Σεξ-ουαλικότητα

Σεξ-ουαλικότητα ψυχοθεραπείας χαμηλή ψυχοθεραπευτής φαντασιώσεις αυτοεκτίμηση δυσκολίες προσέγγιση εγκατάλειψη αυτοπραγμάτωση γνωσιακή νευρική συνεδρίες μετρό κρίσεις γονέων κενό κατάθλιψη Ακρόπολη ψυχολογία συμβουλευτική πανικού θανάτου ανορεξία αναπτυξιακή διάσχιση ψυχοθεραπεία συμπεριφοράς Αθήνα διάχυτη προβλήματα συναισθήματα ψυχολόγοι αναλυτική φόβος αυτογνωσία βουλιμία φοβίες ψυχολόγος άγχος διαταραχή ψυχοθεραπεύτρια κέντρο ραντεβού σχέσεις

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2011/09/intimacy.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

Ο μοναδικός λυρισμός που έχει ο κοινός άνθρωπος είναι η σεξουαλικότητα όπως λέει και ο Γάλλος ποιητής Charles Baudelaire. Πολλοί μπορεί να μην συμφωνείτε εξάλλου είναι μόνο μια άποψη αλλά λίγοι ελπίζω θα διαφωνήσετε με το ότι το σεξ αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ζωής μας.

Η σεξουαλική λειτουργία καλύπτει 3 επίπεδα ανάπτυξης του ανθρώπου, το βιολογικό, το κοινωνικό και το ψυχολογικό. Η σεξουαλική συμπεριφορά του ανθρώπου επηρεάζεται από : το κοινωνικό γίγνεσθαι, τα οικογενειακά πρότυπα, τις σεξουαλικές προσδοκίες του, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τον σύντροφό του. Το μεγαλύτερο κομμάτι που επηρεάζει την σεξουαλικότητά μας προέρχεται από τα κοινωνικά και οικογενειακά πρότυπα και τα ταμπού. Άραγε πως θα φερόταν ο άνθρωπος σεξουαλικά χωρίς το super ego του; σίγουρα αυτό εγείρει πολλές συζητήσεις. Με απλά λόγια η libido μας προέρχεται από το αρχέγονο id το οποίο περιορίζεται και ελέγχεται από το υπερεγώ μας που ουσιαστικά είναι τα πρέπει που μαθαίνουμε από μικρά παιδιά.

Σημαντικό κομμάτι της σεξουαλικότητά μας είναι η σωματική γνωσία δηλαδή η γνώση του σώματός μας, η επικοινωνία με το σώμα μας και η πίστη σε αυτό αλλά και η έκφραση μέσω αυτού.σεξουαλικότητα

Ουσιαστικά αν αναλύσουμε το σεξ θα λέγαμε ότι αποτελείται από την σεξουαλική μας ταυτότητα και τον ρόλο και από την σεξουαλική μας συμπεριφορά. Η ταυτότητα είναι η υποκειμενική αίσθηση του να είσαι άντρας ή γυναίκα ενώ ο ρόλος είναι η έκφραση της ταυτότητάς μας προς τους άλλους.

Η σεξουαλικότητα έχει πολλές μορφές και δεν είναι μόνο το σεξ. H σεξουαλικότητα είναι ένας ευρύς όρος, ο οποίος περιλαμβάνει όχι μόνο τα γεννητικά και ερωτογενή όργανα του ανθρώπου, ή τα δευτερογενή σεξουαλικά του χαρακτηριστικά. Περιλαμβάνει κυρίως την εικόνα του σώματος, την εικόνα του εαυτού, την ταυτότητα του φύλου, πεποιθήσεις και απόψεις γύρω από το σεξ, καθώς επίσης και φυσική έκφραση αγάπης και σεξουαλικής επιθυμίας. Η ανθρώπινη σεξουαλικότητα επηρεάζεται από κοινωνικοπολιτισμικές και ηθικολογικές προεκτάσεις. Παράλληλα, διαστάσεις που επηρεάζουν τη σεξουαλική έκφραση είναι η ψυχική υγεία, συναισθηματική πληρότητα. Η σεξουαλικότητα είναι πολυδιάστατη και αποτελείται από την ορμή τα κίνητρα και της προσδοκίες δηλαδή τις ψυχολογικές ανάγκες που καλύπτει το άτομο μέσα από την σεξουαλική δραστηριότητα.

Μέσα από το σεξ ο άνθρωπος βιώνει την ηδονή και το συναίσθημα ενώ προσδοκεί την ικανοποίηση και την ευχαρίστηση, ο στόχος είναι η ψυχική πληρότητα που όμως για να φτάσει κανείς προϋποθέτει την ελευθερία του μυαλού και του σώματος. Στο σεξ συμμετέχουν τόσο το μυαλό όσο και το σώμα, σημαντικά βήματα είναι η αυτοσυγκέντρωση στην πράξη και το συναίσθημα, το βίωμα, η αίσθηση, η διέγερση, η ηδονή και ο οργασμός.

Τα θεμέλια για την υγιή έκφραση της σεξουαλικότητας στην ενήλικη ζωή θέτονται όταν ακόμα είμαστε πολύ νέοι. Πριν ακόμα μάθουμε να μιλάμε και να περπατάμε μαθαίνουμε τη γλώσσα της αφής, του αγγίγματος.

