Νέα Ψυχοθεραπευτική Ομάδα Αυτογνωσίας

Οριακή – Μεταιχμιακή Διαταραχή Προσωπικότητας και Γνωσιακή Αναλυτική Θεραπεία, μια προσωπική ιστορία

Οριακή – Μεταιχμιακή Διαταραχή Προσωπικότητας και Γνωσιακή Αναλυτική Θεραπεία, μια προσωπική ιστορία εγκατάλειψη συμβουλευτική συναισθήματα γνωσιακή νευρική ψυχοθεραπευτής διάχυτη χαμηλή θανάτου ψυχοθεραπεύτρια σχέσεις ανορεξία Αθήνα συμπεριφοράς ψυχοθεραπείας κενό Ακρόπολη ψυχοθεραπεία φαντασιώσεις ψυχολογία αυτογνωσία διάσχιση γονέων μετρό δυσκολίες άγχος φοβίες αυτοεκτίμηση κατάθλιψη προβλήματα προσέγγιση διαταραχή ραντεβού βουλιμία κρίσεις αναπτυξιακή ψυχολόγοι πανικού φόβος αυτοπραγμάτωση ψυχολόγος αναλυτική συνεδρίες κέντρο

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2014/04/borderline-personality-disorder-01.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΕΝΗΛΙΚΕΣ]

(Μια προσωπική ιστορία)

Στόχος μου είναι να μιλήσω για τη Οριακή/Μεταιχμιακή Διαταραχή Προσωπικότητας (ΜΔΠ) και τον τρόπο που η μέθοδος της Γνωσιακής Αναλυτικής Θεραπείας μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε σημαντικές και μόνιμες αλλαγές στη ζωή σας, αλλά και τι να περιμένετε κατά τη διάρκεια της διαδικασίας της θεραπείας. Διαπίστωσα ότι υπάρχει μεγάλος όγκος επαγγελματικής ορολογίας και συγκεχυμένων πληροφοριών για τη ΜΔΠ και τη κακοποίηση, ιδιαίτερα στο διαδίκτυο, και οι πληροφορίες απευθύνονται περισσότερο σε θεραπευτές και επαγγελματίες υγείας κι όχι σε ασθενείς. Ευελπιστώ ότι διαβάζοντας τη δική μου εμπειρία θα μπορέσετε να κατανοήσετε καλύτερα τη ΜΔΠ, τη διαδικασία θεραπείας της αλλά και τον τρόπο που επηρεάζει εσάς και την προσπάθειά σας για μόνιμες αλλαγές και θεραπεία του εσωτερικού σας κόσμου.

Ο όρος Μεταιχμιακή Διαταραχή Προσωπικότητας χρησιμοποιείται από τους ειδικούς για να περιγράψει ανθρώπους όπως εγώ, που αντιμετωπίζουμε δυσκολίες στις διαπροσωπικές μας σχέσεις και υποφέρουμε από κατάθλιψη, άγχος κι έντονο θυμό  και στρέφουμε όλο αυτόν τον πόνο που αισθανόμαστε είτε στους άλλους είτε σε εμάς τους ίδιους κάνοντας κακό στον εαυτό μας. Δεν υπάρχει τίποτα ακραίο σ’ αυτό όμως. Ξέρω καλά ότι αν έχετε διαγνωστεί με ΜΔΠ ίσως το θεωρείτε κάτι τρομακτικό, αφού τα συμπτώματα που περιγράφονται είναι ακριβώς όσα απεχθάνεστε ή φοβάστε να αντιμετωπίσετε. Μπορεί όμως να είναι κι απελευθερωτικό, γιατί όταν εγώ ξεκίνησα τη θεραπεία ένιωσα καλύτερα αναγνωρίζοντας και προσδιορίζοντας τα συναισθήματά μου ξέροντας ότι δεν ήμουν ένα «τέρας»! Η ΜΔΠ στην πραγματικότητα εμφανίζεται πιο συχνά απ’ ό,τι νομίζετε και δεν υπάρχει κανένας λόγος να ντρέπεστε.

