Ο κοινωνικός αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης

κοινωνικός αντίκτυπος οικονομικής κρίσης άγχος φοβίες ψυχολογία ψυχοθεραπείας κέντρο χαμηλή συμβουλευτική αυτοεκτίμηση δυσκολίες ψυχοθεραπευτής προσέγγιση Αθήνα γονέων προβλήματα συναισθήματα διάχυτη κατάθλιψη ψυχοθεραπεύτρια διάσχιση κρίσεις αυτογνωσία αναλυτική ραντεβού πανικού θανάτου συμπεριφοράς εγκατάλειψη φόβος φαντασιώσεις ψυχολόγος μετρό αναπτυξιακή Ακρόπολη ψυχολόγοι γνωσιακή διαταραχή συνεδρίες σχέσεις κενό αυτοπραγμάτωση βουλιμία νευρική ψυχοθεραπεία ανορεξία

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2011/12/kRGDP.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

Σε χαλεπούς καιρούς οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα αγωνίζεται να βγει νικήτρια από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποία βρίσκεται και να διαψεύσει τις κασσάνδρες που μιλούν για  ενδεχόμενη πτώχευση. Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι η Ελλάδα είναι μια  χώρα η οποία έχει βρεθεί κατά καιρούς σε πληθώρα καταστάσεων οικονομικής κρίσης όπως καταστροφές και πολέμους. Μια οικονομική κρίση όπως είναι λογικό έχει πάρα πολλές συνέπειες σε αρκετούς τομείς και ιδιαίτερα στον οικονομικό. Όλοι μας παρατηρούμε στα ΜΜΕ, διάφορους οικονομολόγους να αναφέρονται δικαιολογημένα στα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας. Αναλύουν την υπάρχουσα κατάσταση και προσπαθούν να βρουν τρόπους για την αποφυγή μιας πλήρης οικονομικής αποτυχίας της χώρας. Ωστόσο, κανείς δεν αναφέρεται στις κοινωνικές επιπτώσεις που έχει η κρίση στους Έλληνες. Μια τέτοια αναφορά, αποτελεί αρμοδιότητα των κοινωνιολόγων και είναι η ώρα να πάρουμε τη σκυτάλη.

Φτιάχνοντας το παζλ των κοινωνικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης , εύκολα μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι  η ανεργία αποτελεί τον τομέα που πλήττεται περισσότερο από τέτοιες καταστάσεις. Χιλιάδες άνθρωποι πρόκειται να χάσουν τις δουλείες τους εξαιτίας αυτής της νέας πολιτικής κατάστασης. Άνθρωποι με οικογένειες και παιδιά δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και να λύσουν τα βιοποριστικά τους προβλήματα. Χιλιάδες νέοι άνθρωποι με πτυχία και μη , βλέπουν ότι δεν μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή. Οι περισσότεροι πτυχιούχοι δεν έχουν πλέον το δικαίωμα να δουν  τους κόπους τόσων χρόνων(σπουδές) να ευοδώνονται τόσο σε επαγγελματικό όσο και  πνευματικό επίπεδο. Η ανεργία στο τέλος του 2011, σύμφωνα με τις έρευνες θα φτάσει το 22% που αποτελεί ποσοστό ρεκόρ! Η μόνη λύση για αυτούς τους ανθρώπους είναι η μετανάστευση η οποία αποτελεί απόρροια του φαινόμενου της ανεργίας καθώς και μία ακόμα μακροπρόθεσμη κοινωνική συνέπεια της οικονομικής κρίσης. Οι νέοι άνθρωποι θα επιδιώξουν την πραγμάτωση των στόχων τους και των ονείρων τους σε άλλες χώρες του εξωτερικού εφόσον η γενέτειρα χώρα τους δεν μπορεί να γίνει αρωγός σε μια τέτοια διαδικασία. Επί πρόσθετα, έρευνες δείχνουν ότι αυξήθηκε το ποσοστό των ανθρώπων οι οποίοι καταφεύγουν σε κοινωνικά δίκτυα φροντίδας με σκοπό να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Η συμμετοχή των Ελλήνων στα συσσίτια της εκκλησίας  αποτελεί το 40%. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης.

Η εγκληματικότητα είναι ένα άλλο κομμάτι της κοινωνικής ζωής το οποίο επηρεάζεται εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης. Οι άνθρωποι για να ζήσουν θα προβούν σε εγκληματικές πράξεις για να καταφέρουν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην . Τέτοιες πράξεις μπορεί να είναι κλοπές καθώς και ανθρωποκτονίες. Όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα σε μια κοινωνία, καταρρέει το σύστημα αξιών και το σύστημα κοινωνικού ελέγχου αδυνατεί να ελέγξει την όλη κατάσταση. Πλέον, αρχίζουμε να μιλάμε για μια ζοφερή και χαοτική κοινωνική πραγματικότητα.

