Ο ρόλος των γονέων στην διαμόρφωση της ταυτότητας του παιδιού

ρόλος γονέων διαμόρφωση ταυτότητας παιδιού συναισθήματα διαταραχή κατάθλιψη φόβος διάχυτη κρίσεις διάσχιση ψυχοθεραπείας φοβίες γνωσιακή ψυχοθεραπεύτρια κενό συμβουλευτική χαμηλή αναλυτική θανάτου πανικού ψυχολογία αυτοπραγμάτωση σχέσεις αυτοεκτίμηση ψυχοθεραπεία Ακρόπολη ραντεβού ανορεξία συμπεριφοράς βουλιμία συνεδρίες μετρό ψυχολόγοι γονέων φαντασιώσεις νευρική Αθήνα δυσκολίες εγκατάλειψη ψυχολόγος αυτογνωσία αναπτυξιακή προσέγγιση προβλήματα κέντρο άγχος ψυχοθεραπευτής

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2013/09/gay-by-choice-300x394.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ]

Ο καθένας από τους δύο γονείς παίζει σημαντικό και διαφορετικό ρόλο στην διαμόρφωση της ταυτότητας του παιδιού. Το φύλο του γονέα του προσδίδει και διαφορετικό ρόλο. Ως προς την σεξουαλική μας ταυτότητα ο γονέας του ίδιου φύλου είναι αυτός που θα παίξει σημαντικό ρόλο ενώ ως προς την σεξουαλική μας διαφοροποίηση ο γονέας του αντίθετου φύλου παίζει καθοριστικό ρόλο. Το παιδί βλέπει τον εαυτό του στον γονέα του ίδιου φύλου, αυτόν θα μιμηθεί και θα έχει σαν πρότυπο διαμορφώνοντας έτσι την σεξουαλική του ταυτότητα.

Τι γίνεται όμως εάν ο γονέας του ίδιου φύλου είναι απορριπτικός ή απών;

Τότε η εικόνα που εισπράττει το παιδί δεν είναι θετική, επομένως το γεγονός ότι είναι άντρας ή γυναίκα δεν του αντλεί ικανοποίηση. Η έλλειψη επιβεβαίωσης από τον γονέα του ίδιου φύλου ή έστω από άλλη μητρική ή πατρική φιγούρα θα οδηγήσει το παιδί να ντρέπεται για τον εαυτό του ή ακόμα και να τον μισεί. Το καθρέφτισμα που κάνει ο γονέας του ίδιου φύλου είναι σημαντικό για την αυτοεκτίμηση του παιδιού. Επομένως η ουσιαστικότερη βάση του παιδιού, η αγάπη για τον εαυτό γίνεται μέσα από το καθρέφτισμα. Και πράγματι είναι πολύ όμορφη η εικόνα της μητέρας να χτενίζει και να φτιάχνει τα μαλλιά της κόρης της που πολλές φορές συνοδεύεται και από το αντίστροφο, εκείνη την στιγμή η μητέρα θαυμάζει την κόρη της και η κόρη καμαρώνει που είναι γυναίκα σαν την μαμά! Αντίστοιχα υπάρχουν και κοινά βιώματα για τον πατέρα με τον γιό, που σαν δύο άντρες παλεύουν και παίζουν αγορίστικα παιχνίδια, επομένως ποιός μπορεί να πει ότι ο μπαμπάς δεν παίζει σημαντικό ρόλο; Πολλές φορές η παρουσία του ενός γονέα μπορεί να είναι αδύνατη λόγω διαζυγίου ή απώλειας, αυτό δεν σημαίνει ότι και μία άλλη μητρική ή πατρική φιγούρα δεν είναι σημαντική. Θα ήταν πολύ περιοριστικό και μη ρεαλιστικό να λέγαμε ότι μόνο οι φυσικοί γονείς μπορούν να ικανοποιήσουν τις ψυχολογικές ανάγκες του παιδιού πολλές φορές γιαγιάδες και παππούδες αναλαμβάνουν αυτόν τον ρόλο καθώς οι γονείς δουλεύουν πολλές ώρες. Ουσιαστικά για να ικανοποιήσει το παιδί την ανάγκη της ταύτισης θα πρέπει να βρίσκεται σε επαφή με την αντρική και την γυναικεία φιγούρα.

Ο γονέας του αντίθετου φύλου είναι αυτός που βοηθάει το παιδί να συνειδητοποιήσει την διαφορά των δύο φύλων και άρα και την διαφοροποίησή του από το αντίθετο φύλο.  Οι ερωτικές φαντασιώσεις και ή ιδιαίτερα ερωτική σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ γιου και μητέρας και κόρης με πατέρα στα 3 με 4 χρόνια του παιδιού είναι το γνωστό Οιδιπόδειο και αντίστοιχα σύμπλεγμα της Ηλέκτρας. Tα συμπλέγματα αυτά είναι μια φυσιολογική αναπτυξιακή εξέλιξη, αρκεί να υπάρξει και η λύση του. Στις οικογένειες που παραδοσιακά ο πατέρας είναι απών και η μητέρα σπίτι τα αγόρια απασχολούνται από μια πληγή στην ταυτότητά τους λόγω απουσίας αντρικού προτύπου ενώ οι σχέσεις με τις γυναίκες είναι πιο εύκολες λόγω της σταθερής παρουσία της μητέρας. Ενώ για τα κορίτσια είναι διαφορετικά, ο άντρας δεν υπήρξε σταθερά στη ζωή τους και η αναζήτηση ενός άντρα που θα είναι εκεί γι αυτές είναι σημαντική, ενώ η σχέση με τις φίλες είναι πιο εύκολη και δεδομένη.