Ως βρέφη και νήπια αναζητούμε απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα όντας πολύ μικροί για να λεκτικοποιήσουμε, τα οποία όμως ερωτήματα διαμορφώνουν την αυτό-εικόνα μας. Το βλέμμα, το χάδι και η τρυφερότητα των γονιών μας είναι οι πρώτες μικρές βάσεις για την σεξουαλικότητά μας.

‘Είμαι επιθυμητή; Μπορώ να δώσω στους άλλους να καταλάβουν τις ανάγκες μου; Μπορώ να ικανοποιήσω τις ανάγκες μου; Μπορώ να φέρομαι με τη θέλησή μου και παρόλα αυτά να με αγαπούν και να με αποδέχονται;’ είναι από τα πρώτα ερωτήματα που θέτει το μωρό μέσα από το κλάμα και τις ανάγκες του.

Σεξ-ουαλικότητα βουλιμία άγχος διάσχιση ψυχοθεραπεία μετρό συμβουλευτική γονέων ψυχοθεραπεύτρια ψυχολόγος ραντεβού φαντασιώσεις ψυχοθεραπευτής ανορεξία προβλήματα Αθήνα αυτοεκτίμηση Ακρόπολη κέντρο συμπεριφοράς φόβος ψυχολόγοι διάχυτη προσέγγιση θανάτου ψυχοθεραπείας πανικού εγκατάλειψη φοβίες γνωσιακή κρίσεις αυτοπραγμάτωση συνεδρίες αναλυτική κενό σχέσεις ψυχολογία αυτογνωσία συναισθήματα δυσκολίες διαταραχή κατάθλιψη νευρική χαμηλή αναπτυξιακήΣεξ-ουαλικότητα συνεδρίες δυσκολίες φόβος συμπεριφοράς αυτογνωσία γνωσιακή ψυχοθεραπείας ραντεβού αυτοπραγμάτωση ψυχολόγοι αναπτυξιακή κρίσεις άγχος σχέσεις Αθήνα ψυχοθεραπεύτρια φαντασιώσεις εγκατάλειψη κέντρο συμβουλευτική ψυχοθεραπεία θανάτου χαμηλή αυτοεκτίμηση βουλιμία διάσχιση συναισθήματα Ακρόπολη μετρό ψυχολόγος προσέγγιση κατάθλιψη αναλυτική ανορεξία φοβίες ψυχολογία προβλήματα νευρική ψυχοθεραπευτής κενό πανικού διαταραχή γονέων διάχυτη Σεξ-ουαλικότητα φόβος γονέων φοβίες πανικού ψυχοθεραπεία διάχυτη κέντρο γνωσιακή θανάτου βουλιμία συναισθήματα σχέσεις συμβουλευτική αναπτυξιακή νευρική ψυχοθεραπεύτρια εγκατάλειψη αυτογνωσία κατάθλιψη χαμηλή διαταραχή Αθήνα ψυχοθεραπευτής δυσκολίες ψυχολογία αυτοεκτίμηση άγχος Ακρόπολη ψυχοθεραπείας φαντασιώσεις ψυχολόγοι συνεδρίες προβλήματα ραντεβού αναλυτική κενό μετρό ψυχολόγος ανορεξία κρίσεις συμπεριφοράς προσέγγιση διάσχιση αυτοπραγμάτωση Σεξ-ουαλικότητα διάχυτη βουλιμία εγκατάλειψη αυτογνωσία θανάτου μετρό γονέων κατάθλιψη αυτοπραγμάτωση συναισθήματα συνεδρίες φόβος ψυχολογία άγχος προσέγγιση φαντασιώσεις προβλήματα Αθήνα νευρική σχέσεις κενό ψυχοθεραπεύτρια χαμηλή κέντρο ψυχολόγος συμπεριφοράς ψυχοθεραπευτής Ακρόπολη αυτοεκτίμηση γνωσιακή δυσκολίες ψυχολόγοι αναπτυξιακή ανορεξία διάσχιση ψυχοθεραπείας διαταραχή αναλυτική ραντεβού φοβίες ψυχοθεραπεία συμβουλευτική πανικού κρίσεις Σεξ-ουαλικότητα κενό ψυχολόγος αναλυτική αυτογνωσία ανορεξία διάσχιση διαταραχή ψυχοθεραπεύτρια χαμηλή Ακρόπολη νευρική προσέγγιση ψυχολόγοι μετρό γνωσιακή ψυχοθεραπείας αυτοεκτίμηση κατάθλιψη κέντρο σχέσεις προβλήματα πανικού ψυχοθεραπευτής ραντεβού Αθήνα φαντασιώσεις δυσκολίες συμπεριφοράς φοβίες ψυχοθεραπεία συνεδρίες αναπτυξιακή ψυχολογία εγκατάλειψη γονέων φόβος συμβουλευτική βουλιμία θανάτου κρίσεις συναισθήματα διάχυτη άγχος αυτοπραγμάτωση

Τίτλος: Σεξ-ουαλικότητα
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2024-02-20 12:19:47
Νέα Ψυχοθεραπευτική Ομάδα Αυτογνωσίας
This is default text for notification bar