Σεξ-ουαλικότητα

Σεξ-ουαλικότητα κέντρο θανάτου αυτοπραγμάτωση ψυχοθεραπευτής διαταραχή κατάθλιψη φόβος συναισθήματα κενό διάχυτη ψυχολόγοι μετρό ψυχολόγος ψυχολογία δυσκολίες Αθήνα ψυχοθεραπεύτρια άγχος συμβουλευτική ραντεβού χαμηλή αυτοεκτίμηση αυτογνωσία γνωσιακή συνεδρίες γονέων συμπεριφοράς βουλιμία προσέγγιση εγκατάλειψη φοβίες φαντασιώσεις διάσχιση σχέσεις πανικού αναπτυξιακή αναλυτική ψυχοθεραπείας κρίσεις νευρική ψυχοθεραπεία ανορεξία Ακρόπολη προβλήματα

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2011/09/intimacy.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

Ο μοναδικός λυρισμός που έχει ο κοινός άνθρωπος είναι η σεξουαλικότητα όπως λέει και ο Γάλλος ποιητής Charles Baudelaire. Πολλοί μπορεί να μην συμφωνείτε εξάλλου είναι μόνο μια άποψη αλλά λίγοι ελπίζω θα διαφωνήσετε με το ότι το σεξ αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής μας.

Η σεξουαλική λειτουργία καλύπτει 3 επίπεδα ανάπτυξης του ανθρώπου, το βιολογικό, το κοινωνικό και το ψυχολογικό. Η σεξουαλική συμπεριφορά του ανθρώπου επηρεάζεται από : το κοινωνικό γίγνεσθαι, τα οικογενειακά πρότυπα, τις σεξουαλικές προσδοκίες του, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τον σύντροφό του. Το μεγαλύτερο κομμάτι που επηρεάζει την σεξουαλικότητά μας προέρχεται από τα κοινωνικά και οικογενειακά πρότυπα και τα ταμπού. Άραγε πως θα φερόταν ο άνθρωπος σεξουαλικά χωρίς το super ego του; σίγουρα αυτό εγείρει πολλές συζητήσεις. Με απλά λόγια η libido μας προέρχεται από το αρχέγονο id το οποίο περιορίζεται και ελέγχεται από το υπερεγώ μας που ουσιαστικά είναι τα πρέπει που μαθαίνουμε από μικρά παιδιά.

Σημαντικό κομμάτι της σεξουαλικότητά μας είναι η σωματική γνωσία δηλαδή η γνώση του σώματός μας, η επικοινωνία με το σώμα μας και η πίστη σε αυτό αλλά και η έκφραση μέσω αυτού.σεξουαλικότητα

Ουσιαστικά αν αναλύσουμε το σεξ θα λέγαμε ότι αποτελείται από την σεξουαλική μας ταυτότητα και τον ρόλο και από την σεξουαλική μας συμπεριφορά. Η ταυτότητα είναι η υποκειμενική αίσθηση του να είσαι άντρας ή γυναίκα ενώ ο ρόλος είναι η έκφραση της ταυτότητάς μας προς τους άλλους.

Η σεξουαλικότητα έχει πολλές μορφές και δεν είναι μόνο το σεξ. H σεξουαλικότητα είναι ένας ευρύς όρος, ο οποίος περιλαμβάνει όχι μόνο τα γεννητικά και ερωτογενή όργανα του ανθρώπου, ή τα δευτερογενή σεξουαλικά του χαρακτηριστικά. Περιλαμβάνει κυρίως την εικόνα του σώματος, την εικόνα του εαυτού, την ταυτότητα του φύλου, πεποιθήσεις και απόψεις γύρω από το σεξ, καθώς επίσης και φυσική έκφραση αγάπης και σεξουαλικής επιθυμίας. Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα επηρεάζεται από κοινωνικοπολιτισμικές και ηθικολογικές προεκτάσεις. Παράλληλα, διαστάσεις που επηρεάζουν τη σεξουαλική έκφραση είναι η ψυχική υγεία, συναισθηματική πληρότητα. Η σεξουαλικότητα είναι πολυδιάστατη και αποτελείται από την ορμή τα κίνητρα και της προσδοκίες δηλαδή τις ψυχολογικές ανάγκες που καλύπτει το άτομο μέσα από την σεξουαλική δραστηριότητα.

Μέσα από το σεξ ο άνθρωπος βιώνει την ηδονή και το συναίσθημα ενώ προσδοκεί την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση, ο στόχος είναι η ψυχική πληρότητα που όμως για να φτάσει κανείς προϋποθέτει την ελευθερία του μυαλού και του σώματος. Στο σεξ συμμετέχουν τόσο το μυαλό όσο και το σώμα, σημαντικά βήματα είναι η αυτοσυγκέντρωση στην πράξη και το συναίσθημα, το βίωμα, η αίσθηση, η διέγερση, η ηδονή και ο οργασμός.

