Σεξ-ουαλικότητα

Σεξ-ουαλικότητα άγχος προβλήματα αυτοπραγμάτωση γνωσιακή ψυχοθεραπεύτρια ψυχοθεραπευτής μετρό νευρική δυσκολίες κατάθλιψη φοβίες αναλυτική ραντεβού κέντρο κρίσεις συνεδρίες πανικού ψυχολογία αυτογνωσία αναπτυξιακή ψυχοθεραπείας θανάτου σχέσεις ψυχοθεραπεία φαντασιώσεις συμπεριφοράς συμβουλευτική εγκατάλειψη γονέων ψυχολόγος ανορεξία Αθήνα φόβος κενό διάχυτη ψυχολόγοι διαταραχή βουλιμία αυτοεκτίμηση χαμηλή διάσχιση συναισθήματα Ακρόπολη προσέγγιση

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2011/09/intimacy.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

Ο μοναδικός λυρισμός που έχει ο κοινός άνθρωπος είναι η σεξουαλικότητα όπως λέει και ο Γάλλος ποιητής Charles Baudelaire. Πολλοί μπορεί να μην συμφωνείτε εξάλλου είναι μόνο μια άποψη αλλά λίγοι ελπίζω θα διαφωνήσετε με το ότι το σεξ αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής μας.

Η σεξουαλική λειτουργία καλύπτει 3 επίπεδα ανάπτυξης του ανθρώπου, το βιολογικό, το κοινωνικό και το ψυχολογικό. Η σεξουαλική συμπεριφορά του ανθρώπου επηρεάζεται από : το κοινωνικό γίγνεσθαι, τα οικογενειακά πρότυπα, τις σεξουαλικές προσδοκίες του, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τον σύντροφό του. Το μεγαλύτερο κομμάτι που επηρεάζει την σεξουαλικότητά μας προέρχεται από τα κοινωνικά και οικογενειακά πρότυπα και τα ταμπού. Άραγε πως θα φερόταν ο άνθρωπος σεξουαλικά χωρίς το super ego του; σίγουρα αυτό εγείρει πολλές συζητήσεις. Με απλά λόγια η libido μας προέρχεται από το αρχέγονο id το οποίο περιορίζεται και ελέγχεται από το υπερεγώ μας που ουσιαστικά είναι τα πρέπει που μαθαίνουμε από μικρά παιδιά.

Σημαντικό κομμάτι της σεξουαλικότητά μας είναι η σωματική γνωσία δηλαδή η γνώση του σώματός μας, η επικοινωνία με το σώμα μας και η πίστη σε αυτό αλλά και η έκφραση μέσω αυτού.σεξουαλικότητα

Ουσιαστικά αν αναλύσουμε το σεξ θα λέγαμε ότι αποτελείται από την σεξουαλική μας ταυτότητα και τον ρόλο και από την σεξουαλική μας συμπεριφορά. Η ταυτότητα είναι η υποκειμενική αίσθηση του να είσαι άντρας ή γυναίκα ενώ ο ρόλος είναι η έκφραση της ταυτότητάς μας προς τους άλλους.

Η σεξουαλικότητα έχει πολλές μορφές και δεν είναι μόνο το σεξ. H σεξουαλικότητα είναι ένας ευρύς όρος, ο οποίος περιλαμβάνει όχι μόνο τα γεννητικά και ερωτογενή όργανα του ανθρώπου, ή τα δευτερογενή σεξουαλικά του χαρακτηριστικά. Περιλαμβάνει κυρίως την εικόνα του σώματος, την εικόνα του εαυτού, την ταυτότητα του φύλου, πεποιθήσεις και απόψεις γύρω από το σεξ, καθώς επίσης και φυσική έκφραση αγάπης και σεξουαλικής επιθυμίας. Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα επηρεάζεται από κοινωνικοπολιτισμικές και ηθικολογικές προεκτάσεις. Παράλληλα, διαστάσεις που επηρεάζουν τη σεξουαλική έκφραση είναι η ψυχική υγεία, συναισθηματική πληρότητα. Η σεξουαλικότητα είναι πολυδιάστατη και αποτελείται από την ορμή τα κίνητρα και της προσδοκίες δηλαδή τις ψυχολογικές ανάγκες που καλύπτει το άτομο μέσα από την σεξουαλική δραστηριότητα.

Μέσα από το σεξ ο άνθρωπος βιώνει την ηδονή και το συναίσθημα ενώ προσδοκεί την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση, ο στόχος είναι η ψυχική πληρότητα που όμως για να φτάσει κανείς προϋποθέτει την ελευθερία του μυαλού και του σώματος. Στο σεξ συμμετέχουν τόσο το μυαλό όσο και το σώμα, σημαντικά βήματα είναι η αυτοσυγκέντρωση στην πράξη και το συναίσθημα, το βίωμα, η αίσθηση, η διέγερση, η ηδονή και ο οργασμός.