  Ως υγεία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας ορίζεται όχι μόνο η απουσία νόσου αλλά και η κατάσταση της ψυχοκοινωνικής ευεξίας. Έτσι λοιπόν γίνεται αντιληπτό ότι η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της θα επηρεάσουν τη σωματική, ψυχική και κοινωνική υγεία. Η συμπεριφορά των ανθρώπων είναι ένα άλλο εξίσου σημαντικό κομμάτι  το οποίο πλήττεται από την οικονομική κρίση. Στην ιδέα της οικονομικής κρίσης, οι άνθρωποι νιώθουν άγχος, ανασφάλεια και φόβο για το τι μέλει γενέσθαι. Στη συνέχεια, νιώθουν θυμό για αυτούς που έφεραν τη χώρα σε μια τέτοια κατάσταση. Η οικονομική κρίση  προκαλεί προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων όπως κοινωνικό αποκλεισμό, έριδες  στο οικογενειακό περιβάλλον, δυσλειτουργικό χειρισμό δύσκολών καταστάσεων όπως το άγχος, αρνητικές σκέψεις. Επίσης σε σοβαρές καταστάσεις μπορεί να προκληθεί κατάθλιψη καθώς και διάφορα σωματικά προβλήματα(αϋπνίες, σωματική ένταση). Το οικονομικό χρέος είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας που προδιαθέτει σε κατάθλιψη. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κακοί οικονομικοί δείκτες είναι ανάλογοι με την κακή υγεία, γι’ αυτό η φτώχεια θεωρείται διεθνώς  η πρώτη αιτία θανάτου.

Λόγω της οικονομικής κρίσης, αυξάνεται και η θνησιμότητα. Η οικονομική κρίση οδηγεί  σε μία σημαντική αύξηση του ποσοστού των αυτοκτονιών, η οποία σχετίζεται  πάντα με την αύξηση της ανεργίας. Όμως και τα γενικότερα ποσοστά θνησιμότητας του πληθυσμού, φαίνεται να επηρεάζονται από τις οικονομικές δυσκολίες τις οποίες βιώνει μια χώρα. Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στην Ευρώπη, η οικονομική ύφεση επηρεάζει τα ποσοστά θνησιμότητας  και παρατηρήθηκε ότι  για κάθε αύξηση 1% στην ανεργία , υπάρχει αύξηση 0,8 % στις αυτοκτονίες. Η ζωή και η προσωπικότητα του σύγχρονου ανθρώπου βασίζονται πάνω στην εργασία και στην οικονομική του κατάσταση. Η εργασία βοηθά κατά πολύ στη συγκρότηση της ταυτότητας του καθώς και της γενικότερης εικόνας του. Με αφετηρία τα προβλήματα στην εργασία, ξεδιπλώνεται όλο το κουβάρι των κοινωνικών επιπτώσεων που έχει η οικονομική κρίση στους ανθρώπους. Η πολιτεία πρέπει να δώσει το χέρι σ’ όλους εμάς τους φερέλπιδες κοινωνιολόγους για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους πολίτες , να βρεθούμε κοντά τους, να αφουγκραστούμε τα προβλήματα τους, τις ανησυχίες  τους και να προσπαθήσουμε μέσα από αναλύσεις, προτάσεις και παρεμβάσεις να βελτιώσουμε όσο είναι δυνατόν τη δύσκολη κατάσταση την οποία ζούμε. Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρω ότι η οικονομική κρίση πέρα από τα αρνητικά αποτελέσματα σε οικονομία και κοινωνία, αποτελεί και μια ευκαιρία για κοινωνική αλλαγή. Είναι μια πρόκληση για την αποδόμηση μιας σαθρής νοοτροπίας και συμπεριφοράς και την ανάδειξη μιας υγιούς συλλογικής συνείδησης, η οποία θα μας βοηθήσει να πάμε μπροστά και να προοδεύσουμε. Μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος, μπορούμε να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση άλλων νοοτροπιών οι οποίες θα μας βοηθήσουν στη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας.

Από τον Κοινωνιολόγο, Χρήστο Θεοδωρόπουλο.

