Ο ρόλος των γονέων στην διαμόρφωση της ταυτότητας του παιδιού

ρόλος γονέων διαμόρφωση ταυτότητας παιδιού ψυχοθεραπείας άγχος ψυχοθεραπευτής πανικού ψυχοθεραπεία διάχυτη φαντασιώσεις διαταραχή φόβος εγκατάλειψη προβλήματα ραντεβού γνωσιακή συμπεριφοράς αναπτυξιακή συνεδρίες βουλιμία αυτοεκτίμηση κρίσεις μετρό ψυχολογία γονέων φοβίες κατάθλιψη θανάτου συμβουλευτική κέντρο δυσκολίες αυτοπραγμάτωση ψυχολόγος Αθήνα ανορεξία αναλυτική αυτογνωσία νευρική σχέσεις προσέγγιση διάσχιση συναισθήματα ψυχολόγοι χαμηλή ψυχοθεραπεύτρια Ακρόπολη κενό

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2013/09/gay-by-choice-300x394.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ]

Ο καθένας από τους δύο γονείς παίζει σημαντικό και διαφορετικό ρόλο στην διαμόρφωση της ταυτότητας του παιδιού. Το φύλο του γονέα του προσδίδει και διαφορετικό ρόλο. Ως προς την σεξουαλική μας ταυτότητα ο γονέας του ίδιου φύλου είναι αυτός που θα παίξει σημαντικό ρόλο ενώ ως προς την σεξουαλική μας διαφοροποίηση ο γονέας του αντίθετου φύλου παίζει καθοριστικό ρόλο. Το παιδί βλέπει τον εαυτό του στον γονέα του ίδιου φύλου, αυτόν θα μιμηθεί και θα έχει σαν πρότυπο διαμορφώνοντας έτσι την σεξουαλική του ταυτότητα.

Τι γίνεται όμως εάν ο γονέας του ίδιου φύλου είναι απορριπτικός ή απών;

Τότε η εικόνα που εισπράττει το παιδί δεν είναι θετική, επομένως το γεγονός ότι είναι άντρας ή γυναίκα δεν του αντλεί ικανοποίηση. Η έλλειψη επιβεβαίωσης από τον γονέα του ίδιου φύλου ή έστω από άλλη μητρική ή πατρική φιγούρα θα οδηγήσει το παιδί να ντρέπεται για τον εαυτό του ή ακόμα και να τον μισεί. Το καθρέφτισμα που κάνει ο γονέας του ίδιου φύλου είναι σημαντικό για την αυτοεκτίμηση του παιδιού. Επομένως η ουσιαστικότερη βάση του παιδιού, η αγάπη για τον εαυτό γίνεται μέσα από το καθρέφτισμα. Και πράγματι είναι πολύ όμορφη η εικόνα της μητέρας να χτενίζει και να φτιάχνει τα μαλλιά της κόρης της που πολλές φορές συνοδεύεται και από το αντίστροφο, εκείνη την στιγμή η μητέρα θαυμάζει την κόρη της και η κόρη καμαρώνει που είναι γυναίκα σαν την μαμά! Αντίστοιχα υπάρχουν και κοινά βιώματα για τον πατέρα με τον γιό, που σαν δύο άντρες παλεύουν και παίζουν αγορίστικα παιχνίδια, επομένως ποιός μπορεί να πει ότι ο μπαμπάς δεν παίζει σημαντικό ρόλο; Πολλές φορές η παρουσία του ενός γονέα μπορεί να είναι αδύνατη λόγω διαζυγίου ή απώλειας, αυτό δεν σημαίνει ότι και μία άλλη μητρική ή πατρική φιγούρα δεν είναι σημαντική. Θα ήταν πολύ περιοριστικό και μη ρεαλιστικό να λέγαμε ότι μόνο οι φυσικοί γονείς μπορούν να ικανοποιήσουν τις ψυχολογικές ανάγκες του παιδιού πολλές φορές γιαγιάδες και παππούδες αναλαμβάνουν αυτόν τον ρόλο καθώς οι γονείς δουλεύουν πολλές ώρες. Ουσιαστικά για να ικανοποιήσει το παιδί την ανάγκη της ταύτισης θα πρέπει να βρίσκεται σε επαφή με την αντρική και την γυναικεία φιγούρα.

