Παγωμένα συναισθήματα

Παγωμένα συναισθήματα κρίσεις γνωσιακή θανάτου χαμηλή ψυχοθεραπεία ψυχολόγος νευρική ψυχολογία διάχυτη αναλυτική φοβίες ψυχολόγοι εγκατάλειψη κενό ψυχοθεραπεύτρια γονέων κέντρο σχέσεις φαντασιώσεις συμπεριφοράς συμβουλευτική δυσκολίες προβλήματα διαταραχή αυτοεκτίμηση ψυχοθεραπευτής άγχος φόβος κατάθλιψη αναπτυξιακή Ακρόπολη μετρό Αθήνα συνεδρίες ανορεξία ραντεβού πανικού αυτοπραγμάτωση διάσχιση συναισθήματα βουλιμία προσέγγιση αυτογνωσία ψυχοθεραπείας

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2011/08/frozen-emotions.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

Ο καλύτερος τρόπος να περιγράψω τον τίτλο του άρθρου είναι ο στίχος της Madonna στο τραγούδι frozen, «You’re frozen When your heart’s not open».
Αλήθεια, πόσοι από μας νιώθουμε άνετα να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας στα κοντινά μας πρόσωπα;
Οι άνθρωποι που δεν εκφράζουν συναισθήματα δεν σημαίνει ότι είναι σκληροί ή ότι δεν έχουν συναισθήματα αλλά ότι ίσως είναι πιο ευαίσθητοι από αυτούς που τα εκφράζουν υπερβολικά. Πολλοί μάλιστα τα βιώνουν τόσο έντονα αλλά δεν τα εξωτερικεύουν, ενώ άλλοι επειδή δεν αντέχουν την ένταση τα αποφεύγουν.

Γιατί κάποιος να αποφεύγει είτε να βιώσει είτε να εκφράσει το συναίσθημα του;

Δεν υπάρχει μια απάντηση λόγω της μοναδικότητας του ανθρώπου, ο καθένας μας έχει τα δικά του βιώματα και τις δικές του άμυνες.
Κάποιοι μάθαμε ότι το συναίσθημα είναι ευαλωτότητα, ενώ τα κοινωνικά στερεότυπα θεωρούν ότι οι άντρες δεν κλαίνε και δεν δείχνουν ευαισθησία, ενώ στα μικρά αγοράκια πρέπει να αποφεύγονται τα χάδια και η αγκαλιά και ο πατέρας πρέπει να είναι δυναμικός, αυστηρός και απόμακρος. Άλλοι κάποτε εξέφρασαν το συναίσθημα τους και τραυματίστηκαν ή έχουν κακοποιηθεί συναισθηματικά.

Παγωμένα συναισθήματαΟι συνέπειες αυτής της κατάστασης εαυτού αφορούν σε πρώτη φάση το ίδιο το άτομο αλλά και τις διαπροσωπικές του σχέσεις.

Πώς νιώθει κανείς όταν ζει κυρίως λογικά και ενστικτωδώς;

Σαν ζόμπι είναι μια κλασική απάντηση που πολλοί θεραπευόμενοι δίνουν. Οι κοντινοί τους άνθρωποι συχνά τους θεωρούν ψυχρούς, αδιάφορους και ίσως μπαίνουν και αυτοί στην διαδικασία να μην εκφράζουν τα συναισθήματα τους απέναντί τους.
Πολλές οικογένειες βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση όπου τα μέλη δεν μιλάνε μεταξύ τους για τα συναισθήματά τους και τα εκφράζουν κυρίως μέσω των υλικών αγαθών. Μάλιστα, γεγονότα όπως απώλεια αγαπημένου προσώπου-πένθος ή αποτυχίες αποσιωπούνται. Η μη έκφραση του συναισθήματος των γονέων προς το παιδί έχει επίσης πολύ αρνητική επίδραση, καταστροφική θα έλεγα καθώς τα παιδιά έχουν ανάγκη από βρέφη ακόμα, το χάδι, τα γλυκά λόγια και την αποδοχή. Καθένας μας θέλει να ξέρει ότι τον αγαπούν. Το βρέφος αναζητά στο βλέμμα και το χάδι της μητέρας του την αποδοχή την αγάπη και μέσα από αυτά προσπαθεί να χτίσει τον δικό του εαυτό.

