Ο ρόλος των γονέων στην διαμόρφωση της ταυτότητας του παιδιού

ρόλος γονέων διαμόρφωση ταυτότητας παιδιού προσέγγιση ψυχολόγος συμπεριφοράς ψυχοθεραπείας προβλήματα κατάθλιψη θανάτου Ακρόπολη κενό ανορεξία κέντρο γνωσιακή πανικού δυσκολίες κρίσεις ψυχολόγοι άγχος βουλιμία διάσχιση γονέων αυτοπραγμάτωση ραντεβού φόβος αυτοεκτίμηση ψυχοθεραπεία ψυχοθεραπευτής μετρό νευρική χαμηλή Αθήνα αναλυτική φαντασιώσεις συμβουλευτική διάχυτη σχέσεις διαταραχή αυτογνωσία συνεδρίες συναισθήματα εγκατάλειψη ψυχοθεραπεύτρια φοβίες αναπτυξιακή ψυχολογία

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2013/09/gay-by-choice-300x394.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ]

Ο καθένας από τους δύο γονείς παίζει σημαντικό και διαφορετικό ρόλο στην διαμόρφωση της ταυτότητας του παιδιού. Το φύλο του γονέα του προσδίδει και διαφορετικό ρόλο. Ως προς την σεξουαλική μας ταυτότητα ο γονέας του ίδιου φύλου είναι αυτός που θα παίξει σημαντικό ρόλο ενώ ως προς την σεξουαλική μας διαφοροποίηση ο γονέας του αντίθετου φύλου παίζει καθοριστικό ρόλο. Το παιδί βλέπει τον εαυτό του στον γονέα του ίδιου φύλου, αυτόν θα μιμηθεί και θα έχει σαν πρότυπο διαμορφώνοντας έτσι την σεξουαλική του ταυτότητα.

Τι γίνεται όμως εάν ο γονέας του ίδιου φύλου είναι απορριπτικός ή απών;

Τότε η εικόνα που εισπράττει το παιδί δεν είναι θετική, επομένως το γεγονός ότι είναι άντρας ή γυναίκα δεν του αντλεί ικανοποίηση. Η έλλειψη επιβεβαίωσης από τον γονέα του ίδιου φύλου ή έστω από άλλη μητρική ή πατρική φιγούρα θα οδηγήσει το παιδί να ντρέπεται για τον εαυτό του ή ακόμα και να τον μισεί. Το καθρέφτισμα που κάνει ο γονέας του ίδιου φύλου είναι σημαντικό για την αυτοεκτίμηση του παιδιού. Επομένως η ουσιαστικότερη βάση του παιδιού, η αγάπη για τον εαυτό γίνεται μέσα από το καθρέφτισμα. Και πράγματι είναι πολύ όμορφη η εικόνα της μητέρας να χτενίζει και να φτιάχνει τα μαλλιά της κόρης της που πολλές φορές συνοδεύεται και από το αντίστροφο, εκείνη την στιγμή η μητέρα θαυμάζει την κόρη της και η κόρη καμαρώνει που είναι γυναίκα σαν την μαμά! Αντίστοιχα υπάρχουν και κοινά βιώματα για τον πατέρα με τον γιό, που σαν δύο άντρες παλεύουν και παίζουν αγορίστικα παιχνίδια, επομένως ποιός μπορεί να πει ότι ο μπαμπάς δεν παίζει σημαντικό ρόλο; Πολλές φορές η παρουσία του ενός γονέα μπορεί να είναι αδύνατη λόγω διαζυγίου ή απώλειας, αυτό δεν σημαίνει ότι και μία άλλη μητρική ή πατρική φιγούρα δεν είναι σημαντική. Θα ήταν πολύ περιοριστικό και μη ρεαλιστικό να λέγαμε ότι μόνο οι φυσικοί γονείς μπορούν να ικανοποιήσουν τις ψυχολογικές ανάγκες του παιδιού πολλές φορές γιαγιάδες και παππούδες αναλαμβάνουν αυτόν τον ρόλο καθώς οι γονείς δουλεύουν πολλές ώρες. Ουσιαστικά για να ικανοποιήσει το παιδί την ανάγκη της ταύτισης θα πρέπει να βρίσκεται σε επαφή με την αντρική και την γυναικεία φιγούρα.

Ο γονέας του αντίθετου φύλου είναι αυτός που βοηθάει το παιδί να συνειδητοποιήσει την διαφορά των δύο φύλων και άρα και την διαφοροποίησή του από το αντίθετο φύλο.  Οι ερωτικές φαντασιώσεις και ή ιδιαίτερα ερωτική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ γιου και μητέρας και κόρης με πατέρα στα 3 με 4 χρόνια του παιδιού είναι το γνωστό Οιδιπόδειο και αντίστοιχα σύμπλεγμα της Ηλέκτρας. Tα συμπλέγματα αυτά είναι μια φυσιολογική αναπτυξιακή εξέλιξη, αρκεί να υπάρξει και η λύση του. Στις οικογένειες που παραδοσιακά ο πατέρας είναι απών και η μητέρα σπίτι τα αγόρια απασχολούνται από μια πληγή στην ταυτότητά τους λόγω απουσίας αντρικού προτύπου ενώ οι σχέσεις με τις γυναίκες είναι πιο εύκολες λόγω της σταθερής παρουσία της μητέρας. Ενώ για τα κορίτσια είναι διαφορετικά, ο άντρας δεν υπήρξε σταθερά στη ζωή τους και η αναζήτηση ενός άντρα που θα είναι εκεί γι αυτές είναι σημαντική, ενώ η σχέση με τις φίλες είναι πιο εύκολη και δεδομένη.

