Η Κατάθλιψη των Χριστουγέννων

Κατάθλιψη Χριστουγέννων προβλήματα γονέων προσέγγιση θανάτου ψυχοθεραπευτής διαταραχή διάσχιση συνεδρίες ψυχολόγος κρίσεις βουλιμία φοβίες ραντεβού ψυχολογία κέντρο μετρό φαντασιώσεις γνωσιακή χαμηλή φόβος κατάθλιψη νευρική αναπτυξιακή δυσκολίες πανικού αναλυτική συναισθήματα συμπεριφοράς αυτοπραγμάτωση κενό άγχος Ακρόπολη ψυχολόγοι αυτοεκτίμηση σχέσεις ψυχοθεραπεύτρια αυτογνωσία ανορεξία διάχυτη ψυχοθεραπείας συμβουλευτική εγκατάλειψη Αθήνα ψυχοθεραπεία

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2011/12/christmas-depression.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

Φέτος είναι πιθανό τις μέρες των εορτών να νιώσουν αρνητικά συναισθήματα περισσότεροι άνθρωποι λόγω και της οικονομικής κρίσης.

Γιατί όμως την περίοδο των γιορτών να νιώθουμε άσχημα;

Τα Χριστούγεννα είναι μια ζεστή οικογενειακή γιορτή, συνδυασμένη με πλούσιο τραπέζι και δώρα, ρεβεγιόν, παρέα, διασκέδαση και ξενύχτι.

Όμως πόσο εφικτό είναι να πραγματοποιηθούν όλες αυτές οι προσδοκίες για κάποιον που μόλις χώρισε, που μόλις απολύθηκε, που έχει χάσει ένα αγαπημένο του πρόσωπο, που περνά οικονομικές δυσκολίες και ο Άγιος Βασίλης δεν θα έρθει φέτος στα μικρά του αγγελούδια;

Έτσι και την Πρωτοχρονιά όλοι βάζουν στόχους, άλλοι θέλουν να αδυνατίσουν, άλλοι να βρουν δουλειά, άλλοι να κάνουν επιτέλους παιδί.

Η Πρωτοχρονιά είναι μια ιδιαίτερη μέρα, η πρώτη μέρα του χρόνου και όλοι θέλουμε η χρονιά να ξεκινήσει με τον καλύτερο τρόπο.

Η Κατάθλιψη των ΧριστουγέννωνΤα Χριστούγεννα έχουμε περισσότερο ελεύθερο χρόνο, άρα και χρόνο να σκεφτούμε, χρόνο να νιώσουμε μόνοι αλλά και χρόνο που νιώθουμε την υποχρέωση να τον περάσουμε με ανθρώπους που δεν συμπαθούμε η που βαριόμαστε αλλά “πρέπει” λόγω των ημερών.

Επιπλέον τα Χριστούγεννα είναι και μια εμπορική γιορτή, οι διαφημίσεις, τα περιοδικά θέλουν να μας προετοιμάσουν για κάτι μεγαλειώδες που ‘πρέπει’ να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας και να λάμψουμε.

Ίσως λοιπόν χρειάζεται να έχουμε πιο ρεαλιστικές προσδοκίες γι’ αυτά τα Χριστούγεννα. Δεν θα διασχίσουμε κανένα κόκκινο χαλί ώστε να είμαστε υποχρεωμένοι να μαγέψουμε.

Αυτά τα Χριστούγεννα είναι ευκαιρία να είμαστε ο εαυτός μας. Τα Χριστούγεννα είναι μια ζεστή γιορτή για άλλους οικογενειακή για άλλους φιλική.

Επομένως αυτά τα Χριστούγεννα

Βρες χρόνο για το εαυτό σου, δεν μπορείς να βρίσκεσαι παντού και να τους ικανοποιήσεις όλους. Χαλάρωσε, άκουσε μουσική, φρόντισε τον εαυτό σου με όποιον τρόπο εσύ θες.

