Ο ρόλος των γονέων στην διαμόρφωση της ταυτότητας του παιδιού

ρόλος των γονέων στην διαμόρφωση της ταυτότητας του παιδιού μετρό προσέγγιση νευρική πανικού αυτοπραγμάτωση φαντασιώσεις διαταραχή φοβίες εγκατάλειψη ψυχοθεραπεύτρια συναισθήματα ραντεβού αυτογνωσία κενό κατάθλιψη προβλήματα διάσχιση φόβος συμπεριφοράς ψυχοθεραπευτής βουλιμία συμβουλευτική χαμηλή γονέων γνωσιακή συνεδρίες κέντρο δυσκολίες διάχυτη αναπτυξιακή κρίσεις ψυχοθεραπείας Ακρόπολη αναλυτική ψυχολογία άγχος αυτοεκτίμηση ανορεξία σχέσεις ψυχολόγοι ψυχολόγος ψυχοθεραπεία Αθήνα θανάτου

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2013/09/gay-by-choice-300x394.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ]

Ο καθένας από τους δύο γονείς παίζει σημαντικό και διαφορετικό ρόλο στην διαμόρφωση της ταυτότητας του παιδιού. Το φύλο του γονέα του προσδίδει και διαφορετικό ρόλο. Ως προς την σεξουαλική μας ταυτότητα ο γονέας του ίδιου φύλου είναι αυτός που θα παίξει σημαντικό ρόλο ενώ ως προς την σεξουαλική μας διαφοροποίηση ο γονέας του αντίθετου φύλου παίζει καθοριστικό ρόλο. Το παιδί βλέπει τον εαυτό του στον γονέα του ίδιου φύλου, αυτόν θα μιμηθεί και θα έχει σαν πρότυπο διαμορφώνοντας έτσι την σεξουαλική του ταυτότητα.

Τι γίνεται όμως εάν ο γονέας του ίδιου φύλου είναι απορριπτικός ή απών;

Τότε η εικόνα που εισπράττει το παιδί δεν είναι θετική, επομένως το γεγονός ότι είναι άντρας ή γυναίκα δεν του αντλεί ικανοποίηση. Η έλλειψη επιβεβαίωσης από τον γονέα του ίδιου φύλου ή έστω από άλλη μητρική ή πατρική φιγούρα θα οδηγήσει το παιδί να ντρέπεται για τον εαυτό του ή ακόμα και να τον μισεί. Το καθρέφτισμα που κάνει ο γονέας του ίδιου φύλου είναι σημαντικό για την αυτοεκτίμηση του παιδιού. Επομένως η ουσιαστικότερη βάση του παιδιού, η αγάπη για τον εαυτό γίνεται μέσα από το καθρέφτισμα. Και πράγματι είναι πολύ όμορφη η εικόνα της μητέρας να χτενίζει και να φτιάχνει τα μαλλιά της κόρης της που πολλές φορές συνοδεύεται και από το αντίστροφο, εκείνη την στιγμή η μητέρα θαυμάζει την κόρη της και η κόρη καμαρώνει που είναι γυναίκα σαν την μαμά! Αντίστοιχα υπάρχουν και κοινά βιώματα για τον πατέρα με τον γιό, που σαν δύο άντρες παλεύουν και παίζουν αγορίστικα παιχνίδια, επομένως ποιός μπορεί να πει ότι ο μπαμπάς δεν παίζει σημαντικό ρόλο; Πολλές φορές η παρουσία του ενός γονέα μπορεί να είναι αδύνατη λόγω διαζυγίου ή απώλειας, αυτό δεν σημαίνει ότι και μία άλλη μητρική ή πατρική φιγούρα δεν είναι σημαντική. Θα ήταν πολύ περιοριστικό και μη ρεαλιστικό να λέγαμε ότι μόνο οι φυσικοί γονείς μπορούν να ικανοποιήσουν τις ψυχολογικές ανάγκες του παιδιού πολλές φορές γιαγιάδες και παππούδες αναλαμβάνουν αυτόν τον ρόλο καθώς οι γονείς δουλεύουν πολλές ώρες. Ουσιαστικά για να ικανοποιήσει το παιδί την ανάγκη της ταύτισης θα πρέπει να βρίσκεται σε επαφή με την αντρική και την γυναικεία φιγούρα.

Ο γονέας του αντίθετου φύλου είναι αυτός που βοηθάει το παιδί να συνειδητοποιήσει την διαφορά των δύο φύλων και άρα και την διαφοροποίησή του από το αντίθετο φύλο.  Οι ερωτικές φαντασιώσεις και ή ιδιαίτερα ερωτική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ γιου και μητέρας και κόρης με πατέρα στα 3 με 4 χρόνια του παιδιού είναι το γνωστό Οιδιπόδειο και αντίστοιχα σύμπλεγμα της Ηλέκτρας. Tα συμπλέγματα αυτά είναι μια φυσιολογική αναπτυξιακή εξέλιξη, αρκεί να υπάρξει και η λύση του. Στις οικογένειες που παραδοσιακά ο πατέρας είναι απών και η μητέρα σπίτι τα αγόρια απασχολούνται από μια πληγή στην ταυτότητά τους λόγω απουσίας αντρικού προτύπου ενώ οι σχέσεις με τις γυναίκες είναι πιο εύκολες λόγω της σταθερής παρουσία της μητέρας. Ενώ για τα κορίτσια είναι διαφορετικά, ο άντρας δεν υπήρξε σταθερά στη ζωή τους και η αναζήτηση ενός άντρα που θα είναι εκεί γι αυτές είναι σημαντική, ενώ η σχέση με τις φίλες είναι πιο εύκολη και δεδομένη.