κοινωνικός αντίκτυπος οικονομικής κρίσης κατάθλιψη βουλιμία ψυχοθεραπεύτρια γνωσιακή κέντρο συμβουλευτική πανικού αυτοπραγμάτωση ψυχολόγος συναισθήματα προβλήματα νευρική αναπτυξιακή εγκατάλειψη ψυχολογία συνεδρίες άγχος ψυχοθεραπείας φοβίες κενό διάχυτη γονέων αυτογνωσία φαντασιώσεις διάσχιση μετρό ψυχοθεραπευτής συμπεριφοράς ανορεξία αναλυτική δυσκολίες ραντεβού σχέσεις χαμηλή φόβος ψυχολόγοι Αθήνα διαταραχή θανάτου προσέγγιση αυτοεκτίμηση κρίσεις ψυχοθεραπεία Ακρόποληκοινωνικός αντίκτυπος οικονομικής κρίσης χαμηλή θανάτου αναπτυξιακή ψυχοθεραπεία κατάθλιψη ψυχοθεραπείας διαταραχή διάχυτη μετρό ανορεξία αυτοπραγμάτωση κρίσεις γονέων διάσχιση συμπεριφοράς ψυχοθεραπευτής άγχος προσέγγιση κενό κέντρο Αθήνα αυτοεκτίμηση σχέσεις πανικού ψυχοθεραπεύτρια βουλιμία ψυχολόγος Ακρόπολη αναλυτική συμβουλευτική ψυχολογία εγκατάλειψη νευρική δυσκολίες φαντασιώσεις συνεδρίες προβλήματα φόβος ραντεβού αυτογνωσία ψυχολόγοι συναισθήματα φοβίες γνωσιακή κοινωνικός αντίκτυπος οικονομικής κρίσης ψυχοθεραπεύτρια Αθήνα διαταραχή προσέγγιση αυτοεκτίμηση δυσκολίες συνεδρίες σχέσεις ψυχολόγος προβλήματα γονέων αυτογνωσία γνωσιακή κρίσεις ψυχοθεραπευτής ψυχολόγοι ανορεξία εγκατάλειψη θανάτου βουλιμία χαμηλή φαντασιώσεις αυτοπραγμάτωση διάχυτη άγχος ψυχολογία Ακρόπολη ψυχοθεραπείας κενό συναισθήματα κατάθλιψη φοβίες συμβουλευτική συμπεριφοράς κέντρο φόβος διάσχιση αναλυτική ραντεβού αναπτυξιακή μετρό πανικού νευρική ψυχοθεραπεία κοινωνικός αντίκτυπος οικονομικής κρίσης εγκατάλειψη χαμηλή Αθήνα φαντασιώσεις διάχυτη ψυχοθεραπείας γονέων κέντρο αυτογνωσία φοβίες κενό μετρό πανικού ψυχολόγος ψυχολογία ψυχοθεραπεία προβλήματα προσέγγιση Ακρόπολη βουλιμία ανορεξία συνεδρίες συμβουλευτική διαταραχή αναπτυξιακή δυσκολίες ψυχοθεραπεύτρια γνωσιακή συναισθήματα αυτοπραγμάτωση κατάθλιψη ραντεβού ψυχολόγοι νευρική διάσχιση σχέσεις φόβος κρίσεις ψυχοθεραπευτής συμπεριφοράς άγχος αναλυτική θανάτου αυτοεκτίμηση κοινωνικός αντίκτυπος οικονομικής κρίσης νευρική γονέων ψυχοθεραπεύτρια κατάθλιψη πανικού συνεδρίες σχέσεις μετρό διαταραχή αναπτυξιακή ψυχοθεραπείας ψυχολόγοι κενό ψυχοθεραπεία διάσχιση θανάτου προβλήματα ψυχοθεραπευτής αυτοπραγμάτωση βουλιμία κέντρο προσέγγιση Αθήνα φαντασιώσεις φοβίες ραντεβού αυτογνωσία φόβος κρίσεις Ακρόπολη δυσκολίες αυτοεκτίμηση συμβουλευτική συμπεριφοράς διάχυτη συναισθήματα άγχος γνωσιακή ανορεξία αναλυτική χαμηλή ψυχολογία εγκατάλειψη ψυχολόγος κοινωνικός αντίκτυπος οικονομικής κρίσης χαμηλή διαταραχή διάσχιση Ακρόπολη ψυχοθεραπείας γνωσιακή ψυχολογία ανορεξία γονέων αυτοεκτίμηση μετρό συμπεριφοράς ψυχοθεραπευτής βουλιμία προσέγγιση κέντρο αναπτυξιακή εγκατάλειψη φοβίες ραντεβού φόβος συμβουλευτική θανάτου αναλυτική νευρική ψυχοθεραπεία συναισθήματα Αθήνα ψυχοθεραπεύτρια αυτοπραγμάτωση σχέσεις ψυχολόγος κρίσεις ψυχολόγοι κενό άγχος πανικού αυτογνωσία διάχυτη συνεδρίες κατάθλιψη φαντασιώσεις δυσκολίες προβλήματα

Τίτλος: Ο κοινωνικός αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2019-09-03 01:34:26