Σεξ-ουαλικότητα

Σεξ-ουαλικότητα αυτοπραγμάτωση ψυχοθεραπείας κατάθλιψη χαμηλή ψυχολόγοι ανορεξία πανικού διάσχιση διαταραχή νευρική ψυχολογία ραντεβού θανάτου εγκατάλειψη μετρό αναλυτική βουλιμία συμπεριφοράς συμβουλευτική φοβίες συναισθήματα αναπτυξιακή ψυχοθεραπεία ψυχοθεραπεύτρια αυτογνωσία δυσκολίες Ακρόπολη ψυχολόγος κέντρο φόβος διάχυτη συνεδρίες αυτοεκτίμηση γονέων προσέγγιση γνωσιακή ψυχοθεραπευτής κρίσεις προβλήματα κενό σχέσεις άγχος Αθήνα φαντασιώσεις

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2011/09/intimacy.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

Ο μοναδικός λυρισμός που έχει ο κοινός άνθρωπος είναι η σεξουαλικότητα όπως λέει και ο Γάλλος ποιητής Charles Baudelaire. Πολλοί μπορεί να μην συμφωνείτε εξάλλου είναι μόνο μια άποψη αλλά λίγοι ελπίζω θα διαφωνήσετε με το ότι το σεξ αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής μας.

Η σεξουαλική λειτουργία καλύπτει 3 επίπεδα ανάπτυξης του ανθρώπου, το βιολογικό, το κοινωνικό και το ψυχολογικό. Η σεξουαλική συμπεριφορά του ανθρώπου επηρεάζεται από : το κοινωνικό γίγνεσθαι, τα οικογενειακά πρότυπα, τις σεξουαλικές προσδοκίες του, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τον σύντροφό του. Το μεγαλύτερο κομμάτι που επηρεάζει την σεξουαλικότητά μας προέρχεται από τα κοινωνικά και οικογενειακά πρότυπα και τα ταμπού. Άραγε πως θα φερόταν ο άνθρωπος σεξουαλικά χωρίς το super ego του; σίγουρα αυτό εγείρει πολλές συζητήσεις. Με απλά λόγια η libido μας προέρχεται από το αρχέγονο id το οποίο περιορίζεται και ελέγχεται από το υπερεγώ μας που ουσιαστικά είναι τα πρέπει που μαθαίνουμε από μικρά παιδιά.

Σημαντικό κομμάτι της σεξουαλικότητά μας είναι η σωματική γνωσία δηλαδή η γνώση του σώματός μας, η επικοινωνία με το σώμα μας και η πίστη σε αυτό αλλά και η έκφραση μέσω αυτού.σεξουαλικότητα

Ουσιαστικά αν αναλύσουμε το σεξ θα λέγαμε ότι αποτελείται από την σεξουαλική μας ταυτότητα και τον ρόλο και από την σεξουαλική μας συμπεριφορά. Η ταυτότητα είναι η υποκειμενική αίσθηση του να είσαι άντρας ή γυναίκα ενώ ο ρόλος είναι η έκφραση της ταυτότητάς μας προς τους άλλους.

Η σεξουαλικότητα έχει πολλές μορφές και δεν είναι μόνο το σεξ. H σεξουαλικότητα είναι ένας ευρύς όρος, ο οποίος περιλαμβάνει όχι μόνο τα γεννητικά και ερωτογενή όργανα του ανθρώπου, ή τα δευτερογενή σεξουαλικά του χαρακτηριστικά. Περιλαμβάνει κυρίως την εικόνα του σώματος, την εικόνα του εαυτού, την ταυτότητα του φύλου, πεποιθήσεις και απόψεις γύρω από το σεξ, καθώς επίσης και φυσική έκφραση αγάπης και σεξουαλικής επιθυμίας. Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα επηρεάζεται από κοινωνικοπολιτισμικές και ηθικολογικές προεκτάσεις. Παράλληλα, διαστάσεις που επηρεάζουν τη σεξουαλική έκφραση είναι η ψυχική υγεία, συναισθηματική πληρότητα. Η σεξουαλικότητα είναι πολυδιάστατη και αποτελείται από την ορμή τα κίνητρα και της προσδοκίες δηλαδή τις ψυχολογικές ανάγκες που καλύπτει το άτομο μέσα από την σεξουαλική δραστηριότητα.

Μέσα από το σεξ ο άνθρωπος βιώνει την ηδονή και το συναίσθημα ενώ προσδοκεί την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση, ο στόχος είναι η ψυχική πληρότητα που όμως για να φτάσει κανείς προϋποθέτει την ελευθερία του μυαλού και του σώματος. Στο σεξ συμμετέχουν τόσο το μυαλό όσο και το σώμα, σημαντικά βήματα είναι η αυτοσυγκέντρωση στην πράξη και το συναίσθημα, το βίωμα, η αίσθηση, η διέγερση, η ηδονή και ο οργασμός.

Τα θεμέλια για την υγιή έκφραση της σεξουαλικότητας στην ενήλικη ζωή θέτονται όταν ακόμα είμαστε πολύ νέοι. Πριν ακόμα μάθουμε να μιλάμε και να περπατάμε μαθαίνουμε τη γλώσσα της αφής, του αγγίγματος.

