Σεξ-ουαλικότητα

Σεξ-ουαλικότητα γνωσιακή θανάτου ψυχοθεραπευτής αναπτυξιακή αυτοπραγμάτωση διάσχιση μετρό κέντρο κρίσεις ψυχολογία ψυχολόγοι διαταραχή Ακρόπολη αναλυτική άγχος ανορεξία αυτογνωσία εγκατάλειψη προβλήματα φόβος φοβίες συμβουλευτική κενό συνεδρίες κατάθλιψη ψυχοθεραπεύτρια διάχυτη προσέγγιση δυσκολίες ραντεβού αυτοεκτίμηση συμπεριφοράς ψυχοθεραπεία χαμηλή συναισθήματα γονέων ψυχοθεραπείας φαντασιώσεις βουλιμία Αθήνα πανικού νευρική σχέσεις ψυχολόγος

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2011/09/intimacy.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

Ο μοναδικός λυρισμός που έχει ο κοινός άνθρωπος είναι η σεξουαλικότητα όπως λέει και ο Γάλλος ποιητής Charles Baudelaire. Πολλοί μπορεί να μην συμφωνείτε εξάλλου είναι μόνο μια άποψη αλλά λίγοι ελπίζω θα διαφωνήσετε με το ότι το σεξ αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής μας.

Η σεξουαλική λειτουργία καλύπτει 3 επίπεδα ανάπτυξης του ανθρώπου, το βιολογικό, το κοινωνικό και το ψυχολογικό. Η σεξουαλική συμπεριφορά του ανθρώπου επηρεάζεται από : το κοινωνικό γίγνεσθαι, τα οικογενειακά πρότυπα, τις σεξουαλικές προσδοκίες του, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τον σύντροφό του. Το μεγαλύτερο κομμάτι που επηρεάζει την σεξουαλικότητά μας προέρχεται από τα κοινωνικά και οικογενειακά πρότυπα και τα ταμπού. Άραγε πως θα φερόταν ο άνθρωπος σεξουαλικά χωρίς το super ego του; σίγουρα αυτό εγείρει πολλές συζητήσεις. Με απλά λόγια η libido μας προέρχεται από το αρχέγονο id το οποίο περιορίζεται και ελέγχεται από το υπερεγώ μας που ουσιαστικά είναι τα πρέπει που μαθαίνουμε από μικρά παιδιά.

Σημαντικό κομμάτι της σεξουαλικότητά μας είναι η σωματική γνωσία δηλαδή η γνώση του σώματός μας, η επικοινωνία με το σώμα μας και η πίστη σε αυτό αλλά και η έκφραση μέσω αυτού.σεξουαλικότητα

Ουσιαστικά αν αναλύσουμε το σεξ θα λέγαμε ότι αποτελείται από την σεξουαλική μας ταυτότητα και τον ρόλο και από την σεξουαλική μας συμπεριφορά. Η ταυτότητα είναι η υποκειμενική αίσθηση του να είσαι άντρας ή γυναίκα ενώ ο ρόλος είναι η έκφραση της ταυτότητάς μας προς τους άλλους.

Η σεξουαλικότητα έχει πολλές μορφές και δεν είναι μόνο το σεξ. H σεξουαλικότητα είναι ένας ευρύς όρος, ο οποίος περιλαμβάνει όχι μόνο τα γεννητικά και ερωτογενή όργανα του ανθρώπου, ή τα δευτερογενή σεξουαλικά του χαρακτηριστικά. Περιλαμβάνει κυρίως την εικόνα του σώματος, την εικόνα του εαυτού, την ταυτότητα του φύλου, πεποιθήσεις και απόψεις γύρω από το σεξ, καθώς επίσης και φυσική έκφραση αγάπης και σεξουαλικής επιθυμίας. Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα επηρεάζεται από κοινωνικοπολιτισμικές και ηθικολογικές προεκτάσεις. Παράλληλα, διαστάσεις που επηρεάζουν τη σεξουαλική έκφραση είναι η ψυχική υγεία, συναισθηματική πληρότητα. Η σεξουαλικότητα είναι πολυδιάστατη και αποτελείται από την ορμή τα κίνητρα και της προσδοκίες δηλαδή τις ψυχολογικές ανάγκες που καλύπτει το άτομο μέσα από την σεξουαλική δραστηριότητα.

Μέσα από το σεξ ο άνθρωπος βιώνει την ηδονή και το συναίσθημα ενώ προσδοκεί την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση, ο στόχος είναι η ψυχική πληρότητα που όμως για να φτάσει κανείς προϋποθέτει την ελευθερία του μυαλού και του σώματος. Στο σεξ συμμετέχουν τόσο το μυαλό όσο και το σώμα, σημαντικά βήματα είναι η αυτοσυγκέντρωση στην πράξη και το συναίσθημα, το βίωμα, η αίσθηση, η διέγερση, η ηδονή και ο οργασμός.

Τα θεμέλια για την υγιή έκφραση της σεξουαλικότητας στην ενήλικη ζωή θέτονται όταν ακόμα είμαστε πολύ νέοι. Πριν ακόμα μάθουμε να μιλάμε και να περπατάμε μαθαίνουμε τη γλώσσα της αφής, του αγγίγματος.

Ως βρέφη και νήπια αναζητούμε απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα όντας πολύ μικροί για να λεκτικοποιήσουμε, τα οποία όμως ερωτήματα διαμορφώνουν την αυτό-εικόνα μας. Το βλέμμα, το χάδι και η τρυφερότητα των γονιών μας είναι οι πρώτες μικρές βάσεις για την σεξουαλικότητά μας.

