Παιδική κακοποίηση

Παιδική κακοποίηση Αθήνα φοβίες αυτοπραγμάτωση πανικού δυσκολίες συναισθήματα διαταραχή κρίσεις ψυχοθεραπευτής ψυχοθεραπεία εγκατάλειψη ψυχολογία συμβουλευτική συνεδρίες νευρική χαμηλή προβλήματα ραντεβού κατάθλιψη διάχυτη αυτογνωσία άγχος σχέσεις γονέων ανορεξία ψυχολόγος αυτοεκτίμηση διάσχιση θανάτου συμπεριφοράς αναπτυξιακή ψυχοθεραπείας προσέγγιση μετρό Ακρόπολη ψυχοθεραπεύτρια φαντασιώσεις ψυχολόγοι φόβος αναλυτική γνωσιακή κενό βουλιμία κέντρο

https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2011/11/abusegirn_n.jpg
[Κατηγορίες: ΑΡΘΡΑΑΡΘΡΑ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ]

Ακούγοντας την φράση “παιδική κακοποίηση”, οι περισσότεροι φανταζόμαστε την σωματική κακοποίηση του παιδιού ή την σεξουαλική. Η παιδική κακοποίηση όμως αφορά την σωματική, την συναισθηματική, την σεξουαλική και την ψυχολογική κακοποίηση ενός παιδιού σε οποιοδήποτε στάδιο της ανάπτυξής του.

Η σωματική κακοποίηση είναι το ξύλο, το τράνταγμα ή σπρώξιμο με επιθετικό τρόπο. Σωματική κακοποίηση είναι ακόμα και το bullying που μπορεί να υποστεί ένα παιδί στο σχολείο.

Συναισθηματική κακοποίηση είναι η παραμέληση, η εγκατάλειψη, η επίκριση, η απόρριψη, η σύγκριση, η υποτίμηση από τους γονείς και τους σημαντικούς άλλους μέσα στους οποίους συγκαταλέγονται και οι εκπαιδευτικοί-παιδαγωγοί του παιδιού.

Η σεξουαλική κακοποίηση αφορά οποιαδήποτε σεξουαλική πράξη πάνω στο παιδί ή απόπειρα αυτής και όχι μόνο. Κατά την γνώμη μου ακόμα και η παρενόχληση είναι κακοποίηση στην παιδική ψυχή.

Η ψυχολογική κακοποίηση έχει πιο γενική έννοια και θα λέγαμε ότι είναι οποιαδήποτε κατάσταση στρεσάρει, αγχώνει και τρομάζει το παιδί όπως η βία μεταξύ των γονέων, αλλά και οποιοδήποτε πρόβλημα στην σχέση των γονέων που έχει αντίκτυπο στο παιδί. Ψυχολογική κακοποίηση είναι και η επιβολή υπερβολικής εξουσίας που ασκούν οι γονείς είτε αφορά αυταρχική συμπεριφορά είτε έλεγχο είτε οποιασδήποτε μορφής καταπίεση και υποτίμησης της προσωπικότητας του παιδιού.παιδική κακοποίηση

Οι κακοποιητές γονείς μπορεί να είναι οποιουδήποτε μορφωτικού επιπέδου ή κοινωνικής τάξης. Δεν έχει να κάνει τόσο με την μόρφωση όσο με τα βιώματα των ίδιων ως παιδιά. Στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα υπάρχει κακοποίηση έκδηλη, δηλαδή σωματική, σεξουαλική και ψυχολογική κακοποίηση. Στα ανώτερα κοινωνικά στρώματα και στους γονείς ανώτερης μόρφωσης υπάρχει περισσότερο άδηλη κακοποίηση κυρίως συναισθηματική και ψυχολογική. Το ότι είναι κάποιος δάσκαλος ή ψυχολόγος δεν διασφαλίζει ότι είναι και καλός γονέας.

Η χειρότερη παγίδα στην οποία μπορεί να πέσει ένας γονέας είναι να θεωρεί ότι είναι «τέλειος γονιός». Συνειδητά μπορεί να προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για τα παιδία μας όμως το καλύτερο το ορίζουμε πάντα εμείς. Το να κάνουμε λάθη ως γονείς είναι αναπόφευκτο αρκεί να μην εθελοτυφλούμε.

