Σεξ-ουαλικότητα

Σεξ-ουαλικότητα προσέγγιση κενό χαμηλή συμπεριφοράς βουλιμία αυτοπραγμάτωση εγκατάλειψη αυτοεκτίμηση διάχυτη διάσχιση φοβίες κατάθλιψη πανικού Αθήνα φόβος ψυχολόγος φαντασιώσεις κέντρο συνεδρίες αυτογνωσία ανορεξία ραντεβού ψυχοθεραπεύτρια δυσκολίες γονέων συναισθήματα κρίσεις γνωσιακή αναλυτική αναπτυξιακή άγχος σχέσεις συμβουλευτική προβλήματα διαταραχή ψυχοθεραπευτής ψυχοθεραπείας ψυχοθεραπεία μετρό Ακρόπολη ψυχολόγοι νευρική ψυχολογία θανάτου

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2011/09/intimacy.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

Ο μοναδικός λυρισμός που έχει ο κοινός άνθρωπος είναι η σεξουαλικότητα όπως λέει και ο Γάλλος ποιητής Charles Baudelaire. Πολλοί μπορεί να μην συμφωνείτε εξάλλου είναι μόνο μια άποψη αλλά λίγοι ελπίζω θα διαφωνήσετε με το ότι το σεξ αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής μας.

Η σεξουαλική λειτουργία καλύπτει 3 επίπεδα ανάπτυξης του ανθρώπου, το βιολογικό, το κοινωνικό και το ψυχολογικό. Η σεξουαλική συμπεριφορά του ανθρώπου επηρεάζεται από : το κοινωνικό γίγνεσθαι, τα οικογενειακά πρότυπα, τις σεξουαλικές προσδοκίες του, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τον σύντροφό του. Το μεγαλύτερο κομμάτι που επηρεάζει την σεξουαλικότητά μας προέρχεται από τα κοινωνικά και οικογενειακά πρότυπα και τα ταμπού. Άραγε πως θα φερόταν ο άνθρωπος σεξουαλικά χωρίς το super ego του; σίγουρα αυτό εγείρει πολλές συζητήσεις. Με απλά λόγια η libido μας προέρχεται από το αρχέγονο id το οποίο περιορίζεται και ελέγχεται από το υπερεγώ μας που ουσιαστικά είναι τα πρέπει που μαθαίνουμε από μικρά παιδιά.

Σημαντικό κομμάτι της σεξουαλικότητά μας είναι η σωματική γνωσία δηλαδή η γνώση του σώματός μας, η επικοινωνία με το σώμα μας και η πίστη σε αυτό αλλά και η έκφραση μέσω αυτού.σεξουαλικότητα

Ουσιαστικά αν αναλύσουμε το σεξ θα λέγαμε ότι αποτελείται από την σεξουαλική μας ταυτότητα και τον ρόλο και από την σεξουαλική μας συμπεριφορά. Η ταυτότητα είναι η υποκειμενική αίσθηση του να είσαι άντρας ή γυναίκα ενώ ο ρόλος είναι η έκφραση της ταυτότητάς μας προς τους άλλους.

Η σεξουαλικότητα έχει πολλές μορφές και δεν είναι μόνο το σεξ. H σεξουαλικότητα είναι ένας ευρύς όρος, ο οποίος περιλαμβάνει όχι μόνο τα γεννητικά και ερωτογενή όργανα του ανθρώπου, ή τα δευτερογενή σεξουαλικά του χαρακτηριστικά. Περιλαμβάνει κυρίως την εικόνα του σώματος, την εικόνα του εαυτού, την ταυτότητα του φύλου, πεποιθήσεις και απόψεις γύρω από το σεξ, καθώς επίσης και φυσική έκφραση αγάπης και σεξουαλικής επιθυμίας. Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα επηρεάζεται από κοινωνικοπολιτισμικές και ηθικολογικές προεκτάσεις. Παράλληλα, διαστάσεις που επηρεάζουν τη σεξουαλική έκφραση είναι η ψυχική υγεία, συναισθηματική πληρότητα. Η σεξουαλικότητα είναι πολυδιάστατη και αποτελείται από την ορμή τα κίνητρα και της προσδοκίες δηλαδή τις ψυχολογικές ανάγκες που καλύπτει το άτομο μέσα από την σεξουαλική δραστηριότητα.

Μέσα από το σεξ ο άνθρωπος βιώνει την ηδονή και το συναίσθημα ενώ προσδοκεί την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση, ο στόχος είναι η ψυχική πληρότητα που όμως για να φτάσει κανείς προϋποθέτει την ελευθερία του μυαλού και του σώματος. Στο σεξ συμμετέχουν τόσο το μυαλό όσο και το σώμα, σημαντικά βήματα είναι η αυτοσυγκέντρωση στην πράξη και το συναίσθημα, το βίωμα, η αίσθηση, η διέγερση, η ηδονή και ο οργασμός.

Τα θεμέλια για την υγιή έκφραση της σεξουαλικότητας στην ενήλικη ζωή θέτονται όταν ακόμα είμαστε πολύ νέοι. Πριν ακόμα μάθουμε να μιλάμε και να περπατάμε μαθαίνουμε τη γλώσσα της αφής, του αγγίγματος.