borderline-personality-disorder-02

Όταν έγινε η διάγνωση για πρώτη φορά, θυμάμαι ότι ένιωσα θυμό και πόνο, διότι θεώρησα ότι μόλις μου είχαν κολλήσει μια ταμπέλα. Ύστερα συνειδητοποίησα ότι ήταν επιλογή μου είτε να ζήσω ακριβώς όπως περιγράφεται στη διάγνωση και να συμπεριφέρομαι ανάλογα είτε να βρω μεθόδους να αλλάξω τον τρόπο που αντιδρώ σε διάφορες καταστάσεις. Το πιο σημαντικό όμως ήταν να προσπαθήσω να αλλάξω αυτό που ένιωθα για τον εαυτό μου. Την ίδια επιλογή έχετε κι εσείς. Έχουν γίνει πολλές έρευνες σχετικά με τη ΜΔΠ και με το τι ακριβώς την προκαλεί και τα αποτελέσματα είναι αντικρουόμενα. Οι περισσότεροι άνθρωποι όμως που πάσχουν από ΜΔΠ υπέφεραν πολύ κατά την παιδική τους ηλικία κι αυτό είναι κάτι στο οποίο συμφωνούν όλοι οι ειδικοί. Από τη στιγμή που γεννιέστε είστε σαν ένα σφουγγάρι και απορροφάτε πληροφορίες από το περιβάλλον σας. Όπως όλα τα μωρά, είστε απόλυτα εξαρτημένοι από τους γονείς σας και τους χρειάζεστε προκειμένου να καλύπτουν όλες τις ανάγκες σας. Μπορούμε να δούμε τον κόσμο μόνο με βάση τα όσα βιώνουμε. Μαθαίνουμε να μιλάμε, να συμπεριφερόμαστε και να αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας βασιζόμενοι στο πώς μας αντιμετωπίζουν οι άλλοι. Αν ως παιδί νιώθατε παραμελημένοι, όπως εγώ, ίσως να έχετε μεγαλώσει πιστεύοντας ότι δεν σας αγάπησαν κι ότι δεν αξίζατε να σας αγαπήσουν. Αν αυτό επιβεβαιωθεί, όπως σε περίπτωση που κακοποιηθείτε, τότε μεγαλώνοντας έχετε την αίσθηση ότι είστε κακοί, οι σχέσεις σας είναι πάντα αποτυχημένες, θεωρείτε ότι δεν σας αξίζει να είστε ευτυχισμένοι και ότι το φταίξιμο είναι δικό σας.

Αυτός λοιπόν είναι ο τρόπος που βλέπουμε τον κόσμο κι επειδή ο κόσμος δεν είναι ασφαλής επινοούμε τρόπους για να προστατέψουμε τον εαυτό μας, υιοθετούμε αμυντική συμπεριφορά και μαθαίνουμε πώς να φερόμαστε «φυσιολογικά» ή όπως η κοινωνία απαιτεί, παρ’ όλο που νιώθουμε άδειοι μέσα μας. Έχουμε ανάγκη να νιώθουμε ασφαλείς, αλλά αυτό δεν συμβαίνει ποτέ. Όταν θέλουμε κάποιους ανθρώπους κοντά μας, τους απομακρύνουμε. Αυτό ακριβώς που θέλουμε, είτε το απομακρύνουμε από φόβο ότι το άλλο άτομο θα μας απορρίψει ή θα μας πληγώσει είτε προσκολλούμαστε στους άλλους τόσο πολύ και τους κουράζουμε έτσι ώστε εκείνοι μας απορρίπτουν πρώτοι και φεύγουν. Έτσι επιβεβαιώνεται αυτό ακριβώς που πιστεύουμε για τον εαυτό μας και τον κόσμο, με αποτέλεσμα ο φαύλος κύκλος να συνεχίζεται.