Η συνειδητοποίηση του φύλου από το παιδί είναι ένα δεύτερο σημαντικό στάδιο μετά από την διαχωρισμό του από την μητέρα στην βρεφική ηλικία. Η συνειδητοποίηση του φύλου του μειώνει την παντοδυναμία και του δημιουργεί την ανάγκη της ταύτισης με το ίδιο φύλο και την υπεράσπισής του. Η σωστή διαφοροποίηση θα βοηθήσει το άτομο να εκτιμήσει τις ομοιότητες και τις διαφορές των δυο φύλων και θα τον οδηγήσει στην αναζήτηση της πληρότητας μέσα από την σχέση του με το άλλο φύλο μέσω του έρωτα.

Ο ρόλος των γονέων στην διαμόρφωση της ταυτότητας του παιδιού

ρόλος γονέων διαμόρφωση ταυτότητας παιδιού προσέγγιση Αθήνα κατάθλιψη φοβίες ψυχοθεραπευτής διαταραχή σχέσεις ψυχολόγοι χαμηλή αυτοεκτίμηση αναλυτική αυτοπραγμάτωση φόβος πανικού συμβουλευτική ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια διάχυτη φαντασιώσεις συμπεριφοράς Ακρόπολη εγκατάλειψη αυτογνωσία προβλήματα άγχος συναισθήματα μετρό ψυχολογία ψυχοθεραπείας αναπτυξιακή γνωσιακή κέντρο συνεδρίες ψυχοθεραπεία βουλιμία θανάτου δυσκολίες γονέων κρίσεις ανορεξία ραντεβού κενό νευρική διάσχισηρόλος γονέων διαμόρφωση ταυτότητας παιδιού συναισθήματα συμπεριφοράς φοβίες Ακρόπολη ψυχοθεραπεύτρια προβλήματα κρίσεις διαταραχή ραντεβού σχέσεις ανορεξία συμβουλευτική κατάθλιψη δυσκολίες μετρό άγχος ψυχοθεραπευτής βουλιμία διάχυτη εγκατάλειψη γονέων ψυχολογία γνωσιακή αναπτυξιακή φόβος κέντρο ψυχοθεραπείας προσέγγιση φαντασιώσεις αναλυτική αυτογνωσία ψυχολόγος αυτοεκτίμηση θανάτου χαμηλή νευρική ψυχοθεραπεία διάσχιση ψυχολόγοι πανικού κενό αυτοπραγμάτωση συνεδρίες Αθήνα ρόλος γονέων διαμόρφωση ταυτότητας παιδιού σχέσεις αυτοεκτίμηση γνωσιακή κέντρο διάχυτη κρίσεις ψυχολόγος νευρική Αθήνα άγχος ραντεβού αναλυτική συνεδρίες φαντασιώσεις δυσκολίες κατάθλιψη ψυχολόγοι συμβουλευτική διάσχιση κενό διαταραχή προβλήματα μετρό συναισθήματα φοβίες αναπτυξιακή πανικού προσέγγιση βουλιμία ψυχοθεραπείας ψυχοθεραπευτής αυτογνωσία ψυχολογία ανορεξία συμπεριφοράς χαμηλή γονέων Ακρόπολη ψυχοθεραπεύτρια ψυχοθεραπεία θανάτου εγκατάλειψη φόβος αυτοπραγμάτωση ρόλος γονέων διαμόρφωση ταυτότητας παιδιού φαντασιώσεις μετρό βουλιμία διάσχιση φοβίες ραντεβού κέντρο ανορεξία συμβουλευτική αυτοπραγμάτωση Ακρόπολη Αθήνα νευρική χαμηλή κρίσεις ψυχολογία ψυχολόγος συνεδρίες αυτοεκτίμηση κατάθλιψη άγχος κενό θανάτου ψυχοθεραπευτής αναπτυξιακή ψυχοθεραπεία γονέων εγκατάλειψη αναλυτική προσέγγιση σχέσεις αυτογνωσία προβλήματα πανικού συναισθήματα ψυχοθεραπεύτρια ψυχοθεραπείας δυσκολίες ψυχολόγοι φόβος γνωσιακή διάχυτη συμπεριφοράς διαταραχή ρόλος γονέων διαμόρφωση ταυτότητας παιδιού συμπεριφοράς γονέων φαντασιώσεις αυτογνωσία γνωσιακή ψυχοθεραπείας άγχος φόβος συνεδρίες διάσχιση αυτοπραγμάτωση ψυχολόγος συμβουλευτική φοβίες Αθήνα ψυχοθεραπευτής ψυχοθεραπεύτρια προσέγγιση κενό χαμηλή πανικού βουλιμία κατάθλιψη ψυχολόγοι δυσκολίες διαταραχή ραντεβού σχέσεις κρίσεις αναλυτική κέντρο ψυχολογία Ακρόπολη θανάτου αναπτυξιακή αυτοεκτίμηση εγκατάλειψη διάχυτη μετρό συναισθήματα ψυχοθεραπεία ανορεξία νευρική προβλήματα

Τίτλος: Ο ρόλος των γονέων στην διαμόρφωση της ταυτότητας του παιδιού
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2019-09-06 01:37:39