Μπορεί να μην έχεις την δυνατότητα να κάνεις όλα αυτά που θα ήθελες όπως τραπέζι, ρεβεγιόν, δώρα. Μπορείς να προτείνεις στους φίλους σου να φτιάξετε κάτι όλοι μαζί και να το απολαύσετε.

Απέκτησε ρεαλιστικές προσδοκίες. Το αληθινό έλατο, τα πανάκριβα δώρα και η πολυτέλεια είναι ένα Χολιγουντιανό σενάριο. Στόλισε ένα δεντράκι με τα παλιά στολίδια που φέρουν κι αναμνήσεις, αγόρασε μικρά πρωτότυπα δωράκια και φτιάξε γλυκά και φαγητά εσύ, αντί να τα αγοράσεις έτοιμα. Η βραδιά της Πρωτοχρονιάς δεν είναι ανάγκη να γίνει σε κάποιο κέντρο αλλά μπορεί να είναι απλά μια καραόκε βραδιά στο σπίτι.

Θυμήσου τι αξίζει και τι είναι σοβαρό στη ζωή. Επαναπροσδιόρισε τις ανάγκες σου.

Μίλησε στα κοντινά σου πρόσωπα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζεις και το άγχος σου.

Εξήγησε στα παιδιά σου τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνεις εσύ αλλά ο υπόλοιπος κόσμος ώστε να μην υπάρχουν παράλογες απαιτήσεις.

Πώς να αναγνωρίσεις τα συμπτώματα της κατάθλιψης

 • Έχεις καταθλιπτική διάθεση (όπως απαισιοδοξία για το μέλλον, νιώθεις θλίψη, αδυναμία και κόπωση, ανηδονία για ό,τι μέχρι τώρα σε ευχαριστούσε, κενό ή απόγνωση).
 • Νιώθεις ένοχος ή ενοχές.
 • Σκέφτεσαι συστηματικά ή μη την αυτοκτονία.
 • Έχεις δυσκολίες στον ύπνο (είτε δεν μπορείς να κοιμηθείς, είτε ξυπνάς μόνος πολύ πρωί).
 • Δεν μπορείς να ανταποκριθείς στην εργασία και τα χόμπι σου ή όταν τα κάνεις δυσκολεύεσαι και δε σε ευχαριστούν όπως πριν.
 • Παρατηρείς μια ψυχοκινητική επιβράδυνση όπως να κινείσαι αργά, να μιλάς αργά ή να ξεχνάς, κάτι που δεν συνέβαινε πριν
 • Έχεις έντονη ανησυχία και είσαι ευέξαπτος.
 • Αγχώνεσαι σε υπερβολικό βαθμό κάτι που δεν συνέβαινε πριν.
 • Παρουσιάζεις ψυχοσωματικά συμπτώματα (εντερικά προβλήματα, στομαχικά, δερματικά, αναπνευστικά κ.α.).
 • Έχεις χάσει ή έχεις πάρει κιλά σε πολύ μικρό διάστημα, ή έχει μειωθεί πολύ η όρεξή σου ή το ανάποδο.
 • Παρουσιάζεις ανηδονία για το σεξ ή για άλλες απολαύσεις που πριν σου άρεσαν.

 

Η Κατάθλιψη των Χριστουγέννων

 

Σύμφωνα με τα κριτήρια του DSM-IV, μιλάμε για μείζον καταθλιπτικό επεισόδιο αν τουλάχιστον 5 από τα παραπάνω συμπτώματα εμφανιστούν σε διάρκεια 2 εβδομάδων και σηματοδοτούν μία αλλαγή από την προηγούμενη ψυχική κατάσταση που συνοδεύεται απο κλινικά σημαντικό άγχος ή μείωση της κοινωνικής, επαγγελματικής ή άλλης σημαντικής λειτουργικότητας.Τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να μην οφείλονται σε πένθος από την απώλεια αγαπημένου προσώπου, τα συμπτώματα παραμένουν για περισσότερο από 2 μήνες ή χαρακτηρίζονται από σημαντική λειτουργική έκπτωση, παθολογική προκατάληψη με αίσθημα ματαιότητας, αυτοκτονικό ιδεασμό, ψυχωσικά συμπτώματα ή ψυχοκινητική επιβράδυνση.
*Τα συμπτώματα που αναφέρονται παραπάνω είναι κάποια τυπικά συμπτώματα σύμφωνα με την κλίμακα του Hamilton για την κατάθλιψη και δεν αρκούν για διάγνωση. Η αναφορά τους στο άρθρο είναι για προβληματισμό και ενημέρωση και όχι για διάγνωση.