Όταν υπάρχει κακοποίηση, προσπαθούμε να τη διαχειριστούμε και να την αντιμετωπίσουμε με διάφορους τρόπους. Ένας από τους πιο συνηθισμένους τρόπους αντιμετώπισης είναι να σκεφτόμαστε ότι εκείνη τη στιγμή βρισκόμαστε κάπου αλλού και να προσποιούμαστε ότι δεν μας συμβαίνει κάτι κακό. Αυτό ονομάζεται διάσχιση, και μπορεί να συμβεί σε όλους τους ανθρώπους σε κάποια στάδια της ζωής τους. Σας έχει τύχει ποτέ να πάτε ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο, να ξέρετε καλά τον δρόμο και όταν φτάσετε στο τέλος της διαδρομής να μην θυμάστε τίποτα από το ταξίδι; Αυτή ακριβώς είναι η διάσχιση και ευχαριστώ τον Θεό που με αυτόν τον τρόπο προστάτεψε κι εσάς κι εμένα όταν οι καταστάσεις ξέφευγαν από τον έλεγχό μας, καταστάσεις πολύ οδυνηρές που ως παιδιά δεν μπορούσαμε να αντιμετωπίσουμε. Το πρόβλημα είναι ότι ο εγκέφαλος δεν αντιλαμβάνεται ότι πλέον είμαστε ασφαλείς και σε περιόδους έντονου στρες και άγχους ο οργανισμός μας χάνει την επαφή με την πραγματικότητα. Είναι σαν να μην υπάρχουμε – ξέρω ότι όταν μου συμβαίνει αυτό, το πρόσωπό μου μουδιάζει και δεν μπορώ να νιώσω τίποτα. Στο παρελθόν αυτοτραυματιζόμουν για να πιέσω τον εαυτό μου να αισθανθεί ξανά. Όταν το έκανα αυτό ένιωθα ότι ελευθερωνόμουν, επειδή μπορούσα και πάλι να αισθανθώ. Είναι πραγματικά δύσκολο να σταματήσει κάποιος να αυτοτραυματίζεται και όσοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό θεωρούν ότι είναι ένας τρόπος για να τραβήξουμε την προσοχή των άλλων. Υπάρχουν κι άλλοι τρόποι αντιμετώπισης των δυσάρεστων συμπτωμάτων της ασθένειας, αλλά πρέπει να θέλετε πραγματικά να αλλάξετε και να το κάνετε για εσάς. Η αναζήτηση κάποιας θεραπείας είναι μια καλή αρχή.

Οι άνθρωποι που υπέφεραν κατά την παιδική τους ηλικία, ειδικά αν έχουν υποστεί κάποιο είδος κακοποίησης, έχουν προβλήματα στις σχέσεις τους με τους άλλους αλλά και με τον εαυτό τους. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν κακοποιείστε τα όριά σας καταπατούνται και γίνεται εισβολή στον προσωπικό σας χώρο. Καθώς προσπαθείτε να αντιμετωπίσετε και να κατανοήσετε όλα αυτά, βρίσκετε τρόπους για να προστατέψετε τον εαυτό σας. Αυτό που σας συνέβη όταν ήσασταν παιδί, αν δεν αντιμετωπιστεί, θα συνεχίσει να εκδηλώνεται και στην ενήλικη ζωή σας στις επαφές και τις σχέσεις σας με τους άλλους και πάνω απ’ όλα στο τι σκέφτεστε και αισθάνεστε για τον εαυτό σας. Το φορτίο είναι πολύ βαρύ, επειδή η εικόνα του εαυτού σας ή και η έλλειψή της είναι η αιτία που σας καθιστά ευάλωτους στην κακοποίηση από τους άλλους. Η κακοποίηση ίσως να μην είναι ίδια με αυτή που βιώσατε ως παιδί. Μπορεί όμως να είναι το γεγονός ότι έχετε μάθει από την παιδική σας ηλικία πως αν συμπεριφερθείτε με έναν συγκεκριμένο τρόπο θα αποφύγετε την αναπόφευκτη κακοποίηση σκεπτόμενοι ότι «αν είμαι καλός, τότε…… αυτό δεν θα μου συμβεί». Έτσι συνεχίζει να υπάρχει στη ζωή σας με αποτέλεσμα να προσπαθείτε να ευχαριστείτε τους άλλους συνέχεια και να ικανοποιείτε τις επιθυμίες τους ακόμα και αν δεν θέλετε.

