεραπεία εγκατάλειψη κρίσεις αυτοπραγμάτωση προσέγγιση ψυχοθεραπείας κατάθλιψη ψυχολόγοι αναλυτική συμβουλευτική γνωσιακή νευρική ψυχοθεραπεύτρια συναισθήματα βουλιμία προβλήματα κενό συνεδρίες ψυχολόγος αυτογνωσία θανάτου πανικού σχέσεις Αθήνα Σεξ-ουαλικότητα φόβος αυτογνωσία αυτοεκτίμηση χαμηλή Ακρόπολη προβλήματα συναισθήματα θανάτου ψυχοθεραπείας ραντεβού κενό αναλυτική αυτοπραγμάτωση κρίσεις ψυχοθεραπεία νευρική συμβουλευτική αναπτυξιακή διάχυτη Αθήνα πανικού μετρό άγχος διαταραχή φοβίες ψυχολόγος συμπεριφοράς κέντρο ψυχοθεραπευτής ανορεξία βουλιμία προσέγγιση ψυχοθεραπεύτρια σχέσεις γνωσιακή ψυχολογία εγκατάλειψη δυσκολίες διάσχιση φαντασιώσεις κατάθλιψη ψυχολόγοι γονέων συνεδρίες Σεξ-ουαλικότητα ψυχοθεραπείας ψυχολογία αναλυτική βουλιμία προσέγγιση αυτογνωσία αυτοεκτίμηση διαταραχή μετρό εγκατάλειψη Ακρόπολη ψυχολόγοι κέντρο αυτοπραγμάτωση δυσκολίες ψυχοθεραπεία θανάτου συμβουλευτική πανικού ανορεξία αναπτυξιακή γνωσιακή ψυχοθεραπεύτρια χαμηλή ψυχολόγος φόβος προβλήματα ραντεβού σχέσεις νευρική κενό συμπεριφοράς συνεδρίες άγχος Αθήνα φοβίες φαντασιώσεις κρίσεις ψυχοθεραπευτής διάσχιση γονέων συναισθήματα κατάθλιψη διάχυτη Σεξ-ουαλικότητα φοβίες ψυχολογία εγκατάλειψη ψυχοθεραπεύτρια Αθήνα κατάθλιψη κρίσεις συνεδρίες αναπτυξιακή αυτοπραγμάτωση φόβος διαταραχή ανορεξία χαμηλή αυτογνωσία ψυχοθεραπεία αναλυτική νευρική διάχυτη Ακρόπολη ψυχοθεραπευτής ψυχολόγοι γνωσιακή συναισθήματα βουλιμία ψυχολόγος προβλήματα κενό προσέγγιση θανάτου κέντρο άγχος ραντεβού συμπεριφοράς διάσχιση σχέσεις συμβουλευτική πανικού δυσκολίες φαντασιώσεις μετρό ψυχοθεραπείας γονέων αυτοεκτίμηση

Τίτλος: Σεξ-ουαλικότητα
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2021-10-21 10:02:06