Όταν ένας άνθρωπος συνειδητοποιήσει πόσο παγωμένος νιώθει και πόσο δύσκολο του είναι να εκφράσει τα παγωμένα συναισθήματασυναισθήματα του, τρομάζει με τον εαυτό του. Ο πιο ασφαλής χώρος να ξεκινήσει να βιώνει και να εκφράζει τα συναισθήματά του κανείς είναι το θεραπευτικό δωμάτιο και όπως κάθε σχέση, έτσι και η θεραπευτική σχέση, έχει ανάγκη από την έκφραση των συναισθημάτων. Μέσα απο την θεραπεία θα μάθει να αναγνωρίζει, να διακρίνει, να διαχειρίζεται και να εκφράζει τα συναισθήματά του. Ο καθένας μας μπορεί να βιώνει, να νιώθει, να εκφράζει και να απολαμβάνει, ποτέ δεν είναι αργά…

Προτεινόμενο βιβλίο σχετικά με το άρθρο :
Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία / Fisher, Robert. Έκδ. Opera
Περίληψη
«Μια φορά κι έναν παλιό καιρό, σε μια πολύ μακρινή χώρα, ζούσε ένας ιππότης που περνιόταν για καλός, ευγενικός και στοργικός. Έκανε όλα αυτά που κάνουν οι καλοί, ευγενικοί και  στοργικοί ιππότες. Πολεμούσε εχθρούς που ήταν κακοί, τρισάθλιοι, μοχθηροί…»

Ένα μυθιστόρημα γραμμένο σαν παραμύθι, που μιλά κατευθείαν στην καρδιά όσων αποζητούν  ένα βαθύτερο νόημα στη ζωή τους, μια απάντηση και μια διέξοδος στους φόβους, τις αγωνίες και τη μοναξιά μας. Μιλώντας για τις «σκουριασμένες πανοπλίες» μας που (νομίζουμε πως) μας προφυλάσσουν από τον πόνο τον οποίο μας προξενούν οι άλλοι, ο Ρόμπερτ Φίσερ δημιουργεί μια ταξιδιωτική περιπέτεια που οδηγεί τον αναγνώστη στο «γνώθι σαυτόν». Γεμάτος χιούμορ, «O ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία» μάς καλεί να ανακαλύψουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, να ανασάνουμε βαθιά και να γελάσουμε. «Ο Ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία», αυτό το σύντομο, χιουμοριστικό και ανατρεπτικό -με τον τρόπο του- μυθιστόρημα-παραμύθι πραγματεύεται το θέμα του «αμυντικού οπλισμού» που φέρουμε όλοι συνεχώς επάνω μας χωρίς καλά καλά να το συνειδητοποιούμε. Πετυχαίνει, με πρωτότυπο τρόπο, να αγγίξει τα βαθύτερα στοιχεία της ανθρώπινης φύσης που ασφυκτιά κάτω από λογής λογής υποσυνείδητους και ασύνειδους ζυγούς. Με τη γρήγορη και γοητευτική του πρόζα ο Ράμπερτ Φίσερ παρουσιάζει μια «οικογενειακού τύπου μεσαιωνική περιπέτεια», που αποδεικνύεται ο ιδανικός καμβάς για να απλωθούν επάνω του οι φοβίες, οι ανασφάλειες, οι φραγμοί, οι υποχωρήσεις αλλά και τα κρυφά κουράγια του σύγχρονου ανθρώπου.