Ως βρέφη και νήπια αναζητούμε απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα όντας πολύ μικροί για να λεκτικοποιήσουμε, τα οποία όμως ερωτήματα διαμορφώνουν την αυτό-εικόνα μας. Το βλέμμα, το χάδι και η τρυφερότητα των γονιών μας είναι οι πρώτες μικρές βάσεις για την σεξουαλικότητά μας.

‘Είμαι επιθυμητή; Μπορώ να δώσω στους άλλους να καταλάβουν τις ανάγκες μου; Μπορώ να ικανοποιήσω τις ανάγκες μου; Μπορώ να φέρομαι με τη θέλησή μου και παρόλα αυτά να με αγαπούν και να με αποδέχονται;’ είναι από τα πρώτα ερωτήματα που θέτει το μωρό μέσα από το κλάμα και τις ανάγκες του.

Σεξ-ουαλικότητα αναπτυξιακή ραντεβού ψυχολογία άγχος διάσχιση ανορεξία χαμηλή ψυχοθεραπείας κέντρο αυτογνωσία φόβος σχέσεις πανικού προσέγγιση αναλυτική δυσκολίες βουλιμία γονέων εγκατάλειψη νευρική κατάθλιψη κρίσεις μετρό διαταραχή γνωσιακή φαντασιώσεις Ακρόπολη ψυχοθεραπευτής συνεδρίες διάχυτη αυτοεκτίμηση συναισθήματα ψυχοθεραπεύτρια Αθήνα ψυχοθεραπεία φοβίες ψυχολόγοι προβλήματα συμβουλευτική ψυχολόγος θανάτου συμπεριφοράς αυτοπραγμάτωση κενόΣεξ-ουαλικότητα γονέων χαμηλή συμπεριφοράς αυτογνωσία φόβος ψυχοθεραπευτής αυτοεκτίμηση διάσχιση φοβίες συνεδρίες προβλήματα μετρό θανάτου διάχυτη κατάθλιψη ανορεξία κρίσεις Αθήνα ψυχοθεραπεία εγκατάλειψη συμβουλευτική αναλυτική ψυχοθεραπεύτρια άγχος προσέγγιση γνωσιακή πανικού σχέσεις Ακρόπολη φαντασιώσεις ψυχοθεραπείας διαταραχή κέντρο αναπτυξιακή βουλιμία νευρική ψυχολόγος κενό ψυχολόγοι δυσκολίες ραντεβού αυτοπραγμάτωση συναισθήματα ψυχολογία Σεξ-ουαλικότητα αυτοεκτίμηση σχέσεις φοβίες Ακρόπολη φόβος ψυχολόγοι Αθήνα γονέων θανάτου συνεδρίες ανορεξία βουλιμία αυτογνωσία συμβουλευτική αναλυτική ψυχοθεραπείας γνωσιακή ψυχολογία αναπτυξιακή ψυχολόγος κατάθλιψη πανικού δυσκολίες κενό προβλήματα ψυχοθεραπεία κέντρο συναισθήματα νευρική χαμηλή κρίσεις ψυχοθεραπευτής ψυχοθεραπεύτρια αυτοπραγμάτωση φαντασιώσεις διάχυτη άγχος μετρό διάσχιση ραντεβού εγκατάλειψη διαταραχή συμπεριφοράς προσέγγιση Σεξ-ουαλικότητα γνωσιακή προσέγγιση πανικού συμβουλευτική φόβος ψυχοθεραπεία συμπεριφοράς κενό μετρό βουλιμία εγκατάλειψη θανάτου φαντασιώσεις ψυχοθεραπευτής διάχυτη κέντρο ψυχοθεραπείας ψυχοθεραπεύτρια ραντεβού ψυχολόγοι νευρική κατάθλιψη αναπτυξιακή άγχος συνεδρίες φοβίες γονέων σχέσεις αναλυτική αυτογνωσία αυτοπραγμάτωση ψυχολόγος διάσχιση κρίσεις προβλήματα δυσκολίες συναισθήματα χαμηλή ψυχολογία ανορεξία Ακρόπολη Αθήνα διαταραχή αυτοεκτίμηση Σεξ-ουαλικότητα διάχυτη σχέσεις κέντρο προσέγγιση εγκατάλειψη φαντασιώσεις Αθήνα χαμηλή κρίσεις αυτοεκτίμηση αυτογνωσία κατάθλιψη συναισθήματα νευρική ραντεβού ψυχολόγος διαταραχή Ακρόπολη ψυχοθεραπευτής ψυχοθεραπείας φόβος ψυχοθεραπεία συνεδρίες πανικού ψυχολογία διάσχιση ψυχολόγοι συμπεριφοράς αυτοπραγμάτωση δυσκολίες ανορεξία συμβουλευτική γνωσιακή γονέων θανάτου βουλιμία φοβίες ψυχοθεραπεύτρια κενό μετρό άγχος αναπτυξιακή αναλυτική προβλήματα

Τίτλος: Σεξ-ουαλικότητα
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2020-06-25 13:31:43