Μαθησιακές Δυσκολίες
Μαθησιακές Δυσκολίες μετρό Ακρόπολη βουλιμία διαταραχή φόβος αναπτυξιακή ραντεβού συναισθήματα συμβουλευτική φοβίες θανάτου εγκατάλειψη χαμηλή διάσχιση αυτοεκτίμηση προσέγγιση ανορεξία προβλήματα συμπεριφοράς αναλυτική ψυχολόγος σχέσεις αυτογνωσία κενό ψυχολόγοι δυσκολίες νευρική ψυχολογία γονέων φαντασιώσεις γνωσιακή πανικού άγχος ψυχοθεραπευτής διάχυτη ψυχοθεραπεύτρια ψυχοθεραπείας ψυχοθεραπεία κατάθλιψη Αθήνα συνεδρίες κρίσεις αυτοπραγμάτωση κέντρο
https://psycho-logia.gr/wp-content/uploads/2011/04/black-board-dyslexia.jpgΟι μαθησιακές δυσκολίες είναι ένας γενικός όρος που αναφέρεται σε μια ανομοιογενή ομάδα διαταραχών οι οποίες εκδηλώνονται με σημαντικές δυσκολίες στην πρόσκτηση και χρήση ικανοτήτων ακρόασης, ομιλίας, ανάγνωσης, γραφής, συλλογισμού ή μαθηματικών ικανοτήτων.
Οι διαταραχές αυτές είναι εγγενείς στο άτομο και αποδίδονται σε δυσλειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος και μπορεί να υπάρχουν σε όλη τη διάρκεια της ζωής. Προβλήματα σε συμπεριφορές αυτοελέγχου, κοινωνικής αντίληψης και κοινωνικής αλληλεπίδρασης μπορεί να συνυπάρχουν με τις μαθησιακές δυσκολίες, αλλά δεν συνιστούν από μόνα τους μαθησιακές δυσκολίες.
Αν και οι μαθησιακές δυσκολίες μπορεί να εμφανίζονται μαζί με άλλες καταστάσεις μειονεξίας (πχ. αισθητηριακή βλάβη, νοητική καθυστέρηση, σοβαρή συναισθηματική διαταραχή) ή με εξωτερικές επιδράσεις, όπως οι πολιτισμικές διαφορές, η ανεπαρκής ή ακατάλληλη διδασκαλία, δεν είναι το άμεσο αποτέλεσμα αυτών των καταστάσεων ή επιδράσεων”(Hammill, 1990).
Γενικότερα, ο όρος “Μαθησιακή Δυσκολία” δεν είναι διάγνωση με την ίδια έννοια, όπως θα λέγαμε “ανεμοβλογιά” ή “παραμαγούλες”. Οι δυο αυτές νόσοι υποδηλώνουν μια μοναδική γνωστή αιτία με προβλέψιμο αριθμό συμπτωμάτων. Αντίθετα, Μαθησιακές Δυσκολίες είναι ένας ευρύς όρος, ο οποίος καλύπτει πολλές πιθανές αιτίες, συμπτώματα, θεραπείες και αποτελέσματα.
Μερικοί άνθρωποι μπορεί να έχουν ένα μοναδικό, ξεχωριστό μαθησιακό πρόβλημα, το οποίο επηρεάζει λίγο τη ζωή τους, ενώ άλλοι παρουσιάζουν διάφορες Μαθησιακές Δυσκολίες που αλληλοεπικαλύπτονται. Αυτό συμβαίνει μερικώς, επειδή οι δυσκολίες αυτές μπορούν να παρουσιασθούν με πάρα πολλές μορφές και έτσι είναι δύσκολο να γίνει η διάγνωση ή να εντοπισθούν ακριβώς οι αιτίες.