Στην θεραπεία η πιο δύσκολη μορφή κακοποίησης είναι αυτή που ο θεραπευόμενος δεν την έχει αντιληφθεί και ενώ παρουσιάζει μια πολύ καλή παιδική ηλικία και θεωρεί ότι οι γονείς του ήταν πολύ καλοί (πολλές φορές μάλιστα είναι εξιδανικευμένος ο ένας από τους δύο γονείς). Αυτή η μορφή τραύματος είναι δύσκολη γιατί ενώ ως παιδί έχει βιώσει αρνητικές καταστάσεις επειδή οι γονείς του δούλευαν ή ήταν συναισθηματικά απόντες, δεν υπήρχε κάποια φανερή μορφή κακοποίησης και οποιοδήποτε αρνητικό συναίσθημα βίωνε ή βιώνει το παιδί ή πλέον ο ενήλικας για τους γονείς του, του γεννά ενοχές. Οι γονείς είναι πρόσωπα ασφάλειας, φροντίδας, προστασίας και εμπιστοσύνης, οποιαδήποτε συμπεριφορά τους είναι συμπεριφορά προς μίμηση. Αν το πρόσωπο φροντίδας κακοποιεί το παιδί, το παιδί θα θεωρήσει ότι είναι φυσιολογικό να είναι θύμα του φροντιστή του και είναι πολύ πιθανό ο ίδιος ως ενήλικας να εξακολουθήσει να μπαίνει σε ρόλο θύματος ή να γίνεται ο ίδιος θύτης.παιδική κακοποίηση

«Το να αγνοούμε αυτούς που είναι μικρότεροι και πιο αδύναμοι είναι η καλύτερη άμυνα ενάντια στο ξέσπασμα των δικών μας αισθημάτων αδυναμίας: είναι η έκφραση μιας αδυναμίας αποκομμένης από τις ρίζες της. Ο δυνατός άνθρωπος, επειδή το έχει αισθανθεί, γνωρίζει ότι κουβαλά και ο ίδιος μέσα του την δική του αδυναμία και κατά συνέπεια δεν έχει ανάγκη να δείχνει την δύναμή του μέσα από την περιφρόνηση. Πολλοί ενήλικες συνειδητοποιούν για πρώτη φορά μέσω των παιδιών τους τα δικά τους αισθήματα ανικανότητας, ζήλιας και μοναξιάς, αφού στην παιδική τους ηλικία δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να τα αποδεχτούν και να τα βιώσουν συνειδητά…. Μέχρι να ευαισθητοποιηθούμε όσον αφορά τον πόνο των μικρών παιδιών, αυτή η άσκηση εξουσίας από τους ενήλικες θα θεωρείτε μια φυσιολογική πλευρά της ανθρώπινης συμπεριφοράς, αφού σχεδόν κανείς δεν την προσέχει ή δεν την παίρνει στα σοβαρά. Επειδή τα θύματα είναι «απλώς παιδιά», υπεραπλουστεύουμε το άγχος και τη στεναχώρια τους. Σε είκοσι χρόνια, όμως, αυτά τα παιδιά θα είναι ενήλικες και θα νιώθουν την ανάγκη να πάρουν πίσω το αίμα τους από τα δικά τους παιδιά. Μπορεί συνειδητά να μάχονται σθεναρά την σκληρότητα που υπάρχει στον κόσμο και, ωστόσο, να κουβαλούν μέσα τους μια εμπειρία σκληρότητας, την οποία ασυνείδητα μεταφέρουν σε άλλους. Όσο αυτή η σκληρότητα παραμένει κρυμμένη πίσω από την εξιδανικευμένη εικόνα μιας ευτυχισμένης παιδικής ηλικίας, δε θα έχουν επίγνωση του τι τους συμβαίνει και δεν θα μπορούν ν’ αποφύγουν να τη μεταφέρουν σε άλλους προβαίνοντας σε καταστροφικές πράξεις» απόσπασμα από το βιβλίο «οι φυλακές της παιδικής ηλικίας» της Alice Miller.

