Σεξ-ουαλικότητα

Σεξ-ουαλικότητα προσέγγιση διάχυτη ψυχοθεραπεύτρια ψυχοθεραπείας ψυχολογία προβλήματα διαταραχή ψυχοθεραπευτής γνωσιακή φοβίες κέντρο κενό μετρό ραντεβού συμβουλευτική αυτοεκτίμηση φόβος γονέων θανάτου συμπεριφοράς Ακρόπολη ανορεξία κατάθλιψη ψυχοθεραπεία αναλυτική φαντασιώσεις σχέσεις χαμηλή συνεδρίες αναπτυξιακή δυσκολίες κρίσεις ψυχολόγοι αυτογνωσία συναισθήματα άγχος αυτοπραγμάτωση Αθήνα βουλιμία διάσχιση ψυχολόγος πανικού νευρική εγκατάλειψη

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2011/09/intimacy.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

Ο μοναδικός λυρισμός που έχει ο κοινός άνθρωπος είναι η σεξουαλικότητα όπως λέει και ο Γάλλος ποιητής Charles Baudelaire. Πολλοί μπορεί να μην συμφωνείτε εξάλλου είναι μόνο μια άποψη αλλά λίγοι ελπίζω θα διαφωνήσετε με το ότι το σεξ αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής μας.

Η σεξουαλική λειτουργία καλύπτει 3 επίπεδα ανάπτυξης του ανθρώπου, το βιολογικό, το κοινωνικό και το ψυχολογικό. Η σεξουαλική συμπεριφορά του ανθρώπου επηρεάζεται από : το κοινωνικό γίγνεσθαι, τα οικογενειακά πρότυπα, τις σεξουαλικές προσδοκίες του, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τον σύντροφό του. Το μεγαλύτερο κομμάτι που επηρεάζει την σεξουαλικότητά μας προέρχεται από τα κοινωνικά και οικογενειακά πρότυπα και τα ταμπού. Άραγε πως θα φερόταν ο άνθρωπος σεξουαλικά χωρίς το super ego του; σίγουρα αυτό εγείρει πολλές συζητήσεις. Με απλά λόγια η libido μας προέρχεται από το αρχέγονο id το οποίο περιορίζεται και ελέγχεται από το υπερεγώ μας που ουσιαστικά είναι τα πρέπει που μαθαίνουμε από μικρά παιδιά.

Σημαντικό κομμάτι της σεξουαλικότητά μας είναι η σωματική γνωσία δηλαδή η γνώση του σώματός μας, η επικοινωνία με το σώμα μας και η πίστη σε αυτό αλλά και η έκφραση μέσω αυτού.σεξουαλικότητα

Ουσιαστικά αν αναλύσουμε το σεξ θα λέγαμε ότι αποτελείται από την σεξουαλική μας ταυτότητα και τον ρόλο και από την σεξουαλική μας συμπεριφορά. Η ταυτότητα είναι η υποκειμενική αίσθηση του να είσαι άντρας ή γυναίκα ενώ ο ρόλος είναι η έκφραση της ταυτότητάς μας προς τους άλλους.

Η σεξουαλικότητα έχει πολλές μορφές και δεν είναι μόνο το σεξ. H σεξουαλικότητα είναι ένας ευρύς όρος, ο οποίος περιλαμβάνει όχι μόνο τα γεννητικά και ερωτογενή όργανα του ανθρώπου, ή τα δευτερογενή σεξουαλικά του χαρακτηριστικά. Περιλαμβάνει κυρίως την εικόνα του σώματος, την εικόνα του εαυτού, την ταυτότητα του φύλου, πεποιθήσεις και απόψεις γύρω από το σεξ, καθώς επίσης και φυσική έκφραση αγάπης και σεξουαλικής επιθυμίας. Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα επηρεάζεται από κοινωνικοπολιτισμικές και ηθικολογικές προεκτάσεις. Παράλληλα, διαστάσεις που επηρεάζουν τη σεξουαλική έκφραση είναι η ψυχική υγεία, συναισθηματική πληρότητα. Η σεξουαλικότητα είναι πολυδιάστατη και αποτελείται από την ορμή τα κίνητρα και της προσδοκίες δηλαδή τις ψυχολογικές ανάγκες που καλύπτει το άτομο μέσα από την σεξουαλική δραστηριότητα.

Μέσα από το σεξ ο άνθρωπος βιώνει την ηδονή και το συναίσθημα ενώ προσδοκεί την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση, ο στόχος είναι η ψυχική πληρότητα που όμως για να φτάσει κανείς προϋποθέτει την ελευθερία του μυαλού και του σώματος. Στο σεξ συμμετέχουν τόσο το μυαλό όσο και το σώμα, σημαντικά βήματα είναι η αυτοσυγκέντρωση στην πράξη και το συναίσθημα, το βίωμα, η αίσθηση, η διέγερση, η ηδονή και ο οργασμός.

Τα θεμέλια για την υγιή έκφραση της σεξουαλικότητας στην ενήλικη ζωή θέτονται όταν ακόμα είμαστε πολύ νέοι. Πριν ακόμα μάθουμε να μιλάμε και να περπατάμε μαθαίνουμε τη γλώσσα της αφής, του αγγίγματος.