Κατηγορίες μαθησιακών δυσκολιών
Το εύρος των μαθησιακών δυσκολιών είναι πολυποίκιλο. Μια απλή κατηγοριοποίηση των διάφορων τύπων μαθησιακών δυσκολιών καταλήγει σε τέσσερις βασικές κατηγορίες. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθησιακές δυσκολίες χωρίζονται σε:
- Δυσκολίες λόγου και ομιλίας. Πρόκειται για δυσκολίες στην παραγωγή και κατανόηση του προφορικού λόγου. Τέτοιες μπορεί να αφορούν την παραγωγή ήχων (άρθρωση), τη μετατροπή ιδεών σε λόγο (έκφραση) ή τη κατανόηση των λεγομένων του συνομιλητή.
- Δυσκολίες γραπτού λόγου. Οι δυσκολίες αυτές μπορεί να αφορούν σε προβλήματα στην αποκωδικοποίηση του γραπτού λόγου, προβλήματα ορθογραφίας και γενικότερα προβλήματα στην παραγωγή γραπτού λόγου. Σε αυτές συμπεριλαμβάνεται και η περισσότερο γνωστή περίπτωση της δυσλεξίας (συχνά αναφέρεται και ως ειδική μαθησιακή δυσκολία).
- Δυσκολίες μαθηματικού λόγου. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν δυσκολίες που στην αναγνώριση αριθμών και μαθηματικών συμβόλων, στην απομνημόνευση της προπαίδειας, στην κατανόηση αφηρημένων μαθηματικών εννοιών και στην επίλυση μαθηματικών προβλημάτων. Όπως και στην περίπτωση της προηγούμενης κατηγορίας (δυσκολίες γραπτού λόγου), πρόκειται για μορφές μαθησιακής δυσκολίας που, για προφανείς μάλλον λόγους, τις περισσότερες φορές ανιχνεύονται μετά την ένταξη του ατόμου στην εκπαιδευτική διαδικασία.
- Άλλες δυσκολίες. Σε αυτή τη κατηγορία εντάσσονται δυσκολίες οι οποίες επηρεάζουν σαφώς τη διαδικασία της μάθησης και μπορούν να ενταχθούν κάτω από τον όρο “μαθησιακές δυσκολίες”, χωρίς να εμπίπτουν σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες. Τέτοιες είναι οι οπτικο-κινητικές διαταραχές.
H διάγνωση των μαθησιακών δυσκολιών, της ΔΕΠ-Υ, της χαρισματικότητας κλπ. Γίνεται στα ΚΕΔΔΥ (Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών) και σε Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα.
Τι μπορεί να κάνει ο ψυχολόγος
Οι Μαθησιακές Διαταραχές επηρεάζουν όλες τις πτυχές της ζωής ενός παιδιού ή ενός εφήβου. Η πηγή των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το άτομο στις δεξιότητες της ανάγνωσης, της γραφής και της κατανόησης των μαθηματικών μπορεί να ενοχοποιηθεί και για άλλα συνοδά προβλήματα, όπως η προβληματική επικοινωνία με τους συνομηλίκους και την οικογένεια, οι χαμηλές επιδόσεις σε σπορ και αθλητικές δραστηριότητες και οι ανεπαρκώς ανεπτυγμένες δεξιότητες αυτοεξυπηρέτησης, όπως το να ντύνεται μόνος του, να κουμπώνει τα ρούχα του, να δένει τα κορδόνια του, να κόβει το φαγητό του κ.ά.
Μέσα σε όλη αυτή την κατάσταση, οι αποτυχίες στο σχολείο έρχονται να επισφραγίσουν την χαμηλή αυτοεικόνα και αυτοσυναίσθημα του ατόμου. Τα παιδιά που αντιμετωπίζουν Μαθησιακές Διαταραχές συχνά αισθάνονται ότι έχουν ελάχιστο ή καθόλου έλεγχο στη ζωή τους, καθώς όλες οι μέχρι τώρα εμπειρίες τους προκαλούσαν μεγάλο άγχος και αισθήματα αποτυχίας, με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά τόσο το κίνητρό τους για προσπάθεια όσο και η πεποίθησή τους ότι μπορούν να τα καταφέρουν.