 *Hamilton, M (1980) Rating depressive patients. Journal of Clinical Psychiatry. 41: 21-24

 

Κατάθλιψη Χριστουγέννων αυτοπραγμάτωση εγκατάλειψη συμβουλευτική διάσχιση άγχος ραντεβού προσέγγιση ψυχολόγος κρίσεις πανικού σχέσεις ψυχολογία γονέων φαντασιώσεις μετρό συνεδρίες ψυχοθεραπεία βουλιμία δυσκολίες γνωσιακή ψυχοθεραπευτής διαταραχή ανορεξία Αθήνα αυτογνωσία ψυχοθεραπεύτρια φοβίες κέντρο αυτοεκτίμηση αναπτυξιακή συναισθήματα θανάτου χαμηλή διάχυτη φόβος νευρική κατάθλιψη Ακρόπολη κενό συμπεριφοράς ψυχοθεραπείας προβλήματα αναλυτική ψυχολόγοιΚατάθλιψη Χριστουγέννων προβλήματα συμβουλευτική ραντεβού φαντασιώσεις ψυχοθεραπεύτρια ψυχολόγος συμπεριφοράς συνεδρίες φόβος διάσχιση κενό συναισθήματα γνωσιακή αναπτυξιακή αυτογνωσία αυτοπραγμάτωση νευρική προσέγγιση άγχος ψυχολογία διαταραχή βουλιμία αναλυτική Αθήνα κατάθλιψη κρίσεις ψυχοθεραπεία εγκατάλειψη διάχυτη φοβίες ψυχολόγοι κέντρο ανορεξία ψυχοθεραπείας Ακρόπολη δυσκολίες γονέων πανικού χαμηλή θανάτου αυτοεκτίμηση μετρό ψυχοθεραπευτής σχέσεις Κατάθλιψη Χριστουγέννων συναισθήματα συμβουλευτική άγχος νευρική αναλυτική ψυχολόγοι διάσχιση ανορεξία κατάθλιψη συνεδρίες προβλήματα χαμηλή φόβος συμπεριφοράς Αθήνα εγκατάλειψη ψυχολόγος αυτοεκτίμηση αυτογνωσία πανικού αναπτυξιακή ψυχολογία διαταραχή προσέγγιση σχέσεις ψυχοθεραπεύτρια Ακρόπολη κέντρο ψυχοθεραπεία ψυχοθεραπείας φαντασιώσεις κενό ραντεβού αυτοπραγμάτωση κρίσεις διάχυτη φοβίες μετρό γονέων δυσκολίες θανάτου βουλιμία γνωσιακή ψυχοθεραπευτής Κατάθλιψη Χριστουγέννων ψυχοθεραπευτής ψυχοθεραπεία Αθήνα αυτοπραγμάτωση προβλήματα ψυχοθεραπείας ψυχοθεραπεύτρια ραντεβού διάσχιση γονέων συνεδρίες προσέγγιση συμβουλευτική άγχος συναισθήματα εγκατάλειψη θανάτου φαντασιώσεις ψυχολόγοι κέντρο κατάθλιψη ψυχολόγος αναλυτική βουλιμία διαταραχή αυτογνωσία αυτοεκτίμηση κενό ανορεξία νευρική γνωσιακή Ακρόπολη χαμηλή σχέσεις μετρό πανικού συμπεριφοράς διάχυτη αναπτυξιακή φοβίες κρίσεις φόβος δυσκολίες ψυχολογία

Τίτλος: Η Κατάθλιψη των Χριστουγέννων
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2020-09-27 13:32:36