Ο κοινωνικός αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης

κοινωνικός αντίκτυπος οικονομικής κρίσης ανορεξία μετρό χαμηλή δυσκολίες φαντασιώσεις συμπεριφοράς κατάθλιψη συνεδρίες ψυχολογία αυτοεκτίμηση γονέων ψυχοθεραπευτής ψυχολόγος συναισθήματα βουλιμία διάσχιση προβλήματα θανάτου φόβος εγκατάλειψη κέντρο αναλυτική κρίσεις Ακρόπολη αυτοπραγμάτωση διάχυτη σχέσεις συμβουλευτική γνωσιακή κενό νευρική διαταραχή προσέγγιση Αθήνα ψυχοθεραπείας ραντεβού ψυχοθεραπεία ψυχολόγοι ψυχοθεραπεύτρια φοβίες άγχος πανικού αυτογνωσία αναπτυξιακή

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2011/12/kRGDP.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

Σε χαλεπούς καιρούς οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα αγωνίζεται να βγει νικήτρια από το οικονομικό αδιέξοδο στο οποία βρίσκεται και να διαψεύσει τις κασσάνδρες που μιλούν για  ενδεχόμενη πτώχευση. Κάνοντας μια αναδρομή στο παρελθόν, μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι η Ελλάδα είναι μια  χώρα η οποία έχει βρεθεί κατά καιρούς σε πληθώρα καταστάσεων οικονομικής κρίσης όπως καταστροφές και πολέμους. Μια οικονομική κρίση όπως είναι λογικό έχει πάρα πολλές συνέπειες σε αρκετούς τομείς και ιδιαίτερα στον οικονομικό. Όλοι μας παρατηρούμε στα ΜΜΕ, διάφορους οικονομολόγους να αναφέρονται δικαιολογημένα στα οικονομικά προβλήματα της χώρας μας. Αναλύουν την υπάρχουσα κατάσταση και προσπαθούν να βρουν τρόπους για την αποφυγή μιας πλήρης οικονομικής αποτυχίας της χώρας. Ωστόσο, κανείς δεν αναφέρεται στις κοινωνικές επιπτώσεις που έχει η κρίση στους Έλληνες. Μια τέτοια αναφορά, αποτελεί αρμοδιότητα των κοινωνιολόγων και είναι η ώρα να πάρουμε τη σκυτάλη.

Φτιάχνοντας το παζλ των κοινωνικών επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης , εύκολα μπορούμε να παρατηρήσουμε ότι  η ανεργία αποτελεί τον τομέα που πλήττεται περισσότερο από τέτοιες καταστάσεις. Χιλιάδες άνθρωποι πρόκειται να χάσουν τις δουλείες τους εξαιτίας αυτής της νέας πολιτικής κατάστασης. Άνθρωποι με οικογένειες και παιδιά δεν μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες και να λύσουν τα βιοποριστικά τους προβλήματα. Χιλιάδες νέοι άνθρωποι με πτυχία και μη , βλέπουν ότι δεν μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή ζωή. Οι περισσότεροι πτυχιούχοι δεν έχουν πλέον το δικαίωμα να δουν  τους κόπους τόσων χρόνων(σπουδές) να ευοδώνονται τόσο σε επαγγελματικό όσο και  πνευματικό επίπεδο. Η ανεργία στο τέλος του 2011, σύμφωνα με τις έρευνες θα φτάσει το 22% που αποτελεί ποσοστό ρεκόρ! Η μόνη λύση για αυτούς τους ανθρώπους είναι η μετανάστευση η οποία αποτελεί απόρροια του φαινόμενου της ανεργίας καθώς και μία ακόμα μακροπρόθεσμη κοινωνική συνέπεια της οικονομικής κρίσης. Οι νέοι άνθρωποι θα επιδιώξουν την πραγμάτωση των στόχων τους και των ονείρων τους σε άλλες χώρες του εξωτερικού εφόσον η γενέτειρα χώρα τους δεν μπορεί να γίνει αρωγός σε μια τέτοια διαδικασία. Επί πρόσθετα, έρευνες δείχνουν ότι αυξήθηκε το ποσοστό των ανθρώπων οι οποίοι καταφεύγουν σε κοινωνικά δίκτυα φροντίδας με σκοπό να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες. Η συμμετοχή των Ελλήνων στα συσσίτια της εκκλησίας  αποτελεί το 40%. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι άνθρωποι οι οποίοι βρίσκονται κοντά στην ηλικία συνταξιοδότησης.