Τα θεμέλια για την υγιή έκφραση της σεξουαλικότητας στην ενήλικη ζωή θέτονται όταν ακόμα είμαστε πολύ νέοι. Πριν ακόμα μάθουμε να μιλάμε και να περπατάμε μαθαίνουμε τη γλώσσα της αφής, του αγγίγματος.

Ως βρέφη και νήπια αναζητούμε απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα όντας πολύ μικροί για να λεκτικοποιήσουμε, τα οποία όμως ερωτήματα διαμορφώνουν την αυτό-εικόνα μας. Το βλέμμα, το χάδι και η τρυφερότητα των γονιών μας είναι οι πρώτες μικρές βάσεις για την σεξουαλικότητά μας.

‘Είμαι επιθυμητή; Μπορώ να δώσω στους άλλους να καταλάβουν τις ανάγκες μου; Μπορώ να ικανοποιήσω τις ανάγκες μου; Μπορώ να φέρομαι με τη θέλησή μου και παρόλα αυτά να με αγαπούν και να με αποδέχονται;’ είναι από τα πρώτα ερωτήματα που θέτει το μωρό μέσα από το κλάμα και τις ανάγκες του.

Σεξ-ουαλικότητα πανικού φόβος ψυχοθεραπείας χαμηλή φαντασιώσεις κρίσεις Ακρόπολη άγχος εγκατάλειψη ψυχολόγοι αναπτυξιακή αναλυτική ψυχοθεραπεύτρια αυτοεκτίμηση αυτογνωσία αυτοπραγμάτωση φοβίες συμβουλευτική προβλήματα ανορεξία γονέων ψυχοθεραπεία συνεδρίες δυσκολίες διάσχιση διαταραχή διάχυτη συμπεριφοράς προσέγγιση συναισθήματα ψυχολογία κατάθλιψη μετρό θανάτου νευρική βουλιμία κενό ραντεβού ψυχοθεραπευτής Αθήνα ψυχολόγος σχέσεις κέντρο γνωσιακήΣεξ-ουαλικότητα ψυχοθεραπευτής κέντρο συμβουλευτική Ακρόπολη ψυχοθεραπεία εγκατάλειψη γνωσιακή βουλιμία αυτοεκτίμηση ψυχολογία διάσχιση Αθήνα νευρική συνεδρίες ψυχοθεραπεύτρια φόβος αναπτυξιακή πανικού αυτογνωσία προβλήματα θανάτου ραντεβού προσέγγιση διάχυτη σχέσεις διαταραχή κατάθλιψη ψυχοθεραπείας κενό αυτοπραγμάτωση φοβίες άγχος αναλυτική ψυχολόγος ανορεξία συμπεριφοράς χαμηλή μετρό δυσκολίες φαντασιώσεις γονέων ψυχολόγοι συναισθήματα κρίσεις Σεξ-ουαλικότητα διάσχιση εγκατάλειψη ραντεβού συμβουλευτική κατάθλιψη ψυχοθεραπεία διαταραχή γνωσιακή συμπεριφοράς βουλιμία κενό φόβος ψυχοθεραπεύτρια συνεδρίες ψυχολόγοι ψυχοθεραπευτής Ακρόπολη αυτογνωσία συναισθήματα σχέσεις αυτοπραγμάτωση πανικού μετρό νευρική θανάτου διάχυτη γονέων αναπτυξιακή φοβίες προσέγγιση ανορεξία ψυχολογία προβλήματα χαμηλή ψυχοθεραπείας ψυχολόγος κέντρο άγχος κρίσεις αναλυτική δυσκολίες αυτοεκτίμηση Αθήνα φαντασιώσεις Σεξ-ουαλικότητα προσέγγιση άγχος διάσχιση γνωσιακή νευρική αυτοεκτίμηση συναισθήματα αναλυτική ανορεξία φοβίες χαμηλή κενό φόβος αυτοπραγμάτωση εγκατάλειψη ψυχολογία βουλιμία μετρό προβλήματα Ακρόπολη πανικού κέντρο θανάτου ψυχοθεραπείας συνεδρίες συμπεριφοράς ψυχολόγοι ψυχολόγος ψυχοθεραπεία Αθήνα φαντασιώσεις διαταραχή σχέσεις ψυχοθεραπευτής δυσκολίες διάχυτη ραντεβού αναπτυξιακή συμβουλευτική κατάθλιψη ψυχοθεραπεύτρια αυτογνωσία γονέων κρίσεις

Τίτλος: Σεξ-ουαλικότητα
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2021-01-18 09:02:23