Σεξ-ουαλικότητα

Σεξ-ουαλικότητα ανορεξία αυτοεκτίμηση ψυχολόγοι δυσκολίες ψυχοθεραπεία αναπτυξιακή ψυχολογία άγχος διάσχιση εγκατάλειψη Ακρόπολη κενό κατάθλιψη συνεδρίες κρίσεις αναλυτική πανικού διαταραχή γνωσιακή ραντεβού προβλήματα ψυχολόγος φόβος κέντρο συναισθήματα νευρική διάχυτη ψυχοθεραπευτής χαμηλή θανάτου φοβίες συμβουλευτική ψυχοθεραπείας βουλιμία μετρό Αθήνα ψυχοθεραπεύτρια γονέων αυτοπραγμάτωση προσέγγιση σχέσεις αυτογνωσία συμπεριφοράς φαντασιώσεις

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2011/09/intimacy.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

Ο μοναδικός λυρισμός που έχει ο κοινός άνθρωπος είναι η σεξουαλικότητα όπως λέει και ο Γάλλος ποιητής Charles Baudelaire. Πολλοί μπορεί να μην συμφωνείτε εξάλλου είναι μόνο μια άποψη αλλά λίγοι ελπίζω θα διαφωνήσετε με το ότι το σεξ αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής μας.

Η σεξουαλική λειτουργία καλύπτει 3 επίπεδα ανάπτυξης του ανθρώπου, το βιολογικό, το κοινωνικό και το ψυχολογικό. Η σεξουαλική συμπεριφορά του ανθρώπου επηρεάζεται από : το κοινωνικό γίγνεσθαι, τα οικογενειακά πρότυπα, τις σεξουαλικές προσδοκίες του, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τον σύντροφό του. Το μεγαλύτερο κομμάτι που επηρεάζει την σεξουαλικότητά μας προέρχεται από τα κοινωνικά και οικογενειακά πρότυπα και τα ταμπού. Άραγε πως θα φερόταν ο άνθρωπος σεξουαλικά χωρίς το super ego του; σίγουρα αυτό εγείρει πολλές συζητήσεις. Με απλά λόγια η libido μας προέρχεται από το αρχέγονο id το οποίο περιορίζεται και ελέγχεται από το υπερεγώ μας που ουσιαστικά είναι τα πρέπει που μαθαίνουμε από μικρά παιδιά.

Σημαντικό κομμάτι της σεξουαλικότητά μας είναι η σωματική γνωσία δηλαδή η γνώση του σώματός μας, η επικοινωνία με το σώμα μας και η πίστη σε αυτό αλλά και η έκφραση μέσω αυτού.σεξουαλικότητα

Ουσιαστικά αν αναλύσουμε το σεξ θα λέγαμε ότι αποτελείται από την σεξουαλική μας ταυτότητα και τον ρόλο και από την σεξουαλική μας συμπεριφορά. Η ταυτότητα είναι η υποκειμενική αίσθηση του να είσαι άντρας ή γυναίκα ενώ ο ρόλος είναι η έκφραση της ταυτότητάς μας προς τους άλλους.

Η σεξουαλικότητα έχει πολλές μορφές και δεν είναι μόνο το σεξ. H σεξουαλικότητα είναι ένας ευρύς όρος, ο οποίος περιλαμβάνει όχι μόνο τα γεννητικά και ερωτογενή όργανα του ανθρώπου, ή τα δευτερογενή σεξουαλικά του χαρακτηριστικά. Περιλαμβάνει κυρίως την εικόνα του σώματος, την εικόνα του εαυτού, την ταυτότητα του φύλου, πεποιθήσεις και απόψεις γύρω από το σεξ, καθώς επίσης και φυσική έκφραση αγάπης και σεξουαλικής επιθυμίας. Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα επηρεάζεται από κοινωνικοπολιτισμικές και ηθικολογικές προεκτάσεις. Παράλληλα, διαστάσεις που επηρεάζουν τη σεξουαλική έκφραση είναι η ψυχική υγεία, συναισθηματική πληρότητα. Η σεξουαλικότητα είναι πολυδιάστατη και αποτελείται από την ορμή τα κίνητρα και της προσδοκίες δηλαδή τις ψυχολογικές ανάγκες που καλύπτει το άτομο μέσα από την σεξουαλική δραστηριότητα.

Μέσα από το σεξ ο άνθρωπος βιώνει την ηδονή και το συναίσθημα ενώ προσδοκεί την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση, ο στόχος είναι η ψυχική πληρότητα που όμως για να φτάσει κανείς προϋποθέτει την ελευθερία του μυαλού και του σώματος. Στο σεξ συμμετέχουν τόσο το μυαλό όσο και το σώμα, σημαντικά βήματα είναι η αυτοσυγκέντρωση στην πράξη και το συναίσθημα, το βίωμα, η αίσθηση, η διέγερση, η ηδονή και ο οργασμός.