Η συνειδητοποίηση του φύλου από το παιδί είναι ένα δεύτερο σημαντικό στάδιο μετά από την διαχωρισμό του από την μητέρα στην βρεφική ηλικία. Η συνειδητοποίηση του φύλου του μειώνει την παντοδυναμία και του δημιουργεί την ανάγκη της ταύτισης με το ίδιο φύλο και την υπεράσπισής του. Η σωστή διαφοροποίηση θα βοηθήσει το άτομο να εκτιμήσει τις ομοιότητες και τις διαφορές των δυο φύλων και θα τον οδηγήσει στην αναζήτηση της πληρότητας μέσα από την σχέση του με το άλλο φύλο μέσω του έρωτα.

Ο ρόλος των γονέων στην διαμόρφωση της ταυτότητας του παιδιού

ρόλος των γονέων στην διαμόρφωση της ταυτότητας του παιδιού πανικού ψυχολόγοι κέντρο προβλήματα Αθήνα χαμηλή σχέσεις γονέων Ακρόπολη ραντεβού κρίσεις αναλυτική αναπτυξιακή συναισθήματα βουλιμία μετρό προσέγγιση συμβουλευτική κατάθλιψη αυτοπραγμάτωση διάσχιση ψυχολόγος δυσκολίες κενό ψυχοθεραπεύτρια ψυχοθεραπευτής διαταραχή άγχος γνωσιακή φοβίες φόβος συμπεριφοράς συνεδρίες αυτοεκτίμηση εγκατάλειψη ψυχοθεραπείας ψυχολογία θανάτου ανορεξία διάχυτη αυτογνωσία φαντασιώσεις ψυχοθεραπεία νευρικήρόλος των γονέων στην διαμόρφωση της ταυτότητας του παιδιού προσέγγιση συμβουλευτική ψυχοθεραπεία συμπεριφοράς νευρική Αθήνα φαντασιώσεις φοβίες μετρό ανορεξία ψυχοθεραπείας κέντρο γονέων συναισθήματα κρίσεις εγκατάλειψη άγχος ψυχοθεραπευτής αναλυτική πανικού διάχυτη δυσκολίες κατάθλιψη αναπτυξιακή γνωσιακή χαμηλή ψυχολογία ψυχοθεραπεύτρια ψυχολόγος ψυχολόγοι διάσχιση ραντεβού αυτοπραγμάτωση προβλήματα βουλιμία θανάτου Ακρόπολη κενό αυτοεκτίμηση σχέσεις διαταραχή αυτογνωσία φόβος συνεδρίες ρόλος των γονέων στην διαμόρφωση της ταυτότητας του παιδιού αναλυτική αυτοεκτίμηση φοβίες Ακρόπολη φόβος αυτογνωσία ψυχολόγος συμπεριφοράς αυτοπραγμάτωση πανικού ραντεβού συνεδρίες ψυχοθεραπεία σχέσεις χαμηλή γονέων δυσκολίες κρίσεις αναπτυξιακή συναισθήματα θανάτου προβλήματα γνωσιακή διάχυτη συμβουλευτική Αθήνα νευρική ψυχοθεραπείας μετρό διαταραχή εγκατάλειψη φαντασιώσεις ψυχοθεραπεύτρια βουλιμία ανορεξία ψυχοθεραπευτής κατάθλιψη προσέγγιση άγχος διάσχιση κέντρο ψυχολογία κενό ψυχολόγοι ρόλος των γονέων στην διαμόρφωση της ταυτότητας του παιδιού διαταραχή χαμηλή διάχυτη θανάτου φαντασιώσεις Ακρόπολη διάσχιση γονέων νευρική αναλυτική σχέσεις Αθήνα ψυχολογία βουλιμία συναισθήματα ψυχοθεραπείας φόβος προβλήματα ραντεβού συνεδρίες προσέγγιση άγχος εγκατάλειψη συμβουλευτική κρίσεις ψυχολόγοι αυτοπραγμάτωση φοβίες δυσκολίες γνωσιακή κέντρο ψυχοθεραπευτής ψυχολόγος συμπεριφοράς πανικού αναπτυξιακή κενό αυτοεκτίμηση ψυχοθεραπεία μετρό αυτογνωσία ψυχοθεραπεύτρια κατάθλιψη ανορεξία ρόλος των γονέων στην διαμόρφωση της ταυτότητας του παιδιού συμβουλευτική πανικού ψυχοθεραπείας διάχυτη βουλιμία αναλυτική ραντεβού ψυχολόγος θανάτου προβλήματα προσέγγιση σχέσεις δυσκολίες συμπεριφοράς εγκατάλειψη κρίσεις αυτογνωσία φαντασιώσεις νευρική αυτοπραγμάτωση διάσχιση συναισθήματα κέντρο ψυχολογία Αθήνα αναπτυξιακή γονέων ψυχοθεραπεία φοβίες γνωσιακή ψυχοθεραπεύτρια ανορεξία μετρό χαμηλή αυτοεκτίμηση Ακρόπολη φόβος κενό κατάθλιψη διαταραχή ψυχολόγοι συνεδρίες άγχος ψυχοθεραπευτής

Τίτλος: Ο ρόλος των γονέων στην διαμόρφωση της ταυτότητας του παιδιού
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2024-05-08 01:20:55
Νέα Ψυχοθεραπευτική Ομάδα Αυτογνωσίας
This is default text for notification bar