Ο κοινωνικός αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης
κοινωνικός αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης ραντεβού ψυχολόγοι ψυχοθεραπείας αναπτυξιακή αυτοεκτίμηση βουλιμία Αθήνα μετρό ψυχοθεραπεύτρια δυσκολίες χαμηλή πανικού διάσχιση γονέων προσέγγιση συνεδρίες ψυχολογία άγχος κρίσεις Ακρόπολη εγκατάλειψη συμπεριφοράς φόβος διάχυτη συμβουλευτική κενό διαταραχή νευρική φαντασιώσεις κέντρο γνωσιακή ψυχολόγος προβλήματα φοβίες ψυχοθεραπεία σχέσεις αναλυτική θανάτου ψυχοθεραπευτής αυτοπραγμάτωση συναισθήματα ανορεξία αυτογνωσία κατάθλιψη
https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2011/12/kRGDP.jpgΣε χαλεπούς καιρούς οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα αγωνίζεται να βγει νικήτρια από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποία βρίσκεται και να διαψεύσει τις κασσάνδρες που μιλούν για ενδεχόμενη πτώχευση. Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα η οποία έχει βρεθεί κατά καιρούς σε πληθώρα καταστάσεων οικονομικής κρίσης όπως καταστροφές και πολέμους. Μια οικονομική κρίση όπως είναι λογικό έχει πάρα πολλές συνέπειες σε αρκετούς τομείς και ιδιαίτερα στον οικονομικό. Όλοι μας παρατηρούμε στα ΜΜΕ, διάφορους οικονομολόγους να αναφέρονται δικαιολογημένα στα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας. Αναλύουν την υπάρχουσα κατάσταση και προσπαθούν να βρουν τρόπους για την αποφυγή μιας πλήρης οικονομικής αποτυχίας της χώρας. Ωστόσο, κανείς δεν αναφέρεται στις κοινωνικές επιπτώσεις που έχει η κρίση στους Έλληνες. Μια τέτοια αναφορά, αποτελεί αρμοδιότητα των κοινωνιολόγων και είναι η ώρα να πάρουμε τη σκυτάλη.
Φτιάχνοντας το παζλ των κοινωνικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης , εύκολα μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι η ανεργία αποτελεί τον τομέα που πλήττεται περισσότερο από τέτοιες καταστάσεις. Χιλιάδες άνθρωποι πρόκειται να χάσουν τις δουλείες τους εξαιτίας αυτής της νέας πολιτικής κατάστασης. Άνθρωποι με οικογένειες και παιδιά δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και να λύσουν τα βιοποριστικά τους προβλήματα. Χιλιάδες νέοι άνθρωποι με πτυχία και μη , βλέπουν ότι δεν μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή. Οι περισσότεροι πτυχιούχοι δεν έχουν πλέον το δικαίωμα να δουν τους κόπους τόσων χρόνων(σπουδές) να ευοδώνονται τόσο σε επαγγελματικό όσο και πνευματικό επίπεδο. Η ανεργία στο τέλος του 2011, σύμφωνα με τις έρευνες θα φτάσει το 22% που αποτελεί ποσοστό ρεκόρ! Η μόνη λύση για αυτούς τους ανθρώπους είναι η μετανάστευση η οποία αποτελεί απόρροια του φαινόμενου της ανεργίας καθώς και μία ακόμα μακροπρόθεσμη κοινωνική συνέπεια της οικονομικής κρίσης. Οι νέοι άνθρωποι θα επιδιώξουν την πραγμάτωση των στόχων τους και των ονείρων τους σε άλλες χώρες του εξωτερικού εφόσον η γενέτειρα χώρα τους δεν μπορεί να γίνει αρωγός σε μια τέτοια διαδικασία. Επί πρόσθετα, έρευνες δείχνουν ότι αυξήθηκε το ποσοστό των ανθρώπων οι οποίοι καταφεύγουν σε κοινωνικά δίκτυα φροντίδας με σκοπό να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Η συμμετοχή των Ελλήνων στα συσσίτια της εκκλησίας αποτελεί το 40%. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης.
