Ο κοινωνικός αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης

κοινωνικός αντίκτυπος οικονομικής κρίσης προβλήματα εγκατάλειψη φόβος φαντασιώσεις ψυχολογία γονέων ψυχοθεραπείας διαταραχή δυσκολίες διάχυτη αυτοεκτίμηση θανάτου αναλυτική ψυχολόγοι ανορεξία ψυχοθεραπευτής κενό ραντεβού συνεδρίες συμπεριφοράς Ακρόπολη ψυχοθεραπεία φοβίες χαμηλή ψυχολόγος πανικού συμβουλευτική αναπτυξιακή συναισθήματα Αθήνα νευρική κατάθλιψη αυτοπραγμάτωση μετρό διάσχιση ψυχοθεραπεύτρια βουλιμία γνωσιακή προσέγγιση κέντρο αυτογνωσία σχέσεις κρίσεις άγχος

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2011/12/kRGDP.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

Σε χαλεπούς καιρούς οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα αγωνίζεται να βγει νικήτρια από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποία βρίσκεται και να διαψεύσει τις κασσάνδρες που μιλούν για  ενδεχόμενη πτώχευση. Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι η Ελλάδα είναι μια  χώρα η οποία έχει βρεθεί κατά καιρούς σε πληθώρα καταστάσεων οικονομικής κρίσης όπως καταστροφές και πολέμους. Μια οικονομική κρίση όπως είναι λογικό έχει πάρα πολλές συνέπειες σε αρκετούς τομείς και ιδιαίτερα στον οικονομικό. Όλοι μας παρατηρούμε στα ΜΜΕ, διάφορους οικονομολόγους να αναφέρονται δικαιολογημένα στα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας. Αναλύουν την υπάρχουσα κατάσταση και προσπαθούν να βρουν τρόπους για την αποφυγή μιας πλήρης οικονομικής αποτυχίας της χώρας. Ωστόσο, κανείς δεν αναφέρεται στις κοινωνικές επιπτώσεις που έχει η κρίση στους Έλληνες. Μια τέτοια αναφορά, αποτελεί αρμοδιότητα των κοινωνιολόγων και είναι η ώρα να πάρουμε τη σκυτάλη.

Φτιάχνοντας το παζλ των κοινωνικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης , εύκολα μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι  η ανεργία αποτελεί τον τομέα που πλήττεται περισσότερο από τέτοιες καταστάσεις. Χιλιάδες άνθρωποι πρόκειται να χάσουν τις δουλείες τους εξαιτίας αυτής της νέας πολιτικής κατάστασης. Άνθρωποι με οικογένειες και παιδιά δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και να λύσουν τα βιοποριστικά τους προβλήματα. Χιλιάδες νέοι άνθρωποι με πτυχία και μη , βλέπουν ότι δεν μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή. Οι περισσότεροι πτυχιούχοι δεν έχουν πλέον το δικαίωμα να δουν  τους κόπους τόσων χρόνων(σπουδές) να ευοδώνονται τόσο σε επαγγελματικό όσο και  πνευματικό επίπεδο. Η ανεργία στο τέλος του 2011, σύμφωνα με τις έρευνες θα φτάσει το 22% που αποτελεί ποσοστό ρεκόρ! Η μόνη λύση για αυτούς τους ανθρώπους είναι η μετανάστευση η οποία αποτελεί απόρροια του φαινόμενου της ανεργίας καθώς και μία ακόμα μακροπρόθεσμη κοινωνική συνέπεια της οικονομικής κρίσης. Οι νέοι άνθρωποι θα επιδιώξουν την πραγμάτωση των στόχων τους και των ονείρων τους σε άλλες χώρες του εξωτερικού εφόσον η γενέτειρα χώρα τους δεν μπορεί να γίνει αρωγός σε μια τέτοια διαδικασία. Επί πρόσθετα, έρευνες δείχνουν ότι αυξήθηκε το ποσοστό των ανθρώπων οι οποίοι καταφεύγουν σε κοινωνικά δίκτυα φροντίδας με σκοπό να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Η συμμετοχή των Ελλήνων στα συσσίτια της εκκλησίας  αποτελεί το 40%. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης.