borderline_disorder

 

Θα δυσκολευτείτε να ενδιαφερθείτε και να φροντίσετε τον εαυτό σας, διότι αφενός πιστεύετε ότι δεν το αξίζετε, αφετέρου αναζητάτε αγάπη, αποδοχή και οικειότητα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχετε ξεκάθαρη εικόνα του ποιοί είστε, επειδή έχετε μάθει να ασχολείστε με τους άλλους αντί να επικεντρώνεστε και να φροντίζετε εσάς. Γι’ αυτόν τον λόγο αλλάζετε συνεχώς τον τρόπο αντίδρασής σας στους γύρω σας, κι αυτές οι αλλαγές στην ψυχολογία ονομάζονται «εναλλαγές διάθεσης». Η τοποθέτηση ορίων είναι ένας σημαντικός τρόπος για να καθορίσουμε το πού τελειώνει ο εαυτός μας και πού ξεκινά το άλλο πρόσωπο. Όμως, άνθρωποι σαν εμάς δεν μπορούν να το κάνουν αυτό επειδή δεν έχουν ξεκάθαρη εικόνα του ποιοί είναι, αφού αυτό καθορίζεται από εξωτερικούς παράγοντες.

Τα θετικό είναι ότι μπορείτε να αλλάξετε για πάντα, αλλά δεν θα είναι εύκολο και πρέπει πραγματικά να αφοσιωθείτε σε αυτό και να έχετε επιμονή. Η θεραπεία μπορεί να σας προσφέρει ένα καταφύγιο όπου θα μάθετε να προσέχετε τον εαυτό σας και να συζητάτε θέματα που σας προβληματίζουν σχετικά με τη ζωή σας με κάποιον που σας καταλαβαίνει και σας στηρίζει.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά ψυχοθεραπευτικά μοντέλα που βασίζονται σε διαφορετικές θεωρίες. Η Γνωσιακή Αναλυτική Θεραπεία είναι γνωστή ως «ολοκληρωμένο μοντέλο», διότι έχει επιρροές από όλες τις βασικές σχολές ψυχολογίας. Για εμάς τους ασθενείς αυτό σημαίνει ότι οι θεραπευτές μπορούν να χρησιμοποιούν πολλές διαφορετικές μεθόδους με σκοπό να μας βοηθήσουν στην προσπάθειά μας να κατανοήσουμε τον εαυτό μας.

Η τοποθέτηση ορίων είναι ένας σημαντικός τρόπος για να καθορίσουμε το πού τελειώνει ο εαυτός μας και πού ξεκινά το άλλο πρόσωπο

Πριν ξεκινήσετε τη θεραπεία πρέπει να γίνει μια αξιολόγηση, δηλαδή θα συναντηθείτε με τον θεραπευτή σας για να δείτε αν μπορείτε να συνεργαστείτε. Αυτό σας δίνει την ευκαιρία να λύσετε οποιεσδήποτε απορίες έχετε.

Θυμάμαι ότι όταν ξεκίνησα τη θεραπεία ένιωθα φόβο για το τι ακριβώς θα έκανε ο θεραπευτής μου, ανησυχούσα πολύ για το τι ήταν η ΓΑΘ και αρνιόμουν να δεχτώ βοήθεια. Η ΓΑΘ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στη θεραπευτική σχέση ανάμεσα στον θεραπευτή και τον ασθενή και οποιαδήποτε επίπτωση μπορεί αυτή να έχει πάνω σας εξετάζεται, καθώς αποτελεί μια μεγεθυμένη εκδοχή του τι συμβαίνει και στα άλλα είδη σχέσεων στη ζωή σας.