‘Είμαι επιθυμητή; Μπορώ να δώσω στους άλλους να καταλάβουν τις ανάγκες μου; Μπορώ να ικανοποιήσω τις ανάγκες μου; Μπορώ να φέρομαι με τη θέλησή μου και παρόλα αυτά να με αγαπούν και να με αποδέχονται;’ είναι από τα πρώτα ερωτήματα που θέτει το μωρό μέσα από το κλάμα και τις ανάγκες του.

Σεξ-ουαλικότητα συμβουλευτική φαντασιώσεις κρίσεις ψυχοθεραπείας διάσχιση ψυχολόγος ραντεβού συναισθήματα κενό Ακρόπολη αυτοπραγμάτωση εγκατάλειψη προβλήματα Αθήνα διάχυτη χαμηλή ψυχοθεραπεύτρια ψυχοθεραπεία ψυχολόγοι κατάθλιψη κέντρο αυτοεκτίμηση φόβος προσέγγιση θανάτου άγχος βουλιμία αναλυτική ψυχοθεραπευτής νευρική μετρό γονέων ψυχολογία διαταραχή σχέσεις συμπεριφοράς πανικού γνωσιακή συνεδρίες αυτογνωσία αναπτυξιακή δυσκολίες φοβίες ανορεξίαΣεξ-ουαλικότητα συμπεριφοράς κενό διαταραχή θανάτου αυτοπραγμάτωση πανικού φοβίες ψυχοθεραπεία γονέων νευρική ψυχολογία διάχυτη συνεδρίες δυσκολίες αναλυτική εγκατάλειψη άγχος κέντρο κρίσεις συμβουλευτική ανορεξία αυτογνωσία προβλήματα φαντασιώσεις αναπτυξιακή ψυχοθεραπευτής διάσχιση Αθήνα ραντεβού ψυχολόγοι χαμηλή προσέγγιση Ακρόπολη κατάθλιψη συναισθήματα ψυχοθεραπεύτρια ψυχοθεραπείας αυτοεκτίμηση γνωσιακή φόβος μετρό ψυχολόγος σχέσεις βουλιμία Σεξ-ουαλικότητα ψυχοθεραπεία φαντασιώσεις ψυχολογία κατάθλιψη διαταραχή συναισθήματα αυτογνωσία προσέγγιση κέντρο πανικού ψυχοθεραπείας ψυχολόγοι ψυχολόγος κενό φοβίες φόβος κρίσεις μετρό γονέων ραντεβού συμβουλευτική δυσκολίες Ακρόπολη βουλιμία ψυχοθεραπεύτρια προβλήματα χαμηλή διάχυτη αυτοεκτίμηση άγχος συνεδρίες εγκατάλειψη αυτοπραγμάτωση γνωσιακή σχέσεις θανάτου αναλυτική ψυχοθεραπευτής ανορεξία συμπεριφοράς αναπτυξιακή Αθήνα διάσχιση νευρική Σεξ-ουαλικότητα συμπεριφοράς κατάθλιψη ψυχοθεραπεία προβλήματα γονέων αυτογνωσία φαντασιώσεις θανάτου μετρό αυτοπραγμάτωση διαταραχή κρίσεις πανικού κέντρο αναλυτική διάσχιση διάχυτη ψυχολόγος χαμηλή ψυχολόγοι αναπτυξιακή γνωσιακή άγχος φοβίες ψυχοθεραπείας εγκατάλειψη ψυχολογία Ακρόπολη συναισθήματα φόβος συνεδρίες βουλιμία ψυχοθεραπεύτρια νευρική κενό αυτοεκτίμηση δυσκολίες ραντεβού ανορεξία Αθήνα σχέσεις συμβουλευτική προσέγγιση ψυχοθεραπευτής Σεξ-ουαλικότητα χαμηλή ψυχοθεραπεύτρια ψυχοθεραπεία ψυχοθεραπείας Αθήνα πανικού ψυχολογία συμπεριφοράς κέντρο φαντασιώσεις φοβίες προσέγγιση θανάτου Ακρόπολη διαταραχή νευρική ανορεξία αναλυτική κενό συμβουλευτική διάχυτη προβλήματα συνεδρίες γονέων αυτοεκτίμηση κατάθλιψη κρίσεις αναπτυξιακή ψυχοθεραπευτής μετρό γνωσιακή διάσχιση φόβος αυτογνωσία ραντεβού ψυχολόγοι αυτοπραγμάτωση άγχος ψυχολόγος συναισθήματα βουλιμία σχέσεις δυσκολίες εγκατάλειψη Σεξ-ουαλικότητα προβλήματα ψυχοθεραπεία διάσχιση προσέγγιση αναλυτική γονέων κατάθλιψη αυτοεκτίμηση ψυχολογία κενό φόβος ψυχολόγοι δυσκολίες εγκατάλειψη ψυχοθεραπευτής θανάτου Ακρόπολη ραντεβού αυτογνωσία κρίσεις ψυχοθεραπεύτρια διαταραχή διάχυτη συναισθήματα συμβουλευτική γνωσιακή συνεδρίες φοβίες ψυχοθεραπείας άγχος κέντρο συμπεριφοράς φαντασιώσεις μετρό αυτοπραγμάτωση Αθήνα βουλιμία χαμηλή σχέσεις νευρική αναπτυξιακή ανορεξία πανικού ψυχολόγος

Τίτλος: Σεξ-ουαλικότητα
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2020-09-25 13:32:45