Η εγκληματικότητα είναι ένα άλλο κομμάτι της κοινωνικής ζωής το οποίο επηρεάζεται εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης. Οι άνθρωποι για να ζήσουν θα προβούν σε εγκληματικές πράξεις για να καταφέρουν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην . Τέτοιες πράξεις μπορεί να είναι κλοπές καθώς και ανθρωποκτονίες. Όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα σε μια κοινωνία, καταρρέει το σύστημα αξιών και το σύστημα κοινωνικού ελέγχου αδυνατεί να ελέγξει την όλη κατάσταση. Πλέον, αρχίζουμε να μιλάμε για μια ζοφερή και χαοτική κοινωνική πραγματικότητα.

  Ως υγεία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας ορίζεται όχι μόνο η απουσία νόσου αλλά και η κατάσταση της ψυχοκοινωνικής ευεξίας. Έτσι λοιπόν γίνεται αντιληπτό ότι η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της θα επηρεάσουν τη σωματική, ψυχική και κοινωνική υγεία. Η συμπεριφορά των ανθρώπων είναι ένα άλλο εξίσου σημαντικό κομμάτι  το οποίο πλήττεται από την οικονομική κρίση. Στην ιδέα της οικονομικής κρίσης, οι άνθρωποι νιώθουν άγχος, ανασφάλεια και φόβο για το τι μέλει γενέσθαι. Στη συνέχεια, νιώθουν θυμό για αυτούς που έφεραν τη χώρα σε μια τέτοια κατάσταση. Η οικονομική κρίση  προκαλεί προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων όπως κοινωνικό αποκλεισμό, έριδες  στο οικογενειακό περιβάλλον, δυσλειτουργικό χειρισμό δύσκολών καταστάσεων όπως το άγχος, αρνητικές σκέψεις. Επίσης σε σοβαρές καταστάσεις μπορεί να προκληθεί κατάθλιψη καθώς και διάφορα σωματικά προβλήματα(αϋπνίες, σωματική ένταση). Το οικονομικό χρέος είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας που προδιαθέτει σε κατάθλιψη. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κακοί οικονομικοί δείκτες είναι ανάλογοι με την κακή υγεία, γι’ αυτό η φτώχεια θεωρείται διεθνώς  η πρώτη αιτία θανάτου.

Λόγω της οικονομικής κρίσης, αυξάνεται και η θνησιμότητα. Η οικονομική κρίση οδηγεί  σε μία σημαντική αύξηση του ποσοστού των αυτοκτονιών, η οποία σχετίζεται  πάντα με την αύξηση της ανεργίας. Όμως και τα γενικότερα ποσοστά θνησιμότητας του πληθυσμού, φαίνεται να επηρεάζονται από τις οικονομικές δυσκολίες τις οποίες βιώνει μια χώρα. Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στην Ευρώπη, η οικονομική ύφεση επηρεάζει τα ποσοστά θνησιμότητας  και παρατηρήθηκε ότι  για κάθε αύξηση 1% στην ανεργία , υπάρχει αύξηση 0,8 % στις αυτοκτονίες. Η ζωή και η προσωπικότητα του σύγχρονου ανθρώπου βασίζονται πάνω στην εργασία και στην οικονομική του κατάσταση. Η εργασία βοηθά κατά πολύ στη συγκρότηση της ταυτότητας του καθώς και της γενικότερης εικόνας του. Με αφετηρία τα προβλήματα στην εργασία, ξεδιπλώνεται όλο το κουβάρι των κοινωνικών επιπτώσεων που έχει η οικονομική κρίση στους ανθρώπους. Η πολιτεία πρέπει να δώσει το χέρι σ’ όλους εμάς τους φερέλπιδες κοινωνιολόγους για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους πολίτες , να βρεθούμε κοντά τους, να αφουγκραστούμε τα προβλήματα τους, τις ανησυχίες  τους και να προσπαθήσουμε μέσα από αναλύσεις, προτάσεις και παρεμβάσεις να βελτιώσουμε όσο είναι δυνατόν τη δύσκολη κατάσταση την οποία ζούμε. Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρω ότι η οικονομική κρίση πέρα από τα αρνητικά αποτελέσματα σε οικονομία και κοινωνία, αποτελεί και μια ευκαιρία για κοινωνική αλλαγή. Είναι μια πρόκληση για την αποδόμηση μιας σαθρής νοοτροπίας και συμπεριφοράς και την ανάδειξη μιας υγιούς συλλογικής συνείδησης, η οποία θα μας βοηθήσει να πάμε μπροστά και να προοδεύσουμε. Μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος, μπορούμε να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση άλλων νοοτροπιών οι οποίες θα μας βοηθήσουν στη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας.