Η εγκληματικότητα είναι ένα άλλο κομμάτι της κοινωνικής ζωής το οποίο επηρεάζεται εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης. Οι άνθρωποι για να ζήσουν θα προβούν σε εγκληματικές πράξεις για να καταφέρουν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην . Τέτοιες πράξεις μπορεί να είναι κλοπές καθώς και ανθρωποκτονίες. Όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα σε μια κοινωνία, καταρρέει το σύστημα αξιών και το σύστημα κοινωνικού ελέγχου αδυνατεί να ελέγξει την όλη κατάσταση. Πλέον, αρχίζουμε να μιλάμε για μια ζοφερή και χαοτική κοινωνική πραγματικότητα.
Ως υγεία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας ορίζεται όχι μόνο η απουσία νόσου αλλά και η κατάσταση της ψυχοκοινωνικής ευεξίας. Έτσι λοιπόν γίνεται αντιληπτό ότι η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της θα επηρεάσουν τη σωματική, ψυχική και κοινωνική υγεία. Η συμπεριφορά των ανθρώπων είναι ένα άλλο εξίσου σημαντικό κομμάτι το οποίο πλήττεται από την οικονομική κρίση. Στην ιδέα της οικονομικής κρίσης, οι άνθρωποι νιώθουν άγχος, ανασφάλεια και φόβο για το τι μέλει γενέσθαι. Στη συνέχεια, νιώθουν θυμό για αυτούς που έφεραν τη χώρα σε μια τέτοια κατάσταση. Η οικονομική κρίση προκαλεί προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων όπως κοινωνικό αποκλεισμό, έριδες στο οικογενειακό περιβάλλον, δυσλειτουργικό χειρισμό δύσκολών καταστάσεων όπως το άγχος, αρνητικές σκέψεις. Επίσης σε σοβαρές καταστάσεις μπορεί να προκληθεί κατάθλιψη καθώς και διάφορα σωματικά προβλήματα(αϋπνίες, σωματική ένταση). Το οικονομικό χρέος είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας που προδιαθέτει σε κατάθλιψη. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κακοί οικονομικοί δείκτες είναι ανάλογοι με την κακή υγεία, γι’ αυτό η φτώχεια θεωρείται διεθνώς η πρώτη αιτία θανάτου.
Λόγω της οικονομικής κρίσης, αυξάνεται και η θνησιμότητα. Η οικονομική κρίση οδηγεί σε μία σημαντική αύξηση του ποσοστού των αυτοκτονιών, η οποία σχετίζεται πάντα με την αύξηση της ανεργίας. Όμως και τα γενικότερα ποσοστά θνησιμότητας του πληθυσμού, φαίνεται να επηρεάζονται από τις οικονομικές δυσκολίες τις οποίες βιώνει μια χώρα. Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στην Ευρώπη, η οικονομική ύφεση επηρεάζει τα ποσοστά θνησιμότητας και παρατηρήθηκε ότι για κάθε αύξηση 1% στην ανεργία , υπάρχει αύξηση 0,8 % στις αυτοκτονίες. Η ζωή και η προσωπικότητα του σύγχρονου ανθρώπου βασίζονται πάνω στην εργασία και στην οικονομική του κατάσταση. Η εργασία βοηθά κατά πολύ στη συγκρότηση της ταυτότητας του καθώς και της γενικότερης εικόνας του. Με αφετηρία τα προβλήματα στην εργασία, ξεδιπλώνεται όλο το κουβάρι των κοινωνικών επιπτώσεων που έχει η οικονομική κρίση στους ανθρώπους. Η πολιτεία πρέπει να δώσει το χέρι σ’ όλους εμάς τους φερέλπιδες κοινωνιολόγους για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους πολίτες , να βρεθούμε κοντά τους, να αφουγκραστούμε τα προβλήματα τους, τις ανησυχίες τους και να προσπαθήσουμε μέσα από αναλύσεις, προτάσεις και παρεμβάσεις να βελτιώσουμε όσο είναι δυνατόν τη δύσκολη κατάσταση την οποία ζούμε. Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρω ότι η οικονομική κρίση πέρα από τα αρνητικά αποτελέσματα σε οικονομία και κοινωνία, αποτελεί και μια ευκαιρία για κοινωνική αλλαγή. Είναι μια πρόκληση για την αποδόμηση μιας σαθρής νοοτροπίας και συμπεριφοράς και την ανάδειξη μιας υγιούς συλλογικής συνείδησης, η οποία θα μας βοηθήσει να πάμε μπροστά και να προοδεύσουμε. Μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος, μπορούμε να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση άλλων νοοτροπιών οι οποίες θα μας βοηθήσουν στη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας.