Η συνειδητοποίηση του φύλου από το παιδί είναι ένα δεύτερο σημαντικό στάδιο μετά από την διαχωρισμό του από την μητέρα στην βρεφική ηλικία. Η συνειδητοποίηση του φύλου του μειώνει την παντοδυναμία και του δημιουργεί την ανάγκη της ταύτισης με το ίδιο φύλο και την υπεράσπισής του. Η σωστή διαφοροποίηση θα βοηθήσει το άτομο να εκτιμήσει τις ομοιότητες και τις διαφορές των δυο φύλων και θα τον οδηγήσει στην αναζήτηση της πληρότητας μέσα από την σχέση του με το άλλο φύλο μέσω του έρωτα.

Ο ρόλος των γονέων στην διαμόρφωση της ταυτότητας του παιδιού

ρόλος γονέων διαμόρφωση ταυτότητας παιδιού ψυχολογία ψυχοθεραπεύτρια ψυχολόγος χαμηλή κατάθλιψη εγκατάλειψη διάσχιση συνεδρίες ανορεξία αυτοπραγμάτωση αυτοεκτίμηση μετρό φόβος κρίσεις ψυχοθεραπείας φοβίες συμβουλευτική κενό κέντρο προβλήματα αυτογνωσία Ακρόπολη άγχος ψυχοθεραπεία Αθήνα δυσκολίες φαντασιώσεις συναισθήματα θανάτου ψυχολόγοι προσέγγιση διάχυτη αναπτυξιακή ψυχοθεραπευτής βουλιμία αναλυτική συμπεριφοράς ραντεβού γονέων νευρική σχέσεις διαταραχή γνωσιακή πανικούρόλος γονέων διαμόρφωση ταυτότητας παιδιού κενό αυτοεκτίμηση αναπτυξιακή γονέων ψυχοθεραπεία φοβίες συμπεριφοράς διάχυτη συμβουλευτική ψυχολογία προβλήματα ψυχολόγος άγχος διαταραχή ψυχοθεραπευτής συναισθήματα μετρό δυσκολίες διάσχιση ψυχοθεραπείας βουλιμία ψυχοθεραπεύτρια ραντεβού συνεδρίες φαντασιώσεις φόβος γνωσιακή ανορεξία προσέγγιση νευρική θανάτου κέντρο αυτοπραγμάτωση πανικού Ακρόπολη Αθήνα εγκατάλειψη σχέσεις αυτογνωσία κατάθλιψη ψυχολόγοι χαμηλή κρίσεις αναλυτική ρόλος γονέων διαμόρφωση ταυτότητας παιδιού εγκατάλειψη ψυχοθεραπείας συμβουλευτική αναλυτική πανικού φαντασιώσεις κρίσεις ψυχοθεραπεύτρια αυτοπραγμάτωση αναπτυξιακή ραντεβού ανορεξία συνεδρίες γνωσιακή άγχος κέντρο διάσχιση Ακρόπολη αυτογνωσία γονέων προβλήματα αυτοεκτίμηση διάχυτη συναισθήματα θανάτου συμπεριφοράς ψυχολογία διαταραχή σχέσεις ψυχοθεραπεία κατάθλιψη ψυχολόγος ψυχοθεραπευτής νευρική χαμηλή φόβος προσέγγιση Αθήνα βουλιμία δυσκολίες μετρό κενό ψυχολόγοι φοβίες ρόλος γονέων διαμόρφωση ταυτότητας παιδιού κέντρο συνεδρίες συναισθήματα φοβίες νευρική διάσχιση ψυχολόγος ανορεξία ψυχοθεραπεία αναλυτική προσέγγιση διαταραχή Ακρόπολη μετρό ραντεβού άγχος αναπτυξιακή φαντασιώσεις ψυχολόγοι ψυχοθεραπευτής ψυχοθεραπεύτρια εγκατάλειψη κατάθλιψη πανικού αυτογνωσία διάχυτη γνωσιακή ψυχολογία βουλιμία θανάτου συμβουλευτική αυτοπραγμάτωση κρίσεις φόβος Αθήνα ψυχοθεραπείας κενό συμπεριφοράς σχέσεις χαμηλή δυσκολίες γονέων αυτοεκτίμηση προβλήματα ρόλος γονέων διαμόρφωση ταυτότητας παιδιού προβλήματα αναλυτική συμβουλευτική ψυχολογία ανορεξία βουλιμία φοβίες διάσχιση χαμηλή δυσκολίες ψυχοθεραπεία ψυχολόγοι αυτοεκτίμηση διαταραχή αναπτυξιακή αυτοπραγμάτωση εγκατάλειψη ψυχολόγος νευρική κατάθλιψη ψυχοθεραπεύτρια συμπεριφοράς συνεδρίες αυτογνωσία φόβος ψυχοθεραπευτής κέντρο Ακρόπολη σχέσεις γνωσιακή πανικού ψυχοθεραπείας προσέγγιση άγχος μετρό Αθήνα συναισθήματα ραντεβού κρίσεις κενό διάχυτη γονέων φαντασιώσεις θανάτου

Τίτλος: Ο ρόλος των γονέων στην διαμόρφωση της ταυτότητας του παιδιού
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2019-06-29 01:31:53