Ο γονέας του αντίθετου φύλου είναι αυτός που βοηθάει το παιδί να συνειδητοποιήσει την διαφορά των δύο φύλων και άρα και την διαφοροποίησή του από το αντίθετο φύλο.  Οι ερωτικές φαντασιώσεις και ή ιδιαίτερα ερωτική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ γιου και μητέρας και κόρης με πατέρα στα 3 με 4 χρόνια του παιδιού είναι το γνωστό Οιδιπόδειο και αντίστοιχα σύμπλεγμα της Ηλέκτρας. Tα συμπλέγματα αυτά είναι μια φυσιολογική αναπτυξιακή εξέλιξη, αρκεί να υπάρξει και η λύση του. Στις οικογένειες που παραδοσιακά ο πατέρας είναι απών και η μητέρα σπίτι τα αγόρια απασχολούνται από μια πληγή στην ταυτότητά τους λόγω απουσίας αντρικού προτύπου ενώ οι σχέσεις με τις γυναίκες είναι πιο εύκολες λόγω της σταθερής παρουσία της μητέρας. Ενώ για τα κορίτσια είναι διαφορετικά, ο άντρας δεν υπήρξε σταθερά στη ζωή τους και η αναζήτηση ενός άντρα που θα είναι εκεί γι αυτές είναι σημαντική, ενώ η σχέση με τις φίλες είναι πιο εύκολη και δεδομένη.

Η συνειδητοποίηση του φύλου από το παιδί είναι ένα δεύτερο σημαντικό στάδιο μετά από την διαχωρισμό του από την μητέρα στην βρεφική ηλικία. Η συνειδητοποίηση του φύλου του μειώνει την παντοδυναμία και του δημιουργεί την ανάγκη της ταύτισης με το ίδιο φύλο και την υπεράσπισής του. Η σωστή διαφοροποίηση θα βοηθήσει το άτομο να εκτιμήσει τις ομοιότητες και τις διαφορές των δυο φύλων και θα τον οδηγήσει στην αναζήτηση της πληρότητας μέσα από την σχέση του με το άλλο φύλο μέσω του έρωτα.