Από τον Κοινωνιολόγο, Χρήστο Θεοδωρόπουλο.

κοινωνικός αντίκτυπος οικονομικής κρίσης συμβουλευτική φοβίες ψυχολόγοι ραντεβού δυσκολίες θανάτου φόβος εγκατάλειψη ψυχοθεραπευτής αυτογνωσία χαμηλή συναισθήματα νευρική ψυχολόγος αυτοεκτίμηση ψυχοθεραπεύτρια Αθήνα συνεδρίες κενό ανορεξία αναπτυξιακή κέντρο πανικού αυτοπραγμάτωση διάσχιση ψυχοθεραπείας μετρό ψυχοθεραπεία αναλυτική κατάθλιψη φαντασιώσεις Ακρόπολη διαταραχή γονέων σχέσεις κρίσεις γνωσιακή βουλιμία ψυχολογία άγχος διάχυτη συμπεριφοράς προβλήματα προσέγγισηκοινωνικός αντίκτυπος οικονομικής κρίσης προσέγγιση γονέων συναισθήματα ψυχολογία κενό ανορεξία άγχος αναλυτική Αθήνα ψυχολόγος Ακρόπολη συμπεριφοράς γνωσιακή ραντεβού κατάθλιψη βουλιμία αυτοπραγμάτωση θανάτου συμβουλευτική ψυχοθεραπεύτρια κέντρο ψυχολόγοι διάσχιση αναπτυξιακή φαντασιώσεις εγκατάλειψη αυτογνωσία προβλήματα νευρική ψυχοθεραπεία αυτοεκτίμηση δυσκολίες διαταραχή σχέσεις κρίσεις φόβος φοβίες πανικού μετρό ψυχοθεραπείας χαμηλή συνεδρίες ψυχοθεραπευτής διάχυτη κοινωνικός αντίκτυπος οικονομικής κρίσης νευρική ραντεβού συνεδρίες διάσχιση συμπεριφοράς κέντρο χαμηλή γονέων αναπτυξιακή Ακρόπολη προβλήματα ψυχολόγοι Αθήνα ψυχοθεραπευτής αυτοπραγμάτωση γνωσιακή ψυχοθεραπείας κρίσεις ψυχολογία ανορεξία αυτοεκτίμηση αυτογνωσία φοβίες δυσκολίες διάχυτη θανάτου φαντασιώσεις βουλιμία συναισθήματα φόβος συμβουλευτική άγχος σχέσεις αναλυτική ψυχολόγος προσέγγιση διαταραχή κενό ψυχοθεραπεία πανικού εγκατάλειψη κατάθλιψη ψυχοθεραπεύτρια μετρό κοινωνικός αντίκτυπος οικονομικής κρίσης αναπτυξιακή γνωσιακή αυτοπραγμάτωση κρίσεις συμπεριφοράς κέντρο εγκατάλειψη διάσχιση φοβίες διάχυτη ψυχολογία προβλήματα βουλιμία ψυχολόγοι πανικού συνεδρίες ραντεβού θανάτου φαντασιώσεις ψυχοθεραπείας ψυχοθεραπεύτρια συμβουλευτική ανορεξία ψυχοθεραπευτής Ακρόπολη δυσκολίες κατάθλιψη γονέων κενό φόβος Αθήνα χαμηλή άγχος διαταραχή αυτογνωσία αναλυτική σχέσεις ψυχοθεραπεία αυτοεκτίμηση νευρική μετρό ψυχολόγος συναισθήματα προσέγγιση κοινωνικός αντίκτυπος οικονομικής κρίσης σχέσεις γνωσιακή θανάτου φαντασιώσεις γονέων ψυχολόγος διαταραχή Ακρόπολη συμβουλευτική άγχος προβλήματα ανορεξία συμπεριφοράς κρίσεις νευρική διάχυτη ψυχολογία ψυχοθεραπεία συνεδρίες αναλυτική διάσχιση ψυχοθεραπείας προσέγγιση κατάθλιψη δυσκολίες ψυχολόγοι ραντεβού συναισθήματα εγκατάλειψη φοβίες αυτοπραγμάτωση αυτογνωσία κέντρο αυτοεκτίμηση ψυχοθεραπευτής χαμηλή κενό ψυχοθεραπεύτρια βουλιμία Αθήνα φόβος μετρό πανικού αναπτυξιακή

Τίτλος: Ο κοινωνικός αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2019-11-11 00:32:06