Τα θεμέλια για την υγιή έκφραση της σεξουαλικότητας στην ενήλικη ζωή θέτονται όταν ακόμα είμαστε πολύ νέοι. Πριν ακόμα μάθουμε να μιλάμε και να περπατάμε μαθαίνουμε τη γλώσσα της αφής, του αγγίγματος.

Ως βρέφη και νήπια αναζητούμε απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα όντας πολύ μικροί για να λεκτικοποιήσουμε, τα οποία όμως ερωτήματα διαμορφώνουν την αυτό-εικόνα μας. Το βλέμμα, το χάδι και η τρυφερότητα των γονιών μας είναι οι πρώτες μικρές βάσεις για την σεξουαλικότητά μας.

‘Είμαι επιθυμητή; Μπορώ να δώσω στους άλλους να καταλάβουν τις ανάγκες μου; Μπορώ να ικανοποιήσω τις ανάγκες μου; Μπορώ να φέρομαι με τη θέλησή μου και παρόλα αυτά να με αγαπούν και να με αποδέχονται;’ είναι από τα πρώτα ερωτήματα που θέτει το μωρό μέσα από το κλάμα και τις ανάγκες του.

Σεξ-ουαλικότητα φαντασιώσεις ραντεβού ψυχοθεραπεύτρια συμβουλευτική συμπεριφοράς φοβίες άγχος σχέσεις κενό ανορεξία εγκατάλειψη αναλυτική συναισθήματα κατάθλιψη φόβος προβλήματα αναπτυξιακή ψυχοθεραπευτής Ακρόπολη συνεδρίες διάχυτη αυτοεκτίμηση χαμηλή αυτοπραγμάτωση ψυχοθεραπείας Αθήνα προσέγγιση κρίσεις βουλιμία ψυχολόγοι διάσχιση θανάτου μετρό γνωσιακή αυτογνωσία πανικού ψυχοθεραπεία ψυχολόγος κέντρο διαταραχή γονέων ψυχολογία δυσκολίες νευρικήΣεξ-ουαλικότητα διάχυτη ανορεξία γνωσιακή συμβουλευτική μετρό αναλυτική κέντρο Αθήνα νευρική ψυχολόγος φοβίες αυτοεκτίμηση βουλιμία δυσκολίες ψυχοθεραπείας σχέσεις θανάτου ραντεβού εγκατάλειψη πανικού προσέγγιση συμπεριφοράς προβλήματα ψυχολογία κενό ψυχολόγοι κρίσεις διαταραχή συναισθήματα αυτοπραγμάτωση ψυχοθεραπεύτρια χαμηλή ψυχοθεραπευτής αυτογνωσία αναπτυξιακή γονέων φόβος άγχος Ακρόπολη κατάθλιψη διάσχιση φαντασιώσεις ψυχοθεραπεία συνεδρίες Σεξ-ουαλικότητα συμπεριφοράς φόβος μετρό ψυχολόγος άγχος ψυχολόγοι θανάτου φαντασιώσεις αναλυτική διάχυτη αναπτυξιακή ψυχοθεραπεία ψυχολογία συνεδρίες ραντεβού Ακρόπολη εγκατάλειψη γονέων αυτογνωσία ψυχοθεραπευτής Αθήνα χαμηλή δυσκολίες κρίσεις βουλιμία φοβίες αυτοπραγμάτωση πανικού διάσχιση κέντρο συναισθήματα συμβουλευτική κατάθλιψη ψυχοθεραπεύτρια ψυχοθεραπείας προβλήματα κενό σχέσεις διαταραχή ανορεξία γνωσιακή αυτοεκτίμηση προσέγγιση νευρική Σεξ-ουαλικότητα ραντεβού ψυχοθεραπείας Αθήνα κατάθλιψη συμπεριφοράς ψυχοθεραπευτής κέντρο δυσκολίες κενό πανικού εγκατάλειψη προβλήματα αυτογνωσία διαταραχή ψυχοθεραπεύτρια μετρό αναλυτική προσέγγιση θανάτου ανορεξία άγχος φοβίες αυτοπραγμάτωση ψυχολόγος ψυχολόγοι βουλιμία Ακρόπολη γνωσιακή διάχυτη κρίσεις διάσχιση νευρική ψυχολογία ψυχοθεραπεία αναπτυξιακή χαμηλή αυτοεκτίμηση συνεδρίες σχέσεις φόβος γονέων συναισθήματα φαντασιώσεις συμβουλευτική

Τίτλος: Σεξ-ουαλικότητα
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2019-11-08 12:34:46