Νέα Ψυχοθεραπευτική Ομάδα Αυτογνωσίας

Υπογονιμότητα

Υπογονιμότητα νευρική προβλήματα ανορεξία κέντρο συνεδρίες συναισθήματα ψυχοθεραπείας διάσχιση Ακρόπολη εγκατάλειψη προσέγγιση φαντασιώσεις ψυχολογία ραντεβού άγχος κρίσεις γονέων ψυχοθεραπευτής αναπτυξιακή διάχυτη σχέσεις μετρό αυτογνωσία πανικού γνωσιακή συμπεριφοράς ψυχοθεραπεύτρια Αθήνα ψυχοθεραπεία φοβίες ψυχολόγοι διαταραχή αυτοεκτίμηση κατάθλιψη δυσκολίες ψυχολόγος αυτοπραγμάτωση χαμηλή αναλυτική φόβος θανάτου συμβουλευτική βουλιμία κενό

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2012/07/lens7113042_1253548948infertility2.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

ΥπογονιμότηταΤο πρόβλημα υπογονιμότητας απασχολεί σταθερά ένα ποσοστό 10-15% στο γενικό πληθυσμό, παρόλα αυτά το να μιλήσουμε για την υπογονιμότητα με στατιστικούς δείκτες δεν είναι εύκολο, το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι όλο και περισσότερα ζευγάρια στρέφονται στους ειδικούς προκειμένου  να κάνουν θεραπεία.

 

Πριν κάποια χρόνια ήταν ταμπού ένα ζευγάρι να αντιμετωπίζει προβλήματα υπογονιμότητας, τα τελευταία χρόνια όμως αυτό έχει ξεπεραστεί τόσο χάριν της ιατρικής όσο και της αποδοχής ότι η γυναίκα αλλά και το ζευγάρι δεν έχουν ως μοναδικό σκοπό την τεκνοποίηση αλλά υπάρχουν και άλλες επιλογές και λύσεις. Ωστόσο το βάρος στο θέμα της υπογονιμότητας ή καλύτερα της δυσκολίας ενός ζευγαριού να κάνει παιδί πέφτει κυρίως στους ιατρικούς λόγους παραγκωνίζοντας πολλές φορές τον ψυχολογικό παράγοντα. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που ζευγάρια καταφέρνουν να τεκνοποιήσουν σε διακοπές ή αφού παραιτηθούν από την προσπάθεια. Ωστόσο ακόμα και τα ζευγάρια που βρίσκονται σε θεραπεία περνούν μια μεγάλη δοκιμασία που τους φθείρει ψυχολογικά με μακροπρόθεσμες συνέπειες και στους ίδιους και στον καρπό της προσπάθειάς τους.

 

Το να μάθει μια γυναίκα ή ένας άντρας ότι δεν μπορεί να κάνει παιδί φέρει μεγάλο φορτίο αρνητικών συναισθημάτων, ντροπής, αίσθησης ανεπάρκειας, ανικανότητας, απαισιοδοξίας και πληθώρα καταθλιπτικών συναισθημάτων. Είναι μια μεγάλη δοκιμασία για το ζευγάρι αλλά και για τον καθένα ξεχωριστά. Το άγχος και τα καταθλιπτικά συναισθήματα είναι συνοδές συναισθηματικές καταστάσεις. Η απώλεια της δυνατότητας για αναπαραγωγή είναι ένα μικρό πένθος που καλείται να αντιμετωπίσει το ζευγάρι και αφού το περάσει να πάρει είτε την απόφαση για θεραπεία είτε ακόμα και για μη αναπαραγωγή.

Η θεραπεία για την υπογονιμότητα δεν είναι όμως μόνο μια ιατρική διαδικασία, αφού ο ψυχολογικός παράγοντας επηρεάζει πολύ την έκβαση της θεραπείας. Τόσο τα καταθλιπτικά συναισθήματα όσο και το άγχος μπορούν να βάλουν εμπόδια στην αναπαραγωγική διαδικασία. Γνωρίζοντας όμως η γυναίκα ότι η θεραπεία είναι η τελευταία της ευκαιρία να κάνει παιδί, το άγχος αυξάνεται με αποτέλεσμα να θέτει σε κίνδυνο όλη την προσπάθεια.