Η εγκληματικότητα είναι ένα άλλο κομμάτι της κοινωνικής ζωής το οποίο επηρεάζεται εξαιτίας της οικονομικής ύφεσης. Οι άνθρωποι για να ζήσουν θα προβούν σε εγκληματικές πράξεις για να καταφέρουν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην . Τέτοιες πράξεις μπορεί να είναι κλοπές καθώς και ανθρωποκτονίες. Όταν συμβαίνουν τέτοια γεγονότα σε μια κοινωνία, καταρρέει το σύστημα αξιών και το σύστημα κοινωνικού ελέγχου αδυνατεί να ελέγξει την όλη κατάσταση. Πλέον, αρχίζουμε να μιλάμε για μια ζοφερή και χαοτική κοινωνική πραγματικότητα.

  Ως υγεία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας ορίζεται όχι μόνο η απουσία νόσου αλλά και η κατάσταση της ψυχοκοινωνικής ευεξίας. Έτσι λοιπόν γίνεται αντιληπτό ότι η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της θα επηρεάσουν τη σωματική, ψυχική και κοινωνική υγεία. Η συμπεριφορά των ανθρώπων είναι ένα άλλο εξίσου σημαντικό κομμάτι  το οποίο πλήττεται από την οικονομική κρίση. Στην ιδέα της οικονομικής κρίσης, οι άνθρωποι νιώθουν άγχος, ανασφάλεια και φόβο για το τι μέλει γενέσθαι. Στη συνέχεια, νιώθουν θυμό για αυτούς που έφεραν τη χώρα σε μια τέτοια κατάσταση. Η οικονομική κρίση  προκαλεί προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων όπως κοινωνικό αποκλεισμό, έριδες  στο οικογενειακό περιβάλλον, δυσλειτουργικό χειρισμό δύσκολών καταστάσεων όπως το άγχος, αρνητικές σκέψεις. Επίσης σε σοβαρές καταστάσεις μπορεί να προκληθεί κατάθλιψη καθώς και διάφορα σωματικά προβλήματα(αϋπνίες, σωματική ένταση). Το οικονομικό χρέος είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας που προδιαθέτει σε κατάθλιψη. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι κακοί οικονομικοί δείκτες είναι ανάλογοι με την κακή υγεία, γι’ αυτό η φτώχεια θεωρείται διεθνώς  η πρώτη αιτία θανάτου.

Λόγω της οικονομικής κρίσης, αυξάνεται και η θνησιμότητα. Η οικονομική κρίση οδηγεί  σε μία σημαντική αύξηση του ποσοστού των αυτοκτονιών, η οποία σχετίζεται  πάντα με την αύξηση της ανεργίας. Όμως και τα γενικότερα ποσοστά θνησιμότητας του πληθυσμού, φαίνεται να επηρεάζονται από τις οικονομικές δυσκολίες τις οποίες βιώνει μια χώρα. Σύμφωνα με έρευνες που έγιναν στην Ευρώπη, η οικονομική ύφεση επηρεάζει τα ποσοστά θνησιμότητας  και παρατηρήθηκε ότι  για κάθε αύξηση 1% στην ανεργία , υπάρχει αύξηση 0,8 % στις αυτοκτονίες. Η ζωή και η προσωπικότητα του σύγχρονου ανθρώπου βασίζονται πάνω στην εργασία και στην οικονομική του κατάσταση. Η εργασία βοηθά κατά πολύ στη συγκρότηση της ταυτότητας του καθώς και της γενικότερης εικόνας του. Με αφετηρία τα προβλήματα στην εργασία, ξεδιπλώνεται όλο το κουβάρι των κοινωνικών επιπτώσεων που έχει η οικονομική κρίση στους ανθρώπους. Η πολιτεία πρέπει να δώσει το χέρι σ’ όλους εμάς τους φερέλπιδες κοινωνιολόγους για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους πολίτες , να βρεθούμε κοντά τους, να αφουγκραστούμε τα προβλήματα τους, τις ανησυχίες  τους και να προσπαθήσουμε μέσα από αναλύσεις, προτάσεις και παρεμβάσεις να βελτιώσουμε όσο είναι δυνατόν τη δύσκολη κατάσταση την οποία ζούμε. Κλείνοντας, αξίζει να αναφέρω ότι η οικονομική κρίση πέρα από τα αρνητικά αποτελέσματα σε οικονομία και κοινωνία, αποτελεί και μια ευκαιρία για κοινωνική αλλαγή. Είναι μια πρόκληση για την αποδόμηση μιας σαθρής νοοτροπίας και συμπεριφοράς και την ανάδειξη μιας υγιούς συλλογικής συνείδησης, η οποία θα μας βοηθήσει να πάμε μπροστά και να προοδεύσουμε. Μαθαίνοντας από τα λάθη του παρελθόντος, μπορούμε να προχωρήσουμε στη διαμόρφωση άλλων νοοτροπιών οι οποίες θα μας βοηθήσουν στη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας.