Η διαδικασία είναι κάπως παράξενη, ο θεραπευτής δεν μιλά καθόλου για τη δική του προσωπική ζωή, αλλά φυσικά αυτό συμβαίνει διότι εσείς χρειάζεστε τη θεραπεία. Δεν υπάρχει καμία άλλη επικοινωνία με τον θεραπευτή, εκτός βέβαια από τις συνεδρίες, οι οποίες διαρκούν περίπου 50 λεπτά. Κάθε συνεδρία θα γίνεται πάντα την ίδια ημέρα και την ίδια ώρα κάθε εβδομάδα. Η σχέση που θα αναπτύξετε με τον θεραπευτή σας αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της διαδικασίας και σταδιακά θα μάθετε να νιώθετε εμπιστοσύνη γι’ αυτή τη σχέση και ό,τι αντιπροσωπεύει. Ακόμη κι αν όλο αυτό φαίνεται ως κάτι αυστηρά υπολογισμένο, στην πραγματικότητα η σχέση με τον θεραπευτή μου ήταν η πιο ειλικρινής, έντιμη και προστατευτική που είχα ποτέ. Αυτό που μου προσέφερε ο θεραπευτής ήταν περιορισμένο, αλλά μου έδωσε μέρος και χώρο για να κοιτάξω τον εαυτό μου και να προσπαθήσω να κατανοήσω τον εσωτερικό μου κόσμο έτσι ώστε να επηρεάζει λιγότερο τη ζωή μου. Ήταν μαζί μου, με στήριξε και με βοήθησε να εξετάσω τα πράγματα με νέους και διαφορετικούς τρόπους.

Η οργανωμένη και οριοθετημένη σχέση που δημιουργείται στη ΓΑΘ σημαίνει ότι ο θεραπευτής σας θα εξετάσει τη ζωή σας μαζί με σας, χωρίς όμως να νιώσει χαμένος σε ένα μέρος όπου δεν θα μπορεί να σας προσφέρει καμιά βοήθεια. Αφού έχετε γνωριστεί κάπως καλύτερα, συνήθως γύρω στην τέταρτη συνεδρία, θα κάνετε μαζί μια «αναδιατύπωση» της ζωής σας. Ο θεραπευτής θα γράψει σε ένα χαρτί στιγμιότυπα από τη ζωή σας καθώς και ποιές είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζετε, ακριβώς έτσι όπως τα έχετε περιγράψει. Ακόμη, θα καταγράψει τις παγιωμένες συμπεριφορές και τα προβλήματα που θεωρείτε ότι σας εμποδίζουν να προχωρήσετε όπως θέλετε στη ζωή σας. Ο θεραπευτής σας μπορεί να ορίσει κάποιους στόχους που πρέπει να πετύχετε, έτσι ώστε η θεραπεία σας να έχει σαφή κατεύθυνση.

Στη θεραπεία, ο θεραπευτής θα χρησιμοποιήσει διαγράμματα με σκοπό να σας δείξει τρόπους σκέψης για τις νέες φάσεις ζωής στις οποίες μπαίνετε. Αυτό γίνεται κατά τη διάρκεια των συνεδριών με τη δική σας συμβολή και εμπλουτίζεται καθώς η θεραπεία προχωρά. Μπορείτε να παίρνετε το διάγραμμα μαζί σας κάθε εβδομάδα και να το χρησιμοποιείτε για να εξετάζετε αν υπάρχει κάποια παγιωμένη συμπεριφορά στον τρόπο που σχετίζεστε με τους ανθρώπους γύρω σας. Σε μένα τα διαγράμματα προσέφεραν έναν νέο τρόπο σκέψης για τη ζωή μου, ένιωθα σχεδόν ότι μπορούσα να παρατηρήσω τη δική μου συμπεριφορά αλλά και τη συμπεριφορά των άλλων. Μου επέτρεπαν επίσης να καταλαβαίνω γιατί υπήρχε μια τέτοιου είδους συμπεριφορά.