Ο ρόλος των γονέων στην διαμόρφωση της ταυτότητας του παιδιού

ρόλος γονέων διαμόρφωση ταυτότητας παιδιού νευρική φοβίες ψυχοθεραπείας κέντρο αναπτυξιακή μετρό θανάτου διαταραχή Ακρόπολη συμβουλευτική διάχυτη κατάθλιψη προβλήματα γνωσιακή ψυχολογία ραντεβού αυτοπραγμάτωση πανικού φόβος εγκατάλειψη αυτοεκτίμηση ψυχοθεραπεία συνεδρίες αυτογνωσία Αθήνα διάσχιση συναισθήματα ψυχοθεραπεύτρια ψυχοθεραπευτής κενό ψυχολόγος ψυχολόγοι φαντασιώσεις προσέγγιση άγχος δυσκολίες συμπεριφοράς γονέων χαμηλή σχέσεις αναλυτική κρίσεις ανορεξία βουλιμίαρόλος γονέων διαμόρφωση ταυτότητας παιδιού Ακρόπολη νευρική Αθήνα ψυχοθεραπευτής άγχος χαμηλή κατάθλιψη αυτοεκτίμηση σχέσεις διαταραχή πανικού βουλιμία γονέων κρίσεις φαντασιώσεις ψυχολόγος διάσχιση αυτογνωσία συναισθήματα αυτοπραγμάτωση φόβος συνεδρίες προβλήματα διάχυτη γνωσιακή προσέγγιση ανορεξία ψυχολόγοι ψυχοθεραπεία αναπτυξιακή μετρό εγκατάλειψη συμπεριφοράς κενό ψυχοθεραπεύτρια κέντρο αναλυτική ραντεβού δυσκολίες ψυχοθεραπείας ψυχολογία συμβουλευτική θανάτου φοβίες ρόλος γονέων διαμόρφωση ταυτότητας παιδιού ψυχολογία φοβίες συμπεριφοράς ψυχοθεραπεύτρια δυσκολίες ραντεβού αναλυτική κατάθλιψη διάχυτη προσέγγιση βουλιμία άγχος αυτογνωσία θανάτου κρίσεις κέντρο εγκατάλειψη διαταραχή γνωσιακή πανικού συμβουλευτική Ακρόπολη σχέσεις ψυχολόγοι ψυχοθεραπείας ψυχολόγος προβλήματα συναισθήματα χαμηλή ψυχοθεραπευτής φόβος ανορεξία αναπτυξιακή Αθήνα διάσχιση νευρική αυτοεκτίμηση κενό αυτοπραγμάτωση μετρό φαντασιώσεις γονέων συνεδρίες ψυχοθεραπεία ρόλος γονέων διαμόρφωση ταυτότητας παιδιού κρίσεις διάχυτη χαμηλή ψυχολόγος κατάθλιψη διάσχιση ψυχολόγοι κενό φοβίες ραντεβού εγκατάλειψη σχέσεις βουλιμία προβλήματα φόβος αυτογνωσία διαταραχή άγχος αναπτυξιακή Αθήνα νευρική ψυχολογία δυσκολίες ψυχοθεραπείας Ακρόπολη αυτοπραγμάτωση συναισθήματα συνεδρίες προσέγγιση θανάτου αυτοεκτίμηση αναλυτική ανορεξία ψυχοθεραπεύτρια πανικού κέντρο γνωσιακή γονέων ψυχοθεραπεία φαντασιώσεις ψυχοθεραπευτής συμβουλευτική μετρό συμπεριφοράς ρόλος γονέων διαμόρφωση ταυτότητας παιδιού εγκατάλειψη κενό συναισθήματα ψυχοθεραπευτής αναπτυξιακή κέντρο ψυχολογία φαντασιώσεις άγχος σχέσεις συμπεριφοράς δυσκολίες θανάτου ψυχοθεραπεία κρίσεις Αθήνα φόβος αναλυτική βουλιμία διάσχιση ψυχολόγος διάχυτη αυτοεκτίμηση γονέων προσέγγιση γνωσιακή συμβουλευτική ψυχοθεραπεύτρια ψυχοθεραπείας φοβίες κατάθλιψη χαμηλή νευρική διαταραχή Ακρόπολη μετρό συνεδρίες αυτοπραγμάτωση ραντεβού πανικού ανορεξία ψυχολόγοι αυτογνωσία προβλήματα ρόλος γονέων διαμόρφωση ταυτότητας παιδιού σχέσεις συνεδρίες κενό ψυχολόγοι διαταραχή φόβος ραντεβού νευρική αυτοπραγμάτωση βουλιμία εγκατάλειψη πανικού ψυχοθεραπεία αναπτυξιακή προσέγγιση θανάτου ανορεξία αναλυτική ψυχοθεραπείας συμπεριφοράς προβλήματα γονέων άγχος φαντασιώσεις συναισθήματα αυτοεκτίμηση δυσκολίες αυτογνωσία Ακρόπολη κατάθλιψη μετρό συμβουλευτική ψυχοθεραπεύτρια διάσχιση κέντρο διάχυτη κρίσεις ψυχοθεραπευτής Αθήνα φοβίες ψυχολογία χαμηλή ψυχολόγος γνωσιακή

Τίτλος: Ο ρόλος των γονέων στην διαμόρφωση της ταυτότητας του παιδιού
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2019-05-13 22:23:37