Από τον Κοινωνιολόγο, Χρήστο Θεοδωρόπουλο.

κοινωνικός αντίκτυπος οικονομικής κρίσης ψυχολόγος κρίσεις φοβίες ψυχοθεραπείας ψυχοθεραπεύτρια ψυχοθεραπευτής σχέσεις φόβος Ακρόπολη γονέων πανικού φαντασιώσεις ψυχοθεραπεία βουλιμία διάχυτη δυσκολίες συνεδρίες θανάτου αναπτυξιακή διαταραχή κέντρο αυτογνωσία νευρική ψυχολογία συμβουλευτική ψυχολόγοι Αθήνα ραντεβού γνωσιακή αυτοπραγμάτωση μετρό άγχος κατάθλιψη προσέγγιση εγκατάλειψη ανορεξία συναισθήματα αυτοεκτίμηση προβλήματα διάσχιση συμπεριφοράς αναλυτική χαμηλή κενόκοινωνικός αντίκτυπος οικονομικής κρίσης αυτογνωσία ψυχοθεραπεύτρια γονέων αυτοεκτίμηση διάσχιση κενό θανάτου συμπεριφοράς συναισθήματα φοβίες ανορεξία διαταραχή φόβος ραντεβού μετρό ψυχολόγος φαντασιώσεις ψυχοθεραπευτής Ακρόπολη άγχος συνεδρίες ψυχολογία αναλυτική βουλιμία πανικού κέντρο κρίσεις αναπτυξιακή δυσκολίες προβλήματα ψυχοθεραπείας ψυχολόγοι γνωσιακή σχέσεις ψυχοθεραπεία διάχυτη αυτοπραγμάτωση νευρική εγκατάλειψη χαμηλή Αθήνα κατάθλιψη προσέγγιση συμβουλευτική κοινωνικός αντίκτυπος οικονομικής κρίσης συναισθήματα ψυχολόγοι αναλυτική ψυχοθεραπείας δυσκολίες Αθήνα ψυχοθεραπευτής γνωσιακή ανορεξία θανάτου κέντρο συμπεριφοράς νευρική ραντεβού προσέγγιση κρίσεις φαντασιώσεις διάσχιση κενό ψυχολόγος φόβος προβλήματα ψυχοθεραπεία σχέσεις συνεδρίες Ακρόπολη ψυχοθεραπεύτρια βουλιμία αυτοεκτίμηση μετρό αυτοπραγμάτωση γονέων αναπτυξιακή φοβίες συμβουλευτική διάχυτη άγχος αυτογνωσία διαταραχή εγκατάλειψη πανικού ψυχολογία χαμηλή κατάθλιψη κοινωνικός αντίκτυπος οικονομικής κρίσης συμπεριφοράς χαμηλή αυτογνωσία ψυχολογία συμβουλευτική σχέσεις φαντασιώσεις γονέων εγκατάλειψη αυτοεκτίμηση αυτοπραγμάτωση προσέγγιση διάσχιση αναπτυξιακή διαταραχή συνεδρίες φοβίες κρίσεις κέντρο συναισθήματα ψυχολόγοι θανάτου ανορεξία γνωσιακή Ακρόπολη πανικού ψυχοθεραπεία ψυχοθεραπείας προβλήματα ψυχοθεραπεύτρια νευρική φόβος μετρό διάχυτη ραντεβού δυσκολίες ψυχολόγος βουλιμία ψυχοθεραπευτής Αθήνα άγχος κενό κατάθλιψη αναλυτική κοινωνικός αντίκτυπος οικονομικής κρίσης γνωσιακή διάχυτη σχέσεις ψυχολόγος αναπτυξιακή ψυχοθεραπευτής ψυχολογία αυτοπραγμάτωση ραντεβού εγκατάλειψη φοβίες ανορεξία συμπεριφοράς θανάτου αναλυτική Ακρόπολη μετρό χαμηλή Αθήνα νευρική συνεδρίες κρίσεις διαταραχή ψυχοθεραπεύτρια κατάθλιψη ψυχοθεραπείας διάσχιση προβλήματα κενό ψυχοθεραπεία φαντασιώσεις άγχος συναισθήματα προσέγγιση αυτογνωσία ψυχολόγοι αυτοεκτίμηση πανικού γονέων βουλιμία δυσκολίες κέντρο συμβουλευτική φόβος

Τίτλος: Ο κοινωνικός αντίκτυπος της οικονομικής κρίσης
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2019-05-17 22:35:40