Από τον Κοινωνιολόγο, Χρήστο Θεοδωρόπουλο.
κοινωνικός αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης προβλήματα φοβίες αυτοεκτίμηση ψυχολόγοι πανικού ραντεβού φόβος προσέγγιση νευρική συμπεριφοράς συναισθήματα ανορεξία συνεδρίες μετρό διάχυτη κατάθλιψη εγκατάλειψη ψυχοθεραπείας ψυχοθεραπεύτρια Αθήνα γονέων διάσχιση σχέσεις Ακρόπολη χαμηλή αναλυτική ψυχολογία ψυχοθεραπευτής αναπτυξιακή ψυχολόγος δυσκολίες ψυχοθεραπεία αυτογνωσία συμβουλευτική άγχος βουλιμία κρίσεις αυτοπραγμάτωση διαταραχή γνωσιακή κενό θανάτου κέντρο φαντασιώσειςκοινωνικός αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης κέντρο διάσχιση πανικού κρίσεις αναπτυξιακή Ακρόπολη αυτοεκτίμηση αυτοπραγμάτωση ψυχολόγοι προσέγγιση φοβίες ψυχολογία άγχος βουλιμία μετρό προβλήματα διαταραχή δυσκολίες συμβουλευτική ανορεξία ψυχοθεραπευτής αυτογνωσία ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια χαμηλή ψυχοθεραπεία συναισθήματα θανάτου γονέων ψυχοθεραπείας κατάθλιψη κενό ραντεβού διάχυτη σχέσεις φόβος νευρική αναλυτική Αθήνα εγκατάλειψη γνωσιακή συμπεριφοράς φαντασιώσεις συνεδρίες κοινωνικός αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης ψυχολογία φόβος Αθήνα διάχυτη κενό εγκατάλειψη μετρό διάσχιση αυτογνωσία χαμηλή ψυχοθεραπεία ψυχοθεραπείας φοβίες φαντασιώσεις κατάθλιψη άγχος κέντρο αυτοπραγμάτωση γνωσιακή συμβουλευτική ψυχολόγος προβλήματα ανορεξία θανάτου σχέσεις συνεδρίες νευρική ψυχοθεραπεύτρια συμπεριφοράς ψυχολόγοι αναπτυξιακή διαταραχή ψυχοθεραπευτής γονέων αναλυτική κρίσεις βουλιμία Ακρόπολη προσέγγιση πανικού ραντεβού αυτοεκτίμηση συναισθήματα δυσκολίες κοινωνικός αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης κενό πανικού αυτοεκτίμηση συμπεριφοράς εγκατάλειψη αναλυτική αναπτυξιακή συνεδρίες ψυχοθεραπείας φόβος θανάτου κατάθλιψη διάσχιση βουλιμία σχέσεις διάχυτη προσέγγιση γονέων φαντασιώσεις γνωσιακή συμβουλευτική ψυχοθεραπεία διαταραχή δυσκολίες ψυχοθεραπευτής προβλήματα ψυχοθεραπεύτρια χαμηλή συναισθήματα ανορεξία φοβίες ψυχολογία Αθήνα ψυχολόγοι άγχος αυτοπραγμάτωση μετρό κρίσεις ραντεβού αυτογνωσία νευρική ψυχολόγος Ακρόπολη κέντρο κοινωνικός αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης αναπτυξιακή ραντεβού ψυχοθεραπείας πανικού φόβος εγκατάλειψη φαντασιώσεις συνεδρίες γονέων ανορεξία αυτοπραγμάτωση συναισθήματα συμπεριφοράς κατάθλιψη μετρό Αθήνα χαμηλή δυσκολίες ψυχολόγοι αυτογνωσία ψυχοθεραπευτής νευρική αναλυτική σχέσεις αυτοεκτίμηση κρίσεις κέντρο ψυχοθεραπεύτρια ψυχολογία βουλιμία προσέγγιση διάσχιση γνωσιακή κενό προβλήματα Ακρόπολη ψυχοθεραπεία φοβίες διαταραχή ψυχολόγος άγχος συμβουλευτική διάχυτη θανάτου
Σύνδεσμος: https://psycho-logia.gr/koinwnikos-antiktypos-krisis/
Αναρτήθηκε: 2024-08-28 10:20:40
Τελευταία τροποποίηση: 2024-08-28 13:20:40