Η επιλογή του κατάλληλου θεραπευτή

επιλογή του κατάλληλου θεραπευτή αυτοπραγμάτωση ψυχολόγοι νευρική διάχυτη ψυχοθεραπεύτρια συνεδρίες ανορεξία κρίσεις βουλιμία κατάθλιψη αυτογνωσία μετρό συμβουλευτική συμπεριφοράς κέντρο γνωσιακή φόβος θανάτου διαταραχή αναπτυξιακή ψυχοθεραπευτής προσέγγιση προβλήματα ραντεβού ψυχοθεραπείας Αθήνα διάσχιση φοβίες σχέσεις δυσκολίες ψυχολόγος φαντασιώσεις αυτοεκτίμηση κενό Ακρόπολη πανικού ψυχολογία εγκατάλειψη ψυχοθεραπεία αναλυτική άγχος συναισθήματα χαμηλή γονέων

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2013/09/200301-omag-beck-listen-good-600x411.jpg
[Κατηγορίες: ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ]

“Ανησυχώ για το πως θα εκπαιδεύεται η νέα γενιά αποτελεσματικών ψυχοθεραπευτών. Ανησυχώ για την ψυχοθεραπεία για το πως μπορεί να παραμορφωθεί από οικονομικές πιέσεις και να φτωχύνει από ριζικά συντομευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα. Παρόλα αυτά, έχω εμπιστοσύνη ότι στο μέλλον μια συνομοταξία ψυχοθεραπευτών που θα προέρχονται από διάφορους επιστημονικούς κλάδους θα συνεχίσει ν’ ακολουθεί εντατική μεταπτυχιακή εκπαίδευση και, ακόμα και κάτω από την πίεση της πραγματικότητας, θα βρίσκει ασθενείς που θα επιθυμούν ευρεία ανάπτυξη και αλλαγή, πρόθυμους  ν’ αναλάβουν μια δέσμευση αορίστου χρόνου για την ψυχοθεραπεία.” (Irvin D. Yalom)

Τα λόγια του Γιάλομ εκφράζουν μια ρεαλιστική ανησυχία σε μια εποχή που κάποιοι θα διαλέξουν το γρήγορο κέρδος με μη επαγγελματικό τρόπο και κάποιοι τον επαγγελματικό δρόμο σε συνδυασμό με το ανθρώπινο κομμάτι σε μια περίοδο προβλημάτων, κρίσεων, αυτοκτονιών και ευκαιριών για κάποιους.

Το να είσαι ψυχοθεραπευτής είναι μεγάλη ευθύνη, όπως ευθύνη είναι και η επιλογή του θεραπευτή.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν και θεραπευτές που κάνουν κακή άσκηση του επαγγέλματος και δυστυχώς η φύση του επαγγέλματος είναι τέτοια ώστε ο κακός θεραπευτής να είναι και επικίνδυνος. Είναι επικίνδυνος γιατί η θεραπευτική σχέση είναι μια σχέση εμπιστοσύνης και ο κλονισμός αυτής έχει συνέπειες.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυστηρή και ξεκάθαρη νομοθεσία που να αφορά τον όρο του ψυχοθεραπευτή. Υπάρχει νομικά μόνο ο ψυχολόγος που έχει άδεια άσκησης επαγγέλματος με την αποφοίτηση του από συγκεκριμένα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Ο Σεπτέμβρης είναι ένας μήνας αρκετά δύσκολος μετά από την χαλάρωση των διακοπών, αφού τα προβλήματα που για λίγο αφήσαμε πίσω καλούμαστε να τα αντιμετωπίσουμε. Οι διακοπές ωστόσο μπορεί να μας έχουν δώσει μια πιο αισιόδοξη προοπτική στην αντιμετώπισή τους. Για πολλούς ο Σεπτέμβρης είναι ο μήνας όπου θα θέσουν στόχους, θα προσπαθήσουν και θα ξανά μπουν στον στίβο της ζωής.