Ως συνέπεια των παραπάνω, συχνά τα παιδιά αυτά κάνουν απεγνωσμένες προσπάθειες να αναπτύξουν το αίσθημα του ελέγχου, αλλά οι προσπάθειες αυτές είναι καταδικασμένες σε αποτυχία, γιατί δοκιμάζουν με λάθος τρόπους να αυξήσουν το αίσθημα ελέγχου. Έτσι, μπορεί να παρουσιάσουν ιδιαίτερα αυξημένα επίπεδα άγχους ή καταθλιπτικής διάθεσης ή ακόμα μπορεί να υιοθετήσουν προβληματικές συμπεριφορές. Ανεξάρτητα από την θεραπευτική προσέγγιση είναι εξέχουσας σημασίας να φροντίσει ο ειδικός, ώστε να υπάρξουν για το παιδί αρκετές ευκαιρίες να βιώσει συναισθήματα ελέγχου, αυτοαξίας, και αυτοαποτελεσματικότητας. Η επίτευξη ενός στόχου θα πρέπει να χωρίζεται σε μικρότερα βήματα και να παρέχεται ενίσχυση για κάθε επίτευγμα του παιδιού. Έτσι, λοιπόν, αναμένεται ότι το κίνητρο για ενασχόληση με το έργο, η εστίαση της προσοχής και η συγκέντρωση θα αυξηθούν, ενώ παράλληλα η διάσπαση της προσοχής και τα αισθήματα αγανάκτησης, άγχους και απογοήτευσης θα μειωθούν σημαντικά.
Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως η ψυχολογική στήριξη του παιδιού ή του εφήβου που έχει Μαθησιακές Διαταραχές κρίνεται απαραίτητη, καθώς η αξιολόγηση μόνο ως προς τις επιδόσεις στην γραφή, την ανάγνωση ή τα μαθηματικά και η αντιμετώπιση των σχετικών δυσκολιών δεν μπορεί να θεωρηθεί επαρκής. Το άτομο που παρουσιάζει μαθησιακές διαταραχές, ιδιαίτερα αν διανύει την παιδική ηλικία ή την εφηβεία, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα κληθεί να αντιμετωπίσει θέματα όπως η αποδιοργάνωση, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η συναισθηματική αστάθεια και οι προβληματικές διαπροσωπικές σχέσεις με ενηλίκους (γονείς και εκπαιδευτικούς), αλλά και συνομηλίκους (φίλους, συμμαθητές).
Είναι σημαντικό, λοιπόν, να διερευνηθούν όλοι οι τομείς αυτοί που σχετίζονται με τις σκέψεις, τις αντιλήψεις, τις προσδοκίες, τα «πιστεύω» και τα συναισθήματα που αναπτύσσουν τα άτομα σε ότι αφορά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της διαταραχής τους. Κανένα ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα δεν μπορεί από μόνο του να ανταποκριθεί πλήρως και επαρκώς στις ανάγκες αυτών των παιδιών αν ταυτόχρονα ο ειδικός δεν βρίσκεται κοντά τους και δεν γνωρίζει πώς αισθάνονται, τι είδους σκέψεις διατηρούν για τον εαυτό τους και την αυτοαξία τους, ποιες πεποιθήσεις έχουν για τους σημαντικούς άλλους και πώς βιώνουν τις δυσκολίες τους. Όντας σε επαφή με τις σκέψεις και τα συναισθήματα του παιδιού και γνωρίζοντας τον αντίκτυπο που έχει η διαταραχή στην καθημερινότητά του, ο ειδικός μπορεί να φροντίσει να το διδάξει τεχνικές και δεξιότητες, για να αυξήσει το αίσθημα αυτοεκτίμησης και την αυτοπεποίθησή του, ώστε να ενεργοποιηθεί και να ενισχυθεί το κίνητρο για προσπάθεια και αλλαγή. Παράλληλα, μπορεί να επικεντρωθεί και στην βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων του παιδιού, έτσι ώστε να εξαλειφθούν τα προβλήματα αλληλεπίδρασης και κοινωνικής συνδιαλλαγής με τους συνομηλίκους.