Από έρευνα προκύπτει ότι οι γυναίκες που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας (Lukse and Vacc, 1999) αναφέρουν συναισθήματα θλίψης και κατάθλιψης, απώλειας που αφορά κυρίως την εμπιστοσύνη στο σώμα τους και την θηλυκότητάς τους, της αίσθησης ελέγχου στην ζωή, στην αυτοπεποίθησή τους. Ενώ σε άλλες έρευνες σε γυναίκες που βρίσκονται 2-3 χρόνια σε θεραπεία, αναφέρεται ότι το άγχος αυξάνεται όσο αυξάνεται και η διάρκεια της θεραπείας ενώ οι γυναίκες αναρωτιούνται για την θηλυκότητά τους και την σεξουαλικότητά τους. Το άγχος κατά την θεραπεία υπογονιμότητας ερευνητικά έχει συσχετιστεί περισσότερα με το πένθος και την θλίψη αφού οι γυναίκες που η προσπάθεια αποτυγχάνει βιώνουν περισσότερο άγχος όταν αδυνατούν να αντιμετωπίσουν λειτουργικά το πένθος και τα στάδιά του.

Οι στόχοι της ψυχολογικής υποστήριξης στην αντιμετώπιση της υπογονιμότητας είναι:

H ψυχική ευεξία και η αύξηση της αίσθησης του ελέγχου

   Η μείωση του άγχους

   Η μείωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης

   Η ψυχική και σωματική υγεία και η μείωση συμπτωμάτων όπως αυπνία, πονοκέφαλοι και αδιαθεσία.

ΥπογονιμότηταΤο πρώτο που θα πρέπει να κάνει ένα ζευγάρι που αντιμετωπίζει πρόβλημα υπογονιμότητας, είναι να έχει μία σωστή ψυχολογική αντιμετώπιση προς το πρόβλημα αυτό. Το άγχος, η αγωνία, και οι λάθος αντιλήψεις σχετικά με το πρόβλημα θα επιβαρύνουν το ζευγάρι και είναι πιθανό να δημιουργηθούν και εντάσεις.
Είναι  πολύ σημαντικός παράγοντας για το ζευγάρι η ψυχολογική υποστήριξη από κάποιον ειδικό, επειδή υπάρχει η επιβάρυνση της κοινωνίας, υπάρχει η επιβάρυνση των διαπροσωπικών σχέσεων του ζευγαριού μέσα στον γάμο, η σχέση του με τους συγγενείς και άλλα άτομα, η πίεση της υπογονιμότητας σε κάθε ένα από αυτά τα δύο άτομα του ζευγαριού, καθώς και η ψυχολογική πίεση όταν το ζευγάρι αυτό βρίσκεται μέσα στην διαδικασία μίας προσπάθειας για υποβοηθούμενη τεχνητή γονιμοποίηση. Υπάρχει επίσης η βιολογική ανάγκη της γυναίκας και του άντρα, για ένα παιδί, καθώς και το στρες της στέρησης αυτής της ψυχολογικής ανάγκης.
Έτσι λοιπόν, θα πρέπει να υιοθετηθούν τρόποι βελτίωσης της ποιότητας ζωής και μεγιστοποίησης των δυνατοτήτων. Πλέον είναι αναγκαίο να συμπληρωθεί η εξωσωματική γονιμοποίηση και με την υποβοήθηση του ατόμου σαν ένα όλον, ώστε να μπει πιο ολοκληρωμένο και πιο υγιές στην διαδικασία αυτή. Η ψυχολογική υποστήριξη παρέχεται είτε σε ατομικό επίπεδο είτε σε ζεύγους είτε σε ομαδικό μαζί με άλλα ζευγάρια που βιώνουν αντίστοιχες καταστάσεις.

 

«Το να μάθουμε να ζούμε με την υπογονιμότητά είναι σαν να μάθουμε να ζούμε με τον θάνατο, δεν μπορεί κανείς να το ξεχάσει αλλά και δεν μπορεί να το σκέφτεται όλη την ώρα(Mazor, 1979, p. 101)».

 

*Το άρθρο έχει δημοσιευτεί στο healthylifetree.com, e-περιοδικό υγείας.