Η αντιμετώπιση κάποιων προβλημάτων μας πολλές φορές μας στρέφει στην βοήθεια ενός ειδικού. Η επιλογή του κατάλληλου ψυχολόγου-ψυχοθεραπευτή δεν είναι εύκολη, καθώς κρύβει κινδύνους. Για να επιλέξουμε τον κατάλληλο θεραπευτή υπάρχουν κάποια βασικά κριτήρια:

  • Η ακαδημαϊκή του κατάρτιση
  • Η ψυχοθεραπευτική του προσέγγιση
  • Ο άνθρωπος

Ο τίτλος ψυχολόγος-ψυχοθεραπευτής είναι μια πρώτη ένδειξη, γιατί ο ψυχολόγος χωρίς εκπαίδευση σε κάποια ψυχοθεραπευτική προσέγγιση δεν μπορεί να κάνει θεραπεία, ενώ ο ψυχοθεραπευτής που δεν είναι ψυχολόγος δεν υφίσταται νομοθετικά και πράγματι στην Ελλάδα μπορεί κάποιος που τέλειωσε μια σχολή ανθρωπίνων σπουδών να κάνει εκπαίδευση στην ψυχοθεραπεία χωρίς να έχει άδεια άσκηση του επαγγέλματος. Επομένως είναι καλό να επιλέξετε έναν ψυχολόγο που είναι και ψυχοθεραπευτής.

Η προσέγγιση στην οποία έχει εκπαιδευτεί ενδιαφέρει και τον θεραπευόμενο και καλό είναι να ρωτάτε να σας εξηγήσει με ποιον τρόπο θα δουλέψετε. Το να μπορεί ο θεραπευτής να εξηγήσει με απλά λόγια κατανοητά στον θεραπευόμενο το πώς δουλεύει μας εξασφαλίζει ότι έχουμε επιλέξει έναν θεραπευτή που ενδιαφέρεται να μας εξηγήσει πως θα δουλέψει η θεραπεία και δεν έχουμε καταφύγει σε κάποια “αυθεντία” που θα μας αντιμετωπίσει σαν πελάτη και θα δουλέψει τεχνοκρατικά. Προσέξτε την παγίδα των «φωτεινών επιγραφών», ή των επιστημόνων με φορτωμένους τίτλους ή δημοσιότητα στην τηλεόραση, ο καλός επιστήμονας δεν έχει ανάγκη να το φωνάζει, η προσωπική προβολή που ξεπερνά το μέτρο μάλλον παραπέμπει σε έναν επιστήμονα με χαμηλή αυτοπεποίθηση ή υπέρμετρα φιλόδοξο. Τα όρια μεταξύ εξέλιξης, υγιούς ναρκισσισμού και παθολογικού ναρκισσισμού είναι λεπτά.

Ένα επίσης σημαντικό κομμάτι είναι ο άνθρωπος πίσω από τα πτυχία και τους τίτλους, είναι σημαντικό να νιώθουμε ασφάλεια, εμπιστοσύνη και να υπάρξει θεραπευτική σχέση και ειλικρίνεια.

Έτσι λοιπόν πριν καταφύγετε στην επιλογή ενός θεραπευτή βεβαιωθείτε ότι έχετε βρει τον κατάλληλο για εσάς, πολλές φορές αυτός που μας προτείνουν μπορεί να μην μας ταιριάζει.

 

Προτεινόμενη βιβλιογραφία:

Irvin D. Yalom. Το δώρο της ψυχοθεραπείας. Ανοιχτή επιστολή σε μια νέα γενιά ψυχοθεραπευτών και τους ασθενείς τους. Εκδόσεις Άγρα.