Παιδική κακοποίηση Ακρόπολη διάσχιση Αθήνα νευρική ραντεβού κενό φαντασιώσεις εγκατάλειψη άγχος φοβίες προσέγγιση αναπτυξιακή συναισθήματα ψυχολογία ψυχοθεραπεύτρια αναλυτική κρίσεις συμπεριφοράς χαμηλή αυτοεκτίμηση συμβουλευτική γνωσιακή συνεδρίες ψυχοθεραπευτής μετρό αυτογνωσία ψυχολόγοι ψυχολόγος διάχυτη κατάθλιψη διαταραχή κέντρο ψυχοθεραπεία προβλήματα θανάτου σχέσεις ανορεξία δυσκολίες ψυχοθεραπείας βουλιμία φόβος πανικού αυτοπραγμάτωση γονέωνΠαιδική κακοποίηση θανάτου αναπτυξιακή σχέσεις αυτογνωσία άγχος προβλήματα Ακρόπολη νευρική συνεδρίες ψυχολογία ραντεβού κατάθλιψη φαντασιώσεις φόβος ψυχοθεραπείας ψυχοθεραπευτής συναισθήματα γονέων συμπεριφοράς διάχυτη ψυχολόγοι χαμηλή ψυχοθεραπεία Αθήνα γνωσιακή κρίσεις κέντρο συμβουλευτική βουλιμία εγκατάλειψη αυτοπραγμάτωση ψυχοθεραπεύτρια διαταραχή ψυχολόγος κενό αυτοεκτίμηση δυσκολίες προσέγγιση φοβίες μετρό πανικού ανορεξία αναλυτική διάσχιση Παιδική κακοποίηση ψυχολόγοι συνεδρίες μετρό διάσχιση κρίσεις προσέγγιση ραντεβού εγκατάλειψη συναισθήματα κατάθλιψη διάχυτη ψυχοθεραπείας φαντασιώσεις κέντρο Ακρόπολη νευρική γονέων πανικού αυτοεκτίμηση αυτογνωσία αυτοπραγμάτωση αναλυτική αναπτυξιακή σχέσεις γνωσιακή ψυχολόγος διαταραχή φόβος χαμηλή άγχος ψυχοθεραπεία βουλιμία συμβουλευτική φοβίες προβλήματα ψυχολογία ανορεξία συμπεριφοράς δυσκολίες θανάτου ψυχοθεραπεύτρια Αθήνα κενό ψυχοθεραπευτής Παιδική κακοποίηση χαμηλή προσέγγιση ανορεξία φαντασιώσεις ψυχολογία σχέσεις ραντεβού γνωσιακή ψυχολόγος συνεδρίες δυσκολίες θανάτου μετρό νευρική ψυχοθεραπείας ψυχοθεραπεύτρια γονέων κατάθλιψη βουλιμία ψυχοθεραπευτής αυτοεκτίμηση αυτοπραγμάτωση άγχος αναλυτική φοβίες διάσχιση αναπτυξιακή κενό αυτογνωσία φόβος Ακρόπολη ψυχολόγοι προβλήματα ψυχοθεραπεία συναισθήματα πανικού εγκατάλειψη διάχυτη Αθήνα κρίσεις συμπεριφοράς διαταραχή συμβουλευτική κέντρο Παιδική κακοποίηση ανορεξία διάσχιση διαταραχή αναπτυξιακή μετρό αυτοπραγμάτωση συναισθήματα κέντρο νευρική εγκατάλειψη πανικού κρίσεις ψυχολόγοι άγχος συμβουλευτική ψυχοθεραπεία αυτοεκτίμηση χαμηλή διάχυτη ψυχοθεραπεύτρια προβλήματα αυτογνωσία συνεδρίες Αθήνα σχέσεις κενό βουλιμία ραντεβού φαντασιώσεις αναλυτική κατάθλιψη Ακρόπολη ψυχολογία προσέγγιση γνωσιακή ψυχολόγος φόβος ψυχοθεραπευτής δυσκολίες φοβίες ψυχοθεραπείας θανάτου συμπεριφοράς γονέων Παιδική κακοποίηση εγκατάλειψη δυσκολίες κέντρο ψυχοθεραπευτής κρίσεις προβλήματα διαταραχή προσέγγιση φαντασιώσεις κενό αυτοπραγμάτωση γονέων συμβουλευτική αυτογνωσία διάχυτη μετρό ψυχοθεραπεία αυτοεκτίμηση ψυχοθεραπεύτρια Ακρόπολη αναπτυξιακή αναλυτική νευρική ψυχολογία φοβίες βουλιμία γνωσιακή άγχος θανάτου διάσχιση ψυχοθεραπείας κατάθλιψη χαμηλή συναισθήματα συμπεριφοράς ψυχολόγος σχέσεις ραντεβού ανορεξία συνεδρίες Αθήνα πανικού φόβος ψυχολόγοι

Τίτλος: Παιδική κακοποίηση
Σύνδεσμος:
Αναρτήθηκε:
Τελευταία τροποποίηση: 2024-05-05 01:19:52
Νέα Ψυχοθεραπευτική Ομάδα Αυτογνωσίας
This is default text for notification bar