Παγωμένα συναισθήματα

Παγωμένα συναισθήματα ψυχολογία ραντεβού φόβος συμβουλευτική κενό κρίσεις άγχος διάσχιση αυτοπραγμάτωση ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια θανάτου αναλυτική κατάθλιψη δυσκολίες προβλήματα φοβίες εγκατάλειψη μετρό βουλιμία ψυχοθεραπείας γονέων συμπεριφοράς γνωσιακή ψυχοθεραπευτής πανικού συναισθήματα αυτοεκτίμηση κέντρο ανορεξία Ακρόπολη φαντασιώσεις συνεδρίες ψυχολόγοι χαμηλή Αθήνα προσέγγιση αναπτυξιακή διάχυτη σχέσεις διαταραχή αυτογνωσία ψυχοθεραπεία νευρική

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2011/08/frozen-emotions.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

Ο καλύτερος τρόπος να περιγράψω τον τίτλο του άρθρου είναι ο στίχος της Madonna στο τραγούδι frozen, «You’re frozen When your heart’s not open».
Αλήθεια, πόσοι από μας νιώθουμε άνετα να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας στα κοντινά μας πρόσωπα;
Οι άνθρωποι που δεν εκφράζουν συναισθήματα δεν σημαίνει ότι είναι σκληροί ή ότι δεν έχουν συναισθήματα αλλά ότι ίσως είναι πιο ευαίσθητοι από αυτούς που τα εκφράζουν υπερβολικά. Πολλοί μάλιστα τα βιώνουν τόσο έντονα αλλά δεν τα εξωτερικεύουν, ενώ άλλοι επειδή δεν αντέχουν την ένταση τα αποφεύγουν.

Γιατί κάποιος να αποφεύγει είτε να βιώσει είτε να εκφράσει το συναίσθημα του;

Δεν υπάρχει μια απάντηση λόγω της μοναδικότητας του ανθρώπου, ο καθένας μας έχει τα δικά του βιώματα και τις δικές του άμυνες.
Κάποιοι μάθαμε ότι το συναίσθημα είναι ευαλωτότητα, ενώ τα κοινωνικά στερεότυπα θεωρούν ότι οι άντρες δεν κλαίνε και δεν δείχνουν ευαισθησία, ενώ στα μικρά αγοράκια πρέπει να αποφεύγονται τα χάδια και η αγκαλιά και ο πατέρας πρέπει να είναι δυναμικός, αυστηρός και απόμακρος. Άλλοι κάποτε εξέφρασαν το συναίσθημα τους και τραυματίστηκαν ή έχουν κακοποιηθεί συναισθηματικά.

Παγωμένα συναισθήματαΟι συνέπειες αυτής της κατάστασης εαυτού αφορούν σε πρώτη φάση το ίδιο το άτομο αλλά και τις διαπροσωπικές του σχέσεις.

Πώς νιώθει κανείς όταν ζει κυρίως λογικά και ενστικτωδώς;

Σαν ζόμπι είναι μια κλασική απάντηση που πολλοί θεραπευόμενοι δίνουν. Οι κοντινοί τους άνθρωποι συχνά τους θεωρούν ψυχρούς, αδιάφορους και ίσως μπαίνουν και αυτοί στην διαδικασία να μην εκφράζουν τα συναισθήματα τους απέναντί τους.
Πολλές οικογένειες βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση όπου τα μέλη δεν μιλάνε μεταξύ τους για τα συναισθήματά τους και τα εκφράζουν κυρίως μέσω των υλικών αγαθών. Μάλιστα, γεγονότα όπως απώλεια αγαπημένου προσώπου-πένθος ή αποτυχίες αποσιωπούνται. Η μη έκφραση του συναισθήματος των γονέων προς το παιδί έχει επίσης πολύ αρνητική επίδραση, καταστροφική θα έλεγα καθώς τα παιδιά έχουν ανάγκη από βρέφη ακόμα, το χάδι, τα γλυκά λόγια και την αποδοχή. Καθένας μας θέλει να ξέρει ότι τον αγαπούν. Το βρέφος αναζητά στο βλέμμα και το χάδι της μητέρας του την αποδοχή την αγάπη και μέσα από αυτά προσπαθεί να χτίσει τον δικό του εαυτό.