 

Βιβλιογραφία:

Hart V.A.(2002). Infertility and the role of psychotherapy. Issues in Mental Health Nursing, 23:31–41.

Υπογονιμότητα ραντεβού βουλιμία συναισθήματα γονέων κατάθλιψη αυτοπραγμάτωση φοβίες δυσκολίες μετρό θανάτου ψυχολόγος συνεδρίες ανορεξία εγκατάλειψη πανικού προσέγγιση ψυχοθεραπεία ψυχολογία ψυχοθεραπευτής αναπτυξιακή διάσχιση αναλυτική νευρική σχέσεις αυτοεκτίμηση ψυχολόγοι κρίσεις κέντρο συμβουλευτική κενό χαμηλή προβλήματα φόβος αυτογνωσία άγχος συμπεριφοράς φαντασιώσεις γνωσιακή Αθήνα ψυχοθεραπεύτρια Ακρόπολη διάχυτη ψυχοθεραπείας διαταραχήΥπογονιμότητα αυτοεκτίμηση αναπτυξιακή φόβος εγκατάλειψη διάσχιση κρίσεις γνωσιακή δυσκολίες θανάτου ψυχολόγος συμβουλευτική προσέγγιση προβλήματα ψυχολογία συνεδρίες άγχος σχέσεις ψυχολόγοι φοβίες ψυχοθεραπεία αυτοπραγμάτωση διάχυτη βουλιμία συναισθήματα αυτογνωσία μετρό αναλυτική χαμηλή ψυχοθεραπεύτρια Αθήνα πανικού ανορεξία συμπεριφοράς ψυχοθεραπευτής Ακρόπολη ψυχοθεραπείας κενό διαταραχή ραντεβού κατάθλιψη νευρική κέντρο φαντασιώσεις γονέων Υπογονιμότητα βουλιμία μετρό Αθήνα σχέσεις γνωσιακή ανορεξία ψυχολόγος αναπτυξιακή γονέων φόβος διάχυτη συμβουλευτική ψυχοθεραπεία ραντεβού κατάθλιψη δυσκολίες συνεδρίες πανικού ψυχολόγοι διαταραχή συναισθήματα συμπεριφοράς κέντρο διάσχιση αναλυτική αυτοπραγμάτωση άγχος αυτογνωσία θανάτου φαντασιώσεις ψυχοθεραπεύτρια ψυχοθεραπευτής νευρική ψυχολογία Ακρόπολη προβλήματα εγκατάλειψη χαμηλή φοβίες αυτοεκτίμηση προσέγγιση ψυχοθεραπείας κενό κρίσεις Υπογονιμότητα ανορεξία προβλήματα αυτογνωσία γονέων σχέσεις ψυχοθεραπεύτρια διαταραχή αναπτυξιακή μετρό θανάτου άγχος Αθήνα συνεδρίες φόβος ψυχολόγοι νευρική συμβουλευτική φαντασιώσεις αυτοεκτίμηση διάσχιση πανικού διάχυτη εγκατάλειψη συμπεριφοράς ψυχολόγος κρίσεις κέντρο δυσκολίες φοβίες Ακρόπολη αναλυτική αυτοπραγμάτωση ψυχοθεραπευτής συναισθήματα κενό ψυχοθεραπεία χαμηλή βουλιμία γνωσιακή ραντεβού προσέγγιση ψυχοθεραπείας ψυχολογία κατάθλιψη Υπογονιμότητα γνωσιακή προβλήματα ραντεβού ψυχοθεραπεύτρια φοβίες ψυχοθεραπευτής αυτοπραγμάτωση αυτογνωσία αναπτυξιακή κρίσεις άγχος συναισθήματα συνεδρίες προσέγγιση διάσχιση Ακρόπολη ψυχολόγος ανορεξία εγκατάλειψη συμπεριφοράς φόβος βουλιμία χαμηλή νευρική φαντασιώσεις αυτοεκτίμηση διάχυτη θανάτου πανικού ψυχολογία μετρό δυσκολίες ψυχοθεραπεία αναλυτική ψυχοθεραπείας σχέσεις κέντρο συμβουλευτική γονέων κενό διαταραχή ψυχολόγοι Αθήνα κατάθλιψη

Τίτλος: Υπογονιμότητα
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2025-01-16 00:21:51