Είναι σημαντικό να μην υποτιμηθεί η σημασία της συναισθηματικής κατάστασης του ατόμου και να ανταποκριθεί η θεραπεία και στις ανάγκες για ψυχολογική υποστήριξη, γιατί ειδάλλως η αποτελεσματικότητα οποιασδήποτε άλλης μορφής παρέμβασης θα είναι μάλλον καταδικασμένη σε χαμηλά επίπεδα.
Συμβουλευτική Γονέων
Οι γονείς των παιδιών που έχουν κάποια Μαθησιακή Διαταραχή θα πρέπει να δεχθούν εξειδικευμένη ψυχοθεραπευτική βοήθεια, προκειμένου να επεξεργαστούν όλα τα συναισθήματα που μπορεί να γεννά η ανατροφή ενός παιδιού με αυτές τις δυσκολίες. Συνήθως τέτοια συναισθήματα μπορεί να περιστρέφονται γύρω από την απογοήτευση, το θυμό ή ακόμα και την ενοχή. Το άγχος και το στρες που βιώνουν οι γονείς που βλέπουν το, κατά τα άλλα φυσιολογικό, παιδί τους να υστερεί στην ανάγνωση ή στα μαθηματικά ή στο γραπτό λόγο δεν μπορεί να υποτιμηθεί.
Η συμβουλευτική μπορεί να βοηθήσει τους γονείς αυτούς κατ’ αρχάς να κατανοήσουν την φύση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το παιδί τους, να επεξεργαστούν τα συναισθήματα που βιώνουν αναφορικά με αυτές τις δυσκολίες αλλά και να εκπαιδευτούν σε κάποιες δεξιότητες, οι οποίες θα βοηθήσουν στην καλύτερη επικοινωνία, αλληλεπίδραση και την αποτελεσματικότερη στήριξη του παιδιού τους στην προσπάθεια του να αντιμετωπίσει και ενδεχομένως να τις ξεπεράσει και να ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του.
Τέλος, μέσω της συμβουλευτικής οι γονείς θα μάθουν τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να συνεργαστούν αποτελεσματικά με το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς, ώστε να διαμορφώσουν όλοι μαζί ένα περιβάλλον όσο το δυνατό περισσότερο βοηθητικό για το παιδί.
Μαθησιακές Δυσκολίες ψυχοθεραπευτής μετρό φοβίες δυσκολίες αυτογνωσία εγκατάλειψη γονέων προβλήματα αυτοεκτίμηση κρίσεις βουλιμία αυτοπραγμάτωση πανικού Αθήνα ραντεβού συνεδρίες κέντρο ψυχοθεραπεία φόβος θανάτου χαμηλή κατάθλιψη διαταραχή συμπεριφοράς ψυχολόγος γνωσιακή ψυχολόγοι ψυχοθεραπείας κενό διάχυτη συμβουλευτική αναπτυξιακή ψυχοθεραπεύτρια αναλυτική σχέσεις Ακρόπολη προσέγγιση ψυχολογία διάσχιση συναισθήματα άγχος φαντασιώσεις ανορεξία νευρικήΜαθησιακές Δυσκολίες ψυχοθεραπεύτρια αναλυτική διάχυτη Ακρόπολη κρίσεις κέντρο Αθήνα ψυχοθεραπείας φόβος διαταραχή θανάτου ψυχοθεραπευτής συμπεριφοράς