Τα θεμέλια για την υγιή έκφραση της σεξουαλικότητας στην ενήλικη ζωή θέτονται όταν ακόμα είμαστε πολύ νέοι. Πριν ακόμα μάθουμε να μιλάμε και να περπατάμε μαθαίνουμε τη γλώσσα της αφής, του αγγίγματος.

Ως βρέφη και νήπια αναζητούμε απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα όντας πολύ μικροί για να λεκτικοποιήσουμε, τα οποία όμως ερωτήματα διαμορφώνουν την αυτό-εικόνα μας. Το βλέμμα, το χάδι και η τρυφερότητα των γονιών μας είναι οι πρώτες μικρές βάσεις για την σεξουαλικότητά μας.

‘Είμαι επιθυμητή; Μπορώ να δώσω στους άλλους να καταλάβουν τις ανάγκες μου; Μπορώ να ικανοποιήσω τις ανάγκες μου; Μπορώ να φέρομαι με τη θέλησή μου και παρόλα αυτά να με αγαπούν και να με αποδέχονται;’ είναι από τα πρώτα ερωτήματα που θέτει το μωρό μέσα από το κλάμα και τις ανάγκες του.

Σεξ-ουαλικότητα ψυχολογία κατάθλιψη θανάτου ψυχοθεραπείας συναισθήματα συνεδρίες συμβουλευτική ψυχολόγος βουλιμία φοβίες ψυχοθεραπεύτρια διάσχιση προβλήματα γνωσιακή ψυχοθεραπεία φόβος ψυχοθεραπευτής δυσκολίες Ακρόπολη χαμηλή γονέων πανικού προσέγγιση νευρική διαταραχή μετρό κρίσεις διάχυτη αυτοεκτίμηση ραντεβού ανορεξία αυτοπραγμάτωση Αθήνα αναπτυξιακή συμπεριφοράς εγκατάλειψη αναλυτική σχέσεις κενό ψυχολόγοι άγχος κέντρο αυτογνωσία φαντασιώσειςΣεξ-ουαλικότητα γονέων προσέγγιση φόβος ψυχοθεραπεύτρια σχέσεις φοβίες ψυχοθεραπευτής συναισθήματα ψυχολόγοι Ακρόπολη κατάθλιψη φαντασιώσεις άγχος διαταραχή μετρό συμβουλευτική διάσχιση δυσκολίες προβλήματα ψυχοθεραπεία αναλυτική νευρική ψυχολόγος γνωσιακή κρίσεις ανορεξία εγκατάλειψη θανάτου ραντεβού κέντρο Αθήνα χαμηλή βουλιμία κενό ψυχοθεραπείας αυτοπραγμάτωση διάχυτη συμπεριφοράς αυτογνωσία αυτοεκτίμηση αναπτυξιακή πανικού ψυχολογία συνεδρίες Σεξ-ουαλικότητα προσέγγιση φοβίες άγχος θανάτου βουλιμία ψυχολόγος κρίσεις κενό αυτοπραγμάτωση μετρό συμβουλευτική διάσχιση διάχυτη ψυχοθεραπείας ψυχοθεραπεύτρια Αθήνα ανορεξία πανικού συνεδρίες αναπτυξιακή φαντασιώσεις Ακρόπολη αναλυτική αυτοεκτίμηση ψυχολογία συναισθήματα ραντεβού ψυχολόγοι ψυχοθεραπεία προβλήματα γνωσιακή αυτογνωσία γονέων σχέσεις νευρική ψυχοθεραπευτής εγκατάλειψη κατάθλιψη διαταραχή συμπεριφοράς κέντρο χαμηλή φόβος δυσκολίες Σεξ-ουαλικότητα συμβουλευτική γονέων ψυχοθεραπευτής ψυχοθεραπεύτρια διάσχιση χαμηλή αναπτυξιακή φοβίες διάχυτη διαταραχή ανορεξία νευρική προσέγγιση ψυχοθεραπεία δυσκολίες μετρό αυτογνωσία προβλήματα γνωσιακή πανικού αυτοεκτίμηση βουλιμία συνεδρίες αυτοπραγμάτωση ψυχολόγοι ραντεβού κενό σχέσεις άγχος Αθήνα εγκατάλειψη θανάτου κρίσεις ψυχοθεραπείας αναλυτική φαντασιώσεις συμπεριφοράς κέντρο συναισθήματα ψυχολογία ψυχολόγος Ακρόπολη κατάθλιψη φόβος

Τίτλος: Σεξ-ουαλικότητα
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2021-03-28 10:00:52