Ως βρέφη και νήπια αναζητούμε απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα όντας πολύ μικροί για να λεκτικοποιήσουμε, τα οποία όμως ερωτήματα διαμορφώνουν την αυτό-εικόνα μας. Το βλέμμα, το χάδι και η τρυφερότητα των γονιών μας είναι οι πρώτες μικρές βάσεις για την σεξουαλικότητά μας.

‘Είμαι επιθυμητή; Μπορώ να δώσω στους άλλους να καταλάβουν τις ανάγκες μου; Μπορώ να ικανοποιήσω τις ανάγκες μου; Μπορώ να φέρομαι με τη θέλησή μου και παρόλα αυτά να με αγαπούν και να με αποδέχονται;’ είναι από τα πρώτα ερωτήματα που θέτει το μωρό μέσα από το κλάμα και τις ανάγκες του.

Σεξ-ουαλικότητα κέντρο διαταραχή ψυχοθεραπεία νευρική ψυχολογία σχέσεις συμπεριφοράς αναλυτική χαμηλή φόβος Αθήνα κατάθλιψη Ακρόπολη αναπτυξιακή δυσκολίες κενό θανάτου μετρό συμβουλευτική συναισθήματα ραντεβού φαντασιώσεις αυτογνωσία διάχυτη συνεδρίες ψυχοθεραπείας ανορεξία φοβίες γνωσιακή ψυχοθεραπεύτρια πανικού αυτοπραγμάτωση προβλήματα εγκατάλειψη γονέων άγχος ψυχοθεραπευτής ψυχολόγοι ψυχολόγος διάσχιση βουλιμία αυτοεκτίμηση κρίσεις προσέγγισηΣεξ-ουαλικότητα κέντρο συναισθήματα αναλυτική Αθήνα νευρική φόβος άγχος κενό συμβουλευτική ψυχοθεραπεύτρια βουλιμία εγκατάλειψη προβλήματα ψυχοθεραπείας διάχυτη ψυχοθεραπεία διάσχιση χαμηλή ανορεξία ψυχοθεραπευτής γονέων αναπτυξιακή μετρό αυτογνωσία φοβίες Ακρόπολη προσέγγιση συμπεριφοράς διαταραχή θανάτου κρίσεις σχέσεις ψυχολόγοι συνεδρίες πανικού φαντασιώσεις αυτοεκτίμηση κατάθλιψη ψυχολογία γνωσιακή δυσκολίες ραντεβού ψυχολόγος αυτοπραγμάτωση Σεξ-ουαλικότητα γονέων κέντρο δυσκολίες συμπεριφοράς συμβουλευτική διαταραχή Ακρόπολη φοβίες άγχος ψυχοθεραπευτής αναπτυξιακή αναλυτική ανορεξία κρίσεις προβλήματα σχέσεις ψυχοθεραπεία ψυχολογία πανικού ψυχολόγοι κενό βουλιμία διάσχιση ψυχοθεραπεύτρια ψυχολόγος διάχυτη συναισθήματα φόβος αυτογνωσία αυτοπραγμάτωση νευρική αυτοεκτίμηση γνωσιακή συνεδρίες φαντασιώσεις ψυχοθεραπείας προσέγγιση ραντεβού χαμηλή Αθήνα θανάτου μετρό εγκατάλειψη κατάθλιψη Σεξ-ουαλικότητα ψυχοθεραπευτής διάχυτη μετρό ψυχολόγοι προσέγγιση κατάθλιψη προβλήματα γνωσιακή συνεδρίες χαμηλή αυτογνωσία φαντασιώσεις βουλιμία ψυχολογία ανορεξία κέντρο νευρική ραντεβού συμβουλευτική Ακρόπολη σχέσεις πανικού διάσχιση φοβίες κενό αυτοπραγμάτωση άγχος ψυχοθεραπεύτρια ψυχοθεραπεία ψυχοθεραπείας φόβος διαταραχή αναλυτική γονέων αναπτυξιακή ψυχολόγος αυτοεκτίμηση δυσκολίες συμπεριφοράς Αθήνα κρίσεις συναισθήματα θανάτου εγκατάλειψη Σεξ-ουαλικότητα νευρική ψυχοθεραπεία γονέων ψυχολογία κενό αυτογνωσία δυσκολίες φοβίες κέντρο αυτοπραγμάτωση προβλήματα βουλιμία ραντεβού ψυχολόγοι γνωσιακή διαταραχή διάχυτη συνεδρίες αυτοεκτίμηση ανορεξία θανάτου Αθήνα αναλυτική σχέσεις διάσχιση προσέγγιση συμβουλευτική μετρό ψυχοθεραπείας αναπτυξιακή εγκατάλειψη κατάθλιψη φόβος συναισθήματα ψυχοθεραπεύτρια κρίσεις άγχος χαμηλή ψυχολόγος φαντασιώσεις Ακρόπολη ψυχοθεραπευτής συμπεριφοράς πανικού

Τίτλος: Σεξ-ουαλικότητα
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2023-01-24 09:01:23
Νέα Ψυχοθεραπευτική Ομάδα Αυτογνωσίας
This is default text for notification bar