Ως βρέφη και νήπια αναζητούμε απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα όντας πολύ μικροί για να λεκτικοποιήσουμε, τα οποία όμως ερωτήματα διαμορφώνουν την αυτό-εικόνα μας. Το βλέμμα, το χάδι και η τρυφερότητα των γονιών μας είναι οι πρώτες μικρές βάσεις για την σεξουαλικότητά μας.

‘Είμαι επιθυμητή; Μπορώ να δώσω στους άλλους να καταλάβουν τις ανάγκες μου; Μπορώ να ικανοποιήσω τις ανάγκες μου; Μπορώ να φέρομαι με τη θέλησή μου και παρόλα αυτά να με αγαπούν και να με αποδέχονται;’ είναι από τα πρώτα ερωτήματα που θέτει το μωρό μέσα από το κλάμα και τις ανάγκες του.

Σεξ-ουαλικότητα αυτογνωσία αναλυτική Ακρόπολη φοβίες ανορεξία αυτοπραγμάτωση διαταραχή ψυχολογία διάχυτη δυσκολίες συναισθήματα νευρική φόβος σχέσεις μετρό εγκατάλειψη προσέγγιση χαμηλή κενό συνεδρίες ψυχολόγοι κατάθλιψη αυτοεκτίμηση ψυχοθεραπεύτρια Αθήνα κέντρο βουλιμία ψυχολόγος άγχος ψυχοθεραπεία φαντασιώσεις συμπεριφοράς αναπτυξιακή γονέων διάσχιση κρίσεις συμβουλευτική ραντεβού ψυχοθεραπείας γνωσιακή προβλήματα ψυχοθεραπευτής θανάτου πανικούΣεξ-ουαλικότητα πανικού νευρική προσέγγιση διάχυτη δυσκολίες αναπτυξιακή αναλυτική βουλιμία προβλήματα ψυχολογία σχέσεις άγχος κέντρο ψυχοθεραπείας Ακρόπολη κρίσεις αυτοεκτίμηση αυτοπραγμάτωση αυτογνωσία κατάθλιψη γονέων συμπεριφοράς διαταραχή γνωσιακή χαμηλή εγκατάλειψη κενό θανάτου ραντεβού διάσχιση ψυχοθεραπευτής ψυχοθεραπεύτρια συνεδρίες φόβος συμβουλευτική φαντασιώσεις ανορεξία μετρό ψυχολόγοι ψυχολόγος Αθήνα φοβίες συναισθήματα ψυχοθεραπεία Σεξ-ουαλικότητα βουλιμία άγχος Αθήνα διάσχιση διαταραχή ραντεβού κρίσεις μετρό φόβος σχέσεις συναισθήματα κενό νευρική δυσκολίες ψυχοθεραπευτής αναπτυξιακή κέντρο αυτοπραγμάτωση προσέγγιση αυτογνωσία ψυχοθεραπεία ψυχοθεραπεύτρια αναλυτική αυτοεκτίμηση κατάθλιψη ψυχολόγοι ψυχολόγος εγκατάλειψη συμβουλευτική γονέων συμπεριφοράς χαμηλή συνεδρίες φαντασιώσεις Ακρόπολη ψυχοθεραπείας προβλήματα διάχυτη φοβίες γνωσιακή ψυχολογία θανάτου πανικού ανορεξία Σεξ-ουαλικότητα διάχυτη συμπεριφοράς άγχος προσέγγιση σχέσεις συναισθήματα Ακρόπολη φοβίες ψυχολογία δυσκολίες ψυχολόγος ραντεβού συνεδρίες βουλιμία αυτοπραγμάτωση αναλυτική μετρό ψυχοθεραπείας ανορεξία χαμηλή ψυχοθεραπευτής ψυχολόγοι διαταραχή φαντασιώσεις πανικού αυτοεκτίμηση γνωσιακή ψυχοθεραπεύτρια διάσχιση εγκατάλειψη γονέων θανάτου κρίσεις φόβος συμβουλευτική αναπτυξιακή Αθήνα κατάθλιψη προβλήματα κέντρο ψυχοθεραπεία κενό νευρική αυτογνωσία Σεξ-ουαλικότητα ψυχοθεραπευτής ψυχολόγοι ψυχοθεραπεύτρια γνωσιακή φοβίες ψυχοθεραπεία κρίσεις συναισθήματα αυτογνωσία συμβουλευτική ψυχολόγος κατάθλιψη διάχυτη σχέσεις αυτοεκτίμηση προσέγγιση αναπτυξιακή αναλυτική ραντεβού Αθήνα γονέων βουλιμία συνεδρίες κενό θανάτου αυτοπραγμάτωση ψυχοθεραπείας δυσκολίες εγκατάλειψη νευρική ανορεξία διαταραχή φαντασιώσεις κέντρο πανικού άγχος Ακρόπολη μετρό φόβος ψυχολογία χαμηλή διάσχιση συμπεριφοράς προβλήματα

Τίτλος: Σεξ-ουαλικότητα
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2023-09-12 08:42:07
Νέα Ψυχοθεραπευτική Ομάδα Αυτογνωσίας
This is default text for notification bar