Όταν ένας άνθρωπος συνειδητοποιήσει πόσο παγωμένος νιώθει και πόσο δύσκολο του είναι να εκφράσει τα παγωμένα συναισθήματασυναισθήματα του, τρομάζει με τον εαυτό του. Ο πιο ασφαλής χώρος να ξεκινήσει να βιώνει και να εκφράζει τα συναισθήματά του κανείς είναι το θεραπευτικό δωμάτιο και όπως κάθε σχέση, έτσι και η θεραπευτική σχέση, έχει ανάγκη από την έκφραση των συναισθημάτων. Μέσα απο την θεραπεία θα μάθει να αναγνωρίζει, να διακρίνει, να διαχειρίζεται και να εκφράζει τα συναισθήματά του. Ο καθένας μας μπορεί να βιώνει, να νιώθει, να εκφράζει και να απολαμβάνει, ποτέ δεν είναι αργά…

Προτεινόμενο βιβλίο σχετικά με το άρθρο :
Ο ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία / Fisher, Robert. Έκδ. Opera
Περίληψη
«Μια φορά κι έναν παλιό καιρό, σε μια πολύ μακρινή χώρα, ζούσε ένας ιππότης που περνιόταν για καλός, ευγενικός και στοργικός. Έκανε όλα αυτά που κάνουν οι καλοί, ευγενικοί και  στοργικοί ιππότες. Πολεμούσε εχθρούς που ήταν κακοί, τρισάθλιοι, μοχθηροί…»

Ένα μυθιστόρημα γραμμένο σαν παραμύθι, που μιλά κατευθείαν στην καρδιά όσων αποζητούν  ένα βαθύτερο νόημα στη ζωή τους, μια απάντηση και μια διέξοδος στους φόβους, τις αγωνίες και τη μοναξιά μας. Μιλώντας για τις «σκουριασμένες πανοπλίες» μας που (νομίζουμε πως) μας προφυλάσσουν από τον πόνο τον οποίο μας προξενούν οι άλλοι, ο Ρόμπερτ Φίσερ δημιουργεί μια ταξιδιωτική περιπέτεια που οδηγεί τον αναγνώστη στο «γνώθι σαυτόν». Γεμάτος χιούμορ, «O ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία» μάς καλεί να ανακαλύψουμε τον ίδιο μας τον εαυτό, να ανασάνουμε βαθιά και να γελάσουμε. «Ο Ιππότης με τη σκουριασμένη πανοπλία», αυτό το σύντομο, χιουμοριστικό και ανατρεπτικό -με τον τρόπο του- μυθιστόρημα-παραμύθι πραγματεύεται το θέμα του «αμυντικού οπλισμού» που φέρουμε όλοι συνεχώς επάνω μας χωρίς καλά καλά να το συνειδητοποιούμε. Πετυχαίνει, με πρωτότυπο τρόπο, να αγγίξει τα βαθύτερα στοιχεία της ανθρώπινης φύσης που ασφυκτιά κάτω από λογής λογής υποσυνείδητους και ασύνειδους ζυγούς. Με τη γρήγορη και γοητευτική του πρόζα ο Ράμπερτ Φίσερ παρουσιάζει μια «οικογενειακού τύπου μεσαιωνική περιπέτεια», που αποδεικνύεται ο ιδανικός καμβάς για να απλωθούν επάνω του οι φοβίες, οι ανασφάλειες, οι φραγμοί, οι υποχωρήσεις αλλά και τα κρυφά κουράγια του σύγχρονου ανθρώπου.