Προς το τέλος της θεραπείας, θα εξετάσετε μαζί με τον θεραπευτή σας τους στόχους που θέσατε στην αρχή και θα συζητήσετε για το αν η θεραπεία σας ωφέλησε ή όχι. Στην τελευταία συνεδρία θα ανταλλάξετε ένα «αποχαιρετιστήριο» γράμμα. Αυτό γίνεται επειδή είναι πάντα δύσκολο όταν τελειώνει μια σχέση, αλλά και η θεραπευτική συμμαχία για την οποία και οι δύο δουλέψατε τόσο σκληρά είναι επίσης κάτι δύσκολο, αφού μπορεί να νιώθετε αβεβαιότητα στο ξεκίνημα της καινούριας σας ζωής χωρίς την υποστήριξη του θεραπευτή σας κάθε εβδομάδα. Στη συνέχεια, θα έχετε μια μηνιαία συνάντηση παρακολούθησης για ένα διάστημα τριών μηνών.

Η θεραπεία έτσι όπως τη βίωσα ήταν μια πραγματική κόλαση. Όπως ανέφερα και παραπάνω, πρέπει να θέλετε όντως να αλλάξετε και προκειμένου να έχετε αποτελέσματα πρέπει να αφοσιωθείτε σ’ αυτό. Η ΓΑΘ σίγουρα δεν θα σας δώσει όλες τις απαντήσεις, αλλά θα σας βοηθήσει να μάθετε τι είναι σωστό για εσάς. Υπήρξαν φορές που ήθελα πραγματικά να σταματήσω τη θεραπεία, αλλά τελικά επέμεινα και χαίρομαι γι’ αυτό. Η αλλαγή δεν θα συμβεί εν μία νυκτί, αλλά η ΓΑΘ θα σας βοηθήσει να κάνετε την αρχή.

Ελπίζω ότι διαβάζοντας αυτό το κείμενο θα νιώσετε πιο σίγουροι για να ξεκινήσετε θεραπεία. Και ελπίζω να βρείτε το θάρρος να την ακολουθήσετε με έναν τρόπο που θα έχει πραγματικό νόημα για σας και να συνεχίσετε το ταξίδι της ζωής διαφορετικά. Δεν μπορείτε να αλλάξετε το παρελθόν σας ή να απαλλαγείτε από τον πόνο εντελώς, έχετε όμως τη δύναμη να αναλάβετε τον έλεγχο των πραγμάτων και να φτάσετε εκεί που θέλετε. Η θεραπεία μπορεί πραγματικά να σας βοηθήσει να ξεκινήσετε από την αρχή βλέποντας τα πράγματα από μια καινούρια οπτική γωνία.

Σας εύχομαι καλή επιτυχία στη διαδρομή προς τη θεραπεία σας.

