Η επιλογή του κατάλληλου θεραπευτή

επιλογή κατάλληλου θεραπευτή συναισθήματα θανάτου Αθήνα ψυχοθεραπεύτρια διάσχιση γνωσιακή συμπεριφοράς αναλυτική διάχυτη φόβος ψυχολόγος Ακρόπολη κέντρο προσέγγιση κατάθλιψη χαμηλή κενό μετρό κρίσεις αυτογνωσία συμβουλευτική βουλιμία προβλήματα ψυχοθεραπεία ψυχοθεραπείας σχέσεις δυσκολίες ψυχολογία φοβίες νευρική ανορεξία εγκατάλειψη συνεδρίες ψυχοθεραπευτής φαντασιώσεις γονέων διαταραχή ψυχολόγοι πανικού αυτοεκτίμηση άγχος ραντεβού αναπτυξιακή αυτοπραγμάτωση

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2013/09/200301-omag-beck-listen-good-600x411.jpg
[Κατηγορίες: ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ]

«Ανησυχώ για το πως θα εκπαιδεύεται η νέα γενιά αποτελεσματικών ψυχοθεραπευτών. Ανησυχώ για την ψυχοθεραπεία για το πως μπορεί να παραμορφωθεί από οικονομικές πιέσεις και να φτωχύνει από ριζικά συντομευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα. Παρόλα αυτά, έχω εμπιστοσύνη ότι στο μέλλον μια συνομοταξία ψυχοθεραπευτών που θα προέρχονται από διάφορους επιστημονικούς κλάδους θα συνεχίσει ν’ ακολουθεί εντατική μεταπτυχιακή εκπαίδευση και, ακόμα και κάτω από την πίεση της πραγματικότητας, θα βρίσκει ασθενείς που θα επιθυμούν ευρεία ανάπτυξη και αλλαγή, πρόθυμους  ν’ αναλάβουν μια δέσμευση αορίστου χρόνου για την ψυχοθεραπεία.» (Irvin D. Yalom)

Τα λόγια του Γιάλομ εκφράζουν μια ρεαλιστική ανησυχία σε μια εποχή που κάποιοι θα διαλέξουν το γρήγορο κέρδος με μη επαγγελματικό τρόπο και κάποιοι τον επαγγελματικό δρόμο σε συνδυασμό με το ανθρώπινο κομμάτι σε μια περίοδο προβλημάτων, κρίσεων, αυτοκτονιών και ευκαιριών για κάποιους.

Το να είσαι ψυχοθεραπευτής είναι μεγάλη ευθύνη, όπως ευθύνη είναι και η επιλογή του θεραπευτή.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν και θεραπευτές που κάνουν κακή άσκηση του επαγγέλματος και δυστυχώς η φύση του επαγγέλματος είναι τέτοια ώστε ο κακός θεραπευτής να είναι και επικίνδυνος. Είναι επικίνδυνος γιατί η θεραπευτική σχέση είναι μια σχέση εμπιστοσύνης και ο κλονισμός αυτής έχει συνέπειες.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυστηρή και ξεκάθαρη νομοθεσία που να αφορά τον όρο του ψυχοθεραπευτή. Υπάρχει νομικά μόνο ο ψυχολόγος που έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος με την αποφοίτηση του από συγκεκριμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Ο Σεπτέμβρης είναι ένας μήνας αρκετά δύσκολος μετά από την χαλάρωση των διακοπών, αφού τα προβλήματα που για λίγο αφήσαμε πίσω καλούμαστε να τα αντιμετωπίσουμε. Οι διακοπές ωστόσο μπορεί να μας έχουν δώσει μια πιο αισιόδοξη προοπτική στην αντιμετώπισή τους. Για πολλούς ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας όπου θα θέσουν στόχους, θα προσπαθήσουν και θα ξανά μπουν στον στίβο της ζωής.

Η αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων μας πολλές φορές μας στρέφει στην βοήθεια ενός ειδικού. Η επιλογή του κατάλληλου ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή δεν είναι εύκολη, καθώς κρύβει κινδύνους. Για να επιλέξουμε τον κατάλληλο θεραπευτή υπάρχουν κάποια βασικά κριτήρια:

  • Η ακαδημαϊκή του κατάρτιση
  • Η ψυχοθεραπευτική του προσέγγιση
  • Ο άνθρωπος

Ο τίτλος ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής είναι μια πρώτη ένδειξη, γιατί ο ψυχολόγος χωρίς εκπαίδευση σε κάποια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση δεν μπορεί να κάνει θεραπεία, ενώ ο ψυχοθεραπευτής που δεν είναι ψυχολόγος δεν υφίσταται νομοθετικά και πράγματι στην Ελλάδα μπορεί κάποιος που τέλειωσε μια σχολή ανθρωπίνων σπουδών να κάνει εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία χωρίς να έχει άδεια άσκηση του επαγγέλματος. Επομένως είναι καλό να επιλέξετε έναν ψυχολόγο που είναι και ψυχοθεραπευτής.

Η προσέγγιση στην οποία έχει εκπαιδευτεί ενδιαφέρει και τον θεραπευόμενο και καλό είναι να ρωτάτε να σας εξηγήσει με ποιον τρόπο θα δουλέψετε. Το να μπορεί ο θεραπευτής να εξηγήσει με απλά λόγια κατανοητά στον θεραπευόμενο το πώς δουλεύει μας εξασφαλίζει ότι έχουμε επιλέξει έναν θεραπευτή που ενδιαφέρεται να μας εξηγήσει πως θα δουλέψει η θεραπεία και δεν έχουμε καταφύγει σε κάποια «αυθεντία» που θα μας αντιμετωπίσει σαν πελάτη και θα δουλέψει τεχνοκρατικά. Προσέξτε την παγίδα των «φωτεινών επιγραφών», ή των επιστημόνων με φορτωμένους τίτλους ή δημοσιότητα στην τηλεόραση, ο καλός επιστήμονας δεν έχει ανάγκη να το φωνάζει, η προσωπική προβολή που ξεπερνά το μέτρο μάλλον παραπέμπει σε έναν επιστήμονα με χαμηλή αυτοπεποίθηση ή υπέρμετρα φιλόδοξο. Τα όρια μεταξύ εξέλιξης, υγιούς ναρκισσισμού και παθολογικού ναρκισσισμού είναι λεπτά.