Παγωμένα συναισθήματα Αθήνα ψυχοθεραπείας διαταραχή φόβος συναισθήματα άγχος ραντεβού κρίσεις γονέων ψυχοθεραπεύτρια κατάθλιψη ψυχοθεραπεία σχέσεις νευρική διάσχιση αυτοεκτίμηση συνεδρίες βουλιμία φοβίες ανορεξία γνωσιακή κενό φαντασιώσεις ψυχολογία συμβουλευτική προβλήματα Ακρόπολη χαμηλή αναλυτική αυτογνωσία αυτοπραγμάτωση συμπεριφοράς ψυχοθεραπευτής αναπτυξιακή δυσκολίες προσέγγιση διάχυτη ψυχολόγος εγκατάλειψη θανάτου πανικού ψυχολόγοι μετρό κέντροΠαγωμένα συναισθήματα προβλήματα κενό κέντρο σχέσεις ψυχολόγος πανικού ψυχοθεραπεύτρια συμβουλευτική κατάθλιψη ψυχολογία αυτογνωσία νευρική ραντεβού αναλυτική άγχος αυτοπραγμάτωση ψυχοθεραπευτής δυσκολίες φοβίες διαταραχή Αθήνα φαντασιώσεις γονέων ψυχοθεραπεία κρίσεις αναπτυξιακή εγκατάλειψη συνεδρίες ψυχοθεραπείας γνωσιακή ανορεξία διάσχιση βουλιμία χαμηλή φόβος μετρό προσέγγιση συναισθήματα ψυχολόγοι διάχυτη Ακρόπολη θανάτου συμπεριφοράς αυτοεκτίμηση Παγωμένα συναισθήματα κρίσεις μετρό ψυχολόγος συνεδρίες πανικού γνωσιακή ψυχολογία χαμηλή ψυχολόγοι ψυχοθεραπείας διαταραχή αυτοπραγμάτωση νευρική ραντεβού φόβος διάσχιση συμπεριφοράς σχέσεις αναλυτική άγχος αναπτυξιακή ψυχοθεραπευτής θανάτου εγκατάλειψη φοβίες συμβουλευτική ανορεξία αυτοεκτίμηση γονέων ψυχοθεραπεύτρια κατάθλιψη Αθήνα Ακρόπολη προσέγγιση διάχυτη βουλιμία κέντρο αυτογνωσία φαντασιώσεις ψυχοθεραπεία προβλήματα συναισθήματα κενό δυσκολίες Παγωμένα συναισθήματα νευρική Αθήνα δυσκολίες σχέσεις θανάτου ψυχολογία συνεδρίες χαμηλή φοβίες προβλήματα φόβος ψυχοθεραπείας ψυχολόγος μετρό γονέων ψυχολόγοι ψυχοθεραπεύτρια κρίσεις κέντρο φαντασιώσεις συμπεριφοράς διάχυτη προσέγγιση αυτοπραγμάτωση ψυχοθεραπεία αναπτυξιακή αναλυτική γνωσιακή ανορεξία Ακρόπολη κενό ραντεβού εγκατάλειψη διάσχιση συμβουλευτική βουλιμία πανικού αυτογνωσία ψυχοθεραπευτής κατάθλιψη συναισθήματα διαταραχή άγχος αυτοεκτίμηση Παγωμένα συναισθήματα πανικού φοβίες ραντεβού κενό συνεδρίες δυσκολίες νευρική αυτοπραγμάτωση χαμηλή κατάθλιψη αναπτυξιακή προβλήματα γονέων θανάτου ψυχολογία άγχος κέντρο Ακρόπολη ψυχοθεραπεία φόβος κρίσεις διάχυτη Αθήνα συμβουλευτική ανορεξία αυτοεκτίμηση ψυχολόγοι φαντασιώσεις διάσχιση μετρό ψυχοθεραπευτής γνωσιακή συναισθήματα ψυχοθεραπείας διαταραχή βουλιμία συμπεριφοράς αναλυτική ψυχολόγος σχέσεις αυτογνωσία προσέγγιση ψυχοθεραπεύτρια εγκατάλειψη

Τίτλος: Παγωμένα συναισθήματα
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2019-05-07 22:24:24