Οριακή – Μεταιχμιακή Διαταραχή Προσωπικότητας και Γνωσιακή Αναλυτική Θεραπεία, μια προσωπική ιστορία κενό διάσχιση συμπεριφοράς χαμηλή εγκατάλειψη κατάθλιψη γονέων θανάτου μετρό ψυχολόγος άγχος δυσκολίες αναλυτική αναπτυξιακή ραντεβού ψυχολογία φοβίες προσέγγιση ψυχοθεραπευτής φαντασιώσεις αυτοεκτίμηση Ακρόπολη προβλήματα βουλιμία ψυχολόγοι διάχυτη διαταραχή κέντρο σχέσεις γνωσιακή φόβος ψυχοθεραπείας ανορεξία αυτοπραγμάτωση πανικού συναισθήματα ψυχοθεραπεία νευρική συνεδρίες αυτογνωσία κρίσεις συμβουλευτική Αθήνα ψυχοθεραπεύτριαΟριακή – Μεταιχμιακή Διαταραχή Προσωπικότητας και Γνωσιακή Αναλυτική Θεραπεία, μια προσωπική ιστορία αναπτυξιακή Ακρόπολη πανικού συμπεριφοράς εγκατάλειψη χαμηλή διαταραχή ψυχολογία άγχος γονέων νευρική ψυχολόγος σχέσεις ψυχοθεραπευτής δυσκολίες κρίσεις αυτογνωσία Αθήνα ψυχοθεραπείας θανάτου ψυχοθεραπεία αναλυτική συναισθήματα αυτοεκτίμηση ανορεξία διάσχιση συμβουλευτική συνεδρίες αυτοπραγμάτωση κενό διάχυτη ραντεβού φοβίες κατάθλιψη προβλήματα ψυχολόγοι ψυχοθεραπεύτρια γνωσιακή μετρό φαντασιώσεις κέντρο φόβος βουλιμία προσέγγιση Οριακή – Μεταιχμιακή Διαταραχή Προσωπικότητας και Γνωσιακή Αναλυτική Θεραπεία, μια προσωπική ιστορία κενό φόβος αναπτυξιακή ψυχολόγος Ακρόπολη γνωσιακή βουλιμία αυτογνωσία κέντρο φοβίες συνεδρίες ψυχοθεραπευτής κατάθλιψη αναλυτική Αθήνα μετρό θανάτου αυτοεκτίμηση γονέων συμπεριφοράς σχέσεις εγκατάλειψη ανορεξία διάχυτη ψυχοθεραπεία ραντεβού ψυχοθεραπεύτρια νευρική ψυχοθεραπείας άγχος χαμηλή προβλήματα κρίσεις ψυχολογία δυσκολίες προσέγγιση ψυχολόγοι συναισθήματα φαντασιώσεις συμβουλευτική διάσχιση πανικού αυτοπραγμάτωση διαταραχή Οριακή – Μεταιχμιακή Διαταραχή Προσωπικότητας και Γνωσιακή Αναλυτική Θεραπεία, μια προσωπική ιστορία πανικού εγκατάλειψη ψυχοθεραπεία αυτοεκτίμηση κέντρο αναπτυξιακή μετρό διάσχιση νευρική φόβος ψυχοθεραπευτής σχέσεις κρίσεις συμπεριφοράς γνωσιακή προσέγγιση ψυχοθεραπεύτρια αναλυτική Ακρόπολη χαμηλή φοβίες Αθήνα δυσκολίες διαταραχή ψυχολόγοι άγχος κενό συμβουλευτική ψυχολόγος βουλιμία ραντεβού ανορεξία συναισθήματα φαντασιώσεις προβλήματα γονέων αυτογνωσία διάχυτη θανάτου συνεδρίες κατάθλιψη ψυχολογία ψυχοθεραπείας αυτοπραγμάτωση Οριακή – Μεταιχμιακή Διαταραχή Προσωπικότητας και Γνωσιακή Αναλυτική Θεραπεία, μια προσωπική ιστορία ραντεβού προσέγγιση πανικού μετρό εγκατάλειψη κενό αναλυτική αυτογνωσία φαντασιώσεις άγχος βουλιμία συμπεριφοράς φόβος αυτοεκτίμηση κέντρο ψυχοθεραπεύτρια ψυχοθεραπευτής σχέσεις διάχυτη συναισθήματα ανορεξία διάσχιση ψυχοθεραπείας συμβουλευτική αναπτυξιακή γονέων αυτοπραγμάτωση ψυχοθεραπεία Αθήνα προβλήματα Ακρόπολη κατάθλιψη ψυχολογία φοβίες δυσκολίες θανάτου νευρική χαμηλή διαταραχή γνωσιακή ψυχολόγοι συνεδρίες ψυχολόγος κρίσεις