μετρό ψυχολόγοι εγκατάλειψη ανορεξία συναισθήματα συνεδρίες αυτοπραγμάτωση νευρική προσέγγιση χαμηλή αυτοεκτίμηση συμβουλευτική διάσχιση φαντασιώσεις κενό γονέων κατάθλιψη ραντεβού σχέσεις δυσκολίες άγχος ψυχοθεραπεία βουλιμία αυτογνωσία αναπτυξιακή ψυχολόγος ψυχολογία φοβίες προβλήματα πανικού γνωσιακή Μαθησιακές Δυσκολίες κατάθλιψη ψυχολόγοι προβλήματα κέντρο διάσχιση κρίσεις ανορεξία αναλυτική φαντασιώσεις γνωσιακή ψυχολογία διάχυτη άγχος συμβουλευτική εγκατάλειψη φοβίες συνεδρίες θανάτου συμπεριφοράς αυτοεκτίμηση φόβος γονέων Αθήνα Ακρόπολη νευρική διαταραχή σχέσεις ψυχοθεραπεύτρια συναισθήματα πανικού μετρό αναπτυξιακή δυσκολίες βουλιμία κενό προσέγγιση ραντεβού ψυχοθεραπευτής χαμηλή ψυχολόγος αυτογνωσία ψυχοθεραπείας αυτοπραγμάτωση ψυχοθεραπεία Μαθησιακές Δυσκολίες μετρό ψυχοθεραπευτής ψυχολόγος φοβίες συνεδρίες ψυχοθεραπεύτρια κενό αναπτυξιακή εγκατάλειψη πανικού Αθήνα δυσκολίες αναλυτική άγχος κατάθλιψη συμπεριφοράς αυτογνωσία σχέσεις ψυχολογία συναισθήματα προσέγγιση αυτοεκτίμηση γονέων κέντρο κρίσεις ψυχοθεραπεία διάσχιση ανορεξία θανάτου Ακρόπολη νευρική φαντασιώσεις ψυχολόγοι ψυχοθεραπείας προβλήματα ραντεβού συμβουλευτική φόβος αυτοπραγμάτωση βουλιμία γνωσιακή χαμηλή διάχυτη διαταραχή Μαθησιακές Δυσκολίες συνεδρίες φόβος ψυχοθεραπευτής κενό συναισθήματα φοβίες αναπτυξιακή Ακρόπολη αυτοπραγμάτωση ψυχολογία χαμηλή νευρική ψυχολόγος διαταραχή πανικού γνωσιακή γονέων αυτοεκτίμηση ανορεξία κατάθλιψη κέντρο προβλήματα βουλιμία άγχος εγκατάλειψη προσέγγιση αυτογνωσία συμπεριφοράς θανάτου ψυχολόγοι αναλυτική ψυχοθεραπείας δυσκολίες ραντεβού διάσχιση ψυχοθεραπεύτρια συμβουλευτική φαντασιώσεις ψυχοθεραπεία Αθήνα διάχυτη σχέσεις κρίσεις μετρό Μαθησιακές Δυσκολίες Ακρόπολη ραντεβού ανορεξία ψυχολόγοι μετρό συναισθήματα αυτοεκτίμηση σχέσεις διάσχιση διάχυτη συμβουλευτική αναλυτική ψυχοθεραπευτής αυτογνωσία συμπεριφοράς προβλήματα ψυχολογία χαμηλή κέντρο συνεδρίες κενό φόβος ψυχοθεραπεία ψυχοθεραπεύτρια φαντασιώσεις ψυχολόγος εγκατάλειψη θανάτου προσέγγιση ψυχοθεραπείας νευρική βουλιμία αναπτυξιακή φοβίες γνωσιακή γονέων δυσκολίες αυτοπραγμάτωση άγχος Αθήνα κρίσεις κατάθλιψη διαταραχή πανικού
Σύνδεσμος: https://psycho-logia.gr/mathisiakes-dyskolies/
Αναρτήθηκε: 2024-11-18 10:19:24
Τελευταία τροποποίηση: 2024-11-18 12:19:24