Παγωμένα συναισθήματα ανορεξία ψυχοθεραπεύτρια ψυχοθεραπεία ραντεβού πανικού άγχος γονέων αναλυτική συνεδρίες φοβίες ψυχοθεραπείας κατάθλιψη προσέγγιση αυτοπραγμάτωση προβλήματα Ακρόπολη φόβος εγκατάλειψη δυσκολίες ψυχολογία θανάτου χαμηλή ψυχολόγος γνωσιακή διάχυτη κενό αναπτυξιακή Αθήνα συμπεριφοράς συναισθήματα φαντασιώσεις αυτοεκτίμηση διάσχιση κέντρο σχέσεις διαταραχή ψυχοθεραπευτής αυτογνωσία κρίσεις νευρική βουλιμία συμβουλευτική μετρό ψυχολόγοιΠαγωμένα συναισθήματα ραντεβού ψυχοθεραπείας άγχος προβλήματα κρίσεις Ακρόπολη ψυχοθεραπεία αυτοεκτίμηση ψυχολόγοι εγκατάλειψη θανάτου ψυχοθεραπεύτρια αναπτυξιακή φόβος κατάθλιψη διάσχιση διάχυτη μετρό ψυχολόγος πανικού φαντασιώσεις συμπεριφοράς νευρική συναισθήματα ψυχολογία χαμηλή διαταραχή προσέγγιση κενό κέντρο Αθήνα ανορεξία φοβίες αναλυτική βουλιμία γνωσιακή αυτογνωσία συνεδρίες δυσκολίες ψυχοθεραπευτής συμβουλευτική γονέων σχέσεις αυτοπραγμάτωση Παγωμένα συναισθήματα διαταραχή αναπτυξιακή Αθήνα συμβουλευτική θανάτου κατάθλιψη συμπεριφοράς ψυχολόγος διάσχιση ανορεξία κέντρο φοβίες Ακρόπολη προβλήματα σχέσεις ψυχολόγοι αυτογνωσία ψυχοθεραπευτής νευρική γονέων άγχος αυτοεκτίμηση δυσκολίες χαμηλή ραντεβού αυτοπραγμάτωση φαντασιώσεις αναλυτική συναισθήματα ψυχοθεραπεία εγκατάλειψη βουλιμία διάχυτη κενό πανικού κρίσεις μετρό φόβος συνεδρίες ψυχοθεραπείας ψυχολογία προσέγγιση ψυχοθεραπεύτρια γνωσιακή Παγωμένα συναισθήματα αναλυτική Αθήνα προβλήματα ανορεξία αυτοεκτίμηση γονέων κατάθλιψη νευρική ψυχολόγοι συνεδρίες αυτοπραγμάτωση δυσκολίες αυτογνωσία εγκατάλειψη διάχυτη βουλιμία ψυχολόγος αναπτυξιακή φοβίες συμπεριφοράς προσέγγιση φόβος άγχος συμβουλευτική Ακρόπολη γνωσιακή συναισθήματα ραντεβού κενό διάσχιση σχέσεις κρίσεις φαντασιώσεις μετρό διαταραχή ψυχολογία θανάτου ψυχοθεραπείας ψυχοθεραπευτής κέντρο ψυχοθεραπεύτρια ψυχοθεραπεία χαμηλή πανικού Παγωμένα συναισθήματα μετρό προβλήματα κατάθλιψη κέντρο κενό βουλιμία συνεδρίες ψυχοθεραπείας ψυχοθεραπεύτρια δυσκολίες γονέων πανικού χαμηλή αναλυτική σχέσεις φόβος ψυχοθεραπευτής αυτοεκτίμηση άγχος αναπτυξιακή ψυχολόγοι αυτοπραγμάτωση διάχυτη συμβουλευτική φοβίες ραντεβού φαντασιώσεις συμπεριφοράς ανορεξία ψυχοθεραπεία Αθήνα αυτογνωσία ψυχολογία συναισθήματα Ακρόπολη κρίσεις ψυχολόγος διάσχιση γνωσιακή νευρική εγκατάλειψη προσέγγιση διαταραχή θανάτου Παγωμένα συναισθήματα αυτογνωσία διάσχιση φαντασιώσεις ψυχοθεραπευτής ψυχολόγος συμπεριφοράς ψυχολογία κέντρο συνεδρίες ψυχοθεραπεία δυσκολίες σχέσεις άγχος Ακρόπολη συμβουλευτική χαμηλή διάχυτη Αθήνα προσέγγιση εγκατάλειψη διαταραχή πανικού ψυχολόγοι αυτοπραγμάτωση κενό προβλήματα αναλυτική ψυχοθεραπεύτρια κατάθλιψη συναισθήματα κρίσεις γνωσιακή ραντεβού ανορεξία ψυχοθεραπείας βουλιμία νευρική φοβίες μετρό αυτοεκτίμηση φόβος γονέων αναπτυξιακή θανάτου

Τίτλος: Παγωμένα συναισθήματα
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2024-02-20 00:19:21
Νέα Ψυχοθεραπευτική Ομάδα Αυτογνωσίας
This is default text for notification bar