επιλογή του κατάλληλου θεραπευτή σχέσεις χαμηλή ραντεβού αυτοπραγμάτωση αυτοεκτίμηση αναλυτική θανάτου ψυχολόγοι πανικού ανορεξία διαταραχή Αθήνα φόβος ψυχοθεραπευτής κρίσεις συνεδρίες φαντασιώσεις ψυχοθεραπεία κέντρο αναπτυξιακή μετρό συμβουλευτική φοβίες συμπεριφοράς προβλήματα Ακρόπολη ψυχοθεραπεύτρια διάσχιση διάχυτη ψυχολόγος κατάθλιψη εγκατάλειψη άγχος γνωσιακή αυτογνωσία προσέγγιση γονέων ψυχοθεραπείας κενό νευρική συναισθήματα ψυχολογία βουλιμία δυσκολίεςεπιλογή του κατάλληλου θεραπευτή αυτοπραγμάτωση γονέων νευρική Αθήνα πανικού διάχυτη αναπτυξιακή χαμηλή γνωσιακή φόβος βουλιμία αυτοεκτίμηση συναισθήματα συμβουλευτική ψυχοθεραπευτής ψυχολόγοι θανάτου συνεδρίες φαντασιώσεις συμπεριφοράς διάσχιση προβλήματα ψυχοθεραπεύτρια μετρό ραντεβού άγχος κέντρο ψυχολογία Ακρόπολη κενό εγκατάλειψη κρίσεις ανορεξία ψυχοθεραπεία ψυχοθεραπείας αναλυτική δυσκολίες προσέγγιση αυτογνωσία διαταραχή φοβίες ψυχολόγος κατάθλιψη σχέσεις επιλογή του κατάλληλου θεραπευτή αναλυτική Αθήνα κενό ψυχολόγοι ψυχολόγος βουλιμία ψυχοθεραπεύτρια ανορεξία αυτοεκτίμηση συμπεριφοράς μετρό συνεδρίες φαντασιώσεις φόβος προσέγγιση προβλήματα συμβουλευτική αυτογνωσία ψυχοθεραπείας διαταραχή διάσχιση γονέων αναπτυξιακή ραντεβού συναισθήματα νευρική κέντρο θανάτου γνωσιακή χαμηλή άγχος αυτοπραγμάτωση ψυχολογία Ακρόπολη δυσκολίες εγκατάλειψη σχέσεις κρίσεις πανικού φοβίες ψυχοθεραπεία κατάθλιψη ψυχοθεραπευτής διάχυτη επιλογή του κατάλληλου θεραπευτή συνεδρίες συμβουλευτική αναπτυξιακή δυσκολίες χαμηλή μετρό κενό Ακρόπολη ψυχοθεραπεία ανορεξία πανικού ψυχοθεραπευτής προσέγγιση διαταραχή γονέων Αθήνα φαντασιώσεις αυτογνωσία διάχυτη γνωσιακή κρίσεις συναισθήματα ψυχοθεραπείας ψυχοθεραπεύτρια ψυχολόγοι σχέσεις ψυχολόγος ψυχολογία συμπεριφοράς βουλιμία θανάτου εγκατάλειψη διάσχιση φοβίες φόβος αυτοπραγμάτωση νευρική προβλήματα αυτοεκτίμηση άγχος κατάθλιψη ραντεβού αναλυτική κέντρο επιλογή του κατάλληλου θεραπευτή αυτογνωσία Αθήνα μετρό ψυχολόγος βουλιμία ψυχοθεραπεία συνεδρίες κέντρο αναπτυξιακή ψυχοθεραπευτής εγκατάλειψη ψυχοθεραπεύτρια ψυχολογία διαταραχή ανορεξία διάχυτη ψυχολόγοι Ακρόπολη νευρική κατάθλιψη διάσχιση δυσκολίες πανικού θανάτου φόβος αναλυτική κενό προβλήματα φοβίες συμπεριφοράς άγχος γνωσιακή αυτοεκτίμηση συμβουλευτική συναισθήματα φαντασιώσεις ψυχοθεραπείας ραντεβού κρίσεις γονέων αυτοπραγμάτωση σχέσεις χαμηλή προσέγγιση επιλογή του κατάλληλου θεραπευτή ψυχοθεραπεία ψυχολόγος σχέσεις αυτογνωσία ραντεβού αναλυτική πανικού αναπτυξιακή Ακρόπολη διαταραχή άγχος ψυχοθεραπείας κατάθλιψη αυτοπραγμάτωση θανάτου φαντασιώσεις κέντρο Αθήνα αυτοεκτίμηση νευρική ψυχολογία ψυχοθεραπεύτρια διάχυτη γονέων ψυχολόγοι φόβος προσέγγιση δυσκολίες συνεδρίες συμβουλευτική συναισθήματα κενό εγκατάλειψη χαμηλή συμπεριφοράς γνωσιακή ανορεξία φοβίες βουλιμία ψυχοθεραπευτής προβλήματα διάσχιση μετρό κρίσεις

Τίτλος: Η επιλογή του κατάλληλου θεραπευτή
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2024-04-15 13:19:57
Νέα Ψυχοθεραπευτική Ομάδα Αυτογνωσίας
This is default text for notification bar