Ένα επίσης σημαντικό κομμάτι είναι ο άνθρωπος πίσω από τα πτυχία και τους τίτλους, είναι σημαντικό να νιώθουμε ασφάλεια, εμπιστοσύνη και να υπάρξει θεραπευτική σχέση και ειλικρίνεια.

Έτσι λοιπόν πριν καταφύγετε στην επιλογή ενός θεραπευτή βεβαιωθείτε ότι έχετε βρει τον κατάλληλο για εσάς, πολλές φορές αυτός που μας προτείνουν μπορεί να μην μας ταιριάζει.

 

Προτεινόμενη βιβλιογραφία:

Irvin D. Yalom. Το δώρο της ψυχοθεραπείας. Ανοιχτή επιστολή σε μια νέα γενιά ψυχοθεραπευτών και τους ασθενείς τους. Εκδόσεις Άγρα.

επιλογή κατάλληλου θεραπευτή βουλιμία αυτογνωσία διάσχιση συναισθήματα αναπτυξιακή ψυχοθεραπευτής κατάθλιψη γονέων κέντρο Αθήνα σχέσεις κρίσεις χαμηλή ψυχολογία ψυχοθεραπείας συμβουλευτική θανάτου διαταραχή ψυχολόγος συνεδρίες ψυχοθεραπεία προσέγγιση Ακρόπολη νευρική γνωσιακή προβλήματα εγκατάλειψη μετρό άγχος αυτοπραγμάτωση ανορεξία συμπεριφοράς αυτοεκτίμηση ψυχολόγοι ραντεβού κενό ψυχοθεραπεύτρια φοβίες φόβος πανικού φαντασιώσεις αναλυτική δυσκολίες διάχυτηεπιλογή κατάλληλου θεραπευτή ψυχοθεραπείας γνωσιακή ψυχοθεραπευτής προσέγγιση ψυχολόγος εγκατάλειψη φαντασιώσεις Ακρόπολη αυτογνωσία ψυχοθεραπεία διάσχιση κρίσεις χαμηλή κέντρο φοβίες ψυχολόγοι αυτοεκτίμηση φόβος θανάτου ψυχοθεραπεύτρια νευρική ανορεξία συμπεριφοράς άγχος αναλυτική συμβουλευτική γονέων κενό δυσκολίες συναισθήματα αυτοπραγμάτωση συνεδρίες βουλιμία ψυχολογία αναπτυξιακή ραντεβού σχέσεις πανικού προβλήματα διαταραχή κατάθλιψη Αθήνα διάχυτη μετρό επιλογή κατάλληλου θεραπευτή αναπτυξιακή συμπεριφοράς ψυχοθεραπευτής συμβουλευτική φαντασιώσεις δυσκολίες αυτοεκτίμηση χαμηλή θανάτου βουλιμία ψυχολογία ραντεβού πανικού αυτογνωσία ψυχοθεραπείας κέντρο ψυχολόγος κενό φοβίες κατάθλιψη συνεδρίες ψυχολόγοι ανορεξία κρίσεις γονέων σχέσεις προβλήματα νευρική φόβος αναλυτική αυτοπραγμάτωση γνωσιακή διαταραχή ψυχοθεραπεύτρια άγχος προσέγγιση εγκατάλειψη ψυχοθεραπεία Αθήνα μετρό διάσχιση διάχυτη Ακρόπολη συναισθήματα επιλογή κατάλληλου θεραπευτή δυσκολίες γονέων ψυχοθεραπεύτρια κρίσεις κατάθλιψη γνωσιακή συναισθήματα Αθήνα εγκατάλειψη φαντασιώσεις ψυχοθεραπευτής ανορεξία αυτογνωσία κενό βουλιμία μετρό συμβουλευτική προσέγγιση συμπεριφοράς πανικού φόβος σχέσεις αναλυτική αυτοεκτίμηση διαταραχή φοβίες χαμηλή συνεδρίες ψυχοθεραπεία ψυχοθεραπείας διάχυτη αυτοπραγμάτωση ψυχολόγοι προβλήματα διάσχιση θανάτου Ακρόπολη ψυχολόγος αναπτυξιακή ραντεβού ψυχολογία κέντρο άγχος νευρική επιλογή κατάλληλου θεραπευτή αναλυτική φαντασιώσεις κατάθλιψη ψυχολόγοι συμβουλευτική συμπεριφοράς σχέσεις κέντρο προβλήματα ραντεβού Αθήνα φοβίες χαμηλή γονέων θανάτου ψυχοθεραπεύτρια Ακρόπολη ψυχοθεραπείας ψυχολογία διαταραχή νευρική αναπτυξιακή αυτογνωσία δυσκολίες συναισθήματα συνεδρίες αυτοπραγμάτωση γνωσιακή κρίσεις διάσχιση προσέγγιση αυτοεκτίμηση πανικού ψυχοθεραπευτής κενό βουλιμία μετρό άγχος ανορεξία διάχυτη φόβος ψυχολόγος ψυχοθεραπεία εγκατάλειψη

Τίτλος: Η επιλογή του κατάλληλου θεραπευτή
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2019-09-29 01:39:37